Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtakingo britų tyrimų instituto ekspertas įvardino tris pradinius ukrainiečių kontrpuolimo tikslus

Įtakingo Jungtinės Karalystės Karališkojo jungtinio tyrimų instituto (RUSI) ekspertas Jackas Watlingas paskelbė analizę, kurioje įvertino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo eigą ir bandė prognozuoti, kaip jis gali vystytis ateityje. Pasak analitiko, Ukrainos pajėgoms jau pavyko pralaužti pradines Rusijos kariuomenės pozicijas dideliame fronto plote, tačiau jos vis dar toli nuo pagrindinės gynybos linijos, rašo BBC.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

„Kyjivas dar neįjungė didžiosios dalies savo pajėgų, o jo priešakiniai daliniai bando sudaryti sąlygas proveržiui“, – rašo J.Watlingas.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos pajėgoms sunkiai sekėsi pirmajame operacijos etape. Pirmąją gynybos liniją, anot eksperto, sudarė tik rankomis iškasti apkasai ir žeminės, tačiau už jų plytėjo platūs minų laukai, ukrainiečius apšaudė Rusijos bepiločiai lėktuvai ir artilerija.

Pagrindinę Rusijos gynybos liniją, esančią už 15–20 kilometrų nuo dabartinių Ukrainos pozicijų, sudaro profesionaliai iškastos tranšėjos, betoniniai šaudymo punktai, tankų kliūtys ir įtvirtinti minosvaidžių ugnies taškai, rašo J.Watlingas.

Už antrosios gynybinės linijos yra dar viena, trečioji, rezervinių pozicijų linija, daro išvadą ekspertas.

J.Watlingas prognozuoja, kad netrukus ukrainiečių kovinės operacijos taps dar sunkesnės, nes kuo giliau jie prasiskverbs į Rusijos gynybą, tuo labiau rusų artilerija juos atakuos. Ir atvirkščiai, ukrainiečių artilerijos daliniai galės veikti ne taip efektyviai, o jų dalinių veiksmai taps labiau nuspėjami, nes jiems teks judėti tik per išminuotas teritorijas. Taip pat didėja rizika, kad prieš Ukrainos kariuomenę bus panaudota Rusijos aviacija.

Trys ukrainiečių tikslai

Pasak J.Watlingo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos dabar stengiasi pasiekti tris pagrindinius tikslus.

Pirma, jos vykdo intensyvią kontrataką prieš Rusijos kariuomenę – abi pusės stengiasi smogti priešo valdymo ir logistikos centrams bei artilerijai.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Antra, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nori priversti Rusijos kariuomenę panaudoti rezervus, t. y. perkelti karius iš trečiosios gynybos linijos. Tokiu būdu Ukrainos kariuomenei bus lengviau nustatyti silpnąsias Rusijos kariuomenės gynybos vietas.

Ukrainos Vakarų partneriams tai bus labai sunki vasara, nes ukrainiečių nuostoliai didės ir prireiks laiko, kol pavyks pasiekti sėkmę.

Trečia, Ukrainos kariuomenė ketina pulti per visą frontą, kad nustumtų priešo pajėgas kuo toliau už pirmosios gynybos linijos. Tai išplečia pagrindinės gynybos linijos puolimo galimybių spektrą ir palieka Rusijos kariuomenei abejonių dėl pagrindinio smūgio krypties. Be to, toks didelis veiksmų mastas ištempia Rusijos pajėgas ir apriboja jų galimybes sukurti ešeloninę gynybą.

Kalbėdamas apie Ukrainos puolimo ateitį, J.Watlingas rašo, kad tam tikru momentu Ukrainos kariuomenė turės apsispręsti dėl pagrindinio smūgio krypties. Būtent tada, anot jo, prasidės lemiamas operacijos etapas.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

„Kai šios formuotės įsitrauks, puolimas arba baigsis proveržiu, arba žlugs, – mano RUSI ekspertas. – Gynybos linija arba bus pralaužta, arba ne – ir Kyjivas turi paruošti mūšio lauką taip, kad kuo labiau padidintų proveržio tikimybę.

Jei toks proveržis įvyks, pagrindinis klausimas bus, kiek rezervinių formuočių Ukraina galės dislokuoti, kad galėtų pasinaudoti visa savo sėkme“, – tęsė J.Watlingas. Ir pridūrė, kad tuo metu labai svarbus bus veiksmų greitis.

„Tokioms sąlygoms sukurti reikės didelių Ukrainos pajėgų, kurios turės priversti rusus judėti. Tačiau jei jiems tai pavyks, gynybos stiprumas gali greitai sumažėti. Ukraina gali bandyti sukurti tokią situaciją, bet to negalima tikėtis“, – sako J.Watlingas.

Jis prognozuoja, kad Ukrainos Vakarų partneriams tai bus labai sunki vasara, nes ukrainiečių nuostoliai didės ir prireiks laiko, kol pavyks pasiekti sėkmę. Tačiau, pasak eksperto, Vakarų šalys turėtų ir toliau mokyti Ukrainos kariuomenę ir tiekti jai reikiamą įrangą ir amuniciją.

„Nesvarbu, kiek teritorijos bus išlaisvinta per šį puolimą, labai svarbu įtikinti Kremlių, kad jo pralaimėjimas yra neišvengiamas, net jei tai įvyks keliais etapais“, – daro išvadą ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas