Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italijoje karantino švelninimą temdo verslininkų nerimas ir ekonominės prognozės

Pirmadienį karantiną šiek tiek sušvelninusioje Italijoje į darbus grįžo daugiau nei keturi milijonai žmonių. Tačiau kai kurių sektorių atstovai baiminasi, kad jų verslai neišgyvens. Sekmadienį Italijoje nustačius mažiausią su COVID-19 siejamų mirčių skaičių nuo karantino pradžios, gydytojai įspėja: praradus budrumą galima grįžti į pandemijos pradžią primenančią situaciją.
Italijoje švelninamas karantinas
Italijoje švelninamas karantinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo gegužės 4-osios šalyje prasideda „fazė 2“, reiškianti karantino sąlygų švelninimą. Italai nuo pirmadienio gali aplankyti tame pačiame regione gyvenančius giminaičius, tiesa, tik su sąlyga, kad dėvės apsaugines kaukes. Dideli giminių susibūrimai lieka uždrausti.

Kelionės į kitus regionus – vis dar draudžiamos, išskyrus dėl svarbių su darbu ar sveikata susijusių priežasčių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo pirmadienio komandinio sporto atstovai Italijoje gali sugrįžti į treniruotes

Italijoje galima išeiti iš namų nusipirkti maisto ir vaistų, pavedžioti šunį, lauke sportuoti. Vaikštinėjant ar važinėjant dviračiu nuo namų galima nutolti tiek, kiek norisi – svarbu nuo kitų žmonių laikytis bent vieno metro atstumo. Laikantis socialinio atstumo ribojimų galima lankytis ir paplūdimiuose, rašo Thelocal.it.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lauko prekybą vykdantys verslininkai reikalauja leisti atsidaryti
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lauko prekybą vykdantys verslininkai reikalauja leisti atsidaryti

Nacionalinė vyriausybė leido atverti parkus, tačiau galutinis sprendimas priklausys nuo vietos merų.

Taip pat sušvelninti laidotuvių ribojimai – nuo šiol su artimaisiais gali atsisveikinti iki 15-os žmonių grupė, tačiau mišių ir laidotuvių draudimai išlieka.

Pirmadienį atsidaro didžioji dalis Italijos pramonės. „Al Jazeera“ rašo, kad pirmadienį Italijoje į darbus sugrįžta apie 4,5 mln. darbuotojų.

Tačiau mokyklos, kirpyklos ir sporto klubai lieka uždaryti, o kavinės bei restoranai siūlo maistą tik išsinešti. Kitaip tariant, vis dar draudžiama dauguma komercinių veiklų. O tai kelia italų verslininkų nepasitenkinimą.

Mažame miestelyje netoli turistų pamėgto Riminio gyvenanti lietuvė gidė Aida Skorupskaitė 15min sakė, kad karantino švelninimas jos gyvenimo nelabai pakeis.

„Gyvenu mažame miestelyje ant kalno. Trūko jūros, kurią matau pro langą tolumoje. Dabar galima bus iki jos nuvykti. Laukiame galimybės degintis ir gero oro maudynėms. Tada laukimas bus visai nebaisus“, – tikino A.Skorupskaitė.

Romoje gyvenantis 40 metų Stefano Milano portalui Thelocal.it sakė jaučiantis „džiaugsmo ir baimės mišinį“.

„Bus labai smagu vėl laisvai bėgioti, kai bus leidžiama mažajam pusbroliui atvykti pas mano sūnų užpūsti gimtadienio žvakučių, pasimatyti su tėvais. Tačiau tuo pat metu nerimaujame, nes jie yra seni, o uošvis serga vėžiu, todėl rizika – didelė“, – sakė jis.

„Mes vis tiek neišgyvensime“

Penktadienį pietiniame Lečės mieste stilistas Pietro Demita, kurio įmonė pardavinėja vestuvines sukneles, padegė visą savo kolekciją. Tai – jo protestas prieš karantiną, privedusį vestuvių industriją prie žlugimo ribos.

„Padegiau savo kūrinius, savo talento ir meniškumo vaisius, kad pasiųsčiau stiprią žinią. Net jei nebūčiau to padaręs, ekonominiai ir politiniai sprendimai, priimti koronaviruso krizės metu, vis tiek būtų paleidę juos vėjais“, – „The Guardian“ sakė P.Demita.

„Panašu, kad jie juokiasi mūsų sąskaita. Tarsi jie mums sakytų eiti į lauką, bet ir likti namuose. Visas tas laikas, kol buvome užrakinti, ne tik paveikė mūsų psichinę sveikatą, bet ir smarkiai kirto per piniginę.

Jei greitai negrįšime prie normalaus gyvenimo, koronavirusas bus nužudęs ne tik tūkstančius žmonių, bet ir visą ekonomiką“, – portalui sakė 31 metų kirpėjas iš Palermo Costantino Montalbano.

Planuojama, kad barai ir restoranai, taip pat ir kirpyklos, visu tempu pradės veikti birželio 1 dieną. Tačiau du mėnesius griežtame karantine praleidę verslininkai nemato daug vilties.

„Scanpix“ nuotr./Milanas
„Scanpix“ nuotr./Milanas

Praėjusią savaitę 75 tūkst. Italijos barų ir restoranų savininkų miestų merams įteikė savo įstaigų raktus. „Mes vis tiek neišgyvensime“, – mano jie.

Į darbus grįžtantys verslai – atsargūs. Gamyklą Alesandrijos provincijoje turintis tapatybės nenorėjęs vyras portalui „Al Jazeera“ sakė, kad „turėjome atsidaryti, neturėjome kitos išeities“.

„Sustabdžiau veiklą kai turėjome daugybę užsakymų. Jei aš neįgyvendinsiu šių užsakymų, mano klientai eis kur nors kitur“, – sakė jis.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Pasak Italijos amatininkų ir mažų bei vidutinių verslų konfederacijos (CNA), nuo liepos iki rugsėjo šalį aplankys 25 mln. turistų mažiau nei įprasta. „The Guardian“ rašo, esą kyla rizika, jog turės užsidaryti tūkstančiai viešbučių ir restoranų.

Turizmo sektorius sudaro apie 13 proc. Italijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

TAIP PAT SKAITYKITE: Sicilijos planas, kaip susigrąžinti turistus: apmokės dalį skrydžio bilietų ir naktų viešbutyje

Gidė A.Skorupskaitė 15min teigė, kad jos profesijos atstovai, kaip ir kiti turizmo srities darbuotojai, tapo pirmosiomis krizės „aukomis“. Vis dėlto, ji džiaugėsi giliomis turizmo tradicijomis Italijoje.

„Gido profesija Italijoje gana tiksliai juridiškai apibrėžta. Gidai turi licencijas, moka mokesčius. Taigi, kaip ir visi kiti juridiniai asmenys gauna iš valstybės paramą – jau gavau 600 eurų. Dabar laukiu pagalbos už balandžio mėnesį“, – teigė A.Skorupskaitė.

Ji tikino neketinanti ir nenorinti keisti profesijos – gide dirbo visą gyvenimą. „Tiesiog reikia palaukti. Italijoje gidų profsąjungos taip pat rengia įvairias kultūrines akcijas. Tikriausiai jose dalyvausiu“, – pridūrė A.Skorupskaitė.

Nenumatytas skolos augimas

Italijos ekonomika per pirmąjį pusmetį susitraukė 4,8 proc., kai euro zonos vidurkis siekia 3,8 proc.

Praeitą savaitę Italijos premjeras Giuseppe Conte paskelbė, kad vyriausybė, biudžeto deficitui išaugus 55 milijardais eurų, pakeitė ekonomines prognozes. Dabar numatoma, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet galėtų susitraukti 8 proc., tačiau ekonomika trečiąjį ketvirtį pradės kilti, rašo Thelocal.it.

Naujausioje Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėje rašoma, kad Italijos ekonomika susitrauks 9,1 proc., o euro zonos vidurkis sieks 7,5 proc.

Prognozuojama, kad Italijos skola šiemet augs 10,4 proc. BVP. Prieš pandemiją šis skaičius siekė 2,2 proc. Vadinasi, skola išaugs iki 155,7 proc. šalies BVP.

Italija – viena labiausiai COVID-19 pandemijos paveiktų šalių pasaulyje. Pirmadienio duomenimis, Italijoje nustatyta virš 210 tūkst. užsikrėtimo atvejų, 28 884 su koronavirusu siejamos mirtys. Pasveikusiais laikomi virš 81 tūkst. žmonių

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Šalies gydytojai įspėja karantino ribojimų nešvelninti pernelyg greitai.

„Jei nebūsime atsargūs, rizikuosime nauja infekcijų ir protrūkių banga. Jei to nesuvoksime, lengvai atsidursime ten, nuo ko viskas prasidėjo. Tokiu atveju galime neturėti jėgų vėl atsitiesti“, – „The Guardian“ sakė infekcinių ligų specialistas Palermo Benefratelli ligoninėje.

Sekmadienį Italija pranešė apie mažiausią mirčių skaičių nuo pirmos karantino dienos – kovo 10-osios. Jis siekė 174.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas