Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos premjeras per susitikimą su Katalonijos prezidentu bandys mažinti įtampą

Naujasis Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas pirmadienį pirmą kartą susitiks su Katalonijos prezidentu Quimu Torra ir pamėgins atnaujinti dialogą po nesėkme pernai pasibaigusio regiono bandymo atsiskirti. 
Pedro Sanchezas
Pedro Sanchezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Katalonų separatistų padedamas P.Sanchezas prieš mėnesį laimėjo svarbų balsavimą Ispanijos parlamente, kuriuo iš posto buvo nušalintas jo pirmtakas konservatorius Mariano Rajoy.

Q.Torrai neseniai pareiškus, kad nori naujo referendumo dėl nepriklausomybės, naujasis premjeras paragino katalonų separatistų lyderius „užversti puslapį“.

Siekiant sumažinti įtampą prieš pirmadienį planuojamą susitikimą Madride, liepos pradžioje šeši iš devynių kalėjime netoli Ispanijos sostinės laikomų katalonų lyderių buvo perkelti į Kataloniją.

Tarp perkeltųjų – buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junqueras, dviejų nepriklausomybės šalininkų susivienijimų lyderiai Jordi Turullas ir Jordi Cuixartas bei buvęs Katalonijos vyriausybės tarptautinių reikalų vadovas Raulis Romeva.

Šie politikai buvo sulaikyti po pernai spalį įvykusio referendumo dėl Katalonijos nepriklausomybės ir yra kaltinami kartu su nušalintuoju Katalonijos lyderiu Carlesu Puigdemont'u rengę maištą. Jiems gresia iki 25 metų įkalinimo.

Q.Torra pareiškė, kad susitikimo su naujuoju Ispanijos premjeru tikslas yra „išsiaiškinti socialistų požiūrį į katalonų apsisprendimo teisę“.

Ispanijos vyriausybė jau atmetė šį reikalavimą: jos atstovė spaudai Isabel Celaa pareiškė, kad „apsisprendimo teisės Konstitucija nenumato“.

Vis dėl to vienas aukštas Katalonijos vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad katalonai kels šį klausimą per pirmadienį 12 val. 30 min. Lietuvos laiku prasidėsiantį susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito