Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įtariama GRU agentė daugelį metų sukosi aukštuose NATO sluoksniuose Italijoje

Sėkmingai dirbanti papuošalų dizainerė Maria Adela iš Peru jau apie dešimtmetį artimai bendrauja su NATO karininkais, politikais ir žurnalistais. Olga Kolobova iš Rusijos, įtariama GRU agentė, galėjo dirbti prisidengusi jos vardu. Tai paaiškėjo po bendro „Bellingcat“, „The Insider“, „Der Spiegel“ ir „La Repubblica“ žurnalistų tyrimo.
Maria Adela aktyviai dalyvavo „Lions“ veikloje
Maria Adela aktyviai dalyvavo „Lions“ veikloje / Nuotr. iš „Lions“ interneto svetainės

„Perujietė“ Maria Adela Kufeldt Rivera 2018 m. rugsėjį išskrido į Rusiją ir daugiau iš jos niekada neišvyko. Ji „virto“ maskviete Olga Vasiljevna Kolobova, gimusia 1982 m., aukšto rango Rusijos karininko, apdovanoto medaliais „už tarnybą tėvynei užsienyje, įskaitant Angolą, Iraką ir Siriją“, dukra.

„Bellingcat“ paskelbtą visą tyrimą galite perskaityti čia

„Maria Adela“ pasirodė 2006 m., o jos rusiško paso numeris priklausė Rusijos karinės žvalgybos GRU išduotų pasų serijai, kurią gavo dar bent šeši jos šnipai. Pagal jai sukurtą legendą Maria Adela gimė Peru, dirbo Maskvos valstybiniame universitete vyriausiąja specialiste ir gyveno Šiaurės Maskvos Beskudnikovo rajone. Tie, kurie ten gyvena dabar, apie ją niekada nėra girdėję.

Maria Adela draugams pasakojo, kad jos vieniša motina 1980 m. išvyko į Maskvą dalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet staiga gavo „skubią žinią“ ir skubiai grįžo į Peru, palikdama mažąją Marią Adelą „sovietinės šeimos globai“. Kai kurie jos draugai skeptiškai vertino šią istoriją.

2013 m. pradžioje Maria Adela Italijoje įregistravo juvelyrinių dirbinių ir prabangos prekių gamybos ir pardavimo įmonę „Serein SRL“. Žurnalistai išsiaiškino, kad firminiai papuošalai, „jos pačios sukurti ir pagaminti Neapolyje“, buvo pirkti iš pigių Kinijos parduotuvių. Maria Adela sugebėjo savo butiką paversti mados klubu, kuriame lankėsi vietos politikai ir verslininkai.

2015 m. Neapolyje įsitvirtinusi verslininkė tapo „Lions“ klubo - labdaros organizacijos, padedančios pilietinei visuomenei visame pasaulyje - vietos biuro sekretore. Neapolio biurą įkūrė NATO karininkas.

Būdama biuro sekretore, Maria Adela susipažino su daugeliu NATO pareigūnų, su kai kuriais iš jų susidraugavo ir dažnai bendravo socialinėje žiniasklaidoje. Su bent vienu NATO pareigūnu, kaip pats pripažino, Maria Adela turėjo „trumpus romantiškus santykius“.

Tuometinės JAV karinio jūrų laivyno Europoje ir Afrikoje generalinės inspektorės Shelios Bryant prisiminimais, Maria Adela bendravo ne tik su JAV, bet ir su Belgijos, Italijos ir Vokietijos NATO štabais ir karininkais.

Maria Adela dalyvavo NATO ir JAV kariuomenės organizuojamuose renginiuose, įvairiose labdaros vakarienėse ir metinėse puotose. Ji taip pat aplankė pažįstamus iš NATO biuro ir pakvietė juos į savo butiką - vienas iš jų prisiminė, kad pirko jame prekių. Nors Maria Adela turėjo tiesioginių ryšių su daugeliu NATO ir JAV karinio jūrų laivyno pareigūnų Neapolyje, neaišku, ar ji kada nors turėjo galimybę tiesiogiai patekti į NATO bazę.

2018 m. rugsėjį Maria Adela staiga dingo iš Neapolio, su savimi pasiėmusi juodą katę Luizę. Po dviejų mėnesių ji paskelbė paskutinį „Facebook“ įrašą, kuriame užsiminė, kad serga vėžiu. Tuo pat metu Olga Kolobova taip pat pradėjo aktyviai naudotis socialine žiniasklaida. Savo „WhatsApp“ profilyje O.Kolobova paskelbė tą pačią nuotrauką, kuri yra Marios Adelos „Facebook“ paskyroje.

2018 m. lapkritį O.Kolobova nusipirko vėlyvojo modelio „Audi“, o 2020 m. - 800 000 eurų vertės 100 kvadratinių metrų butą prabangiame daugiabučių komplekse Maskvoje. „The Insider“ išsiaiškino, kad šis butas vis dar nurodomas kaip valstybės nuosavybė.

„The Insider“ ir „Der Spiegel“ parašė Olgai Kolobovai „Telegram“ ir elektroniniu paštu, prašydami komentarų. Pranešimas buvo perskaitytas, bet O.Kolobova į jį neatsakė. „Der Spiegel“ taip pat kreipėsi į NATO atstovą spaudai dėl komentarų. Tyrimo paskelbimo metu NATO biuras neeatsiuntė atsakymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas