Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įspūdingi milijardų vertės Dubajaus planai

Nuosmukis baigėsi, Dubajus vėl planuoja įspūdingas investicijas. Neseniai šeichai paskelbė apie didžiausio pasaulyje prekybos centro statybas, dabar jie planuoja penkis įspūdingus laisvalaikio parkus. Tikimasi, kad kelių milijardų investicijos į Jungtinius Arabų Emyratus privilios dar daugiau turistų, skelbia spiegel.de.
Dubajus
Dubajus / AFP/Scanpix nuotr.

Trejus metus Dubajus teigė jautęs ekonominį nuosmukį, tačiau, regis, sąstingis baigėsi. Šeichas Mohammedas Bin Rashidas A Maktumas paskelbė, kad netoli Džebel Ali uosto iškils penki teminiai laisvalaikio parkai. Kaina – 2,3 mlrd. eurų.

Dubajus nori paskatinti pramogų industrijos plėtrą. „Neturime ko belaukti, mes statome“, – sakė šeichas. 

Visai neseniai jis paskelbė apie dykumoje statomą „Mohammedo Bi Rashido“ laisvalaikio miestą. Jame iškils didžiausias pasaulyje prekybos centras, „Universal Studio“ teminis parkas, milžiniška žalioji zona, meno galerija ir šimtas viešbučių. Prognozuojama, kad šį laisvalaikio miestą kasmet aplankys 80 mln. lankytojų. Projektą įgyvendina vyriausybės valdoma bendrovė ir nekilnojamojo turto kompanijos. 

Bolivudas dykumose

Naujo laisvalaikio parko tikslas – kad Dubajaus oro uoste nusileidę, tačiau visai į kitas pasaulio šalis skrendantys žmonės norėtų pasilikti ilgiau. 

„Dubajaus didžiausia problema, kad vidutinis turistų viešnagės laikas yra nepakankamai ilgas, o tranzitinių keleivių skaičius yra didelis“, – sakė interneto portalo „Gulf News“ atstovas Peteris Goddardas. Pasak jo, siekiant pritraukti turistus, toks parkas būtų labai tinkamas.

Gausybės pramogų projektas laisvalaikį praleisti siūlys įvairaus amžiaus grupėms. Kaip savo interneto svetainėje paskelbė vyriausybė, Dubajaus nuotykių parkas bus sukurtas bendradarbiaujant su Holivudo pramone. Darbai parke bus baigti 2014 metais. Suplanuota, kad jame veiks Bolivudo parkas, pritrauksiantis turistus iš Indijos, užeiti kvies Brodvėjaus stiliaus teatras. Jūrų parkas dėmesį trauks akvariumais, vandens kalneliais ir gyvais pasirodymais. Mažiesiems veiks vaikų parkas. Dykumose bus įrengtas ir safario parkas. 

Turizmas auga

Reuters/Scanpix nuotr./Palmės formos sala
Reuters/Scanpix nuotr./Palmės formos sala

Turizmas Dubajuje klesti, pernai jame apsilankė 9,1 mln. turistų, 13 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Ypač didelę dalį lankytojų sudaro kinai. Viešbučių užimtumas šalyje siekė 80 proc. Tačiau ekonominis sunkmetis vis dar jaučiamas, teigiama, kad apie ketvirtadalis naujai pastatytų būstų yra tušti, neužimta trečdalis biurų patalpų. Be to, Dubajui sekasi ne taip gerai, kaip kitam didžiuliam šalies miestui Abu Dabiui, iš jo Dubajus skolinosi dešimtis milijonų JAV dolerių.

Nepaisant to, šalyje vėl aktyvinami prislopinti projektai. Dubajuje turėtų iškilti Eifelio bokšto reprodukcija, Gizos piramidės, Pizos bokštas. Statoma keturis kartus didesnė Indijoje esančio Tadžmahalo kopija, kainuosianti 273 mln. eurų. Jame įsikurs viešbutis. 

Iš septynių valstijų sudaryti Jungtiniai Arabų Emyratai 10-ajame dešimtmetyje buvo gerokai pažengę laikmečiu ir vieną po kito statė įspūdingus objektus. Šiandien šioje šalyje stovi didžiausias pasaulyje dangoraižis, pastatytos dirbtinės palmių formos salos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas