Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ištikimi Vladimiro Putino bendražygiai kuria „Kremlių-3“ prie Valdajaus

Vladimiro Putino aplinkos žmonės supirko milžiniškus žemės sklypus aplink oficialią prezidento rezidenciją prie Valdajaus ežero Rusijos šiaurės vakaruose. Tai atskleidė nepriklausomo naujienų portalo „RBC“ tyrimas.
Valdajaus ežeras
Valdajaus ežeras / „Twitter“ nuotr.

Žurnalistų gauti dokumentai rodo, kad šios privačios valdos primena aukščiausios klasės kurortą. Sklypuose – ne tik gyvenamosios patalpos, bet ir restoranai, prabangi pirtis, uždarša čiuožykla, aikštelė sraigtasparniams.

O visas šis turtas priklauso artimiausiems V.Putino bendražygiams – pavyzdžiui, milijardieriams Jurijui Kovalčukui ir Arkadijui Rotenbergui.

J.Kovalčukas, banko „Rossija“ direktorių tarybos pirmininkas, ir jo sūnus Borisas, vadovaujantis energetikos holdingui „Inter Rao“, V.Putino rezidencijos kaimynystėje valdo apie 100 hektarų žemės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Kovalčiukas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Kovalčiukas

Buvęs V.Putino dziudo partneris A.Rotenbergas, lydintis prezidentą dar nuo jo darbo Sankt Peterburgo merijoje laikų, prie Valdajaus irgi turi maždaug 10,5 hektaro žemės.

Tiek A.Rotenbergą, tiek J.Kovalčuką JAV iždo departamentas yra įtraukęs į Rusijos pareigūnų ir individų, kuriems taikomos finansinės sankcijos, sąrašą.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas

Čia pat – ir ilgametis V.Putino apsaugininkas Viktoras Zolotovas, nuo šių metų vadovaujantis naujajai Nacionalinei gvardijai.

V.Zolotovo šeimai priklauso dideli sklypai netoli Valdajaus esančiame Jaščerovo kaime, o Zolotovų kaimynas – dar vienas buvęs V.Putino apsaugininkas Aleksejus Diuminas. Jis vasarį buvo paskirtas laikinuoju Tulos srities gubernatoriumi ir rugsėjį dalyvaus pirmuosiuose savo rinkimuose.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Viktoras Zolotovas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Viktoras Zolotovas

Arti – ir Kremliui priklausančio nekilnojamojo turto vadybininkas Aleksandras Kolpakovas, taip pat – dabartiniai ir buvę Federalinės apsaugos tarnybos bei Federalinės saugumo tarnybos darbuotojai.

Viename kaimelyje turto turi buvęs Federalinės apsaugos tarnybos vadovas Jevgenijus Murovas, dabar Kremlių oficialiai jau palikęs Vladimiras Kožinas. Prie jų prisiklijavę keli su Rusijos saugumo tarnybomis siejami verslininkai.

Tiesa, vienas jų – Dmitrijus Michalčenka – anksčiau šiais metais buvo sulaikytas ir apkaltintas kontrabandos gabenimu. Stebėtojai jo areštą įvertino kaip vidinės Rusijos silovikų kovos dalį. Silovikais vadinami kariuomenės ir saugumo tarnybų elito nariai.

Naująjį Valdajaus elitą galima vadinti dabar jau legendinės vasarnamių gyvenvietės, žinomos kaip kooperatyvas „Ozero“, veidrodžiu.

Politikos analitikui Nikolajui Petrovui atrodo akivaizdu, kad V.Putinas praleidžia daug laiko už Kremliaus sienų ir net ne Maskvoje.

Be to, jis „The Moscow Times“ teigė, kad informacija apie sklypų šalia prezidento rezidencijos savininkus jo nestebina, nes puikiai žinoma, jog daugelis tų asmenų priklauso silovikams ir artimiausiems V.Putino patikėtiniams.

Tam tikra prasme naująjį Valdajaus elitą galima vadinti dabar jau legendinės vasarnamių gyvenvietės, žinomos kaip kooperatyvas „Ozero“, veidrodžiu.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas kelia šampano taurę
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas kelia šampano taurę

Ši 1997 metais įkurta gyvenvietė, esanti 120 km nuo Sankt Peterburgo, pagarsėjo tuo, kad visi ją įkūrę verslininkai ir biurokratai vėliau užvaldė beveik visą Rusiją. Dabar bent dalis jų persikėlė prie Valdajaus.

„Jie – ne tik gyventojai, jie – dievai, – „RBC“ teigė vienas seniau prie ežero gyvenantis rusas. – Jie vadina save „Kremlius-3.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas