Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinių rinkimų jubiliejų Lenkijoje valdžia ir opozicija švenčia atskirai

Lenkija švenčia pirmųjų iš dalies nepriklausomų rinkimų socializmo laikais, kuriuose leista dalyvauti „Solidarumui“, trisdešimtmetį. Į iškilmes Varšuvoje bei šiuo metu vykstantį ketvirtąjį Vidurio–Rytų Europos parlamentų atstovų suvažiavimą buvo pakviesti disidentai iš viso buvusio komunistinio bloko, tačiau pirmasis „Solidarumo“ lyderis Lechas Wałęsa kartu su opozicija jubiliejų mini Gdanske.
Pirmųjų iš dalies nepriklausomų rinkimų Lenkijoje jubiliejus, minėjimas Gdanske.
Pirmųjų iš dalies nepriklausomų rinkimų Lenkijoje jubiliejus, minėjimas Gdanske. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po žymiųjų 1989 metais Lenkijoje vykusių Apskritojo stalo derybų, kuriose susitiko valdžios ir opozicijos atstovai, buvo legalizuota nepriklausoma darbininkų profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir nuspręsta leisti rengti iš dalies laisvus rinkimus, kuriuose su socialistų partija varžėsi „Solidarumas“. Rinkimai įvyko tų pačių metų birželio 4 dieną. Rinkimus laimėjo opozicijos atstovai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Wałęsa, „Solidarumas“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Wałęsa, „Solidarumas“

Oficialios iškilmės Varšuvoje, opozicija – Gdanske

Šiuo metu Lenkijoje vyksta ne tik 1989-ųjų rinkimų jubiliejaus minėjimai, bet ir ketvirtasis Vidurio–Rytų Europos parlamentų atstovų suvažiavimas Varšuvoje. Trečiojo suvažiavimo metu taip pat vyko oficiali šventė – minėtas 550-asis parlamentarizmo Lenkijoje jubiliejus.

Praėjusiais metais didžiausia opozicijos partija „Pilietinė platforma“ („Platforma Obywatelska“, PO) boikotavo minėjimą, o prie Varšuvos karališkosios pilies susirinko minia protestuotojų, reiškusių nepasitenkinimą valdančiąja partija „Teisė ir teisingumas“ („Prawo i Sprawiedliwość“, PiS) bei jų vykdoma politika ir planuota įgyvendinti teismų reforma.

Lai žmonės, šiandien esantys valdžioje, prisimena, kad jų čia nebūtų, jeigu ne mūsų pergalė, – minėjime Gdanske sakė L.Wałęsa.

Šiemet opozicija taip pat pasirinko boikotuoti oficialią šventę, o jubiliejų minėti atskirai nuo valdančiosios daugumos, mieste, kuriame prasidėjo laivų gamyklos darbininkų streikai, vėliau išsivystę į „Solidarumo“ judėjimą.

Gdanske vykstančioje šventėje dalyvauja ne tik vienas iš Apskritojo stalo diskusijų dalyvių bei vienas iš „Solidarumo“ vedlių L.Wałęsa, bet ir Europos Parlamento rinkimuose nesėkmingai pasirodęs Europos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Turime dėl ko džiaugtis, nors jau praėjo 30 metų. Niekas mums nedavė šansų laimėti, tačiau lenkams tai pavyko. Lai žmonės, šiandien esantys valdžioje, prisimena, kad jų čia nebūtų, jeigu ne mūsų pergalė“, – minėjime Gdanske sakė L.Wałęsa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Wałęsa, 1989-ųjų rinkimų trisdešimtmečio minėjimas Gdanske.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lechas Wałęsa, 1989-ųjų rinkimų trisdešimtmečio minėjimas Gdanske.

Valdančiajai partijai priklausantis Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis Gdanske jubiliejaus proga lankėsi pirmadienį.

Antradienį valdantieji sukaktį mini Varšvoje vyksiančiame Varšuvos simfonijos koncerte ir sostinėje vykstančiose iškilmėse.

Šventėje bei suvažiavime – ir Lietuvos atstovai

Į minėjimą Varšuvoje bei paramentų atstovų suvažiavimą pakviesti ir disidentai iš Lietuvos – Vytautas Landsbergis, Vidmantas Povilionis ir Leonardas Vilkas. Parlamentų atstovų suvažiavime dalyvaus ir Lietuvos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pagrindiniai Vidurio–Rytų Europos parlamentų atstovų suvažiavimo renginiai vyks ketvirtadienį, birželio 5 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas