Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 18 /16:19

Išpuolis prieš kandidatę į Vokietijos Kelno miesto merus – rasistinis

Pirmaujanti kandidatė į Vokietijos Kelno miesto merus šeštadienį užpuoliko buvo sunkiai sužeista peiliu per rinkimų kampanijos renginį ir policija sako, kad tai buvo „rasistinis, politinis“ išpuolis, susijęs su dideliu į šalį atvykstančių migrantų skaičiumi.
Henriette Reker
Henriette Reker / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Išpuolis Vokietija

Nepriklausoma kandidatė Henriette Reker, palaikoma kanclerės Angelos Merkel valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), patyrė rimtus sužeidimus į kaklą.

A.Merkel pasmerkė šį išpuolį, kuris buvo įvykdytas mero rinkimų išvakarėse, tokiu metu, kai Vokietija stengiasi susidoroti su didžiuliu atvykstančių prieglobsčio prašytojų srautu, prognozuojant, kad iki šių metų pabaigos tokių atvykėlių šalyje padaugės iki 0,8–1 milijono.

A.Merkel atvirų durų politika išprovokavo jos konservatyviųjų sąjungininkų nepasitenkinimą ir ultradešiniųjų jėgų protestus.

H.Reker buvo „atsakinga už rūpinimąsi pabėgėliais“ Kelne, kuris savo merą turi išrinkti sekmadienį, sakoma regiono policijos vadovo Wolfgango Alberso pareiškime, kuriame pateikiama nuomonė, kad išpuolis buvo „politinis aktas“.

A.Merkel „išreiškė savo šoką ir pasmerkė šį aktą“, sakė jos biuro atstovas, o vidaus reikalų ministras Thomas de Maziere'as, smerkdamas išpuolį jį pavadino „pasibaisėtinu“ ir „bailiu“.

Užpuolikas, 44 metų bedarbis vyras, kuris buvo areštuotas įvykio vietoje, „sakė turėjęs rasistinį motyvą įvykdyti šį aktą“, spaudos konferencijoje pranešė Kelno policijos pareigūnas Norbertas Wagneris.

Pranešama, kad H.Reker, kuri buvo užpulta prie CDU informacijos stendo viename iš miesto turgų, būklė stabili. Per incidentą taip pat buvo sužeisti dar keturi žmonės, vienas jų – rimtai.

Dalyvavo kraštutinių dešiniųjų veikloje

Vyras, kuris buvo areštuotas dėl pabėgėliams palankios politikės sužalojimo, yra laikomas pakaltinamu, reiškė „ksenofobines nuostatas“ ir yra dalyvavęs kraštutinių dešiniųjų aktyvistų veikloje.

Pradinio psichologinio įvertinimo metu nebuvo rasta jokių įrodymų, mažinančių įtariamojo, kuris yra bedarbis, kriminalinę atsakomybę, sakoma bendrame policijos ir kaltintojų pareiškime.

Vėliau sekmadienį jis stos dėl vieno kaltinimo bandymu nužudyti ir keturių kaltinimų padarius sunkių kūno sužalojimų prieš teisėją, kuris priims sprendimą dėl kardomosios priemonės.

Po to, kai sulaikytasis įvykio vietoje buvo areštuotas, policija sakė, kad jis padarė pareiškimų, kurie „rodė ksenofobines nuostatas“.

„Jis sakė, kad praeityje buvo aktyvus dešiniojo sparno scenoje, bet daugiau detalių nepateikė“, – sakoma pareiškime, kuriame nurodoma, kad jis toje veikloje dalyvaudavo 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Sudarė „gyvąją grandinę“

Vakare Kelno gyventojai ir politikai prie miesto rotušės suformavo „gyvąją grandinę“. „Ši gyvoji grandinė yra ženklas, kad laikomės drauge“, – sakė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės, kurioje yra Kelnas, ministrė pirmininkė Hannelore Kraft.

„Esame čia, ... kad pasiųstume žinią po šio pasibjaurėtino akto“, – sakė ji.

Prognozuota, kad H.Reker turi dideles galimybes būti išrinkta Kelno mere. Šis miestas turi 980 tūkst. gyventojų ir yra ketvirtas pagal dydį Vokietijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?