Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 21 /23:49

Nuo paliaubų pabaigos Izraelio kariuomenė nukovė 2000 „Hamas“ kovotojų

Izraelio pajėgos užėmė „Hamas“ vadovybės pastatus Gazos mieste
Izraelio kariai / IDF

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelio centrinę dalį užgriuvo raketų nuolaužų „lietus“: apgadinta mokykla

14:27

Per didelį raketų antpuolį Tel Avive į vieną mokyklą pataikė šrapnelis, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Mokyklos atstovas sakė, kad visi mokiniai yra saugūs ir per raketų smūgį jie visi buvo slėptuvėse.

Internete skelbiamoje filmuotoje medžiagoje matyti įvairios raketų dalys Tel Avivo rajono gatvėse, įskaitant didelį fragmentą, nukritusį ant tako Kirjat Ono parke.

Pranešama apie nedidelę žalą, gelbėjimo tarnyba teigia, kad pranešimų apie sužeistuosius nėra.

Nuo paliaubų pabaigos Izraelio kariuomenė nukovė 2000 „Hamas“ kovotojų

23:49

Izraelio gynybos pajėgų atstovas kontradmirolas Danielis Hagari pareiškė, kad nuo gruodžio 1 d., kai baigėsi laikinos paliaubos Gazos ruože, kariuomenė per smūgius ir antžemines kovas nukovė daugiau kaip 2000 „Hamas“ kovotojų.

Taigi, kariuomenės skaičiavimais, nuo karo pradžios Gazos ruože žuvo apie 8000 „Hamas“ kovotojų. Dar 1000 „Hamas“ teroristų žuvo Izraelyje spalio 7 d. per šios teroristinės grupuotės puolimą.

IDF nuotr./Danielis Hagari
IDF nuotr./Danielis Hagari

„Padidinome karių, kovojančių rytinėje Chan Juniso dalyje, skaičių ir ryžtingai kovojame ten, turėdami penkias pėstininkų brigadas ir kovinius inžinierius, daugiausia dėmesio skirdami požeminėms kovoms“, – vakarinėje spaudos konferencijoje sakė D.Hagari.

„Hamas“: Izraelio tikslas sunaikinti kovotojų grupuotę yra pasmerktas žlugti

19:52

„Hamas“ karinis sparnas pareiškė, kad Izraelio tikslas sunaikinti kovotojų grupuotę yra pasmerktas žlugti.

Ezzedine'o al Qassamo brigadų atstovas spaudai Abu Obeida išplatintame garso įrašė teigė, kad bet koks tolesnis Gazos Ruože laikomų įkaitų paleidimas priklausys nuo ugnies nutraukimo.

Izraelis teigia išplėtęs antžemines operacijas centrinėje Gazos Ruožo dalyje

15:56

Izraelio gynybos pajėgos teigia išplėtusios savo antžemines operacijas centrinėje Gazos Ruožo dalyje. 99-oji divizija vykdo operaciją vietovėse į pietus nuo Gazos miesto.

Pasak IDF, 99-oji divizija manevravo naujose centrinės Gazos teritorijose, siekdama nustatyti „operatyvinę kontrolę“ tarp Gazos miesto ir vadinamųjų centrinių stovyklų – centrinės Gazos pabėgėlių stovyklų.

Joje teigiama, kad per operaciją divizijos 179-oji rezervinė šarvuotoji brigada ir 646-oji rezervinė desantininkų brigada nukovė „Hamas“ bataliono „Nuseirat“ narius ir sunaikino teroristinės grupuotės infrastruktūrą, įskaitant tunelius ir ginklų sandėlius.

Operacijos metu buvo surengtas oro smūgis prieš „Hamas“ būrį, šaudžiusį RPG iš savivaldybės pastato.

Tuo tarpu IDF teigia, kad divizijos „Yiftah“ brigada toliau tęsė darbus, kad išvalytų „Hamas“ infrastruktūrą vakariniuose Gazos miesto rajonuose.

IDF teigia, kad operacijų metu kariai rado keletą ginklų, kai kurie iš jų buvo paslėpti lėlėse ir po vaikų lovelėmis. Priduriama, kad ginklų slėptuves vėliau sunaikino kovos inžinieriai.

JT biuras gavo pranešimų, kad Izraelio kariai įvykdė neteisminę egzekuciją palestiniečiams

15:33

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras nurodė gavęs pranešimų, jog Izraelio kariai Gazos Ruože galimai įvykdė neteisminę egzekuciją mažiausiai 11 neginkluotų palestiniečių, o tai prilygtų karo nusikaltimui.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR), įsikūręs Ramaloje, Vakarų Krante, teigė, kad įtariama, jog nužudymai buvo įvykdyti šią savaitę Gazos miesto Rimalo rajone.

Trečiadienį biuras pareiškė gavęs „nerimą keliančios informacijos, kad Izraelio gynybos pajėgos (Izraelio kariuomenė) įvykdė neteisminę egzekuciją mažiausiai 11 neginkluotų palestiniečių vyrų“.

Šis incidentas kelia nerimą dėl galimo karo nusikaltimo, teigiama pranešime ir priduriama, kad vyrai buvo nužudyti savo šeimos narių akivaizdoje.

Pranešime priduriama, kad kariai liepė moterims ir vaikams įeiti į kambarį „ir arba šaudė į juos, arba metė į kambarį granatą, kai kuriuos iš jų, kaip pranešama, sunkiai sužeisdami, įskaitant kūdikį ir vaiką“.

Vienas Izraelio pareigūnas atmetė šiuos teiginius kaip „ne ką kitą, o kraujo šmeižtą“.

„Naujausi teiginiai yra dar vienas šališko ir išankstiniu nusistatymu grįsto požiūrio į Izraelį, kurio OHCHR laikosi jau ne vienerius metus, pavyzdys“, – sakė  su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

Izraelio kariuomenė nepateikė jokių komentarų.

Anot OHCHR, Izraelio kariai ir anksčiau buvo kaltinami sąmoningai besitaikantys į civilius gyventojus ir juos žudantys.

Karas tarp Izraelio ir Gazos Ruožą valdančios „Hamas“ prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotė užpuolė Izraelį ir, Izraelio oficialiais duomenimis, nužudė apie 1 140 žmonių.

Anot „Hamas“ vyriausybės, per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 20 tūkst. žmonių, dauguma jų – vaikai ir moterys.

Izraelio centrinę dalį užgriuvo raketų nuolaužų „lietus“: apgadinta mokykla

14:27

Per didelį raketų antpuolį Tel Avive į vieną mokyklą pataikė šrapnelis, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Mokyklos atstovas sakė, kad visi mokiniai yra saugūs ir per raketų smūgį jie visi buvo slėptuvėse.

Internete skelbiamoje filmuotoje medžiagoje matyti įvairios raketų dalys Tel Avivo rajono gatvėse, įskaitant didelį fragmentą, nukritusį ant tako Kirjat Ono parke.

Pranešama apie nedidelę žalą, gelbėjimo tarnyba teigia, kad pranešimų apie sužeistuosius nėra.

„Hamas“ dėl įkaitų nesiderės, kol nebus nutrauktos kovos, Izraelis atkerta: „Taip nebus“

14:23

„Hamas“ pareiškime teigiama, kad nesutiks išlaisvinti daugiau įkaitų ir net nesiderės dėl jų, kol nesibaigs kovos.

Tokia pozicija, kurią ši teroristinė grupuotė jau yra išsakiusi anksčiau, paskelbta vykstant intensyvioms deryboms dėl galimo susitarimo, pagal kurį įkaitai būtų išlaisvinti mainais į palestiniečių kalinius Izraelio kalėjime. Grupuotė jau tvirtina, kad nesutiks su laikinomis paliaubomis.

Izraelio žiniasklaidos pranešimuose paskelbtame Izraelio pareigūno pareiškime Gazą valdanti teroristinė grupuotė kaltinama bandymu išlaisvinimą susieti su karo pabaigos sąlyga. „Taip nebus“, – sako šaltinis.

„Hamas“: per Izraelio smūgį žuvo Kerem Šalomo perėjos viršininkas ir dar trys žmonės

14:01

Gazos Ruožą valdančio palestiniečių judėjimo „Hamas“ šaltiniai ketvirtadienį pranešė, kad per Izraelio smūgį žuvo Kerem Šalomo sienos perėjos vadovas ir dar trys žmonės.

Izraelio lėktuvams nusitaikius į infrastruktūrą, žuvo perėjos direktorius Bassemas Ghabenas, nurodė perėjos administracija Gazos Ruožo pusėje ir apsupto anklavo sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelio kariuomenė ir už palestiniečių civilinius reikalus atsakinga gynybos ministerijos institucija COGAT kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pateikti komentarus.

Po kelias savaites trukusio tarptautinio spaudimo Izraelis penktadienį leido laikinai atidaryti Kerem Šalomo perėją, kad pagalbą būtų galima pristatyti tiesiai į Gazos Ruožą, o ne per Rafos perėją iš Egipto.

Antradienį Jungtinių Tautų pareigūnas Toras Wenneslandas pareiškė, kad ribotos Izraelio pastangos, kuriomis siekiama įleisti pagalbą į apsuptą anklavą, yra „teigiamos, tačiau toli gražu ne visos, kurių reikia, kad būtų išspręsta žmonių katastrofa vietoje“.

JT duomenimis, 1,9 mln. iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų buvo priversti palikti savo namus, ir vis labiau nerimaujama dėl pagalbos grupių galimybių padėti.

Po spalio 7 dienos išpuolio, per kurį, Izraelio valdžios teigimu, žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausiai civilių, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“.

Islamistų grupuotės valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija sako, kad dėl Izraelio karinio atsako žuvo mažiausiai 20 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Izraelio pajėgų nušauto kario motina: „Tai ne jūsų kaltė“

12:51

Nuotr. iš asmeninio albumo/Yotamas Haimas ir jo motina Iris Haim
Nuotr. iš asmeninio albumo/Yotamas Haimas ir jo motina Iris Haim

Iris Haim, kurios sūnų Yotamą gruodžio 15 d. šiaurinėje Gazos ruožo dalyje per klaidą nušovė Izraelio pajėgų (IDF) kariai, įrašė žinutę jį nužudžiusiems kareiviams, sakydama, kad ji ir jos šeima „juos myli ir nekaltina jų dėl jo mirties“.

Kokiomis aplinkybėmis buvo įrašytas įrašas, žiniasklaida neskelbia.

28 metų Yotamą spalio 7 d. iš Kfar Azos kibuco pagrobė „Hamas“. Jį kartu su kitais dviem įkaitais Alonu Shamrizu ir Sameru Talalqa nušovė IDF kariai, klaidingai juos įvardiję kaip grėsmę per tragišką incidentą, dėl kurio šiuo metu atliekamas IDF tyrimas.

Kreipdamasi į Bislamacho brigados 17-ojo bataliono karius, Yotamo motina sakė: „Čia Iris Haim. Aš esu Yotamo motina. Norėjau jums pasakyti, kad labai jus myliu ir apkabinu iš tolo.

Žinau, kad dėl visko, kas įvyko, visiškai nesate kalti ir niekas kitas, išskyrus „Hamas“, tegul jų vardas būna ištrintas, o atmintis ištrinta iš žemės“, – sakė ji.

„Noriu, kad rūpintumėtės savimi ir visą laiką galvotumėte, kad darote geriausią dalyką pasaulyje, geriausią dalyką, kuris gali nutikti, kuris gali mums padėti. Nes visiems Izraelio žmonėms ir mums visiems reikia, kad būtumėte sveiki“, – teigė ji.

„Ir nė sekundės nedvejokite, jei pamatysite teroristą, – ragino ji. – Nemanykite, kad įkaitą nužudėte tyčia. Turite pasirūpinti savimi, nes tik taip galėsite pasirūpinti mumis“.

Izraelio karių nušauti trys įkaitai turėjo baltą vėliavą ir šaukėsi pagalbos

Nuotr. iš asmeninio albumo/Nušauti įkaitai Yotamas Haimas, Sameras El Talalqa ir Alonas Shamrizas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Nušauti įkaitai Yotamas Haimas, Sameras El Talalqa ir Alonas Shamrizas

15min primena, kad Gazos Ruože Izraelio kareivių nušauti trys įkaitai nešėsi baltą vėliavą ir šaukėsi pagalbos hebrajų kalba, kai buvo nušauti.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad Yotamas Haimas, Alonas Shamrizas ir Sameras El Talalqa buvo nušauti per operacijas viename iš Gazos miesto rajonų.

Ši trijulė buvo viena iš pagrobtųjų per spalio 7 dieną islamistų grupuotės „Hamas“ reidus į Izraelį, per kuriuos žuvo 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir buvo pagrobta apie 240 įkaitų, anot Izraelio pareigūnų.

Tel Avive dėl šio incidento kilo protestai.

Spaudos konferencijoje kariuomenės pareigūnas žurnalistams pateikė išsamią informaciją apie preliminarias vykstančio tyrimo išvadas.

Jis teigė, kad šie asmenys staiga pasirodė už kelių dešimčių metrų nuo vienos iš Izraelio pozicijų.

„Jie visi [buvo] be marškinėlių ir turėjo lazdą su baltu audeklu“, – sakė jis, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga.

Pareigūnas pridūrė, kad juos pamatęs karys pajuto grėsmę ir pradėjo šaudyti.

Anot jo, kariai nusprendė, kad jie yra teroristai, o ne įkaitai. Per incidentą du iš jų žuvo iš karto, o trečiasis buvo sužeistas ir nubėgo į artimiausią pastatą pasislėpti.

Be to, kaip pranešama, jie šaukėsi pagalbos hebrajų kalba.

„Bataliono vadas nedelsdamas išleido įsakymą nutraukti ugnį. Tačiau vėl paleidžiama dar viena ugnis į trečiąjį asmenį, ir jis taip pat žūsta“, – sakė pareigūnas.

Šiaurės Gazos Ruože nebėra veikiančios ligoninės

12:09

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ligoninė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ligoninė

Ketvirtadienį Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad šiaurinėje Gazos dalyje nebeliko veikiančios ligoninės, nes trūksta degalų, personalo ir atsargų.

„Iš tikrųjų šiaurėje neliko nė vienos veikiančios ligoninės“, – per vaizdo ryšį iš Jeruzalės žurnalistams sakė PSO atstovas Gazos Ruože Richardas Peeperkornas.

„Al-Ahli [ligoninė] buvo paskutinė, bet dabar ji veikia minimaliai.“

Svarstomas susitarimas dėl „Hamas“ įkaitų keitimo santykiu 10:1

11:49

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įkaitė Mia Leimberg su savo kalyte Bella
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įkaitė Mia Leimberg su savo kalyte Bella

Libano leidinys „al-Akhbar“ praneša, kad siūloma sudaryti susitarimą, pagal kurį už kiekvieną iš Gazos Ruožo išlaisvintą Izraelio įkaitą būtų paleista 10 palestiniečių kalinių, tačiau Izraelis su šia formuluote sutinka su sąlyga, kad galės spręsti, kas bus įtrauktas į sąrašą kalinių, kuriuos Izraelis turėtų paleisti.

Naujienų svetainė, remdamasi Egipto šaltiniais, teigia, kad Kairas paprašė „Hamas“ pateikti naujausią informaciją apie 40 įkaitų, kuriuos Izraelis nori išlaisvinti pirmiausia, įskaitant moteris, pagyvenusius žmones ir ligonius.

Svetainėje, kuri, kaip manoma, yra susijusi su „Hezbollah“, taip pat pranešama, kad JAV tarpininkai pranešė Katarui, jog daro spaudimą Izraeliui, kad paliaubos būtų ilgesnės nei lapkričio pabaigoje įvykusi vienos savaitės pertrauka, įskaitant apsikeitimą belaisviais ir įkaitais bei didelio kiekio pagalbos įvežimą.

Tačiau, pasak pranešimo, vis dar nesutariama dėl karių dislokavimo Gazos Ruože paliaubų metu.

Joe Bidenas: naujo susitarimo dėl įkaitų Gazoje artimiausiu metu nesitikima

08:43

Grupuotei „Hamas“ ir toliau viešinant vaizdo įrašus su įkaitais Gazos Ruože žurnalistai klausia Joe Bideno, ar galima artimiausiu metu tikėtis susitarimo dėl įkaitų.

VIDEO: J.Bidenas apie žuvusiuosius Gazos ruožė: „Tai tragiška“

 

Per mūšius Gazos Ruože žuvo dar 3 Izraelio kariai

08:00

Izraelio kariuomenė skelbia, kad kovoje su „Hamas“ šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje žuvo dar trys kariai, taigi Izraelio antžeminio puolimo prieš teroristinę grupuotę aukų skaičius išaugo iki 137.

Įvardijami šie kariai:

Lavis Ghasis, 19 metų seržantas iš Hašmonaimo, Nahal brigados 931-ojo bataliono pėstininkas.

20 metų leitenantas Yaacovas Elianas iš Ramat Gano, Bahad 1 karininkų mokyklos Gefeno bataliono kadetas, anksčiau dirbęs Givati būrio vadu.

21 m. leitenantas Omri Shwartzas iš Šadmot Dvoros, Gefeno bataliono kadetas, anksčiau dirbęs desantininkų brigados Žvalgybos batalione.

Pasak IDF, per incidentą, kurio metu žuvo O.Shwartzas ir Y.Elianas, buvo sunkiai sužeistas karininkas ir dar du Gefeno kadetai.

Kariuomenė taip pat teigia, kad dar penki kariai buvo sunkiai sužeisti per mūšius Gazoje: du Nahal brigados 50-ojo bataliono kariai, vienas iš Oketz kinologų būrio, 460-osios šarvuotosios brigados 532-ojo bataliono karininkas ir Kiryati brigados 9218-ojo bataliono atsargos karys.

JT: Izraelis nurodė evakuoti daugiau pagrindinio miesto Gazos Ruožo pietuose rajonų

06:57

Izraelis trečiadienį nurodė evakuotis žmonėms iš didelių pagrindinio miesto Gazos Ruožo pietuose teritorijų, pranešė Jungtinės Tautos.

Pasak JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA, Izraelis paskelbė žemėlapius su naujais evakuotinais rajonais, sudarančiais apie 20 proc. Kan Juniso miesto.

Prieš karą tuose rajonuose gyveno daugiau kaip 110 tūkst. žmonų, nurodė OCHA.

Pažymėtoje teritorijoje taip pat yra 32 prieglaudos, kur prisiglaudė daugiau kaip 140 tūkst. Gazos Ruožo viduje perkeltų asmenų. Didžioji dauguma jų yra žmonės, anksčiau turėję evakuotis iš Gazos Ruožo šiaurės.

Izraelio kariuomenė trečiadienį paskelbė, kad „buvo įvykdyta sausumos, oro ir jūrų operacijų prieš dešimtis teroristų ir teroristinės infrastruktūros“ objektų kovotojų vadovavimo ir kontrolės centruose Kan Junise.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

„Hamas“ vadovaujamos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per karą žuvo mažiausiai 20 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas