Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai žmonių Vašingtone susirinko į protestus dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
Protestas Vašingtone
Protestas Vašingtone / Scanpix nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis kaltina „Hamas“ planavus išpuolį prieš Švedijos ambasadą

23:29

Izraelis apkaltino „Hamas“ planavus užpulti jo ambasadą Švedijoje. 

Šalies žvalgybos agentūra „Mossad“ įvardijo įtariamą „Hamas“ narį Švedijoje, tačiau nepatikslino, ar jis buvo sulaikytas.  

Ji teigė, kad atliekant tarptautinį tyrimą gauta informacijos, jog „Hamas“ tinklas gaudavo nurodymus iš grupės vadavietės Libane ir „ketino pulti Izraelio ambasadą Švedijoje, įsigyti parasparnių ir suaktyvinti nusikalstamų grupuočių narius Europoje“. 

Tai buvo padaryta po to, kai praėjusį mėnesį Danijos, Vokietijos ir Švedijos valdžios institucijos paskelbė apie kelių įtariamųjų areštus. 

Iš „Hamas“ nebuvo jokio tiesioginio atsakymo.

Tūkstančiai žmonių Vašingtone susirinko į protestus dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože

21:44

Šeštadienį Vašingtone susirinko tūkstančiai demonstrantų, kurie ragino nutraukti ugnį Gazos Ruože, kur Izraelio pajėgos nuo spalio 7 d. nužudė beveik 24 000 palestiniečių.

Internete paskelbtose nuotraukose matyti demonstrantai, laikantys įvairius užrašus, tarp jų: „Sustabdykite apartheido finansavimą dabar“ ir „Išlaisvinkite Palestiną“.

 

Izraelio premjeras: Gazos Ruože „mūsų niekas nesustabdys“

21:26

Niekas nesustabdys Izraelio nuo pergalės kare prieš „Hamas“ kovotojus Gazos Ruože, šeštadienį pareiškė žydų valstybės ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu.

„Niekas mūsų nesustabdys – nei Haga, nei Blogio ašis, nei niekas kitas. Galima ir būtina tęsti iki pergalės, ir mes tai padarysime“, – sakė B. Netanyahu per televizijos transliuotą spaudos konferenciją karo Gazos Ruože šimtadienio išvakarėse.

Jis turėjo omenyje Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT) Hagoje pateiktą bylą, kurioje teigiama, kad Izraelio puolimas pažeidžia JT genocido konvenciją, ir Irano remiamų ginkluotų grupuočių aljansą Artimuosiuose Rytuose, pramintą Pasipriešinimo ašimi.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu teigė, kad per karinį puolimą Gazos Ruože jau buvo „sunaikinta dauguma „Hamas“ batalionų“ šioje apsuptoje palestiniečių teritorijoje.

Tačiau jis taip pat sakė, kad iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies perkelti asmenys artimiausiu metu negalės grįžti į savo namus.

„Egzistuoja tarptautinė teisė ir joje pasakyta paprasta mintis – jūs pašalinate gyventojus ir neleidžiate jiems grįžti, kol egzistuoja pavojus“, – sakė B.Netanyahu.

„O pavojus egzistuoja. Ten (šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje) vyksta kovos.“

Karas prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės šeštadienio duomenimis, žuvo 23 843 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

JT: 100 dienų karo Gazos Ruože „teršia mūsų bendrą žmogiškumą“

20:29

Izraelio ir „Hamas“ karas Gazos Ruože „teršia mūsų bendrą žmogiškumą“, šeštadienį, konflikto apsiaustoje teritorijoje šimtadienio išvakarėse, pareiškė Jungtinių Tautų (JT) aukšto rango pareigūnas.

„Pastarųjų 100 dienų masinės mirtys, naikinimas, žmonių perkėlimas, badas, netektys ir sielvartas teršia mūsų bendrą žmogiškumą“, – sakė Jungtinių Tautų agentūros palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) vadovas Philippe'as Lazzarini, lankydamasis Gazos Ruože.

„Praėjo 100 dienų nuo tada, kai po siaubingų išpuolių, kuriuos „Hamas“ ir kitos grupuotės surengė prieš žmones Izraelyje, prasidėjo niokojantis karas, per kurį žuvo ir neteko namų žmonės Gazos Ruože. Tai buvo 100 dienų kančių ir nerimo įkaitams ir jų šeimoms.“

Karas prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės šeštadienio duomenimis, žuvo 23 843 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

„Reuters“: rusišką naftą gabenantis krovininis laivas atsitiktinai atsidūrė husių taikinyje

19:16

Sausio 12 d. husių sukilėliai per klaidą nusitaikė į tanklaivį iš neatskleistos šalies, kuris Adeno įlankoje gabeno rusišką naftą, pranešė „Reuters“, remdamasi Jungtinės Karalystės jūrų saugumo bendrove „Ambrey“.

Husiai yra Irano remiama Jemene įsikūrusi kovotojų grupuotė. Po Izraelio invazijos į Gazos Ruožą husių grupuotė pradėjo rengti išpuolius prieš laivybos laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje.

Agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais iš Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų organizacijos (UKMTO), pranešė, kad husiai į laivą paleido raketą, kuri nukrito į vandenį šiek tiek toliau ir nepadarė jokios žalos ar aukų.

JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene
JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene

Krovininį laivą taip pat sekė keli nedideli kateriai, tačiau nebuvo pateikta jokios informacijos, ar buvo bandyta jį perimti ar perimti laivynu.

JAV ir Jungtinės Karalystės kariuomenės sausio 11 d. pradėjo smūgius prieš kelis taikinius husių kontroliuojamuose Jemeno regionuose, atsakydamos į husių išpuolius prieš Raudonosios jūros laivus, sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Rusija, palaikanti glaudžius ryšius su husių rėmėjais Iranu, paprašė kitą dieną surengti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį.

Tarp tūkstančių šeštadienį Londone vykusio mitingo už Palestiną dalyvių – Palestinos ambasadorius JK

19:10

Tarp tūkstančių šeštadienį Londone vykusio mitingo už Palestiną dalyvių – Palestinos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Husamas Zomlotas.

Vaizdo įraše, paskelbtame jo „X“ paskyroje, matyti, kaip H.Zomlotą supa keli demonstrantai, mojuojantys Palestinos vėliavomis.

Girdėti, kaip jie kartu skanduoja: „Laisva, laisva Palestina! Padarykite galą apartheidui! Sustabdykite genocidą per mūsų gyvenimą!“

 

Saugumo šaltiniai: sukilėlių kontroliuojamam Jemeno uostamiesčiui suduotas naujas smūgis

19:06

Irano remiamiems husių sukilėliams paleidus raketą iš Chudaidos pakraščio, šiam Jemeno Raudonosios jūros uostamiesčiui šeštadienį buvo suduotas naujas smūgis, pranešė saugumo šaltiniai.

Su sukilėliais susijęs karinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad „buvo smogta vietai Chudaidos pakraštyje, iš kurios buvo paleista husių raketa“, ir pridūrė, jog neaišku, ar smūgis buvo suduotas iš jūros, ar iš oro. 

Policijos šaltinis patvirtino naują smūgį.

JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene
JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene

Šeštadienio rytą Jungtinių Valstijų kariuomenė patvirtino paryčiais sudavusi smūgį Jemeno husių sukilėliams – jų radiolokacijos objektui.

Tai buvo padaryta kitą dieną po JAV ir Jungtinės Karalystės aviacijos smūgių Jemeno sostinei Sanai.

JAV pajėgos šeštadienį maždaug 3 val. 45 min. vietos laiku sudavė smūgį husių radiolokacijos objektui Jemene, sakoma JAV centrinės vadavietės pareiškime.

Smūgis buvo „tolesnis veiksmas prieš konkretų karinį taikinį“, susijęs su ankstesnės dienos smūgiais, nurodoma pareiškime.

Po penktadienio smūgių husiai, kurie dėl Izraelio ir „Hamas“ karo kelias savaites atakavo su Izraeliu susijusius laivus, įspėjo, kad JAV ir britų interesai dabar esą yra teisėti taikiniai.

JK, JAV ir aštuonios jų sąjungininkės sakė, kad penktadienio smūgiais siekta deeskaluoti įtampą, bet husiai pažadėjo tęsti atakas, dėl kurių laivybos kompanijos savo laivus ėmė siųsti aplink Afrikos žemyną. Dėl to sutriko prekybos srautai.

Vakarų krante nušauti paaugliai buvo „Hamas“ nariai

18:17

Anksčiau pranešėme, kad trys paaugliai palestiniečiai buvo nušauti Vakarų krante po to, kai bandė įvykdyti, kaip Izraelis pavadino, „svarbų išpuolį“. 

Dabar „Hamas“ pareiškime teigiama, kad visi trys buvo šios kovotojų grupuotės nariai. 

„Mes kraujuojame dėl Hebrono operacijos kankinių ir mobilizuojame visus laisvės kovotojus tęsti susirėmimą su priešu“, – sakoma jame. 

Palestinos sveikatos apsaugos ministerija įvardijo tris nužudytuosius: 19 metų Ismailas Jahisha, 17 metų Mohammadas Jahisha ir 15 metų Uday Jahisha.

Visame Gazos Ruože liko tik šešios greitosios pagalbos mašinos

18:02

Visame Gazos Ruože liko tik šešios greitosios pagalbos mašinos, praneša „Al Jazeera“, remdamasi Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškimu. „Mes vis dar stengiamės teikti kai kurias svarbiausias paslaugas, įskaitant intensyviosios terapijos skyrius ir vaikų darželius“, – teigiama jame.

Sveikatos apsaugos ministerijai Gazoje vadovauja „Hamas“, todėl žurnalistai negalėjo nepriklausomai patikrinti konflikto metu paskelbtų duomenų apie aukas.

JAV prezidentas sureagavo į naujausią amerikiečių smūgį husių taikiniui Jemene

17:33

JAV prezidentas sureagavo į naujausią amerikiečių smūgį husių taikiniui Jemene. 

Jis sakė, kad perdavė Iranui privačią žinutę apie husių išpuolius ir kad JAV yra „įsitikinusios, jog esame gerai pasirengę“. 

Husiai priklauso Irano remiamam regioniniam aljansui, kuriam taip pat priklauso „Hamas“ ir Libano „Hezbollah“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Joe Bidenas

Jie valdo Jemeno teritoriją, įskaitant sostinę Saną, esančią už daugiau nei tūkstančio kilometrų nuo Izraelio.

Jemeno husių grupuotė vykdo išpuolius prieš laivybą Raudonojoje jūroje, todėl JAV ir Jungtinė Karalystė atsakė oro antskrydžiais.

Tūkstančiai Izraelio karių po karo liko neįgalūs

16:50

Izraelio naujienų svetainės duomenimis, nuo karo pradžios apie 4000 Izraelio karių tapo neįgalūs. 

Šie kariai buvo pripažinti turinčiais „3 klasifikacijos“ negalią, o tai reiškia, kad jie turi teisę į visas Izraelio kariuomenėje neįgaliesiems suteikiamas procedūras ir teises, teigė „Walla!“.

Ji pridūrė, kad Izraelio kariuomenė neteikia viešų duomenų apie savo gretose nukentėjusius žmones, kad tai nepakenktų moralei.

Londone susirinko daugybė žmonių, reikalaujančių nutraukti ugnį

14:38 Atnaujinta 16:51

Londone finansų centre susirinko daugybė žmonių, reikalaujančių nutraukti ugnį.  

Palestinos solidarumo kampanija pranešė, kad apie vidurdienį prie eitynių prisijungė tūkstančiai žmonių.

 

Gazos Ruožo ministerija: 99-ąją karo parą per Izraelio smūgius žuvo dešimtys žmonių

14:16

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad praėjusią naktį per Izraelio smūgius šioje apsiaustoje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 60 žmonių.

99-ąją Izraelio ir palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ karo dieną Gazos Ruože taip pat neveikia komunikacijos.

Izraelio kariuomenė pranešė smogusi dešimtims raketų paleidimo įrenginių, kurie buvo parengti naudoti Gazos Ruožos centrinėje dalyje, ir eliminavusi keturis teroristus per aviacijos smūgius teritorijos pietuose esančiam Kan Juniso miestui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio karas prieš „Hamas“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio karas prieš „Hamas“

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ashrafas al Qudra sakė, kad per Izraelio oro smūgius ir artilerijos apšaudymą žuvo „daugiau kaip 60 kankinių“, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Karas prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės šeštadienio duomenimis, žuvo 23 843 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

JAV kariuomenės pareigūnas: tikėtina, kad bus daugiau husių išpuolių

13:49

Aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad tikėtina, jog bus daugiau husių išpuolių. JAV jungtinio štabo direktorius, generolas leitenantas Douglas Simsas, virtualiame susitikime žurnalistams sakė, kad hutiečiai, atsakydami į JAV ir JK atakas, jau paleido bent vieną raketą.

Kaip pranešė Kataro žiniasklaidos tinklas „Al Jazeera“, D.Simsas sakė: „Jų retorika buvo gana griežta ir aštri, todėl tikimės, kad jie bandys imtis atsakomųjų veiksmų. Tikiuosi, kad jie nesiims atsakomųjų veiksmų, tačiau esame pasirengę tam atvejui, jei jie tai padarytų.“

Per pastarąją parą žuvo 135 ir buvo sužeista 312 palestiniečių

12:13

Naujausiais šeštadienį Gazos sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtais duomenimis, per praėjusią parą žuvo 135 palestiniečiai ir 312 buvo sužeista.

Naujausiais ministerijos duomenimis, nuo spalio 7 d. per Izraelio smūgius iš viso žuvo mažiausiai 23 843 palestiniečiai. Pasak ministerijos, daugiau kaip 60 317 žmonių buvo sužeisti.

„IMAGO“/„Scanpix“/Gazos Ruožas po Izraelio atakų
„IMAGO“/„Scanpix“/Gazos Ruožas po Izraelio atakų

Sveikatos apsaugos ministeriją Gazoje valdo „Hamas“, todėl žurnalistai negalėjo nepriklausomai patikrinti konflikto metu paskelbtų duomenų apie aukas.

Trys ginkluoti palestiniečiai, bandę įsiveržti į gyvenvietę, nukauti

10:41

Izraelio pajėgos naktį iš penktadienio į šeštadienį nukovė tris ginkluotus palestiniečius, kurie bandė įsiveržti į gyvenvietę okupuotame Vakarų Krante, pranešė Izraelio kariuomenė.

Trys palestiniečiai buvo ginkluoti peiliais, šautuvu ir kirviais, praneša „Reuters“, remdamasi oficialios palestiniečių naujienų agentūros „Wafa“ informacija. Dviem iš jų buvo 16 metų, o trečiajam – 19 metų.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad vienas karys buvo sužeistas per susišaudymą su užpuolikais, kai jie pralaužė Adoros gyvenvietės išorinę tvorą netoli palestiniečių miesto Hebrono.

JAV kariuomenė patvirtino naują smūgį Jemeno husių sukilėliams

09:02

Jungtinių Valstijų kariuomenė patvirtino sudavusi dar vieną smūgį Jemeno husių sukilėliams – jų radiolokacijos objektui.

Tai buvo padaryta kitą dieną po JAV ir Jungtinės Karalystės aviacijos smūgių Jemeno sostinei Sanai.

JAV pajėgos šeštadienį maždaug 3 val. 45 min. vietos laiku sudavė smūgį husių radiolokacijos objektui Jemene, sakoma JAV centrinės vadavietės pareiškime.

JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene
JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene

Smūgis buvo „tolesnis veiksmas prieš konkretų karinį taikinį“, susijęs su ankstesnės dienos smūgiais, nurodoma pareiškime.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito