Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos sprendimas griežtinti „galimybių paso“ taikymą: palies milijonus žmonių

Siekdama sustabdyti koronaviruso plitimą, Italija imasi griežčiausių priemonių Europoje. Nuo spalio 15 dienos „žaliasis pasas“, kuris išduodamas pasiskiepijusiems, pasidariusiems testą arba persirgusiems, bus reikalaujamas ir darbo vietose. Šalies vyriausybė teigia, kad taip bandoma paspartinti vakcinaciją.
„Galimybių pasas“
„Galimybių pasas“ / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Viena labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalių Italija nusprendė pirmoji įvesti griežčiausias taisykles, skirtas padėti stabdyti pandemijos plitimą.

Nors šalyje paskiepyta jau maždaug 70 proc. gyventojų, Italija nori iki rugsėjo pabaigos vakcinuotų žmonių skaičių padidinti iki 80 proc. Tam tikslui šalis įveda privalomą „žaliąjį pasą“, kurio bus reikalaujama tiek valstybinio, tiek ir privataus sektoriaus darbuotojams.

Italijoje gyvenanti Italijos lietuvių naujienų portalo redaktorė Neringa Budrytė 15min teigė, kad italai į naujus sugriežtinimus reaguoja gana santūriai. Mažiausiai tam priešinasi labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusių regionų, tokių kaip Lombardija, gyventojai.

„Žaliasis pasas“ Italijoje įvestas dar rugpjūčio 6 dieną. Pirmiausia jis palietė restoranus, teatrus, muziejus. Nuo rugsėjo pirmosios jis tapo privalomas švietimo darbuotojams ir tolimoms kelionėms traukiniais, keltais. Dabar yra trečiasis sugriežtinimų etapas – nuo spalio 15 dienos jis įsigalios visiems privataus ir viešojo sektoriaus darbuotojams“, – sakė N.Budrytė.

N.Budrytė: Tai palies visus – nuo parlamento narių iki santechnikų.

Spalio 15-oji pasirinkta todėl, kad tiek privačios įmonės, tiek valstybinės įstaigos spėtų pasiruošti naujovei. Naujoji tvarka draus žmonėms eiti į darbą, jei jie neturi „žaliojo paso“. Tiesa, tai nereiškia, kad žmogus bus atleistas.

„Tai palies visus – nuo parlamento narių iki santechnikų. Tie, kurie paso neturės, nebus atleidžiami iš darbo, bet suspenduojami. Gali būti priimtas sprendimas jiems nemokėti atlyginimo. Tačiau atleisti tų žmonių nebus galima“, – pasakojo N.Budrytė.

Italija skelbė, kad naujasis sugriežtinimas paveiks daugiau nei 20 milijonų žmonių. Tačiau, pasak N.Budrytės, italai į tai reaguoja gana santūriai.

„Kai buvo kalbama, kad toks sprendimas bus priimtas, darytos visuomenės apklausos. Jos parodė, kad maždaug 80 proc. italų pritaria privalomai vakcinacijai.

Po „žaliojo paso“ įvedimo rugpjūtį buvo protestų, susiformavo judėjimas „Ne žaliajam pasui“. Protestai vyko įvairiuose miestuose Italijoje, tačiau jie nebuvo dideli. Kai kuriais atvejais į juos susirinko vos keli žmonės. Taip pat, jei lyginsime su Lietuva, nebuvo jokio smurto proveržio“, – tikino N.Budrytė.

Italijoje iki šiol galioja reikalavimas dėvėti kaukes patalpose ir, kaip teigia N.Budrytė, italai šio nurodymo laikosi.

„Dalis žmonių kaukes dėvi ir lauke, ypač jei yra spūstys, vienoje vietoje būna daugiau žmonių. Gyvenimas yra grįžęs į normalesnes vėžes. Tačiau daug apribojimų vis dar galioja“, – kalbėjo N.Budrytė.

„Žalasis pasas“ Italijoje bus netaikomas tik asmenims, kurie dėl sveikatos priežasčių negali skiepytis, bet tam turės gauti mediko pažymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai