Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtampa Ukrainoje dėl taikos derybų: kariškiai turi aiškią nuomonę

Viešosios nuomonės apklausos Ukrainoje rodo, kad po nesėkmingo kontrpuolimo praėjusiais metais parama deryboms su Rusija ėmė augti, nors dauguma ukrainiečių vis dar teigia, kad nori tęsti kovą dėl visų Rusijos okupuotų žemių grąžinimo. Tačiau, kaip rašo laikraštis „The Wall Street Journal“, viena pagrindinė gyventojų grupė ir toliau neigiamai vertina bet kokį susitarimą su Rusija – tai kariškiai.
Ukrainos kariai Pokrovske
Ukrainos kariai Pokrovske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Neseniai atliktos apklausos duomenimis, tik 18 proc. veteranų ir aktyviosios tarnybos karių mano, kad Ukraina turėtų siekti karo pabaigos derybų keliu, o tai yra mažiausias rodiklis iš visų apklaustų demografinių grupių. 15 proc. karių ir veteranų teigė, kad prisidėtų prie ginkluoto protesto, jei Kyjivas pasirašytų taikos sutartį, su kuria jie nesutinka“, – rašo leidinys.

Trečiosios puolamosios brigados vadas Andrijus Bileckis sakė, kad nors visuomenėje jaučiamas karo nuovargis, „jokia karinė katastrofa neįvyko“.

„Ukraina gali susigrąžinti gana didelę teritorijų dalį, – sakė jis. – Matau didžiulį pavojų, jei karas baigtųsi netikėtai.“

Daugelis kariškių įsitikinę, kad jei taikos sutartis bus pasirašyta, Vladimiras Putinas pasinaudos karo veiksmų pertrauka tik tam, kad iš naujo aprūpintų Rusijos ginkluotąsias pajėgas ir vėl įsiveržtų į šalį. Kiti teigė, kad jų žuvusių draugų aukos būtų veltui, jei Ukraina tiesiog sutiktų atiduoti teritoriją Rusijai.

„Jei norime ilgalaikės taikos, turime jiems sukelti kuo daugiau skausmo“

42 metų veteranas Ivanas Pančenka sakė, kad prieštarautų bet kokiam planui atiduoti Ukrainos teritoriją.

„Per pastaruosius 30 metų Rusija pažeidė dešimtis tarptautinių sutarčių – susitarimas su ja yra bevertis, – sakė jis. – Jei norime ilgalaikės taikos, turime jiems sukelti kuo daugiau skausmo.“

VIDEO: Po masinės dronų atakos Rusijoje: dega namai, dūžta langai

Nors apklausos rodo, kad plačioji visuomenė vis dar skeptiškai vertina susitarimus su V.Putinu, daugelis, ypač jaunimas, yra pasirengę sutikti net ir su neįmanomomis taikos sąlygomis, kad būtų sustabdytas karas.

Ala Pronina iš Zaporižios sako, kad po praėjusių metų kontrpuolimo ji pradėjo iš naujo svarstyti derybų galimybę. Dabar, kai jos vyras kariauja, ji pasirengusi mainais į taiką atiduoti visą dabar Rusijos okupuotą teritoriją.

Kartu, kaip pastebi Tarptautinių studijų centro direktorius Volodymyras Dubovikas, pasikeitusi visuomenės nuomonė suteiks prezidentui Volodymyrui Zelenskiui galimybę sudaryti tam tikrą susitarimą.

„Pats faktas, kad žmonės, atrodo, labiau nori derėtis su Rusija, yra didelis pokytis“, – sakė V.Dubovikas. Tačiau jis pridūrė, kad bet kokios paliaubos kelia didelę politinę riziką: „Daugelis ukrainiečių tikriausiai supras tai kaip blogą sandorį.“

Skiriasi karių ir didmiesčių gyventojų nuomonė

Daugelis rytuose kovojančių karių sako, kad tarp kovojančiųjų ir didžiųjų šalies miestų gyventojų susiformavo barjeras.

„Vyriausybė sukūrė aplinką, kurioje tie, kurie iš tiesų yra motyvuoti, nesutiks su susitarimais, kuriais atiduodama teritorija. Tačiau tie, kurie nekovoja, priims sprendimus. Tai skausminga“, – sako vienas kariškis.

Kaip skelbė naujienų agentūra „Unian“, Ukrainos prezidentas V.Zelenskis patvirtino, kad Kyjias kartu su partneriais rengia išsamų karo užbaigimo planą, kuris bus svarstomas kitame taikos aukščiausiojo lygio susitikime, į kurį bus pakviesti ir Rusijos atstovai. Tačiau Rusija įspėjo, kad nesutiks su Ukrainos siūloma taikos formule, nes joje numatyta atkurti tarptautiniu mastu pripažintas Ukrainos sienas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

V.Putinas neseniai pareiškė, kad derybos turėtų būti grindžiamos 2022 m. pavasarį parengtu taikos planu. Šiame plane numatyta de facto Ukrainos kapituliacija.

Neseniai tapo žinoma, kad Vokietijos kancleris Olafas Scholzas rengia „taikos planą“ Ukrainai. Pasak dienraščio „La Repubblica“, jame numatyta, kad Rusija pasiliktų dalį anksčiau užgrobtų Ukrainos teritorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas