Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 01 /22:38

Ispanijos premjeras: „Joks referendumas šiandien Katalonijoje neįvyko“

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy sekmadienio vakarą surengė spaudos konferenciją, kurioje pareiškė, kad jokio referendumo dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos sekmadienį nebuvo.
Mariano Rajoy
Mariano Rajoy / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo teigimu, didžioji dauguma Katalonijos gyventojų nepanoro dalyvauti nelegaliame referendume. „Jie pakluso įstatymams“, – pridūrė jis.

Barselonoje žmonės klausėsi M.Rajoy kalbos susirinkę prie didelio ekrano aikštėje. Kai jis pareiškė, kad didžioji dauguma nenorėjo dalyvauti referendume, minia reagavo juoku ir pykčiu.

Katalonų duomenimis, išankstinės apklausos rodo, kad 70 proc. katalonų norėjo pareikšti savo balsą referendume, nors atsiskyrimą nuo Ispanijos remia 41 proc. žmonių.

Ispanijos Konstitucijai prieštaraujančio Katalonijos referendumo balsavimo punktai uždaryti 20 val. vietos laiku (21 val. Lietuvos laiku). Kur išgabentos balsadėžės, neatskleidžiama.

Spaudos konferencijoje M.Rajoy kaltino Katalonijos valdžią dėl kilusių neramumų.

Jis teigė, kad referendumas tik paskatino pasidalijimą, supriešino piliečius ir provokuoja nelauktas situacijas. Ispanijos premjeras pridūrė, kad referendumas turės rimtų pasekmių.

VIDEO: Katalonijos nepriklausomybės referendumas neapsėjo be susirėmimų su policija

Anot M.Rajoy, Ispanijos policijos vaidmuo, ginant įstatymus, buvo pagirtinas. Jis padėkojo ir Europos Sąjungai už paramą. Ispanijos premjeras taip pat pridūrė, kad Ispanijos valdžia veikė pagal įstatymus.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Alfonso Dastisas savo ruožtu sakė, kad policijos veiksmai siekiant neleisti žmonėms balsuoti referendume buvo „nemalonūs“, bet „proporcingi“.

A.Dastisas sakė naujienų agentūrai „The Associate Press“ , kad dėl šio smurto visa kaltė tenka Katalonijos prezidentui Carles Puigdemont'ui ir jo regiono vyriausybei.

„Jeigu žmonės atkakliai nusiteikę nepaisyti įstatymų ir daryti kažką, kas nuosekliai buvo skelbiama neteisėta ir prieštaraujant konstitucijai, teisėsaugos pareigūnams reikia užtikrinti įstatymų laikymąsi“, – aiškino jis.

„Buvo naudojama proporcinga jėga; per didelio smurto nebuvo, ir tai buvo reakcija į padėtį, kai jiems (policininkams) buvo trukdoma vykdyti savo pareigas“, – pridūrė A.Dastisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas