Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27 /13:56

Įtampa kaista: Pakistanas paskelbė Kašmyre numušęs du Indijos karo lėktuvus

Pakistanas trečiadienį paskelbė numušęs du Indijos oro pajėgų lėktuvus savo oro erdvėje Kašmyro regione ir pridūrė, kad vienas indų pilotas buvo paimtas į nelaisvę. Delis savo ruožtu skelbia, kad numuštas ir Pakistano karinių oro pajėgų naikintuvas F-16. Islamabadas pranešė, kad atšaukiama dauguma skrydžių iš pagrindinių šalies oro uostų.
Numuštas Indijos karinių oro pajėgų orlaivis
Numuštas Indijos karinių oro pajėgų orlaivis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Indija Pakistanas

Pakistano karinės oro pajėgos „numušė du Indijos lėktuvus Pakistano oro erdvėje“, sakoma kariuomenės atstovo generolo majoro Asifo Ghafooro „Twitter“ žinutėje.

Jis pridūrė, kad vienas lėktuvas nukrito Pakistano administruojamoje Kašmyro regiono dalyje, o kitas sudužo Indijos kontroliuojamoje pusėje.

„Vienas Indijos pilotas buvo suimtas ten esančių karių, o dar du yra toje teritorijoje“, – pridūrė kariškis, bet padėties išsamiau nepaaiškino.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Numuštas Indijos karinių oro pajėgų orlaivis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Numuštas Indijos karinių oro pajėgų orlaivis

Vėliau buvo paskelbta, kad į pakistaniečių rankas pateko du indų pilotai, iš kurių vienas buvo hospitalizuotas.

Padėtis dramatiškai eskalavosi praėjus kelioms valandoms po Pakistano pranešimo, kad Indijos pajėgos iš minosvaidžių apšaudė jo teritoriją Kašmyre ir kad per šią ataką žuvo šeši civiliai bei dar keletas buvo sužeisti.

Be to, Pakistano užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad šalies naikintuvai smūgiavo į taikinius Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje. Esą taikiniai nebuvo kariniai – „vengta žmonių aukų“.

Tuo metu Indijos šaltiniai nurodė, kad Pakistano naikintuvai įskrido į indų kontroliuojamą oro erdvę Kašmyre, bet buvo priversti grįžti už ginčijamo regiono faktinės sienos.

Vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje naujienų agentūrai AFP sakė, kad pakistaniečių karo lėktuvai trumpam buvo įskridę į šalies oro erdvę, bet buvo nuvyti atgal Indijos oro pajėgų.

Naujienų agentūra „Press Trust of India“ (PTI) irgi pranešė, kad pakistaniečių naikintuvai kirto vadinamąją Kontrolės liniją ties Pūnču ir Naušara, bet buvo išstumti.

PTI rašo, kad Pakistano lėktuvai grįždami numetė bombų, bet jokios informacijos apie padarytą žalą arba aukas nebuvo.

VIDEO: Įtampa kaista: Pakistanas paskelbė numušęs du Indijos karo lėktuvus

Negana to, Indijoje veikianti naujienų agentūra ANI pranešė, kad Kašmyre buvo numuštas ir Pakistano karinių oro pajėgų naikintuvas F-16.

Pakistanas netrukus paskelbė, kad stabdo skrydžius iš pagrindinių šalies oro uostų – ir vietinius, ir tarptautinius. Taip pat su kai kuriais oro uostais pasielgė ir Indija.

Reaguoja ir orlaiviai, skrendantys virš Pakistano ir Indijos oro erdvės – vieni grįžta į tuos oro uostus, iš kurių pakilo, kiti ieško alternatyvių maršrutų.

Vėliau trečiadienį Pakistanas paskelbė, kad uždaro šalies oro erdvę visiems komerciniams skrydžiams.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Indijos kariai Kašmyre
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Indijos kariai Kašmyre

Įtampa tarp abiejų branduolinių ginklų turinčių valstybių smarkiai padidėjo, Indijos karo lėktuvams įskridus į Pakistano oro erdvę ir atakavus, anot Delio, islamistų grupuotės „Jaish-e-Mohammed“ (JeM), prisiėmusios atsakomybę už minėtą sprogdinimą, stovyklą.

Šiais reidais buvo atsakyta į mirtininko sprogdintojo ataką Kašmyre, per kurią žuvo 40 indų sukarintų pajėgų narių.

Kašmyre daugelis gyventojų yra musulmonai, o į visą šio regiono teritoriją pretenzijas reiškia tiek Indija, tiek Pakistanas.

Šios šalys yra strateginės priešininkės ir nuo 1947 metų, kai tapo nepriklausomos nuo Didžiosios Britanijos, ginklus buvo surėmusios jau keturis kartus. Tik sykį – ne dėl Kašmyro.

VIDEO: Nuogąstavimai dėl konflikto tarp Pakistano ir Indijos: skelbia numušę vienas kito karo lėktuvų

Naktiniai susirėmimai

Indijos kariuomenės atstovas pulkininkas leitenantas Devenderas Anandas sakė, kad praeitą naktį Pakistano kariai apšaudė dešimtis indų kariškių pozicijų palei Kontrolės liniją. Indijos kariškių pranešime sakoma, kad „iš pykčio ir nusivylimo“ Pakistanas „inicijavo neišprovokuotą paliaubų pažeidimą“.

Kariškiai pridūrė, kad Indijos pajėgos „atsakė ugnimi“, ir teigė, kad buvo sunaikinti penki pakistaniečių pasienio postai. Pakistano kariai taip pat buvo apkaltinti leidę minosvaidžių sviedinius ir raketas „iš civilių namų, naudodamiesi kaimų gyventojais kaip gyvaisiais skydais“.

Pakistano premjeras Imranas Khanas trečiadienį tikriausiai sušauks Nacionalinę vadų tarybą aptarti Islamabado atsako į Indijos karo lėktuvų įsibrovimą.

Šalies užsienio reikalų ministras Shahas Mahmoodas Qureshi valstybinei televizijai sakė palaikąs ryšį su kitų šalių diplomatijos vadovais dėl „Indijos agresijos“. Jis pridūrė, kad Indijos antradienį surengtas antskrydis sukėlė pavojų taikai regione.

JAV, Kinija ir Europos Sąjunga paragino Delį ir Islamabadą elgtis santūriai.

Indijos užsienio reikalų ministrė Sushma Swaraj savo ruožtu trečiadienį sakė, kad jos šalis nenori tolesnio įtampos su Pakistanu eskalavimo ir kad Delis toliau elgsis atsakingai ir santūriai.

Pasak jos, Indijos oro pajėgų antradienio prevencinis smūgis teroristų mokymo stovyklai Pakistano teritorijoje buvo riboto masto ir skirtas pademonstruoti, kad Delis imsis ryžtingai imsis veiksmų prieš teroristų infrastruktūrą kaimyninėje šalyje, siekdamas apsisaugoti nuo naujų teroro išpuolių.

Pakistanas savo ruožtu teigia nesantis niekaip susijęs su vasario 14-osios sprogdinimu Kašmyre ir sako esąs pasiruošę padėti Deliui vykdyti tyrimą.

JAV, Kinija ir Europos Sąjunga paragino Delį ir Islamabadą elgtis santūriai.

„Raginame Indiją ir Pakistaną išlaikyti savitvardą ir bet kokia kaina vengti eskalavimo“, – pasikalbėjęs su abiejų šalių užsienio reikalų ministrais pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento