Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 20 /18:00

Izraelio pajėgos apgulė greitosios medicinos pagalbos centrą Gazos šiaurėje

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
Izraelio kariai perėmė Gazos uosto operatyvinę kontrolę
Izraelio kariai perėmė Gazos uosto operatyvinę kontrolę / IDF

VIDEO: „The Washington Post“: JAV Izraeliui davė 11 dienų dėl Gazos
VIDEO: Paskelbtas „Islamo džihado“ Gazos Ruože laikomų įkaitų vaizdo įrašas

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Atskleista, kad vyksta slapti „Hamas“ ir jų konkurentų pokalbiai

13:59

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ismailas Haniyehas (kairėje) ir Khaledas Meshaalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ismailas Haniyehas (kairėje) ir Khaledas Meshaalas

„Hamas“ politiniai lyderiai su savo politiniais varžovais „Fatah“ tariasi dėl Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto valdymo pasibaigus karui – tai įtemptos derybos, dėl kurių kyla grėsmė, kad „Hamas“ susipriešins su savo kariniu sparnu, kovojančiu su Izraeliu.

Šios derybos yra aiškiausias ženklas, kad „Hamas“ politinė grupuotės dalis pradeda planuoti, kas bus po konflikto, skelbia laikraštis „The Wall Street Journal“.

„Mes kovojame ne tik todėl, kad norime kovoti. Nesame „nulinės sumos“ žaidimo šalininkai“, – interviu laikraščiui „The Wall Street Journal“ viloje Kataro sostinės pakraštyje sakė Dohoje įsikūrusio „Hamas“ politinio biuro narys Husamas Badranas. „Mes norime, kad karas baigtųsi“, – sakė jis.

Šis „Hamas“ lyderio pareiškimas žymi ryškų posūkį nuo spalio 7 d., kai kovingasis grupuotės sparnas vadovavo puolimui, per kurį žuvo daugiau kaip 1 200 izraeliečių. Dabar, po daugiau nei du mėnesius trukusio karo ir, sveikatos apsaugos institucijų duomenimis, Gazos Ruože žuvus apie 20 000 palestiniečių, „Hamas“ politinis sparnas kalba apie konflikto pabaigą.

„Norime sukurti Palestinos valstybę Gazoje, Vakarų Krante ir Jeruzalėje“, – sakė H.Badranas.

Derasi „Hamas“ politinė grupė ir „Fatah“

Dohoje įsikūręs „Hamas“ politbiuras teoriškai yra atsakingas už grupuotės reikalus visame pasaulyje, įskaitant Gazos Ruožą. Tačiau prasidėjus karui nesutarimai tarp politinio biuro ir jo pareigūnų Gazos Ruože, kuriems priklauso ir karinis sparnas, paaštrėjo.

Izraelis: „Hamas“ lyderis Gazoje Yahya Sinwaras
Izraelis: „Hamas“ lyderis Gazoje Yahya Sinwaras

Pasak su diskusijomis susipažinusių asmenų ir Izraelio pareigūno, politinės vadovybės derybos su „Fatah“, dominuojančia Palestinos savivaldos jėga Vakarų Krante, sukėlė įtampą su Gazoje įsikūrusio „Hamas“ vadovu Yahya Sinwaru. Pasak šių žmonių, Y.Sinwaras nenori, kad „Hamas“ toliau valdytų Gazą, tačiau mano, kad karas dar nėra pralaimėtas, ir sako, kad dar per anksti eiti į kompromisą.

Pasak su derybomis susipažinusių žmonių, Y.Sinwaras, kuris nebuvo informuotas apie politinės vadovybės derybas, pareikalavo jas nutraukti, kai sužinojo, kad jos vyksta.

JAV ragina Izraelio ir Palestinos vadovus pradėti galvoti apie tai, kas nutiks pasibaigus konfliktui Gazos Ruože. Izraelis yra sakęs, kad nenori iš naujo okupuoti Gazos Ruožo, tačiau tai reiškia, kad reikia įvesti kitas saugumo pajėgas.

Kai kurios iš svarstomų galimybių yra tarptautinės taikos palaikymo pajėgos, kuriose dalyvautų arabų šalys, tačiau „Hamas“ ir Palestinos savivaldos atstovai jas atmeta. Kita galimybė – atgaivinta Palestinos savivaldos institucija su savo saugumo pajėgomis.

Nors „Hamas“ santykiai su Palestinos išsivadavimo organizacija, kuri atstovauja palestiniečiams Jungtinėse Tautose ir kituose tarptautiniuose susitikimuose, ilgą laiką buvo konfliktiški, H.Badranas ir kiti „Hamas“ politiniai lyderiai dabar sako, kad nori prisijungti prie šios organizacijos politinių grupių.

„Tai bus nacionalinis dialogas, – sakė H.Badranas. – Mes visada sakėme, kad Palestinos išsivadavimo organizacija (PLO) turėtų apimti bet kurią palestiniečių frakciją.“

Šią viziją atspindi vilos prieškambaris, išklotas izraeliečių nužudytų palestiniečių portretais. Tarp jų – įkūrėjo Yassero Arafato antrasis pavaduotojas Khalilas al-Waziras, dviejų marksistinių grupuočių lyderiai ir „Hamas“ įkūrėjai šeichas Ahmedas Yassinas ir Abdelis Azizas Rantisi.

Pastarosiomis dienomis „Hamas“ slapta užmezgė ryšius su „Fatah“ lyderiais. H.Badranas ir kiti „Hamas“ pareigūnai teigia, kad derybose taip pat dalyvavo Mohammedas Dahlanas, buvęs Gazos saugumo vadas, turintis glaudžių ryšių su Emyratais ir Egiptu, ir buvęs Palestinos ministras pirmininkas Salamas Fajadas. M.Dahlanas atskirame interviu sakė, kad kasdien palaiko ryšius su „Hamas“.

„Nesu „Hamas“ draugas, – sakė jis. – Bet ar manote, kad kas nors galės siekti taikos be „Hamas“?"

Šiose derybose tiesiogiai dalyvauja „Hamas“ aukšto rango politiniai lyderiai, įskaitant Ismailą Haniyeh ir Khaledą Meshaalą, o iš „Fatah“ pusės – Husseinas al-Sheikhas, antras svarbiausias asmuo PLO, sakė su diskusijomis susipažinę asmenys. H.al-Sheikhas yra atsakingas už derybas ir vyriausiasis ryšininkas su Izraelio vyriausybe ir laikomas potencialiu dabartinio organizacijos vadovo Mahmoudo Abbaso įpėdiniu. H.Al-Sheikhas atsisakė komentuoti šią informaciją. H.Badranas teigė, kad H.Al-Sheikhas nebuvo susitikęs su „Hamas“ politiniais lyderiais Dohoje.

„Hamas“ neketina demilitarizuotis ar keisti pozicijos Izraelio atžvilgiu, kol tęsis okupacija

Pasak H.Badrano, kad priklausymas koalicijai palengvintų derybas su tarptautine bendruomene, ypač su Europos valstybėmis, nenorinčiomis bendradarbiauti su „Hamas“, kuriai taikomos sankcijos.

Šiose derybose dalyvavę „Hamas“ politiniai lyderiai nurodė, kad jie norėtų prisijungti prie PLO ir remti derybas dėl vienybės vyriausybės Palestinos valstybei 1967 m. ribose.

Tačiau H.Badranas sakė, kad „Hamas“ neketina demilitarizuotis ar keisti savo pozicijos Izraelio, kurio nepripažįsta, atžvilgiu bent jau tol, kol tęsis okupacija. „Pasaulis neturi teisės klausti, kai žudomi žmonės, – sakė jis. – Šiuo metu užduoti šį klausimą nėra logiška“.

Kai kurie mano, kad „Hamas“ veiksmai yra desperacijos ženklas, nes Izraelio operacijos plečiasi, o Gazos Ruožas atsiduria už grupuotės karinės kontrolės ribų.

„Politinė vadovybė mano, kad Gaza gali būti prarasta, – sakė Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto bendradarbis Ehudas Yaari. – Jie netiki, kad Y.Sinwaras ir jo žmonės gali ilgai atlaikyti Izraelio puolimą, todėl nori sudaryti sandorį dabar.“

Naujausios žinios

07:00

Naujausias Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

PSO vadovas pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl „toksiško ligų, bado ir higienos bei sanitarijos trūkumo“

00:14

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl „toksiško ligų, bado ir higienos bei sanitarijos trūkumo“, su kuriuo susiduria Gazos Ruožo gyventojai.

Socialinės žiniasklaidos pranešime Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus'as  įspėjo, kad Gazoje „jau dabar sparčiai auga infekcinių ligų protrūkių skaičius“.

„AP“/„Scanpix“/PSO vadovas dr.Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus'as
„AP“/„Scanpix“/PSO vadovas dr.Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus'as

Jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų viduriavimo atvejų yra „25 kartus daugiau nei prieš konfliktą“, – sakė jis ir pridūrė:

„Tokios ligos gali būti mirtinos prastai maitinamiems vaikams, juo labiau, kai nėra veikiančių sveikatos priežiūros paslaugų.“

 

E.Macronas: „Kova su terorizmu nereiškia, kad Gazos Ruožą reikia sulyginti su žeme“

23:21

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad kova su „terorizmu“ nereiškia, kad reikia „sulyginti Gazos Ruožą su žeme ar beatodairiškai pulti civilius gyventojus“.

Kalbėdamas transliuotojui „France 5“, jis paragino Izraelį nutraukti dabartinę mūšio taktiką, „nes ji netinkama, nes visos gyvybės vertos tiek pat ir mes jas giname“.

Pasak naujienų agentūros AFP, E.Macronas taip pat pripažino „Izraelio teisę gintis ir kovoti su teroru“ ir paragino apsaugoti civilius gyventojus bei sudaryti „paliaubas, vedančias į humanitarines paliaubas“.

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

„Negalime leisti, kad įsitvirtintų mintis, jog veiksminga kova su terorizmu reiškia, kad reikia sulyginti Gazos Ruožą su žeme arba beatodairiškai pulti civilius gyventojus.

Negalime leisti, kad įsišaknytų mintis, jog veiksminga kova su terorizmu reiškia, kad reikia sulyginti Gazą su žeme arba beatodairiškai pulti civilius gyventojus“, – sakė E.Macronas.

Tarp iš Gazos Ruožo grįžusių Izraelio karių daugėja vaistams atsparių infekcijų

22:13

Tarp iš Gazos Ruožo grįžusių Izraelio karių nustatyta vaistams atsparių infekcijų.

Infekcinių ligų asociacijos sveikatos priežiūros pareigūnai laikraščiui „The Telegraph“ sakė, kad visose Izraelio ligoninėse tarp karių aptiko keletą atsparių infekcijų.

AID pirmininkė profesorė Galia Rahav laikraščiui sakė, kad sąlytis su Gazos Ruožo dirvožemiu ir purvu galėjo sukelti tokių atsparių bakterijų poveikį.

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio kariai Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio kariai Gazos Ruože

„Reikėtų pažymėti, kad didelė dalis sužeistiems kariams diagnozuotų infekcijų kartkartėmis aptinkama ir Izraelyje, tačiau jos nustatomos žmonėms, kurie turėjo sąlytį su šiomis bakterijomis, o ne anksčiau“, – pridūrė ekspertė.

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedros Adhanom Ghebreyesus anksčiau šį mėnesį teigė, kad Gazos Ruože išaugo medicinos poreikiai ir padidėjo ligų rizika.

PRCS pranešė, kad Izraelio pajėgos apgulė jos greitosios medicinos pagalbos centrą

21:28

Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija (PRCS) pranešė, kad Izraelio pajėgos apgulė jos greitosios medicinos pagalbos centrą Džabalijoje, Gazos šiaurėje.

Socialinės žiniasklaidos pranešime teigiama, kad Izraelio snaiperiai yra ant aplinkinių pastatų stogų ir „kelia grėsmę“ 127 žmonių, įskaitant paramedikus, savanorius ir jų šeimas, saugumui.

 

Izraelio kariuomenės puolimas Gazos Ruože pasiekė dar vieną svarbų etapą

21:12

Izraelio kariuomenės puolimas Gazos Ruože pasiekė dar vieną svarbų etapą, pareiškė Izraelio gynybos pajėgų (IDF) pietinės vadovybės vadovas.

Generolas majoras Jaronas Finkelmanas, apžiūrėjęs fronto liniją pietinėje Gazos dalyje, sakė:

„Šis puolimas tęsis ir judės į priekį. Jis bus tęsiamas darant spaudimą priešui ant žemės ir po žeme.“

 

A.Blinkenas tiki, kad JT Saugumo Tarybos rezoliucija dėl Gazos Ruožo duos gerų rezultatų

19:52

 JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį išreiškė viltį, kad Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucija dėl Izraelio ir „Hamas“ karo po ankstesnių JAV veto duos teigiamų rezultatų.

„Mes intensyviai dirbome, – žurnalistams sakė A.Blinkenas. – Tikiuosi, kad mums pavyks pasiekti gerą rezultatą.“

Jis taip pat pareiškė, kad pasaulis turi pradėti daryti spaudimą „Hamas“, o ne tik Izraeliui, kuris sulaukė ypač daug kritikos dėl savo karinės kampanijos Gazos Ruože.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

„Atrodo, kad tylima apie tai, ką „Hamas“ galėtų, turėtų ir privalo padaryti, jei norime nutraukti nekaltų vyrų, moterų ir vaikų kančias“, – spaudos konferencijoje sakė A.Blinkenas.

„Būtų gerai, jei pasaulis susivienytų ir apgalvotų šį pasiūlymą“, – pridūrė jis. 

„Hamas“: nuo karo pradžios Gazos Ruože žuvo mažiausiai 20 tūks. žmonių

19:47

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ vyriausybės žiniasklaidos biuras pranešė, kad nuo karo pradžios Gazos Ruože žuvo mažiausiai 20 tūkst. žmonių.

Tarp žuvusiųjų yra apie 8 tūkst. vaikų ir 6,2 tūkst. moterų, teigiama išplatintame pranešime. 

Spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojai, pro sieną prasiveržę į Izraelio pietus, nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė įkaitais apie 240 izraeliečių bei užsieniečių.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ligoninė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ligoninė

Reaguodamas į šį išpuolį Izraelis pradėjo atsakomąją oro ir sausumos kampaniją Gazos Ruože.

JT balsavimas dėl pagalbos Gazos Ruožui toliau atidedamas

19:43 Atnaujinta 19:57

Jungtinių Tautų balsavimas dėl pasiūlymo padidinti pagalbą Gazos Ruožui vėl atidėtas JAV prašymu.

Iš pradžių 15 narių JT Saugumo Taryba dėl Jungtinių Arabų Emyratų parengtos rezoliucijos ketino balsuoti pirmadienį.

Tačiau jos priėmimas ne kartą buvo atidėtas, nes, diplomatų teigimu, JAE ir JAV sunkiai sekasi susitarti dėl formuluotės, kurioje minimas karo veiksmų nutraukimas.

Jungtinių Arabų Emyratų parengtame tekste siekiama susilpninti Izraelio vykdomą visos humanitarinės pagalbos tiekimo Gazos Ruožo gyventojams kontrolę. 

„Derybos vyksta ir joms reikia daugiau laiko. Neatrodo, kad skubotas balsavimas baigtųsi gerai“, – agentūrai „Reuters“ sakė su derybomis susipažinęs JT diplomatas.

Anksčiau JAV valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas pareiškė, kad JAV mano, jog Izraelis privalo pašalinti „Hamas“ keliamą grėsmę ir kartu sumažinti civilių aukų skaičių Gazos Ruože.

„Mes ir toliau manome, kad Izraelis neturi rinktis tarp „Hamas“ keliamos grėsmės pašalinimo ir civilių gyventojų aukų Gazoje sumažinimo“, – sakė A.Blinkenas.

„Pasiduok arba mirk“: B.Netanyahu sako, kad karas su „Hamas“ tęsis iki galo

18:56

Izraelis tęs karą su „Hamas“, kol ši grupuotė bus „sunaikinta“, pareiškė Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

Kalbėdamas su žurnalistais Izraelio vadovas sakė: „Mes tęsime karą iki galo. Jis bus tęsiamas tol, kol „Hamas“ bus eliminuota – iki pergalės.

Nenustosime kariauti, kol nepasieksime visų užsibrėžtų tikslų: „Hamas“ likvidavimo, įkaitų paleidimo ir grėsmės iš Gazos Ruožo pašalinimo“.

„Hamas“ puolame pragaro ugnimi. 

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

„Visur, taip pat ir šiandien. Taip pat puolame jų padėjėjus iš arti ir iš toli. Visi „Hamas“ teroristai, nuo pirmojo iki paskutinio, yra negyvi vyrai. Jie turi tik dvi galimybes: pasiduoti arba mirti“.

B.Netanyahu taip pat sakė, kad visi, manantys, jog Izraelis greitai nutrauks karą prieš „Hamas“, yra „nesuprantantys realybės“.

Baltieji rūmai: Izraelio ir „Hamas“ derybos dėl ugnies nutraukimo būtų labai rimtos

18:37

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė, kad Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ derybos dėl dar vienų paliaubų ir Gazos Ruože įkaitais laikomų asmenų išlaisvinimo būtų itin rimtos. 

„Tai labai rimtos diskusijos ir derybos ir tikimės, kad jos kažkur nuves“, – žurnalistams „Air Force One“ lėktuve sakė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kirby

 

B.Netanyahu atmeta paliaubų galimybę, kol nebus sunaikinta „Hamas“

18:00

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį pareiškė, kad Gazos Ruože paliaubų nebus, kol žydų valstybė nesunaikins palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“.

„Nenustosime kovoti, kol nepasieksime visų užsibrėžtų tikslų: eliminuosime „Hamas“, išlaisvinsime įkaitus ir panaikinsime grėsmę iš Gazos“, – išplatintame pareiškime nurodė jis.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

„Hamas“ vadovaujamos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per karą žuvo daugiau kaip 19 667 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Šaltinis: „Hamas“ ir Izraelio pasiuntiniai derasi, kurie įkaitai galėtų būti išlaisvinti skelbiant naujas paliaubas

17:45

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh

Trečiadienį „Hamas“ lyderis pirmą kartą per daugiau nei mėnesį apsilankė Egipte, vykstant intensyvioms deryboms dėl naujų paliaubų, kad Gazos Ruožą pasiektų pagalba ir būtų išlaisvinti įkaitai.

Paprastai Katare gyvenantis Ismailas Haniyeh viešosios diplomatijos imasi tik tada, kai atrodo, kad gali būti pasiekta pažanga, skelbia „The Guardian“. Paskutinį kartą į Egiptą jis buvo nuvykęs lapkričio pradžioje, prieš paskelbiant vienintelį iki šiol pasiektą susitarimą dėl paliaubų kare – savaitę trukusią pertrauką, per kurią buvo paleista daugiau kaip 100 įkaitų.

Apie derybas informuotas šaltinis sakė, kad pasiuntiniai aptarinėjo, kurie iš Gazos Ruože kovotojų tebelaikomų įkaitų galėtų būti paleisti skelbiant naujas paliaubas ir kokius kalinius Izraelis galėtų paleisti mainais.

Izraelis primygtinai reikalavo, kad būtų paleistos visos likusios įkaitų moterys ir paliegę vyrai, sakė šaltinis, atsisakęs nurodyti savo tapatybę. Už sunkius nusikaltimus nuteisti palestiniečiai gali būti įtraukti į paleistinų kalinių sąrašą. Šaltinis apibūdino derybas kaip intensyvias ir teigė, kad proveržis gali būti pasiektas per kelias dienas.

Tačiau abiejų pusių viešai paskelbtos pozicijos dėl bet kokio kovos veiksmų sustabdymo tebėra labai skirtingos. „Hamas“ atmeta bet kokią tolesnę laikiną pertrauką ir teigia, kad tarsis tik dėl nuolatinių paliaubų. Izraelis tai atmetė ir teigė, kad sutiks tik su ribotomis humanitarinėmis pertraukomis, kol „Hamas“ bus nugalėtas.

Mažesnė palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“, kuri taip pat laiko įkaitus Gazoje, pranešė, kad jos lyderis artimiausiomis dienomis apsilankys Egipte ir aptars galimą karo baigtį, praneša agentūra AP.

„Hamas“ pozicija išlieka tokia pati: jie nepageidauja humanitarinių pauzių. Hamas“ nori, kad Izraelio karas Gazoje būtų visiškai nutrauktas“, – sakė palestiniečių pareigūnas.

I.Haniyeh „šiandien buvo atvykęs į Kairą išklausyti, ar Izraelis pateikė naujų pasiūlymų, ar Kairas taip pat turi kokių nors pasiūlymų. Dar anksti kalbėti apie lūkesčius“, – sakė palestiniečių pareigūnas.

Aukšto rango Izraelio pareigūnas pakartojo vyriausybės poziciją, kad karas gali baigtis tik paleidus visus įkaitus ir sunaikinus „Hamas“. „Kaip sakė ministras pirmininkas, karas baigsis visiška pergale“, – sakė pareigūnas.

Iš Jordanijos į Gazos Ruožą atvyko pirmasis humanitarinės pagalbos konvojus

16:09

MENAHEM KAHANA / AFP
MENAHEM KAHANA / AFP

Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa (WFP) trečiadienį pranešė, kad iš Jordanijos į Gazos Ruožą per Izraelio Kerem Šalomo perėją atvyko pirmasis tiesioginis pagalbos konvojus su maisto produktais.

Romoje įsikūrusi organizacija teigė, kad 46 sunkvežimių konvojus, gabenantis daugiau kaip 750 tonų prekių, atvyko po „kelias savaites trukusio koordinavimo su visomis šalimis“

„Tai svarbus pirmas žingsnis, galintis padėti sukurti tvaresnį pagalbos koridorių per Jordaniją ir sudaryti sąlygas didesniam pagalbos kiekiui pristatyti“, – sakė ji. 

WFP teigė mobilizuojanti išteklius iš viso regiono.

„Tiekdami maisto produktus iš Jordanijos į Gazos Ruožą per Kerem Šalomo perėją, padidinsime Gazos Ruožą pasiekiančio maisto kiekį ir greitį, milijonams žmonių susidūrus su bado pavojumi“, – pridūrė ji.

Praėjusį penktadienį Izraelis leido laikinai tiekti Gazos Ruožui labai reikalingą pagalbą per Kerem Šalomo perėją, taip po kelias savaites trukusio spaudimo atverdamas naują tiekimo maršrutą.

„Sukūrus koridorių per Jordaniją padidės pagalbos srautai ir sumažės spaudimas bei spūstys, su kuriomis šiuo metu susiduriame“, – sakė WFP atstovas palestiniečių teritorijoms Sameras Abdel Jaberas.

„Taip galėsime užsitikrinti didesnį atsargų kiekį ir turėti daugiau sunkvežimių kelyje“, – teigė jis. 

„Esame labai dėkingi visiems, kurie prisidėjo prie to, kad tai įvyktų. Tai daug žadantis žingsnis, kuris, tikimės, suteiks mums ilgalaikę ir didesnę prieigą, kad greičiau pasiektume daugiau žmonių Gazos Ruože“, – pridūrė WFP atstovas.

Atskleista, kad vyksta slapti „Hamas“ ir jų konkurentų pokalbiai

13:59

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ismailas Haniyehas (kairėje) ir Khaledas Meshaalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ismailas Haniyehas (kairėje) ir Khaledas Meshaalas

„Hamas“ politiniai lyderiai su savo politiniais varžovais „Fatah“ tariasi dėl Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto valdymo pasibaigus karui – tai įtemptos derybos, dėl kurių kyla grėsmė, kad „Hamas“ susipriešins su savo kariniu sparnu, kovojančiu su Izraeliu.

Šios derybos yra aiškiausias ženklas, kad „Hamas“ politinė grupuotės dalis pradeda planuoti, kas bus po konflikto, skelbia laikraštis „The Wall Street Journal“.

„Mes kovojame ne tik todėl, kad norime kovoti. Nesame „nulinės sumos“ žaidimo šalininkai“, – interviu laikraščiui „The Wall Street Journal“ viloje Kataro sostinės pakraštyje sakė Dohoje įsikūrusio „Hamas“ politinio biuro narys Husamas Badranas. „Mes norime, kad karas baigtųsi“, – sakė jis.

Šis „Hamas“ lyderio pareiškimas žymi ryškų posūkį nuo spalio 7 d., kai kovingasis grupuotės sparnas vadovavo puolimui, per kurį žuvo daugiau kaip 1 200 izraeliečių. Dabar, po daugiau nei du mėnesius trukusio karo ir, sveikatos apsaugos institucijų duomenimis, Gazos Ruože žuvus apie 20 000 palestiniečių, „Hamas“ politinis sparnas kalba apie konflikto pabaigą.

„Norime sukurti Palestinos valstybę Gazoje, Vakarų Krante ir Jeruzalėje“, – sakė H.Badranas.

Derasi „Hamas“ politinė grupė ir „Fatah“

Dohoje įsikūręs „Hamas“ politbiuras teoriškai yra atsakingas už grupuotės reikalus visame pasaulyje, įskaitant Gazos Ruožą. Tačiau prasidėjus karui nesutarimai tarp politinio biuro ir jo pareigūnų Gazos Ruože, kuriems priklauso ir karinis sparnas, paaštrėjo.

Izraelis: „Hamas“ lyderis Gazoje Yahya Sinwaras
Izraelis: „Hamas“ lyderis Gazoje Yahya Sinwaras

Pasak su diskusijomis susipažinusių asmenų ir Izraelio pareigūno, politinės vadovybės derybos su „Fatah“, dominuojančia Palestinos savivaldos jėga Vakarų Krante, sukėlė įtampą su Gazoje įsikūrusio „Hamas“ vadovu Yahya Sinwaru. Pasak šių žmonių, Y.Sinwaras nenori, kad „Hamas“ toliau valdytų Gazą, tačiau mano, kad karas dar nėra pralaimėtas, ir sako, kad dar per anksti eiti į kompromisą.

Pasak su derybomis susipažinusių žmonių, Y.Sinwaras, kuris nebuvo informuotas apie politinės vadovybės derybas, pareikalavo jas nutraukti, kai sužinojo, kad jos vyksta.

JAV ragina Izraelio ir Palestinos vadovus pradėti galvoti apie tai, kas nutiks pasibaigus konfliktui Gazos Ruože. Izraelis yra sakęs, kad nenori iš naujo okupuoti Gazos Ruožo, tačiau tai reiškia, kad reikia įvesti kitas saugumo pajėgas.

Kai kurios iš svarstomų galimybių yra tarptautinės taikos palaikymo pajėgos, kuriose dalyvautų arabų šalys, tačiau „Hamas“ ir Palestinos savivaldos atstovai jas atmeta. Kita galimybė – atgaivinta Palestinos savivaldos institucija su savo saugumo pajėgomis.

Nors „Hamas“ santykiai su Palestinos išsivadavimo organizacija, kuri atstovauja palestiniečiams Jungtinėse Tautose ir kituose tarptautiniuose susitikimuose, ilgą laiką buvo konfliktiški, H.Badranas ir kiti „Hamas“ politiniai lyderiai dabar sako, kad nori prisijungti prie šios organizacijos politinių grupių.

„Tai bus nacionalinis dialogas, – sakė H.Badranas. – Mes visada sakėme, kad Palestinos išsivadavimo organizacija (PLO) turėtų apimti bet kurią palestiniečių frakciją.“

Šią viziją atspindi vilos prieškambaris, išklotas izraeliečių nužudytų palestiniečių portretais. Tarp jų – įkūrėjo Yassero Arafato antrasis pavaduotojas Khalilas al-Waziras, dviejų marksistinių grupuočių lyderiai ir „Hamas“ įkūrėjai šeichas Ahmedas Yassinas ir Abdelis Azizas Rantisi.

Pastarosiomis dienomis „Hamas“ slapta užmezgė ryšius su „Fatah“ lyderiais. H.Badranas ir kiti „Hamas“ pareigūnai teigia, kad derybose taip pat dalyvavo Mohammedas Dahlanas, buvęs Gazos saugumo vadas, turintis glaudžių ryšių su Emyratais ir Egiptu, ir buvęs Palestinos ministras pirmininkas Salamas Fajadas. M.Dahlanas atskirame interviu sakė, kad kasdien palaiko ryšius su „Hamas“.

„Nesu „Hamas“ draugas, – sakė jis. – Bet ar manote, kad kas nors galės siekti taikos be „Hamas“?"

Šiose derybose tiesiogiai dalyvauja „Hamas“ aukšto rango politiniai lyderiai, įskaitant Ismailą Haniyeh ir Khaledą Meshaalą, o iš „Fatah“ pusės – Husseinas al-Sheikhas, antras svarbiausias asmuo PLO, sakė su diskusijomis susipažinę asmenys. H.al-Sheikhas yra atsakingas už derybas ir vyriausiasis ryšininkas su Izraelio vyriausybe ir laikomas potencialiu dabartinio organizacijos vadovo Mahmoudo Abbaso įpėdiniu. H.Al-Sheikhas atsisakė komentuoti šią informaciją. H.Badranas teigė, kad H.Al-Sheikhas nebuvo susitikęs su „Hamas“ politiniais lyderiais Dohoje.

„Hamas“ neketina demilitarizuotis ar keisti pozicijos Izraelio atžvilgiu, kol tęsis okupacija

Pasak H.Badrano, kad priklausymas koalicijai palengvintų derybas su tarptautine bendruomene, ypač su Europos valstybėmis, nenorinčiomis bendradarbiauti su „Hamas“, kuriai taikomos sankcijos.

Šiose derybose dalyvavę „Hamas“ politiniai lyderiai nurodė, kad jie norėtų prisijungti prie PLO ir remti derybas dėl vienybės vyriausybės Palestinos valstybei 1967 m. ribose.

Tačiau H.Badranas sakė, kad „Hamas“ neketina demilitarizuotis ar keisti savo pozicijos Izraelio, kurio nepripažįsta, atžvilgiu bent jau tol, kol tęsis okupacija. „Pasaulis neturi teisės klausti, kai žudomi žmonės, – sakė jis. – Šiuo metu užduoti šį klausimą nėra logiška“.

Kai kurie mano, kad „Hamas“ veiksmai yra desperacijos ženklas, nes Izraelio operacijos plečiasi, o Gazos Ruožas atsiduria už grupuotės karinės kontrolės ribų.

„Politinė vadovybė mano, kad Gaza gali būti prarasta, – sakė Vašingtono Artimųjų Rytų politikos instituto bendradarbis Ehudas Yaari. – Jie netiki, kad Y.Sinwaras ir jo žmonės gali ilgai atlaikyti Izraelio puolimą, todėl nori sudaryti sandorį dabar.“

Siūloma išlaisvinti 40 įkaitų už savaitės trukmės paliaubas

13:33

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įkaitė Mia Leimberg su savo kalyte Bella
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įkaitė Mia Leimberg su savo kalyte Bella

Šaltinis, artimas „Hamas“, patvirtino AFP, kad Egipte vykstančiose derybose dėl galimo susitarimo dėl įkaitų daugiausia dėmesio bus skiriama pasiūlymams apie savaitės trukmės paliaubas, pagal kurių sąlygas būtų išlaisvinta 40 įkaitų, įskaitant moteris, vaikus ir vyrus ne kovotojus.

Šaltinis teigė, kad paliaubas būtų galima pratęsti, jei būtų susitarta dėl naujų tolesnio įkaitų išlaisvinimo sąlygų, ir pridūrė, kad Kataras ir Izraelis, žinant JAV administracijai, aptarė šiuos pasiūlymus.

Nebėra darbo: Gazoje buvo prarasta mažiausiai 66 proc. darbo vietų

13:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai apžiūri pusiau sugriautą pastatą po Izraelio bombardavimo Rafos mieste Gazos Ruožo pietuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai apžiūri pusiau sugriautą pastatą po Izraelio bombardavimo Rafos mieste Gazos Ruožo pietuose

Tarptautinė darbo organizacija (TDO) trečiadienį pranešė, kad nuo spalio mėn. prasidėjus Izraelio ir „Hamas“  konfliktui Gazos Ruože buvo prarasta mažiausiai 66 proc. darbo vietų, ir įspėjo, kad darbo vietų mažėjimas anklave gali ir toliau didėti.

Iš viso mažoje Palestinos teritorijoje prarasta 192 000 darbo vietų, teigiama antrajame TDO atliktame Izraelio antžeminių ir oro smūgių Gazos Ruože, kurie prasidėjo po mirtinų „Hamas“ ginkluotų užpuolikų įsiveržimo per sieną, poveikio vertinime.

Lapkričio pradžioje paskelbtame pirmajame vertinime TDO apskaičiavo, kad Gazos Ruože buvo prarasta 182 000 darbo vietų, t. y. daugiau kaip 60 proc. visų darbo vietų.

„Šiandien Gazoje beveik niekas negali gauti pajamų iš darbo“, – sakė TDO regioninio direktoriaus pavaduotojas arabų šalims Peteris Rademakeris.

„Akivaizdu, kad tai vis dar auganti kreivė, – sakė jis apie prarastą užimtumą. – Gali būti, kad padėtis dar pablogės.“

Malaizija uždraudė su Izraelio vėliava plaukiojantiems laivams įplaukti į savo uostus

13:26

Shutterstock nuotr./Malaizija
Shutterstock nuotr./Malaizija

Malaizija uždraudė visiems su Izraelio vėliava plaukiojantiems krovininiams laivams švartuotis jos uostuose, taip reaguodama į karą Gazos Ruože ir kaltindama Izraelį pažeidus tarptautinę teisę dėl „žudynių ir žiaurumo prieš palestiniečius“.

Trečiadienį Malaizijos ministras pirmininkas Anwaras Ibrahimas paskelbė apie sprendimą uždrausti su Izraeliu susijusiems laivams įplaukti į savo uostus, akcentuodamas didžiausią Izraelio laivybos įmonę ZIM, didėjant nerimui dėl pasaulinės laivybos sutrikimų, kuriuos sukėlė išpuoliai prieš krovininius laivus Raudonojoje jūroje.

Izraelis užbaiginėja savo operacijas Gazos šiaurėje

13:15

Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, Izraelis artėja prie „valymo“ operacijos Gazos Ruožo šiaurėje baigiamojo etapo.

JAV įsikūręs analitinis centras teigė, kad Izraelis susilpnino „Hamas“ šiaurinę Gazos Ruožo brigadą, o antradienį Izraelio gynybos pajėgos (IDF) paskelbė, kad visiškai išardė tris „Hamas“ batalionus, veikiančius Džabalijoje, į šiaurę nuo Gazos miesto.

Atnaujintoje informacijoje, pateiktoje kartu su „Critical Threats Project“, ji nurodė, kad Džabalijos pabėgėlių stovykloje Izraelio pajėgoms pasidavė apie 500 įtariamų palestiniečių kovotojų.

 

Intensyvios derybos dėl galimų naujų paliaubų Gazos Ruože

12:50

Kadras iš vaizdo įrašo/Įkaitų perdavimas
Kadras iš vaizdo įrašo/Įkaitų perdavimas

Vyksta intensyvios Kataro ir Egipto tarpininkaujamos derybos dėl galimų antrųjų paliaubų Gazos Ruože, pagal kurias „Hamas“ grąžintų kai kuriuos įkaitus mainais į tai, kad Izraelis paleistų palestiniečių kalinius, trečiadienį agentūrai „Reuters“ sakė su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

Nors vis dar svarstoma, kiek žmonių turėtų būti paleisti į laisvę, Izraelis primygtinai reikalauja, kad į įkaitų sąrašą būtų įtrauktos moterys ir paliegę vyrai, sakė šaltinis ir pridūrė, kad į sąrašą taip pat galėtų būti įtraukti už sunkius nusikaltimus įkalinti palestiniečiai.

Derybų dėl paliaubų su Izraeliu į Kairą atvyko „Hamas“ lyderis

11:21

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh

Katare gyvenantis palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh trečiadienį atvyko į Kairą derybų dėl ugnies nutraukimo kare su Izraeliu Gazos Ruože.

I. Haniyeh atvyko „į Egipto sostinę Kairą diskutuoti su Egipto pareigūnais dėl sionistų (Izraelio) agresijos Gazos Ruože raidos ir kitų klausimų“, sakoma grupuotės pareiškime.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Per trumpas paliaubas lapkričio gale buvo paleista dalis šių įkaitų, o Izraelis savo ruožtu grąžino dešimtis kalintų palestiniečių.

„Hamas“ vadovaujamos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per karą žuvo daugiau kaip 19 667 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

JT Saugumo Taryba balsuos dėl rezoliucijos dėl Gazos Ruožo

11:13

„Scanpix“ nuotr./
„Scanpix“ nuotr./

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba trečiadienį balsuos dėl ilgai atidėliotos rezoliucijos, kuria raginama sustabdyti Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karą.

Iki šiol nariai ginčijosi dėl formuluotės, o pagalbos pastangos Gazos Ruože ėmė strigti.

Humanitarinė padėtis Gazos Ruože sparčiai blogėja, o vienas aukšto rango JT pareigūnas teigė, kad Izraelio veiksmai dėl pagalbos įleidimo toli gražu neatitinka didėjančių poreikių.

JT Saugumo Tarybos nariai kelias dienas stengėsi rasti bendrą sutarimą dėl rezoliucijos, dėl kurios balsavimas buvo kelis kartus nukeltas antradienį, po to, kai pirmadienį buvo atidėtas.

Oficialiame darbotvarkės dokumente sakoma, kad 15 narių organas balsuos trečiadienį.

Izraelis, remiamas savo sąjungininko Vašingtono, kuris yra nuolatinis Saugumo Tarybos narys, turintis veto teisę, nepritarė termino „paliaubos“ vartojimui.

Analitinių tyrimų centro „International Crisis Group“ (ICG) ekspertas Richardas Gowanas teigė, kad „visi iš esmės yra įstrigę laukdami, ką nuspręs daryti JAV“.

„Atrodo, kad net JAV diplomatai nežino, kaip baigsis ši istorija“, – pridūrė jis po to, kai keli amerikiečių diplomatai pateikė neįpareigojančius atsakymus į klausimus, kas nutiks ir kodėl balsavimas buvo atidėtas.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė nenorįs „užbėgti už akių rezoliucijai, dėl kurios dar nebuvo balsuota“.

Toks neapsisprendimas šią savaitę prasidėjo po to, kai anksčiau šį mėnesį JAV, nepaisydamos precedento neturinčio JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso spaudimo, užblokavo Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl karo priėmimą.

Ji ragino „nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas“ Gazos Ruože, kur Izraelis tęsia mirtinus smūgius, keršydamas už precedento neturintį spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolį.

„Žmonių katastrofa“

Praėjusią savaitę Generalinė Asamblėja iš 193 valstybių narių 153 balsais už, 10 prieš ir 23 šalims susilaikius priėmė tokią pačią neįpareigojančią rezoliuciją.

Arabų šalys, gavusios didžiulę paramą, paskelbė apie naują bandymą kreiptis į Saugumo Tarybą.

Jungtinių Arabų Emyratų parengtame juodraštyje, kurį sekmadienį gavo naujienų agentūra AFP, raginama „skubiai ir ilgam laikui nutraukti karo veiksmus, kad humanitarinė pagalba galėtų netrukdomai patekti į Gazos Ruožą“.

Tačiau paskutinė versija, su kuria susipažino AFP, buvo pakeistas tekstas, kuriuo, atrodo, siekta išgelbėti kompromisą.

Ji buvo ne tokia tiesmuka – joje raginama „skubiai sustabdyti karo veiksmus, kad būtų sudarytos sąlygos saugiai ir netrukdomai patekti humanitarinei pagalbai, ir imtis skubių veiksmų siekiant tvaraus karo veiksmų nutraukimo“.

Antradienį JT pareigūnas Toras Wenneslandas pareiškė, kad ribotos Izraelio pastangos, kuriomis siekiama įleisti pagalbą į Gazos Ruožą, yra „teigiamos, tačiau toli gražu ne visos, kurių reikia, kad būtų išspręsta žmonių katastrofa vietoje“.

Po spalio 7 dienos išpuolio, per kurį, Izraelio valdžios teigimu, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausiai civilių, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“.

Islamistų grupuotės valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija sako, kad dėl Izraelio karinio atsako žuvo 19 667 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

JAV Izraeliui davė 11 dienų dėl Gazos

10:30

IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis
IDF/Izraelio operacija ligoninėje: 70 vyrų iškeltomis rankomis

Laikraštis „The Washington Post“ praneša, kad JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai nori, kad Izraelis greitai pereitų prie mažiau intensyvaus mūšio etapo, „geriausiai“ per artimiausias 11 dienų, nors JAV atkakliai tvirtina, kad jos nenustato Izraelio karinės kampanijos tvarkaraščio.

VIDEO: „The Washington Post“: JAV Izraeliui davė 11 dienų dėl Gazos

Pasak laikraščio apžvalgininko Davido Ignatiuso, Valstybės departamento parengtame 20 puslapių dokumente išdėstytos Gazos Ruožo galimybės, tikintis, kad po karo daugiau atsakomybės imsis palestiniečiai.

Ataskaitoje teigiama, kad saugumu Gazos Ruože galėtų rūpintis „palestiniečiai, kurie nėra susiję su „Hamas“ ir yra pasirengę bendradarbiauti su Izraelio kariuomene, vis dar saugančia sieną“. Geriausia būtų, jei šias policijos pajėgas sustiprintų užsienio kariai, veikiantys pagal JT mandatą“.

Laikraštis taip pat skelbia, kad Izraelis svarsto galimybę sukurti „humanitarines salas“ šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, nes kovos veiksmai vis labiau persikelia į pietus.

„Islamo džihadas“ paskelbė dviejų Gazos Ruože laikomų įkaitų vaizdo įrašą

08:04

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Islamo džihadas“ antradienį paskelbė vaizdo įrašą ir teigė, kad jame matyti du gyvi Gazos Ruože laikomi įkaitai, paimti per „Hamas“ spalio 7-osios atakas Izraelyje.

VIDEO: Paskelbtas „Islamo džihado“ Gazos Ruože laikomų įkaitų vaizdo įrašas

Vaizdo įraše vienas po kito pasirodo du vyrai. Įkaitai prašo labiau spausti Izraelio valdžią, kad jie būtų paleisti.

Paskutinis atnaujinimas 2023-12-20 08:04

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas