Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ISW: R.Kadyrovas galbūt planuoja perkelti musulmonus iš Kaukazo į okupuotas Ukrainos teritorijas

Čečėnijos Respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas tikriausiai nori sudaryti sąlygas okupuotose Ukrainos teritorijose apsigyventi musulmonams, naujoje ataskaitoje teigia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„R.Kadyrovas gali tikėtis pasinaudoti kadijais ir imamais Ukrainoje, kad sukurtų socialines sąlygas ilgalaikiam Kaukazo musulmonų gyventojų perkėlimui į okupuotas Ukrainos teritorijas, nors nepriklausomų įrodymų apie tokius planus nėra“, – mano ISW.

Analitikai pabrėžia, kad R.Kadyrovas taip pat toliau bando paskirti čečėnus atlikti administracines ir teisėsaugos funkcijas okupuotose teritorijose. Neatmetama, kad jis taip pat bandys paversti kadijus vietiniais „teisėjais“.

„Sausio 20 d. R.Kadyrovas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip grupė čečėnų teologų baigia studijas Rusijos specialiųjų pajėgų universitete Grozne, Čečėnijoje, ir pažymėjo, kad daugiau kaip 300 kadijų (teisėjų, kurie laikosi šariato teisės) ir imamų planuoja dalyvauti panašiuose mokymuose ir būti dislokuoti Ukrainoje. Tai, kad į Ukrainoje dislokuotų čečėnų dalinių sudėtį bus įtraukti ir čečėnų kadijai, yra verta dėmesio – kadijai paprastai atlieka teismines funkcijas baudžiamosiose ir civilinėse bylose, todėl jų buvimas Ukrainoje gali reikšti, kad R.Kadyrovas ketina pasitelkti čečėnų pajėgas pagrindinėms okupuotų teritorijų valdymo funkcijoms vykdyti“, – pažymėjo analitikai.

Kartu ISW pabrėžia, kad R.Kadyrovas, kuris ne kartą pateisino čečėnų kovotojų dalyvavimą kare prieš Ukrainą vien religiniais motyvais ir teigė, kad vyksta kova su „ukrainietiškuoju satanizmu“, ir toliau tai daro.

Anksčiau jis pasipiktino Rusijos gynybos ministerijos nurodymais kariams dėl jų išvaizdos ir gynė čečėnų kovotojų teisę auginti barzdas.

„R.Kadyrovas suabejojo Rusijos gynybos ministerijos nurodymų pagrįstumu ir pareiškė, kad jie demoralizuoja kovotojus, kurie „kovoja šventą karą“, – pabrėžė analitikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas