Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Varšuva žeria įspėjimus dėl „Wagner“ ir perkelia karius, bet tai nėra karo pradžia

Lenkijos karinės technikos judėjimas sienos su Baltarusija link paskatino svarstymus, esą Varšuva pradeda karą. Tokie nuogąstavimai – ne visai pagrįsti. Perkelti karinius dalinius į rytus nuspręsta, kai privati samdinių grupė „Wagner“ pradėjo pasienyje rengti Baltarusijos specialiąsias pajėgas. Kad kaimynai ketina įsitraukti į karą Ukrainoje, yra Rusijos nuo pat jos invazijos pradžios kartojama propaganda.
Lenkija nusprendė perkelti karinius dalinius į šalies rytus, kai „Wagner“ samdiniai pradėjo rengti baltarusių specialiąsias pajėgas pasienyje
Lenkija nusprendė perkelti karinius dalinius į šalies rytus, kai „Wagner“ samdiniai pradėjo rengti baltarusių specialiąsias pajėgas pasienyje / Ekrano nuotr. iš Ekrano nuotr. iš „Hindustan Times“ kanalo „YouTube“

Išvadą padarė iš 10 s įrašo

Viena „Facebook“ vartotoja šią savaitę pasidalijo 10 sekundžių trukmės vaizdo įrašu, kuriame matyti keliu važiuojančios keliolika įvairių karinių mašinų.

„Lenkai jau pradeda karą?“ – greta retoriškai paklausė ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Judanti karinė technika išgąsdino socialinių tinklų vartotojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Judanti karinė technika išgąsdino socialinių tinklų vartotojus

Moteris nurodė ir įrašo šaltinį – „Telegram“ kanalą @voenkorKotenok.

Jame išties diena anksčiau buvo paskelbtas šis įrašas, tik aprašymas nebuvo toks bauginantis: „Lenkų dalinių perkėlimas prie Baltarusijos sienos. Nuotraukos – iš vietos socialinių tinklų.“

Pranešimų apie šį įrašą pasirodė įvairiuose tinklalapiuose (čia, čia).

Tačiau šis karinės technikos judėjimas nerodo Lenkijos ketinimų įsitraukti į karą Ukrainoje.

Ministras pagrasino imtis veiksmų

Atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką, tą patį kadrą galima rasti šiame penktadienį „YouTube“ patalpintame reportaže.

„NATO prieš „Wagner“? Baiminantis eskalacijos, Lenkija gali uždaryti sieną su Baltarusija“, – skelbia Indijos dienraščio „Hindustan Times“ žurnalistų parengto reportažo pavadinimas.

Jame papasakota, kad Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis pagrasino „Wagner“ invazijos atveju atkirsti sieną su artima Rusijos sąjungininke Baltarusija.

„NATO šalys Lenkija, Lietuva ir Latvija gali kartu nuspręsti uždaryti savo sienas, kad izoliuotų Baltarusiją. Taip yra todėl, kad „Wagner“ kovotojai treniruoja Baltarusijos kariuomenę vos už kelių kilometrų nuo Lenkijos sienos“, – informavo indų žurnalistai.

Taip pat skaitykite: Lenkijos premjeras įspėja apie „Wagner“ kovotojų judėjimą Suvalkų koridoriaus link

Apie tai pranešė ir portalas 15min: ministras įspėjo, jog, pasienyje įvykus rimtų incidentų, susijusių su šia grupuote, trys šalys gali kartu nuspręsti uždaryti sienas su Baltarusija.

„Jei NATO ir Europos Sąjungos (ES) šalių, tokių kaip Lenkija, Lietuva ar Latvija, pasienyje įvyktų rimtų incidentų, susijusių su „Wagner“ grupe, neabejotinai imsimės bendrų veiksmų“, – pažymėjo M.Kaminskis.

Jis pridėjo „neatmetantis galimybės, kad, jei nuspręsime, jog šiuo metu tai yra teisingas atsakymas, privesime prie visiškos Baltarusijos izoliacijos“.

„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Baltarusijoje

Varšuva liepos 19 d. nusprendė perkelti karinius dalinius į šalies rytus, kai „Wagner“ samdiniai pradėjo rengti Baltarusijos specialiąsias pajėgas už kelių kilometrų nuo jos sienos.

Bet karius pradėta siųsti prie sienos jau arčiau, Vilniuje vykusio NATO viršūnių susitikimo išvakarėse.

Puolimu gąsdino ne kartą

Praėjus porai dienų po naujausio sprendimo dėl karinių dalinių, V.Putinas apkaltino Lenkiją turint teritorinių ambicijų buvusioje Sovietų Sąjungoje ir pareiškė, kad bet kokia agresija prieš Baltarusiją bus laikoma išpuoliu prieš Rusiją.

Taip pat skaitykite: Iš V.Putino – melo lavina apie lietuvių ir lenkų karinius planus Ukrainoje

Rusijos vadovas pareiškė, kad Lenkija didelę dalį teritorijos po Antrojo pasaulinio karo gavo diktatoriaus Josifo Stalino dėka. Tai yra netiesa – karą pralaimėjusios Vokietijos siena buvo perstumta Potsdamo konferencijoje priimtais šalių nugalėtojų susitarimais.

Taip pat skaitykite: Vladimiras Putinas klysta siūlydamas Lenkijai už dalį žemių dėkoti Josifui Stalinui

Be to, šios žemės nuo seno priklausė Lenkijai, tik bėgant amžiams atitekdavo vis kitiems valdovams. Jos niekada nepriklausė Sovietų Sąjungai, tad negalėjo būti J.Stalino dovana.

V.Putinas per susitikimą su Rusijos Saugumo tarybos nariais taip pat pareiškė, esą Lenkija pasiruošusi „tiesiogiai įsikišti į konfliktą Ukrainoje“ ir ketina okupuoti dalį pastarosios teritorijos.

Užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Sergejus Naryškinas savo ruožtu įspėjo, neva siekiant okupuoti dalį Ukrainos žemių ketinama „gerokai padidinti ginkluotą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadą, kuri veikia vadinamojo „Liublino trikampio“ pagrindu.

Šie pareiškimai yra jau seniai kartojamos propagandos dalis. Jau pernai gegužę S.Naryškinas kalbėjo apie tariamus Lenkijos planus įvesti savo karius į Ukrainos teritoriją ir įsitvirtinti jos vakarinėje dalyje. Taip esą norima atkurti istorinį teisingumą.

„Yra įrodymų, kad Vašingtonas ir Varšuva rengia planus įtvirtinti griežtą karinę bei politinę Lenkijos „istorinės nuosavybės“ Ukrainoje kontrolę, – aiškino jis. – Žvalgybos teigimu, pirmuoju „susivienijimo“ etapu turėtų tapti Lenkijos kariuomenės įžengimas į vakarines Ukrainos sritis su jų „apsaugos nuo Rusijos agresijos“ šūkiu.“

Taip pat skaitykite: Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas

Varšuva šiuos žodžius iškart paneigė. Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda dar karo pradžioje patikino, kad jo šalis neketina siųsti karių į Ukrainą pastarosios pajėgoms padėti.

Taip pat skaitykite: Propagandos taikinys – ukrainiečių ir lenkų santykiai: gąsdina, kad vieni puls kitus

S.Naryškinas panašiai kalbėjo ir lapkritį. Bet internete vėl nebuvo galima rasti jokios informacijos apie panašius Lenkijos planus – įsakymų ar kitų dokumentų, viešų pareiškimų.

Taip pat skaitykite: Propaganda neišradinga: gąsdina jau paneigtu lenkų „planu“ prisijungti dalį Ukrainos

15min verdiktas: trūksta konteksto. Lenkijos karinės technikos judėjimas sienos su Baltarusija link nereiškia, kad ši šalis pradeda karą. Perkelti karinius dalinius nuspręsta, kai privati samdinių grupė „Wagner“ pradėjo pasienyje rengti Baltarusijos specialiąsias pajėgas. Kad kaimynai ketina įsitraukti į karą Ukrainoje, yra Rusijos nuo pat jos invazijos pradžios kartojama propaganda.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas