Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ištraukė seną melą – ne, „Pfizer“ vadovas nevengė skiepų nuo COVID-19

COVID-19 skiepų priešininkai taip siekia pakirsti pasitikėjimą jomis, kad melagienas kuria net apie vakcinas gaminančių kompanijų vadovus. „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla negalėjo keliauti į Izraelį, nes nebuvo pasiskiepijęs – tokia žinutė jau pusmetį klajoja po internetą. Tai – ne visai tiesa. Sprendimas atsisakyti kelionės tikrai buvo susijęs su tuo, tačiau verslininkas jau buvo sulaukęs vakcinos nuo šios infekcijos.
Albertas Bourla
Albertas Bourla / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nenorėjo lįsti be eilės

Dar ankstyvą pavasarį internete ėmė plisti įrašai, esą vakciną nuo COVID-19 sukūrusios kompanijos vadovas A.Bourla negalėjo vykti į Izraelį, nes buvo nepasiskiepijęs.

Jis esą net atsisakė skiepytis „Pfizer“ vakcina.

Įrašai iki šiol platinami įvairiuose socialiniuose tinkluose rusų ir ukrainiečių, anglų (čia, čia, čia, čia, čia, čia) kalbomis.

Kai kuriuose aiškinama, esą A.Bourlai net buvo uždrausta patekti į Izraelį.

Prieš kelias dienas žinutę su lakonišku komentaru „Tuo viskas pasakyta“ paskelbė ir vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos. Per gerą savaitę šiuo įrašu pasidalino 3,7 tūkst. žmonių.

„Vakcinų nuo COVID-19 kūrėjas Albertas Bourla iš „Pfizer“ negalėjo atvykti į Izraelį, nes nebuvo pasiskiepijęs nuo koronaviruso, – tvirtinama po verslininko nuotrauka, kurią vyras publikavo savo paskyroje. – Ir tai viskas, ką reikia žinoti apie vakcinas iš gamintojų.“

Prieš kelias savaites „Twitter“ net buvo paskelbta ištrauka iš interviu su A.Bourla su prierašu „Pfizer“ vadovas iki šiol nepasiskiepijęs“.

Trumpame įraše nuskamba klausimas, ar jis jau vakcinavosi nuo COVID-19. Verslininkas atsako tai padarysiąs, kai tik galės, bet kol kas nenorįs lįsti be eilės.

„Man – 59-eri, esu geros sveikatos, nedirbu pirmosiose linijose, taigi priklausau tiems, kuriems nerekomenduojama skiepytis“, – teigia A.Bourla.

Trūko antros dozės

Ir verslininko atsakymas, ir faktas, kad jis nevyko į Izraelį dėl skiepo, yra tikri, tačiau ištraukti iš konteksto arba platinami praėjus keliems mėnesiams.

Cituotas interviu buvo transliuotas dar pernai gruodį, kai vakcinavimas buvo tik prasidėjęs ir pirmieji skiepų sulaukė didžiausios rizikos grupių atstovai – sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, vyriausi ar silpnesnį imunitetą turintys gyventojai.

Tuo metu vakcinų JAV dar nebuvo tiek, kad pasiskiepyti galėtų visi norintys.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškinama, esą „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla nepasiskiepijo nuo COVID-19, todėl negalėjo vykti į Izraelį
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškinama, esą „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla nepasiskiepijo nuo COVID-19, todėl negalėjo vykti į Izraelį

A.Bourla pasiskiepijo gana greitai – vasarį.

Nepaisant to, internete ėmė sklisti žinutės, tvirtinančios priešingai.

Jas paskatino kovo 7-ąją pasirodęs „The Jerusalem Post“ straipsnis apie tai, kad „Pfizer“ vadovas atšaukė kitą dieną turėjusį įvykti vizitą į Izraelį, nes nėra pasiskiepijęs.

Pora dienų anksčiau apie tai parašė ir „The Times of Israel“, remdamasis televizijos kanalo „Channel 12“ naujienų laidos pranešimu.

Šis leidinys taip pat atkreipė dėmesį, kad kelionė buvo atšaukta nuskambėjus kritikai, esą tai galėtų turėti įtakos parlamento rinkimams, kurie turėjo įvykti po poros savaičių.

Tuometis premjeras Benjaminas Netanyahu sėkmingą gyventojų vakcinavimą aktyviai naudojo savo kampanijai.

Be to, kelionė turėjo sutapti su 10 mln. „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozių pristatymo pabaiga ir jos metu esą galėjo būti kalbama apie vakcinų gamyklos statybą šalyje.

Nuogąstaujant, kad viešnagė gali būti įvertinta kaip „neleidžiama rinkimų propaganda“, buvo rekomenduota ją atšaukti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše remiamasi straipsniu, kuriame aiškiai parašyta, kad „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla į Izraelį nevyko, nes nebuvo visiškai pasiskiepijęs nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše remiamasi straipsniu, kuriame aiškiai parašyta, kad „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla į Izraelį nevyko, nes nebuvo visiškai pasiskiepijęs nuo COVID-19

Šie straipsniai buvo interpretuoti klaidingai, iš to ir gimė melagiena.

Kelionė neįvyko ankstyvą pavasarį, ne dabar.

Vieno rašinio pavadinime aiškiai nurodyta, kad „Pfizer“ vadovo vizitas į Izraelį atšauktas, nes jis nėra visiškai pasiskiepijęs“.

Tuo metu A.Bourla, kaip ir kai kurie vizito bendrakeleiviai, jau buvo sulaukęs pirmosios vakcinos dozės.

Kiti buvo pasiskiepiję dukart, tačiau dar nebuvo praėjusi savaitė, kurios reikia imunitetui susidaryti.

„Pfizer“ nedetalizavo planų pasikeitimo priežasties.

Kompanija tik aptakiai paaiškino, kad kelionė atidedama iki pavasario pabaigos, kai „ribojimai dėl koronaviruso bus atšaukti ar sušvelninti ir pagerės kelionės sąlygos“.

Kelionė buvo atšaukta paties A.Bourlos sprendimu. Izraelis jokių ribojimų ar draudimų jam netaikė.

Priešingai nei tvirtinama įrašuose socialiniuose tinkluose, jis pasiskiepijo nuo COVID-19 – antrąja doze kovo 10-ąją ir pasigyrė savo paskyroje „Twitter“.

„Džiaugiuosi gavęs antrą „Pfizer“/„BioNTech“ COVID-19 vakciną, – rašė jis. – Nėra nieko, ko norėčiau labiau savo artimiesiems ir žmonėms visame pasaulyje nei tokia pati galimybė.

Nors kelionė toli gražu nebaigta, nenuilsdami dirbame, kad įveiktume virusą.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas