Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 15 /18:27

Paaiškėjo, į kokį JAV laivą pataikė husių raketa

Naujausias žinias apie Izraelio ir „Hamas“ karą skaitykite žemiau.
JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“
JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“ / Marinetraffic.com (Kevin Templeton) nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Paaiškėjo, į kokį JAV laivą pataikė husių raketa

18:26

Marinetraffic.com (Kevin Templeton) nuotr./JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“
Marinetraffic.com (Kevin Templeton) nuotr./JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“

Adeno įlankoje prie Jemeno krantų raketa pataikė į amerikiečių krovininį laivą, pirmadienį pranešė Jungtinės Karalystės jūrų saugumo agentūra bei laivybos rizikos bendrovė.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai husių sukilėliai paleido sparnuotąją raketą į JAV eskadrinį minininką.

JK jūrų prekybos operacijų agentūra savo interneto svetainėje pranešė, kad į laivą iš viršaus pataikė raketa. 

Vidurinių Rytų vandenis prižiūrinti agentūra sakė, kad išpuolis įvyko maždaug už 177 km į pietryčius nuo Adeno.

Ji pateikė nedaug detalių, išskyrus tai, kad laivo kapitonas pranešė, jog „į laivo kairįjį bortą iš viršaus pataikė raketa“.

Daugiau informacijos apie incidentą neskelbiama.

Britanijos laivybos rizikos bendrovės „Ambrey“ duomenimis, su Maršalo salų vėliava plaukiojančiame ir JAV priklausančiame balkeryje kilo gaisras, tačiau jis vis dar tinkamas plaukioti ir niekas nenukentėjo.

Paleido tris raketas, dvi iš jų nepasiekė jūros

Anot „Ambrey“, husiai paleido tris raketas, bet dvi iš jų nepasiekė jūros.

Įmonė „įvertino, kad išpuolis buvo nukreiptas prieš JAV interesus, reaguojant į JAV karinius smūgius prieš husių karines pozicijas Jemene“, sakė „Ambrey“ ir pridūrė, kad laivas „nebuvo susijęs su Izraeliu“.

Įvardijo laivą

Jungtinių Valstijų centrinė vadavietė nurodė, kad tai – laivas „M/V Gibraltar Eagle“.

Šis incidentas dar labiau padidins laivybos ir saugumo baimę nestabiliame regione, kuriame Irano remiami husių sukilėliai jau kelias savaites leidžia dronus ir raketas į laivus, kurie, jų manymu, yra susiję su Izraeliu, Raudonojoje jūroje.

Laivas plaukė tarptautiniu rekomenduojamu tranzito koridoriumi – Adeno įlankos ruožu, kuriame patruliuojama dėl piratų, sakė „Ambrey“.

Jemeno husių sukilėliai iš karto nepatvirtino surengę ataką, nors anksčiau tame rajone yra paleidę raketų.

Vis dėlto husių kariuomenės ir Jemeno vyriausybės šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad pirmadienį sukilėliai paleido tris raketas.

Sekmadienį buvo numušta į JAV karinį laivą nukreipta husių sparnuotoji raketa. Protestuodami prieš Izraelio ir „Hamas“ karą sukilėliai taikosi į su Izraeliu susijusius laivus.

JAV ir Britanijos pajėgos penktadienį pradėjo smūgius prieš sukilėlių taikinius visame Jemene, o tai padidino nuogąstavimus, kad Izraelio karas su palestiniečių „Hamas“ kovotojais gali išplisti regione.

Iranas teigia atakavęs „šnipinėjimo centrus“ Irake

23:38

Irano revoliucinė gvardija pranešė, kad Irako Erbilio mieste atakavo „šnipinėjimo centrus ir prieš Iraną nusiteikusių teroristinių grupuočių susibūrimus“, praneša Irano valstybinė žiniasklaida.

Erbilio oro uostas sustabdė oro eismą po to, kai virš miesto pasigirdo sprogimai, „Reuters“ sakė trys Irako saugumo šaltiniai.

AP: „Hamas“ naudoja ginklus, pagamintus Rusijoje, Irane, Kinijoje ir Šiaurės Korėjoje

22:39

Remiantis sausio 15 d. paskelbta „Associated Press“ (AP) analize, „Hamas“, kariaudama su Izraeliu, naudojo įvairius ginklus, pagamintus visame pasaulyje, įskaitant Rusiją, Iraną, Kiniją ir Šiaurės Korėją.

Nepaisant spėlionių apie Maskvos ir palestiniečių kovotojų grupuotės ryšius, AP teigė, kad neaišku, ar ši ginkluotė gaunama tiesiogiai iš vyriausybių, ar iš juodosios rinkos.

Didžioji dalis šios įrangos buvo kontrabanda įvežta per 17 metų trunkančią blokadą, kuria siekiama sustabdyti tokį ginklų kaupimą, teigė AP, išanalizavusi 150 nuotraukų ir vaizdo įrašų, padarytų per tris karo mėnesius.

Nustatyta ginkluotė, kurią „Hamas“ naudoja prieš Izraelio kariuomenę Gazos ruože, apima šturmo šautuvus AK-47 iš Kinijos ir Rusijos, Šiaurės Korėjos ir Bulgarijos granatsvaidžius ir Irano snaiperių šautuvus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Automatinis ginklas AK-47
AFP/„Scanpix“ nuotr./Automatinis ginklas AK-47

Palestiniečių kovotojai taip pat naudoja Rusijos sukurtų 9M32 Strela priešlėktuvinių raketų sistemų variantus, pritaikytus ir nukopijuotus kitų gamintojų.

Neįvardytas pareigūnas AP sakė, kad įtariama, jog dauguma kontrabandinių ginklų atgabenta iš Egipto. Pareigūnas taip pat teigė, kad šiuos ginklus palyginti lengva gauti ir jų kilmės šalis neprivalo pateikti.

Pasak šaltinio, pats Gazos Ruožas taip pat esą turi savo nemažą gynybos pramonę, kuri moka gaminti savadarbius ginklus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136

Panašu, kad „Hamas“ gavo arba nukopijavo Irano sukurtus kamikadzių dronus, rašė AP. Rusija plačiai naudoja tokius Irano „Shahed“ konstrukcijos dronus smūgiams prieš Ukrainos miestus ir žemės ūkį.

Teheranas laikomas pagrindiniu „Hamas“ rėmėju, taip pat yra gausių karinių atsargų šaltinis Rusijai, vykstant jos totaliniam karui prieš Ukrainą.

IDF atmeta „Hamas“ „melą“, kad įkaitas žuvo per Izraelio smūgį

22:20

Izraelio kariuomenė reagavo į neseniai paskelbtą „Hamas“ vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad du įkaitai žuvo per Izraelio aviacijos smūgius.

IDF atstovas spaudai Daniel Hagari paneigė, kad vienas iš įkaitų – Itai Svirsky – žuvo per antskrydį, tačiau jo pareiškime neužsimenama apie antrąjį įkaitą – Yossi Sharabi.

„Itai nebuvo nušautas mūsų pajėgų. Tai „Hamas“ melas“, – sakė jis.

„Pastatas, kuriame jie buvo laikomi, nebuvo taikinys ir mūsų pajėgos jo nepuolė“.

Jis tvirtino, kad IDF „nepuola vietos, jei žinome, kad joje gali būti įkaitų“.

Įkalintai Nobelio taikos premijos laureatei iš Irano skirta nauja bausmė, nurodė jos šeima

20:34

Irano teismas 2023-iųjų Nobelio taikos premijos laureatei Narges Mohammadi skyrė papildomą daugiau kaip vienerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų jai būnant už grotų skleidus propagandą prieš šiitišką respubliką, pirmadienį pranešė jos šeima.

Revoliucinis teismas po teismo proceso, kurį N.Mohammadi boikotavo, nuteisė aktyvistę 15 mėnesių įkalinimo bausme, priduriama jos šeimos pareiškime.

Jai taip pat nurodyta dvejus metus praleisti tremtyje už sostinės Teherano ribų, dvejus metus uždrausta keliauti ir naudotis išmaniuoju telefonu. Šie draudimai įsigalios jai išėjus į laisvę.

„AP“/„Scanpix“/Moterų teisių aktyvistė Narges Mohammadi
„AP“/„Scanpix“/Moterų teisių aktyvistė Narges Mohammadi

Šeima teigė, kad nuo 2021-ųjų kovo tai jau penktasis N.Mohammadi nuteisimas – jai bendrai skirta 12 metų ir trys mėnesiai laisvės atėmimo, 154 kirčiai, dveji metai tremties ir įvairūs socialiniai bei politiniai apribojimai.

Šeima pasmerkė nuosprendį, kuris, pasak jos, priminė politinį pareiškimą. Teismo sprendime pabrėžiami kaltinimai, kad N.Mohammadi „ne kartą kurstė ir skatino viešą ir individualią nuomonę, nukreiptą prieš islamo režimą, siekiant pasėti chaosą ir neramumus“.

Ši žinoma aktyvistė, kurios artimieji gruodį Osle jos vardu atsiėmė 2023-iųjų Nobelio taikos premiją, buvo apdovanota už kampaniją už žmogaus teisių gynimą Irane.

Per pastaruosius du dešimtmečius ji nemažai laiko praleido kalėjime, o naujausiąją bausmę pradėjo atlikti 2021-ųjų lapkritį.

Tačiau už Teherano Evino kalėjimo grotų ji nenutraukė savo teisių gynimo kampanijos, kaltindama valdžios institucijas sistemingais pažeidimais ir ypač kritikuodama mirties bausmės taikymą.

Ji griežtai pasisako prieš Irane privalomą hidžabo dėvėjimą, taip pat nepaiso galvos apdangalo dėvėjimo kalėjime taisyklių.

Dėl to, pasak jos šeimos, N.Mohammadi toliau baudžiama, visų pirma iš jos atimta teisė skambinti telefonu.

Izraelio gynybos ministras: po karo Gazos Ruožą valdys palestiniečiai

20:25

Pasibaigus „Hamas“ karui su Izraeliu Gazos Ruožą valdys palestiniečiai, pirmadienį pareiškė Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

„Gazos Ruože gyvena palestiniečiai, todėl ateityje jį valdys palestiniečiai. Būsimoji Gazos vyriausybė turi išaugti iš Gazos Ruožo“, – spaudos konferencijoje sakė Y.Gallantas.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

 

JT vadovas ragina nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože

19:49

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, Izraelio ir „Hamas“ kovoms peržengus 100 dienų ribą.

„Reikia skubių humanitarinių paliaubų. Užtikrinti, kad pakankama pagalba patektų ten, kur jos reikia. Palengvinti įkaitų paleidimą. Nuslopinti platesnio masto karo liepsnas, nes kuo ilgiau tęsiasi konfliktas Gazos Ruože, tuo didesnė eskalacijos ir klaidingų apskaičiavimų rizika“, – sakė A.Guterresas Niujorke surengtoje spaudos konferencijoje.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas

 

„Hamas“ parodė vaizdo įrašą, kuriame esą matomi Izraelio įkaitų kūnai

19:21

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame neva rodomi Izraelio įkaitų Yossi Sharabi ir Itai Svirsky lavonai.

Vaizdo įraše trečiasis įkaitas izraelietis Noa Argamani sakė, kad abu įkaitai žuvo nuo „mūsų pačių IDF smūgių“, turėdamas omenyje Izraelio kariuomenę.

Paaiškėjo, į kokį JAV laivą pataikė husių raketa

18:26

Marinetraffic.com (Kevin Templeton) nuotr./JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“
Marinetraffic.com (Kevin Templeton) nuotr./JAV laivas „M/V Gibraltar Eagle“

Adeno įlankoje prie Jemeno krantų raketa pataikė į amerikiečių krovininį laivą, pirmadienį pranešė Jungtinės Karalystės jūrų saugumo agentūra bei laivybos rizikos bendrovė.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai husių sukilėliai paleido sparnuotąją raketą į JAV eskadrinį minininką.

JK jūrų prekybos operacijų agentūra savo interneto svetainėje pranešė, kad į laivą iš viršaus pataikė raketa. 

Vidurinių Rytų vandenis prižiūrinti agentūra sakė, kad išpuolis įvyko maždaug už 177 km į pietryčius nuo Adeno.

Ji pateikė nedaug detalių, išskyrus tai, kad laivo kapitonas pranešė, jog „į laivo kairįjį bortą iš viršaus pataikė raketa“.

Daugiau informacijos apie incidentą neskelbiama.

Britanijos laivybos rizikos bendrovės „Ambrey“ duomenimis, su Maršalo salų vėliava plaukiojančiame ir JAV priklausančiame balkeryje kilo gaisras, tačiau jis vis dar tinkamas plaukioti ir niekas nenukentėjo.

Paleido tris raketas, dvi iš jų nepasiekė jūros

Anot „Ambrey“, husiai paleido tris raketas, bet dvi iš jų nepasiekė jūros.

Įmonė „įvertino, kad išpuolis buvo nukreiptas prieš JAV interesus, reaguojant į JAV karinius smūgius prieš husių karines pozicijas Jemene“, sakė „Ambrey“ ir pridūrė, kad laivas „nebuvo susijęs su Izraeliu“.

Įvardijo laivą

Jungtinių Valstijų centrinė vadavietė nurodė, kad tai – laivas „M/V Gibraltar Eagle“.

Šis incidentas dar labiau padidins laivybos ir saugumo baimę nestabiliame regione, kuriame Irano remiami husių sukilėliai jau kelias savaites leidžia dronus ir raketas į laivus, kurie, jų manymu, yra susiję su Izraeliu, Raudonojoje jūroje.

Laivas plaukė tarptautiniu rekomenduojamu tranzito koridoriumi – Adeno įlankos ruožu, kuriame patruliuojama dėl piratų, sakė „Ambrey“.

Jemeno husių sukilėliai iš karto nepatvirtino surengę ataką, nors anksčiau tame rajone yra paleidę raketų.

Vis dėlto husių kariuomenės ir Jemeno vyriausybės šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad pirmadienį sukilėliai paleido tris raketas.

Sekmadienį buvo numušta į JAV karinį laivą nukreipta husių sparnuotoji raketa. Protestuodami prieš Izraelio ir „Hamas“ karą sukilėliai taikosi į su Izraeliu susijusius laivus.

JAV ir Britanijos pajėgos penktadienį pradėjo smūgius prieš sukilėlių taikinius visame Jemene, o tai padidino nuogąstavimus, kad Izraelio karas su palestiniečių „Hamas“ kovotojais gali išplisti regione.

Husių laivynas tvirtina, kad su Izraeliu nesusiję laivai yra saugūs

16:48

Husių valdoma televizija „Al Masirah TV“, remdamasi šaltiniu sukilėlių grupuotės karinėse jūrų pajėgose, pakartojo, kad jie nesitaikys į komercinę laivybą, nesusijusią su Izraeliu.

Raudonojoje jūroje, Arabijos jūroje ir Bab al-Mandebo sąsiauryje „laivyba yra saugi“, „išskyrus Izraelio laivus arba tuos, kurie plaukia į okupuotus Palestinos uostus“, teigia šaltinis.

„Mes ir toliau neleisime įplaukti Izraelio laivams arba laivams, vykstantiems į okupuotus Palestinos uostus, kol baigsis agresija ir Gazos Ruožo apgultis“, – priduriama.

Nuo lapkričio mėn. husių grupuotė Raudonojoje jūroje raketomis, bepiločiais lėktuvais, greitaeigiais kateriais ir sraigtasparniais daugiau kaip 20 kartų atakavo prekybinius laivus. Jie tvirtino – dažnai melagingai – kad tie laivai buvo susiję su Izraeliu.

Prie Jemeno krantų raketa pataikė į amerikiečių laivą

16:43

 / US Navy/Cover-Images.com
/ US Navy/Cover-Images.com

Adeno įlankoje prie Jemeno krantų raketa pataikė į amerikiečių krovininį laivą, pirmadienį pranešė Jungtinės Karalystės jūrų saugumo agentūra bei laivybos rizikos bendrovė.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai husių sukilėliai paleido sparnuotąją raketą į JAV eskadrinį minininką.

JK jūrų prekybos operacijų agentūra savo interneto svetainėje pranešė, kad į laivą iš viršaus pataikė raketa. 

Vidurinių Rytų vandenis prižiūrinti agentūra sakė, kad išpuolis įvyko maždaug už 177 km į pietryčius nuo Adeno.

Ji pateikė nedaug detalių, išskyrus tai, kad laivo kapitonas pranešė, jog „į laivo kairįjį bortą iš viršaus pataikė raketa“.

„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris
„The Guardian“ nuotr./Raudonoji jūra ir Bab-el-Mandebo sąsiauris

Daugiau informacijos apie incidentą neskelbiama.

Britanijos laivybos rizikos bendrovės „Ambrey“ duomenimis, su Maršalo salų vėliava plaukiojančiame ir JAV priklausančiame balkeryje kilo gaisras, tačiau jis vis dar tinkamas plaukioti ir niekas nenukentėjo.

Įmonė „įvertino, kad išpuolis buvo nukreiptas prieš JAV interesus, reaguojant į JAV karinius smūgius prieš husių karines pozicijas Jemene“, sakė „Ambrey“ ir pridūrė, kad laivas „nebuvo susijęs su Izraeliu“.

Jemeno husių sukilėliai iš karto nepatvirtino surengę ataką, nors anksčiau tame rajone yra paleidę raketų.

Sekmadienį buvo numušta į JAV karinį laivą nukreipta husių sparnuotoji raketa. Protestuodami prieš Izraelio ir „Hamas“ karą sukilėliai taikosi į su Izraeliu susijusius laivus.

JAV ir Britanijos pajėgos penktadienį pradėjo smūgius prieš sukilėlių taikinius visame Jemene, o tai padidino nuogąstavimus, kad Izraelio karas su palestiniečių „Hamas“ kovotojais gali išplisti regione.

Izraelyje per įtariamą taranavimo automobiliu išpuolį žuvo moteris

16:00

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio saugumo ir pagalbos pajėgos
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio saugumo ir pagalbos pajėgos

Izraelio policija ir medikai pranešė, kad pirmadienį per įtariamą taranavimo automobiliu išpuolį Raananoje, esančioje šalies centrinėje dalyje, žuvo moteris ir buvo sužeista kelios dešimtys žmonių.

Kaip pranešama, dėl šio išpuolio sulaikyti du palestiniečiai.

Pasak policijos, du įtariamieji pagrobė  automobilius ir pervažiavo gyventojus skirtingose Raananos, esančios į šiaurę nuo Tel Avivo, vietose.

Greitosios pagalbos medikai sakė, kad iš viso sužaloti keliolika žmonių, du iš jų sužeisti sunkiai.

Vietovės ligoninės savo ruožtu nurodė, kad devyni sužeistieji yra vaikai. Vienas jų patyrė sunkių sužalojimų.

Meiro ligoninė, esanti netoli Raananos, patvirtino vienos moters mirtį.

„Sužeista moteris, kuri buvo atvežta kritinės būklės po to, kai ją partrenkė automobilis, mirė nuo patirtų sužalojimų, nepaisant mūsų pastangų ją išgelbėti“, – sakoma jos pranešime.

Sulaikytas antras įtariamasis iš Hebrono, susijęs su išpuoliu Raananoje

15:35

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste

Policija teigia, kad sulaikytas antras įtariamasis palestinietis, taip pat kilęs iš Hebrono ir įtariamo užpuoliko, įvykdžiusio išpuolį Raananoje, giminaitis.

Antrasis vyras taip pat įtariamas prisidėjęs prie teroro išpuolio, per kurį užpuolikas rėžėsi į žmones mieste, vieną jų suvažinėdamas ir mažiausiai 17 sužeisdamas.

Policija ir saugumo agentūra „Shin Bet“ kartu atlieka tyrimą.

Mirė per teroro išpuolį Raananoje sužeista moteris

15:33

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste

Medicinos pareigūnai teigia, kad mirė viena iš aukų po teroro išpuolio Raananoje, kurio metu buvo taranuota automobiliu.

Meiro ligoninė pranešė, kad sunkiai sužeista moteris, atvežta į medicinos centrą po išpuolio, mirė dėl padarytų žaizdų.

Moters, kuriai buvo apie 70 metų, pavardė nenurodoma.

Per išpuolį miesto centre buvo sužeista dar mažiausiai 17 žmonių, iš jų kelių būklė sunki.

Per išpuolį Raananoje sužeisti keturi vaikai ir paaugliai nugabenti į ligoninę

15:20

Keturi vaikai ir paaugliai, sužeisti per Raananos automobilių taranavimo išpuolius, buvo atvežti į Schneiderio vaikų medicinos centrą, jų būklė yra vidutinio sunkumo ir jiems atliekami tyrimai skubios pagalbos skyriuje.

Ligoninė tikisi, kad iš Beilinsono ligoninės, į kurią jie buvo atvežti iš pradžių, bus perkelta daugiau paauglių ir vaikų.

Per automobilių taranavimo išpuolius Raananoje sužeista mažiausiai 19 žmonių

15:02

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste

Įvairiose centrinio Izraelio miesto Raananos gatvėse nuo taranavimo automobiliais ir smūgių peiliu buvo sužeista mažiausiai 19 žmonių, iš kurių keturių būklė sunki, devynių – vidutinio sunkumo ir šešių – lengva.

Policija: įtariamasis yra palestinietis iš Hebrono

14:53

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taranavimo incidentai Izraelio Raananos mieste

Policija teigia, kad įtariamasis, įvykdęs teroro išpuolį Raananoje, yra palestinietis iš Vakarų Kranto Hebrono miesto. Jis buvo sulaikytas.

Policijos pareiškime teigiama, kad per išpuolį, kurio metu, kaip įtariama, buvo sudaužyti automobiliai, vyras iš viso pagrobė tris automobilius.

Per išpuolius buvo sužeista mažiausiai 14 žmonių, iš jų vieno būklė kritinė. Pranešama, kad bent vienas iš nukentėjusiųjų buvo subadytas peiliu.

Policija teigia, kad pareigūnai toliau apieško vietovę, tirdami galimas papildomas grėsmes.

 

Liudininkai pasakoja apie peilio dūrį ir užpuolimą taranuojant

14:50

Praeivis, kuris matė išpuolio Raananos mieste pradžią, pasakojo radijui, kad „viskas įvyko per sekundę“.

„Išgirdome smūgio garsą, tarsi automobilis būtų atsitrenkęs į kitą automobilį, – sakė Edenas Arzi. – Matėme, kaip vairuotojas ėjo peiliu sužaloti moters, ji pabėgo, o [vairuotojas] nuėjo ir peiliu sužalojo 60-metį vyrą, o fone girdėjosi daugybė šūksnių, kol jis nukrito ant žemės.“

Kitas liudininkas pasakojo „Haaretz“: „Mačiau, kaip kažkas peiliu subadė tris žmones šalia prekybos centro, pagrobė automobilį ir juo pervažiavo žmones“.

Taranavimai automobiliais keliose vietose – vieno žmogaus darbas

14:49

Automobiliais taranavo ir ataką peiliu Ra'ananoje įvykdė vienas žmogus, užpuolęs praeivius keliose vietose, praneša „Channel 12“.

Pasak pranešimų, įtariamasis peiliu sužalojo vairuotoją, o po to pagrobė jo automobilį ir juo rėžėsi į tris žmones.

Tuomet mašina užstrigo, tad jis paliko automobilį, tada pavogė antrą automobilį ir važiavo toliau. Jis įsirėžė į dar bent vieną žmonių grupę, priduriama pranešime.

Raananos meras Chaimas Broyde transliuotojui Kan sakė, kad kol kas nepatvirtinta, jog peilio dūris ir taranavimas yra susiję.

19 sužeistųjų per automobilių taranavimo incidentus trijose Izraelio miesto vietose

14:35 Atnaujinta 15:03

Times of Israel/Incidentas Raananos mieste Izraelyje
Times of Israel/Incidentas Raananos mieste Izraelyje

„Magen David Adom“ greitosios pagalbos tarnyba pranešė, kad per automobilių taranavimo incidentus Raananos mieste, kuris įvyko trijose skirtingose vietose, sužeista 14 žmonių. Vėliau sužeistųjų skaičius padidintas iki 19.

Tarp nukentėjusiųjų yra kritinės būklės 70 metų moteris, sunkios būklės 34 metų vyras ir 16-metis.

Greitosios pagalbos tarnybos generalinis direktorius Eli Binas teigia, kad įvykio vietoje medikai iš viso suteikė pagalbą kelioms dešimtims žmonių.

Policija vis dar tiria įvykio aplinkybes, tačiau jos atstovas spaudai Eli Levy teigia, kad tai „vis labiau panašu į teroristinį incidentą“.

Kilo skandalas dėl Izraelio futbolininko, sulaikyto už užrašą apie karą Gazos Ruože

14:06

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sagivas Yehezkelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sagivas Yehezkelis

Turkijos teismas pirmadienį paleido teismo laukiantį Izraelio futbolininką, sulaikytą dėl to, kad per turkų aukščiausios lygos rungtynes parodė užrašą apie Izraelio ir „Hamas“ karą.

28-erių Sagivas Yehezkelis, sekmadienį per „Antalyaspor“ ir „Trabzonspor“ varžybas įmušęs įvartį, parodė raištį ant riešo, ant kurio buvo užrašyta „100 dienų. 07/10“ ir šalia nupiešta Dovydo žvaigždė.

Turkijos prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo neapykantos kurstymo, o jo klubas „Antalyaspor“ nutraukė sutartį su puolėju dėl „elgesio, kuris prieštarauja jautriems mūsų šalies klausimams“.

Izraelis griežtai pasmerkė S. Yehezkelio sulaikymą, taip dar labiau pablogindamas abiejų regiono galybių santykius.

„Turkija tapo tamsiąja diktatūra, nukreipta prieš žmogiškąsias ir sporto vertybes“, – sakė Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas.

„Raginu tarptautinę bendruomenę ir tarptautines sporto organizacijas imtis veiksmų prieš Turkiją ir prieš jos politinį smurto ir grasinimų naudojimą prieš sportininkus“, – pridūrė jis.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad S. Yehezkelis vėliau pirmadienį grįš į savo gimtąją šalį. Turkijos televizija NTV sakė, kad Izraelis nusiuntė privatų lėktuvą, kuriuo naktį išskris sportininkas su savo šeima. 

Užrašas ant S. Yehezkelio riešo raiščio buvo skirtas paminėti 100 dienų nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios. 100-ąją karo dieną pasaulis minėjo sekmadienį. 

Duodamas parodymus policijai S. Yehezkelis sakė, kad norėjo atkreipti dėmesį į „Hamas“ paimtus įkaitus, bet neketino palaikyti karo.

„Nesu karo šalininkas“, – jo žodžius citavo privati naujienų agentūra DHA.

„Juk Gazos Ruože taip pat yra Izraelio karių, patekusių į nelaisvę. Esu tas, kuris mano, kad šis 100 dienų laikotarpis turėtų baigtis dabar. Noriu, kad karas baigtųsi. Todėl ir parodžiau tą užrašą“, – sakė jis policijai.

Izraelio karas prieš „Hamas“ Gazos Ruože prasidėjo po kruvino kovotojų spalio 7-osios išpuolio, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis pradėjo nepaliaujamą karinę kampaniją, per kurią palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 23 968 žmonės, daugiausiai moterys ir vaikai, skelbia islamistų organizacijos „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

„Niekada nerodžiau nepagarbos“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas laikomas vienu griežčiausių musulmonų pasaulio Izraelio kritikų dėl Gazos Ruože vykstančio naikinimo masto.

S. Yehezkelis parodė Dovydo žvaigždę – oficialų Izraelio vėliavos simbolį.

„Twitter“ nuotr./Sagivas Jehezkelas atleistas ir suimtas už šį gestą
„Twitter“ nuotr./Sagivas Jehezkelas atleistas ir suimtas už šį gestą

Jis sakė, kad niekada neketino įsitraukti į politiką, o rugsėjį pasirašęs sutartį su Viduržemio jūros pakrantėje įsikūrusios Antalijos klubu stengėsi gerbti Turkijos kultūrines ypatybes.

„Nuo tos dienos, kai atvykau, niekada niekam nerodžiau nepagarbos. Tenorėjau atkreipti dėmesį į būtinybę baigti karą“, – sakė jis.

„Antalyaspor“ pranešė, kad atleido S. Yehezkelį ir apkaltino jį „veikimu prieš mūsų šalies vertybes“.

„Mūsų valdyba niekada nepateisins elgesio, prieštaraujančio jautriems mūsų šalies klausimams, nesvarbu, ar tai kainuos čempionatą, ar trofėjų“, – sakoma klubo pareiškime socialiniame tinkle „X“.

Turkijos futbolo federacija (TFF) taip pat pasmerkė, anot jos, „visiškai nepriimtiną Yehezkelio elgesį“ ir teigė, kad „Antalyaspor“ sprendimas pašalinti žaidėją iš komandos buvo tinkamas.

Atskiro incidento metu Stambulo aukščiausios lygos ekipa „Basaksehir“ pranešė, kad pradeda drausminį tyrimą dėl kito Izraelio žaidėjo Edeno Karzevo už tai, kad jis socialiniuose tinkluose parašė „Sugrąžinkite juos [įkaitus] namo“.

12:39

VIDEO: Tūkstančiai palestiniečių bando gauti miltų iš pagalbos sunkvežimio

Tūkstančiai perkeltųjų palestiniečių bando gauti miltų iš pagalbos sunkvežimio, įvažiavusio į Gazos Ruožo šiaurę.

„The New York Times“: kaip JAV ir Iranas kovoja per statytinius, atsargiai vengdami vienas kito

12:16

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Husiai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Husiai

Nepaisant visų nuogąstavimų, kad Artimuosiuose Rytuose prasidės kovos, galinčios įtraukti Jungtines Valstijas, Izraelį ir Iraną į tiesioginę kovą, įdomus ligšiolinio konflikto bruožas yra tai, kad tiek Teheranas, tiek Vašingtonas stengiasi išvengti tiesioginio savo pajėgų kontakto, rašo laikraštis „The New York Times“ (NYT).

Niekas nežino, kiek ilgai tai tęsis, sako Amerikos ir Europos diplomatai bei kiti pareigūnai. Tačiau praėjus 100 dienų po konflikto, daugumos pagrindinių veikėjų vertinimu, Iranas stumia savo statytinius, kad šie sukeltų problemų Amerikos kariuomenei ir darytų spaudimą Izraeliui bei Vakarams Irake, Sirijoje, Libane ir Raudonosios jūros laivybos keliuose, kartu dėdamas visas pastangas, kad neišprovokuotų didesnio protrūkio.

Tai pats subtiliausias šokis, kuriame gausu subtilių signalų, atakų ir gudrybių, teigia NYT.

Kad ir kaip Irano vadovai džiaugtųsi galėdami kaitindami aistras Artimuosiuose Rytuose, plataus masto karas neatitinka šalies, kurios vyriausiasis lyderis yra silpnos sveikatos ir kurios gatvėse pastaraisiais metais gausu protestuotojų, interesų. Irano vadovybei labiausiai rūpi „režimo stabilumas“, – sakė buvęs JAV diplomatas Ryanas C. Crockeris.

Plačiau skaitykite ČIA.

Husių konflikto chronologija

11:11

AFP/„Scanpix“ nuotr./Husių sukilėliai Jemene
AFP/„Scanpix“ nuotr./Husių sukilėliai Jemene

2023 m. spalio 7 d: „Hamas“ užpuola Izraelį, nužudo 1200 žmonių ir šimtus paima įkaitais. Tuomet Izraelis pradeda atsakomąją kampaniją, kuri tęsiasi iki šiol ir per kurią žuvo daugiau kaip 24 000 žmonių.

2023 m. lapkričio 14 d: Husiai, paskelbę, kad remia „Hamas“, prisiekia atakuoti su Izraeliu susijusius laivus, plaukiojančius per Raudonąją jūrą.

2023 m. lapkričio 19 d: Husiai užgrobia krovininį laivą. Iki šio momento husiai jau yra paleidę kelias raketas ir dronus į Izraelį, kuriuos perėmė regione esantys JAV karo laivai.

2023 m. gruodžio 15 d: Kelios didelės laivybos bendrovės, įskaitant „Maersk“, praneša, kad stabdo visus reisus per Raudonąją jūrą.

2023 m. gruodžio 31 d: JAV karinio jūrų laivyno sraigtasparniai nuskandina tris husių greitaeiges valtis, kai buvo bandoma užpulti konteinerių laivą.

2024 m. sausio 3 d: JAV, Jungtinė Karalystė ir 10 kitų valstybių paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame įspėja husių judėjimą, kad jei jis tęs išpuolius, sulauks pasekmių.

2024 m. sausio 10 d: JT Saugumo Taryba priima rezoliuciją, kurioje reikalaujama nedelsiant nutraukti husių išpuolius. Šiuo metu husių grupuotė yra surengusi daugiau kaip 20 išpuolių prieš laivus.

2024 m. sausio 11 d: JAV ir JK atremia didelį puolimą Raudonojoje jūroje ir užsimena apie karinius veiksmus.

2024 m. sausio 12 d: JAV ir Jungtinė Karalystė vykdo oro antskrydžius prieš husių taikinius Jemene ir smogia daugiau nei 16 objektų.

2024 m. sausio 14 d: JAV kariuomenė numuša raketą, kuri, pasak jos, buvo paleista į vieną iš jos karo laivų iš husių rajono Jemene.

Jungtinė Karalystė „palauks ir pažiūrės“ prieš priimdama sprendimą dėl naujų smūgių husiams

11:04

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Karalystės karo laivas atakuoja husius Raudonojoje jūroje
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Karalystės karo laivas atakuoja husius Raudonojoje jūroje

Jungtinė Karalystė „palauks ir pažiūrės“ prieš priimdama sprendimą pradėti naujus karinius smūgius prieš Irano remiamus husių judėjimo atstovus Jemene, kad apsaugotų tarptautinę laivybą, pirmadienį pareiškė šalies gynybos sekretorius Grantas Shappsas.

„Palauksime ir pažiūrėsime, kas nutiks, nes nėra taip, kad norėtume dalyvauti veiksmuose Raudonojoje jūroje. Tačiau galiausiai laivybos laisvė yra tarptautinė teisė“, – sakė G.Shappsas televizijai „Sky News“, paklaustas, ar Didžioji Britanija surengs daugiau smūgių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija: per Izraelio smūgius žuvo per 60 žmonių

10:30

„Scanpix“/AP nuotr./Gazos Ruožas
„Scanpix“/AP nuotr./Gazos Ruožas

Islamistų organizacijos „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį nurodė, kad naktį per Izraelio smūgius visoje teritorijoje žuvo daugiau kaip 60 palestiniečių.

Ji pranešė, kad per išpuolius taip pat buvo sužeista dešimtys žmonių.

Smūgiai buvo suduoti pietiniuose Chan Juniso ir Rafos miestuose, taip pat Gazos miesto apylinkėse, teigė Hamas“ žiniasklaidos tarnyba.

Ji pridūrė, kad tarp taikinių buvo dvi ligoninės, mergaičių mokykla ir dešimtys gyvenamųjų namų.

Nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelis ne kartą smogė ligoninėms, kurios yra saugomos pagal tarptautinę humanitarinę teisę.

Izraelis kaltina „Hamas“, kad ši savo veiklai pridengti naudoja ligonines ir civilinę infrastruktūrą, o po gydymo įstaigomis turi tunelių. Islamistų grupuotė šiuos kaltinimus neigia.

Karas prasidėjo po spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, rodo agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 žmonių, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės sekmadienio duomenimis, žuvo 23 968 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Karybos ekspertas: husiai niršta ir kurpia keršto planą

09:08

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį publikuotoje karo apžvalgoje įvertino, kad dėl tolesnės Izraelio operacijos, metodiškai išstumiant „Hamas“ iš vieno regiono po kito, ateities „jau kyla klausimų“.

„Jeigu Izraelio gynybos pajėgų kontroliuojamoje Gazos Ruožo dalyje iš tiesų karo veiksmai baigsis ir bus vykdomos labiau policinės priemonės, viskas bus gerai. Bet jeigu „Hamas“ smogikai čia sugebės vėl įžiebti ugnį, Izraeliui teks peržiūrėti savo planus.“

Pasak eksperto, fiksuojamas nežymus „Hezbollah“ pajėgų suaktyvėjimas Libane: daugėja apšaudymų raketomis, per sieną į Izraelį retai, bet skverbiasi diversinės grupės.

„Mano nuomone, Izraelis visai ne prieš tokį didėjantį aktyvumą, nes norėtų gauti pretekstą suduoti gerokai stipresnį smūgį „Hezbollah“ grupuotei Libane, kad ir jai po to reikėtų daugiau laiko atsigauti dėl patirtų nuostolių“, – rašė E.Papečkys.

Izraelio politinė valdžia sulaukia didelio spaudimo iš tarptautinės bendruomenės dėl civilių aukų, atkreipė dėmesį jis.

Manoma, kad netrukus Izraelis sulauks spaudimo ir iš opozicijos bei visuomenės dėl „Hamas“ rankose likusių įkaitų, kurių likimas niekaip nesisprendžia.

„Ir kuo ilgiau truks operacija Gazoje (o ji greitai nesibaigs), tuo didesnis bus vidaus spaudimas“, – pabrėžė ekspertas.

JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene
JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene

Tačiau Artimuosiuose Rytuose eskaluojasi ir dar vienas konfliktas: penktadienį ir šeštadienį pranešta, kad Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė paleido raketas husių sukilėlių taikiniams Jemene, taip siekdami apriboti grupuotės pajėgumus tęsti atakas prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje.

„Husiai niršta ir kurpia keršto planą. Taip imti ir iš karto nutraukti išpuolius prieš laivybą jie negali, vadinasi ieškos kaip suduoti smūgį, nors ir supranta grėsmę sulaukti pakartotinių JAV ir koalicijos oro atakų. Tikėkimės, kad bus sėkmingas tas užkulisinis politikų ir diplomatų darbas, siekiant priversti husius atsitraukti. Nors didesnis spaudimas turėtų būti daromas ne husiams, o Iranui“, – reziumavo E.Papečkys.

JAV pajėgos numušė Jemeno husių paleistą sparnuotąją raketą į eskadrinį minininką

07:49

JAV kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos sekmadienį numušė sparnuotąją raketą, paleistą iš Jemeno husių sukilėlių kontroliuojamų teritorijų į regione esantį Vašingtono eskadrinį minininką. 

Husiai išpuolius Raudonojoje jūroje prieš laivus, kuriuos sieja su Izraeliu, surengė po to, kai palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės atakos Izraelyje išprovokavo karą Gazos Ruože.

„Sausio 14 dieną apie 16 val. 45 min. (Jemeno ir 15 val. 45 min. Lietuvos laiku) iš Irano remiamų husių kovotojų teritorijų Jemene buvo paleista prieštankinė sparnuotoji raketa į laivą „USS Laboon“ (DDG 58), kuris veikia pietinėje Raudonosios jūros dalyje“, – teigiama JAV centrinio štabo (CENTCOM)  išplatintame pareiškime. 

„Raketą netoli Chudaidos pakrantės numušė JAV naikintuvai“, – pridūrė CENTCOM. 

Jokios informacijos apie sužeistuosius ar padarytą žalą nepateikta.

AARON LAU / AFP
AARON LAU / AFP

Husiai, kurie priklauso Irano remiamai „pasipriešinimo ašiai“, nukreiptai prieš Izraelį ir jo sąjungininkus, teigia, kad savo išpuoliais solidarizuojasi su palestiniečiais Gazos Ruože.

Kiek anksčiau JAV paneigė husių pranešimus, kad Vašingtonas sekmadienį vėl smogė Jemeno sukilėliams.

Pasak husių žiniasklaidos, JAV ir Jungtinė Karalystė atakavo sukilėlių kontroliuojamą Chudaidą. Vėliau šią informaciją paneigė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV gynybos pareigūnas.

Penktadienį JAV ir JK pajėgos pranešė, kad smogė dešimtims sukilėlių taikinių visame Jemene. 

Po JAV vadovaujamų oro antskrydžių didžioji dalis husių puolimo pajėgumų išlieka nepakitę

07:39

Ketvirtadienį ir penktadienį Jungtinių Valstijų vadovaujami oro antskrydžiai prieš husių kovotojų kontroliuojamus objektus Jemene apgadino arba sunaikino apie 90 proc. taikinių, tačiau ši grupuotė išsaugojo apie tris ketvirtadalius savo pajėgumų šaudyti raketomis ir bepiločiais lėktuvais į Raudonąją jūrą plaukiojančius laivus, pranešė „New York Times“, remdamiesi dviem šaltiniais. 

Aukščiausias JAV kariuomenės pareigūnas, generolas leitenantas Douglas Simsas penktadienį sakė, kad smūgiais buvo pasiektas tikslas – pakenkta husių gebėjimui surengti tokią sudėtingą dronų ir raketų ataką, kokią jie surengė antradienį.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių sukilėliai Jemene
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Husių sukilėliai Jemene

Tačiau šeštadienį abu JAV pareigūnai įspėjo, kad net ir pataikius į daugiau kaip 60 raketų ir dronų taikinių, daugiau kaip 150 tiksliai valdomų šaudmenų, smūgiai pakenkė arba sunaikino tik apie 20-30 proc. husių puolamųjų pajėgumų, kurių didžioji dalis yra sumontuota ant mobiliųjų platformų ir gali būti lengvai perkeliama arba paslepiama.

JAV pareigūnų teigimu, nustatyti husių taikinius yra sunkiau, nei tikėtasi. Pastaraisiais metais Amerikos ir kitos Vakarų žvalgybos agentūros neskyrė daug laiko ar išteklių rinkti duomenims apie husių pajėgumus.

Husiai teigė, kad atakuoja šiuos komercinius laivus, nes jie yra susiję su Izraeliu, ir kad atakos bus nutrauktos, kai Gazos Ruože bus nutraukta ugnis.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito