Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Italų žurnalistė – apie darbą karantine ir verslo pastangas linksminti įkalintus namie

Nuo pašnekovo laikosi metro atstumo, prieš spaudos konferencijas praeina patikrą – taip karantino sąlygomis atrodo Italijos žurnalistų kasdienybė. Nadeesha Uyangoda iš Milano 15min pasakojo, kad valdantieji ir verslai įkalintus namuose italus bando linksminti suteikdami daugiau mobiliojo interneto duomenų ir nemokamo vaizdo turinio bei elektroninių knygų.
Koronavirusas Italijoje
Koronavirusas Italijoje / „Scanpix“ nuotr.

N.Uyangoda 15min teigė, kad šeštadienį žiniasklaidai nutekinus informaciją, jog kitą dieną bus uždarytas šiaurinis Lombardijos regionas, kuriam priklauso Milanas, žmones apėmė panika: tūkstančiai skubėjo į stotis, bandydami spėti į paskutinius traukinius, vežančius į kitus Italijos regionus.

Žemiau – vaizdo įrašas, kuriuo pasidalijo vicepremjeras Matteo Salvini.

Žurnalistės teigimu, pirmadienį panika nuslūgo, tačiau Milano gatvėse žmonių – nedaug.

Pirmadienį vakare, ir toliau sparčiai augant viruso COVID-19 aukų skaičiui, karantinas buvo išplėstas visoje šalyje.

Tarp apribojimų – visų viešų renginių ir susirinkimų draudimas. Taip pat uždraustas bet koks judėjimas ne darbo ar ekstremalių situacijų tikslais. Buvo uždraustos visos vestuvės, laidotuvės ir sporto renginiai, slidinėjimo kurortai, mokyklos ir universitetai bus uždaryti iki balandžio 3 dienos. Barai ir restoranai dirba tik iki 18 val. Kompanijos raginamos suteikti savo darbuotojams atostogas.

Kelionės leidžiamos tik dėl pačių skubiausių darbų ar su sveikata susijusių priežasčių, bet žmonėms bus leista sugrįžti į savo namus, jei jie yra išvykę kitur.

Žurnalistai – „pavyzdys kitiems“

Laisvai samdoma žurnalistė N.Uyangoda 15min pasakojo pirmadienį buvo išėjusi rengti reportažo apie koronavirusą.

„Centrinėje geležinkelio stotyje policininkai tikrino dokumentus, bilietus, keli žmonės bandė išvykti iš miesto. Tačiau kai raudonoji zona buvo išplėsta visoje šalyje, nebėra jokios prasmės išvykti iš Milano“, – sakė ji.

N.Uyangoda nespėjo iš redakcijos gauti specialaus pažymėjimo, įrodančio, kad jai reikia keliauti darbo reikalais, tačiau gatvėse niekas nesustabdė jos patikrinti. Žurnalistė sako nedėvėjusi apsauginės kaukės, nes, pasak ekspertų, ji neapsaugo nuo koronaviruso, tačiau laikėsi metro atstumo nuo žmonių, kuriuos kalbino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Italijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Italijoje

Žurnalistė tikino, kad karantinas paveikė žurnalistų darbo įpročius. Pavyzdžiui, prieš įeinant į patalpas, kuriose vyriausybė rengia spaudos konferencijas, patikrinama, ar jiems nepasireiškia simptomai.

„Sekmadienį ir vakar vykusiose spaudos konferencijos dalyvavo tik keli žurnalistai. Paprastai salė būna pilna žurnalistų, o šiomis dienomis jų – vos 4–5“, – 15min teigė N.Uyangoda.

Ji pridūrė, kad redaktoriai supranta, jei žurnalistai nenori eiti į viešas vietas, kur galima užsikrėsti.

„Turime būti pavyzdys kitiems. Jei kiti žmonės yra priversti likti viduje, mes taip pat turime likti namuose kiek įmanoma ilgiau“, – tikino žurnalistė ir pridūrė, kad, vis dėlto, ne visi dirba namuose.

Nemokamas pramogos

Pasak N.Uyangodos, iš pradžių Milano valdžia kalbėjo, kad tai tėra gripas, nėra ko nerimauti, nes jis greitai praeis ir nėra toks pavojingas, kaip sakoma. Milano, kuris uždarytas nuo sekmadienio, meras Giuseppe Sala iš pradžių naudojo grotažymę #MilanoNonSiFerma (liet. Milanas nesustoja), ragino žmones eiti į viešumą ir tęsti įprastą gyvenimą.

Žurnalistė prognozuoja, kad koronavirusas, pristabdęs verslus, turės ne tik dramatiškų ekonominių padarinių, bet ir atsilieps psichologiškai.

„Manau, kad tai yra priežastis, kodėl vyriausybė labiau prieinamomis padarė kai kurias paslaugas, pavyzdžiui, suteikiama daugiau mobiliojo interneto duomenų, „Amazon Prime“ vaizdo turinys bus nemokamas“, – sakė N.Uyangoda.

Tiesa, kol kas „Amazon Prime“ turinys nemokamas tik Lombardijos regione.

Ji pridūrė, kad yra ir kitų privačių kompanijų, kurios padeda vyriausybei teikti nemokamas paslaugas karantino sąlygomis gyvenantiems žmonėms, pavyzdžiui, suteikia prieigą prie elektroninių knygų.

Koronaviruso epidemija kilo praėjusių metų pabaigoje, Uhane, Kinijoje. Per kelis mėnesius liga užsikrėtė daugiau nei 111 tūkst. žmonių visame pasaulyje, o mirusiųjų skaičius siekia beveik 4 tūkst. Italija yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalis, kuri nėra Azijoje.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Italijoje žmonės, vyresni nei 65 metų amžiaus, 2019-aisiais sudarė 22,8 proc. visų gyventojų. Pagal vyresnio amžiaus gyventojų skaičių Italiją lenkia tik Japonija. Koronavirusas pavojingiausias būtent vyresnio amžiaus žmonėms.

Asmenys, kurie po vasario 22 dienos buvo teritorijose, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) įvardinamose kaip epidemiologinio pavojaus zonomis, privalo apie tai pranešti kompetentingai teritorinei sveikatos apsaugos institucijai.

Lietuvos Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos prašo Šiaurės Italijoje keliavusių asmenų užpildyti anketą ir sekti rekomendacijas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro puslapyje http://nvsc.lrv.lt/COVID-19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?