Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 24 /16:42

Italijoje rasta 29 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių: kam jos skirtos?

Italijoje vienoje gamykloje rasta 29 mln. vakcinos „AstraZeneca“ dozių, praneša laikraštis „La Stampa“.
„AstraZeneca“ vakcina
„AstraZeneca“ vakcina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Remiantis laikraščiu, vakcinos į Italiją greičiausiai atkeliavo iš „Halix“ gamyklos Nyderlanduose, dar negavusios Europos Sąjungos (ES) patvirtinimo dėl vakcinų gamybos.

Dėl to dozių kol kas negalima naudoti ES. Bet Italijos spauda svarsto, esą jos buvo paruoštos eksportui iš ES.

Pasak „La Stampa“ šaltinių iš ES institucijų, šios vakcinos turėjo būti išsiųstos į Jungtinę Karalystę, tačiau eksportas sustojo, kai blokas sukūrė mechanizmą, skirtą riboti vakcinų išvežimą iš Bendrijos.

Netrukus aukšto rango Prancūzijos pareigūnas „Financial Times“ pareiškė, kad paaiškėjus, jog dešimtys milijonų „AstraZeneca“ dozių skirtos naudojimui ne ES, jų eksportas bus blokuojamas.

Beje, 29 mln. dozių yra dvigubai daugiau nei „AstraZeneca“ iki šiol yra pristačiusi Bendrijos šalims.

Europa – „ne naudinga idiotė“

„Šį savaitgalį Ananjo gamykloje iš tiesų buvo vykdoma inspekcija, per kurią aptikta 29 mln. dozių. Reikia patikslinti, kur jos turi keliauti“, – teigė pareigūnas.

Netrukus „Reuters“ pranešė, kad dozės turėjo keliauti į Belgiją. Neaišku, ar iš Belgijos jos turėjo būti eksportuotos už Bendrijos ribų, ar paskirstytos po ES šalis.

Laikraštis rašo, kad „AstraZeneca“ esą neinformavo ES dėl dozių, kurios laikomos JAV farmacijos kompanijos „Catalent“ valdomoje gamykloje Italijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Catalent“ gamykla Ananjyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Catalent“ gamykla Ananjyje

„Catalent“ į Ananjį gauna vakcinos komponentus iš kitų „AstraZeneca“ tiekimo grandinės narių ir šioje gamykloje pagamina užbaigtas COVID-19 vakcinas

Po patikrinimo „Halix“ gamykloje metu ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas pasidomėjo, kur keliauja čia gaminamos vakcinos, ir įspėjo Italijos pareigūnus.

Europos Komisija (EK) kritikuoja „AstraZeneca“ vakcinos gamintojus, netiekiančius Bendrijos šalims tiek vakcinų, kiek nurodyta sutartyje.

Prancūzija ir kitos ES narės neslepia įsiūčio dėl to, kad ES šalyse veikiančios gamyklos eksportuoja milijonus dozių į trečiąsias šalis, o pati Bendrija vakcinų iš už jos ribų negauna.

„Europa nenori visoje šioje situacijoje būti naudinga idiote, – pridūrė Prancūzijos pareigūnas. – Nenorime nuolat ginčytis su Jungtine Karalyste, bet faktai kalba už save. Milijonai dozių eksportuojami į Jungtinę Karalystę, o priešinga kryptimi niekas nevyksta. Norime teisingumo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

Kodėl nesikreipė anksčiau?

Jungtinė Karalystė į šūsnį trečiadienį Europos spaudoje pasirodžiusių publikacijų, kuriose teigiama, esą „AstraZeneca“ vakcinos dozės buvo slepiamos ir turėjo iškeliauti būtent už Lamanšo, reagavo ramiai, bet, žinoma, neigdama tokią informaciją.

Esą Ananjo gamykloje sukauptos dozės turi būti išsiųstos į Europos ir besivystančias šalis pagal COVAX programą. „The Daily Telegraph“ šaltiniai vyriausybėje tikino, esą Londonas net nelaukia jokios siuntos iš Italijos.

Vis dėlto yra kabliukų. ES atstovas „Reuters“ teigė, kad dalis, galbūt net didžioji, dozių „Catalent“ gamykloje galėjo atsidurti po kelionės iš jau minėtos „Halix“ gamyklos Nyderlanduose.

Oficialiai būtent Ananjo gamykloje į buteliukus supilstomos „Halix“ objekte pagaminamos „AstraZeneca“ vakcinos.

Kaip minėta, „Halix“ gamyklos dar nėra patvirtinusi Europos vaistų agentūra (EMA), todėl ten pagamintos vakcinos negali būti naudojamos Bendrijoje.

Briuselyje teigiama, kad „AstraZeneca“ kol kas nesuteikė EMA visų gamyklos produkcijos patvirtinimui reikalingų duomenų. Kodėl – neaišku, kompanija nuo komentarų susilaiko.

Įdomiausia, kad „Halix“ gamykla vakcinas turėtų tiekti ir Britanijai, kuri ragina ES leisti eksportuoti ten pagamintas dozes per Lamanšą.

Blokuos ir siuntas pagal COVAX programą?

„AstraZeneca“ trečiadienio popietę pagaliau pateikė paaiškinimą. Esą Ananjo gamykloje laikoma 13 mln. dozių, kurios bus paskirstytos pagal COVAX programą, o į Italiją jos esą atkeliavo iš kitų gamyklų, esančių ne Bendrijoje. Kitos 16 mln. dozių esą skirtos ES šalims.

Be to, „Catalent“ atstovas Mario Gargiulo, patvirtinęs, kad karabinieriai buvo apsilankę gamykloje, pabrėžė, esą jie „nerado jokių problemų kompanijos dokumentuose“.

„Bet kuriuo metu turime tam tikrą balansą – tarp vakcinos dozių komponentų, paruoštų išpilstymui, ir jau supilstytų buteliukų, kurie laukia kelionės į „AstraZeneca“ paskirstymo centrus“, – aiškino M.Gargiulo.

Pastarosiomis savaitėmis kilo įtarimų, kad kai kurios siuntos nukeliauja į COVAX šalis, bet tada yra nukreipiamos į turtingas valstybes.

Ekspertų teigimu, tai, kad tokioje gamykloje kaip Ananjo vienu metu laikomi milijonai vakcinos dozių, nėra neįprasta. M.Gargiulo savo ruožtu pabrėžė, kad „Catalent“ nežino, kur keliauja dozės, nes sprendimą priima klientas – šiuo atveju „AstraZeneca“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina

Kol kas ES užblokavo tik vieną „AstraZeneca“ vakcinos dozių siuntą, iš Italijos turėjusią keliauti į Australiją. Kiti 314 prašymų eksportuoti vakcinas buvo patenkinti, o Bendrijos pareigūnai nuolat pabrėžia, kad neturi jokių problemų su, pavyzdžiui, „Pfizer“, nes ši kompanija vykdo įsipareigojimus – priešingai nei „AstraZeneca“.

Beje, įdomu tai, kad Prancūzijos pareigūnas nepaneigė, jog šią savaitę sugriežtintas ES vakcinų eksporto kontrolės mechanizmas galios ir šalių, laukiančių vakcinų dozių pagal COVAX programą, atžvilgiu.

„Mums pastarosiomis savaitėmis kilo įtarimų, kad kai kurios siuntos nukeliauja į COVAX šalis, bet tada yra nukreipiamos į turtingas valstybes“, – kalbėjo prancūzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai