Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Istorinis sprendimas: įtampai regione kaistant, JAV įkurs savo karinę vadovybę Tokijuje

Jungtinės Valstijos įsteigs naują karinę vadovybę Japonijos sostinėje Tokijuje, kad galėtų sustiprinti savo sąjungininkus Azijoje, nes Kinijos galia regione tik auga, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.
JAV ir Japonijos karinės pratybos
JAV ir Japonijos karinės pratybos / „Reuters“/„Scanpix“

Naujoji JAV vadovybė koordinuos karines operacijas su japonais, planuos bendras pratybas ir dalyvaus šalies gynyboje karo veiksmų atveju, rašoma straipsnyje.

Taip pirmą kartą JAV koviniam potencialui bus vadovaujama iš štabo Japonijoje, o tai reiškia, kad nebereikės laukti nurodymų iš JAV Indijos-Ramiojo vandenyno vadavietės, įsikūrusios už 5,6 tūkst. kilometrų esančiuose Havajuose.

Naujosios JAV jungtinių pajėgų vadavietės kūrimo darbai dar nebaigti. Jai sukurti amerikiečių kariuomenė planuoja pertvarkyti netoli Tokijo esančioje bazėje esančią administracinę būstinę.

„Iš tikrųjų tai naujas JAV ir Japonijos bendradarbiavimo būdas, todėl reikės daug pastangų ir turėsime sukurti naujus raumenis, kad galėtume tai padaryti“, – žurnalistams teigė Zachas Cooperis, buvęs JAV Gynybos departamento pareigūnas.

„Šiuo žingsniu siekiama paremti Japonijos pastangas stiprinti savo karinius pajėgumus, įskaitant naują jungtinę karinę vadovybę, kurią Japonijos vyriausybė planuoja įsteigti kitų metų pradžioje.

Vadavietės sukūrimas taip pat yra platesnių pastangų stiprinti sąjungininkių karinius santykius dalis ir apima Japonijos siekį stiprinti Vakarų pramoninę bazę, kuri, kaip tikimasi, apims priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“ tiekimą Jungtinėms Valstijoms“, – pažymėjo „The Wall Street Journal“.

Pastaraisiai metais JAV ir Japonijai tenka susidurti su stiprėjančiu Rusijos ir Kinijos kariniu bendradarbiavimu, kurios praėjusią savaitę per bendras pratybas pirmą kartą pasiuntė keturis bombonešius iki Aliaskos krantų. Kitas pavojus regione – augantis Šiaurės Korėjos raketų arsenalas.

JAV taip pat deda pastangas padėti Australijai įsigyti branduolinių povandeninių laivų. Pažymima, kad Vašingtonas panaikino ir apribojimus balistinių raketų, kurias Pietų Korėja gali kurti naudodama amerikietiškas technologijas, diapazonui, o Japonija nusprendė iš JAV įsigyti šimtus sparnuotųjų raketų „Tomahawk“, galinčių atakuoti antžeminius taikinius.

„Tai reiškia, kad JAV nori imtis priemonių paremti sąjungininkų pajėgumus taip, kaip iki šiol nedarėme“, – įvertino buvęs aukšto rango JAV pareigūnas Azijos politikos klausimais Christopheris Johnstonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas