Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijoje – derybos dėl Palestinos valstybės

Izraelio premjeras pirmadienį susitinka su JAV diplomatijos vadovu ir žada griežtai priešintis tarptautiniam spaudimui per dvejus metus sutarti dėl palestiniečių valstybingumo. Benjamino Netanyahu santykiai su Vašingtonu pašlijo, bet Izraelis vis dėlto tikisi, kad JAV vetuos mėginimus Jungtinėse Tautose nustatyti grafiką pasitraukti iš palestiniečių teritorijų. Vašingtonas sako dar neapsisprendęs, kaip elgtis.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Scanpix“ nuotr.

Izraelio premjero pirmadienį laukia sunkios derybos – B. Netanjahu sako, kad turės atlaikyti diplomatinį puolimą ir tai padarys tvirtai ir atsakingai. Pirmadienį Romoje jis susitinka su Italijos premjeru ir JAV valstybės sekretoriumi aptarti vis garsiau girdimų reikalavimų, kad laikas nustatyti grafiką sukurti palestiniečių valstybę. Pasak premjero, tai islamo radikalams leistų atsidurti prie Tel Avivo priemiesčių ir Jeruzalės širdyje.

Izraelis didele dalimi yra likęs vienintelis – sala tarp islamo ekstremizmo bangų, plaunančių visus Artimuosius Rytus. Iki šiol sėkmingai atlaikydavome ir atremdavome šiuos puolimus. Dabar vėl laukia diplomatinio puolimo galimybė, – pabrėžia B. Netanyahu.

„Abiem pasakysiu, kad Izraelis didele dalimi yra likęs vienintelis – sala tarp islamo ekstremizmo bangų, plaunančių visus Artimuosius Rytus. Iki šiol sėkmingai atlaikydavome ir atremdavome šiuos puolimus. Dabar vėl laukia diplomatinio puolimo galimybė“, – pabrėžia B. Netanyahu.

Prieš mėnesį Jordanija išplatino JT Saugumo Tarybai palestiniečių parengtą rezoliuciją, kad Izraelis turėtų iki 2016-ųjų pasitraukti iš palestiniečių žemių, kurias okupavo 1967 m. Dėl rezoliucijos dar nebuvo balsuojama, ir toks tiesmukiškas tekstas tikriausiai sulauktų JAV veto, bet Prancūzija, Didžioji Britanija ir Vokietija rengia savąją rezoliuciją, kuri vis vien tikriausiai numatytų tikslų grafiką. O palestiniečiai spaudžia balsavimą surengti dar šiemet.

Iki šiol Izraelis galėdavo pasitikėti, kad jam nepalankius tekstus vetuos JAV, bet B. Netanyahu santykiai su šia administracija įtempti kaip niekada, ypač po to, kai balandį žlugo Artimųjų Rytų taikos derybos, kurioms tiek daug pastangų skyrė JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry.

„Scanpix“ nuotr./Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry
„Scanpix“ nuotr./Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry

„Darau prielaidą, kad JAV vetuos antiizraelietiškus siūlymus. Taip būdavo visada, ir tikimės, kad nutiks šį kartą“, – teigia Izraelio strateginių reikalų ministras Juvalas Štainicas.

Bet šį kartą, pasak ekspertų, JAV svarsto visus veiksmų variantus, juolab kad nežino, kaip vertinti Izraelyje vykstančią rinkimų kampaniją. Izraelio užsienio reikalų ministras spėja, kad Vašingtonas šį kartą nebūtinai vetuotų JT rezoliuciją ir veikiau su Izraeliu tik nori koordinuoti poziciją.

Po pirmadienio derybų Romoje J. Kerry antradienį Londone susitiks su palestiniečių derybininku ir arabų šalių užsienio reikalų ministrais, kurie kaip tik ir turėtų pakartoti, kad, kai derybos įstrigusios, jas galima išjudinti tik tvirtais JT sprendimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai