Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 08

Iššūkis Airijai: dujos brangios, todėl žmonės degina durpes. Kaip apsaugoti pelkes?

Šimtmečius airiai naudojo pelkių durpes namų židiniams kūrenti. Pasakojimai apie šeimas, kurios kartu eina namo parsinešti „velėnos“, kaip Airijoje vadinamos durpės, daugeliui sužadina idiliškus prisiminimus apie skurdesnį, bet paprastesnį gyvenimą kaime.
Durpių atsargos Airijoje
Durpių atsargos Airijoje / „The New York Times“/PAULO NUNES DOS SANTOS nuotr.

Tačiau dabar Airijos vyriausybė, kovodama su klimato kaita, saugodama ekosistemą ir gerindama oro kokybę, užsimojo apriboti durpių naudojimą – ir mato, kad tai nėra lengva.

Airijoje yra daugiau nei pusė Europos Sąjungoje likusio durpynų, vadinamų aukštapelkėmis, ploto – tai viena rečiausių gyvūnų bei augalų buveinių pasaulyje ir, mokslininkų teigimu, veiksmingiausias natūralus būdas sulaikyti anglies dvideginį.

„Pelkės yra mūsų Amazonės miškų atitikmuo. Juose sukaupta didžioji dalis mūsų anglies“, – paaiškino botanikė ir mokslinių straipsnių autorė Éanna Ní Lamhna.

Tačiau nepaisant Airijos ir Europos įstatymų, kurie dabar draudžia pjauti velėną daugelyje pelkių, Airija iki šiol nesugeba arba nenori sustabdyti žmonių, kurie primygtinai reikalauja naudotis, jų nuomone, tradicine teise pjauti velėną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas