Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 10 /18:51

Izraelis patikslino per „Hamas“ išpuolį žuvusiųjų skaičių

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

B.Netanyahu: toliau kontroliuosime Gazą, neatiduosime tarptautinėms pajėgoms

16:50

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad po karo Izraelio pajėgos (IDF) ir toliau kontroliuos Gazos Ruožą. Jo komentarai, kurie, tikėtina, sukels tarptautinės bendruomenės nuostabą, buvo paskelbti tą pačią dieną, kai jis pareiškė „Fox News“, kad Izraelis nenori iš naujo okupuoti ar valdyti Gazos Ruožo.

Anksčiau šią savaitę B.Netanyahu „ABC News“ sakė, kad Izraelis bus atsakingas už Gazos Ruožo „bendrą saugumą“ neribotą laiką pasibaigus karui prieš „Hamas“.

Naujausi komentarai išsakyti susitikime su Gazos pasienio miestų merais – tai pirmas grupinis susitikimas, kurį B.Netanyahu surengė su jais po karo pradžios.

„IDF pajėgos ir toliau kontroliuos Ruožą, mes jo neatiduosime tarptautinėms pajėgoms“, – sakė B.Netanyahu pietinių rajonų merams, anot jo atstovo spaudai perskaityto pranešimo.

JAV pareigūnai pastarosiomis savaitėmis iškėlė idėją, kad tam tikros tarptautinės pajėgos, galbūt su kaimyninių arabų sąjungininkių kariais, laikinai valdytų saugumą Gazos Ruože, kol jis bus grąžintas veikiančiai Palestinos vyriausybei, kuria, kaip tikisi Vašingtonas, taps Palestinos savivalda.

Tačiau savo komentaruose miestų merams B.Netanyahu, regis, visiškai atmetė šią idėją.

Merai sakė B.Netanyahu, kad nori kitokios saugumo realybės pasibaigus karui, ir paragino jį nesutikti nutraukti ugnies, kol „Gazoje nebus nužudytas paskutinis teroristas“, sakoma premjero atstovo spaudai pareiškime.

B.Netanyahu taip pat pažadėjo merams, kad vyriausybė teiks Gazos pasienio miestams ekonominę pagalbą, kad būtų kompensuoti nuostoliai, patirti per spalio 7 d. žudynes.

Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu

 

IDF teigia, kad pastarosiomis dienomis į pietus persikėlė daugiau nei 100 000 Gazos Ruožo gyventojų

00:39

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari pateikė naujausią informaciją apie civilių gyventojų judėjimą iš Gazos Ruožo šiaurės, Izraeliui tęsiant smūgius.

Jo teigimu, per pastarąsias dvi dienas iš Gazos Ruožo šiaurės į pietus persikėlė daugiau kaip 100 000 palestiniečių.

Izraeliui tęsiant kampaniją Gazos Ruože, buvo atidaryti humanitariniai koridoriai, kad žmonės galėtų bėgti nuo kovų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus

 

PSO vadovas teigia, kad Gazos Ruože kas 10 minučių žūsta vaikas

00:29

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas apibūdino padėtį Gazos Ruože: ligoninėse atliekamos operacijos be nuskausminamųjų, o kas dešimt minučių žūsta po vaiką.

„Niekur ir niekas nėra saugus“, – penktadienį JT Saugumo Tarybai sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Gazos sveikatos sistema „yra ant kelių“, – sakė jis. Jis sakė, kad nuo konflikto pradžios praėjusį mėnesį buvo įvykdyta daugiau kaip 250 išpuolių prieš sveikatos centrus Gazoje ir 25 Izraelyje. Žuvo daugiau kaip 100 JT kolegų.

Pasak jo, Gazoje neveikia pusė iš 36 ligoninių ir du trečdaliai pirminės sveikatos priežiūros centrų. Tos, kurios veikė, viršijo savo pajėgumus, sakė jis.

Prancūzijos prezidentas ragina Izraelį nutraukti Gazos Ruožo bombardavimą

00:11

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė BBC, kad Izraelis turi nutraukti Gazos Ruožo bombardavimą.

Jis sakė: „Šiandien civiliai gyventojai bombarduojami de facto. Šie kūdikiai, šios moterys, šie senukai yra bombarduojami ir žudomi. Taigi tam nėra jokios priežasties ir jokio teisėtumo. Todėl raginame Izraelį liautis.“

Prancūzija „aiškiai smerkia“ „teroristinius“ „Hamas“ veiksmus ir, nors pripažįsta Izraelio teisę gintis, „raginame juos nutraukti šį bombardavimą“ Gazoje, sakė prezidentas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Paklaustas, ar norėtų, kad kiti lyderiai, įskaitant JAV ir JK, prisijungtų prie jo raginimų nutraukti ugnį, E.Macronas atsakė: „Tikiuosi, kad jie tai padarys.“

Izraelis anksčiau yra sakęs, kad nesitaiko į civilius gyventojus ir deda daug pastangų, kad išvengtų smūgių į juos, kaltindamas „Hamas“, kad ji naudoja civilius gyventojus kaip gyvuosius skydus.

Gazoje trūksta vandens ir tvyro baimė

23:45

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Tiurkas pakartojo vis skubiau raginantis nutraukti humanitarinę ugnį, kad Gazos Ruožą pasiektų gyvybiškai svarbi pagalba.

Penktadienį Amane žurnalistams kalbėjęs V.Tiurkas taip pat paragino paleisti visus Izraelio paimtus įkaitus ir „tvariai“ užbaigti „košmarišką“ Gazos Ruože įstrigusių žmonių padėtį.

„Gazoje trūksta vandens ir tvyro baimė“, – sakė jis baigdamas penkių dienų vizitą Artimuosiuose Rytuose, kurio metu aplankė ir Rafą Egipte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai al-Shifos ligoninėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai al-Shifos ligoninėje

Jis kalbėjo apie savo apsilankymą el Arišo ligoninėje, kur pamatė Gazoje sunkiai sužeistus mažus vaikus. „Tai buvo „laimingieji“ vaikai, kurie siaubingai nukentėjo, bet vis dar yra gyvi ir gauna tinkamą gydymą“, – sakė jis.

JT teisių vadovas pakartojo, kad nors civiliai gyventojai turėtų būti saugomi pagal tarptautinę teisę, „kad ir kur jie būtų“, šiuo metu „niekur Gazoje nėra saugu“. 

Izraelio kariuomenė reaguoja į naujus „Hezbollah“ išpuolius

23:08

Danielis Hagari sako, kad IDF „intensyviai taikosi“ į objektus šiaurinėje Gazos dalyje, kuriuos, jų nuomone, laiko Libano islamistų grupuotė „Hezbollah“.

Tai yra atsakomoji priemonė už tai, ką D.Hagari teigia, kad anksčiau penktadienį į Izraelio teritoriją prasiskverbė trys bepiločiai lėktuvai iš Libano.

D.Hagari teigia, kad vienas jų buvo perimtas, o du nukrito atviroje teritorijoje.

„Tai yra grėsmė Izraeliui, todėl mes ir toliau ketiname atsakyti ugnimi ir taikysimės į visus teroristus, kurie bandys patekti į Izraelio teritoriją“, – priduria jis.

D.Hagari: „Nepraleisime nė vienos galimybės grąžinti įkaitus namo“

22:10

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai Danielis Hagari pateikė naujausią informaciją apie karo eigą ir teigė, kad dedamos įvairios pastangos, siekiant išlaisvinti įkaitus Gazoje.

Anksčiau kalbėdamas spaudos konferencijoje jis šiuos procesus apibūdino kaip „sudėtingus“ ir pridūrė, kad jie dar nebaigti.

„Nepraleisime nė vienos galimybės grąžinti įkaitus namo“, – sako D.Hagari.

IDF/Izraelis: pereiname į kitą karo Gazos Ruože etapą
IDF/Izraelis: pereiname į kitą karo Gazos Ruože etapą

 

Izraelis patikslino per „Hamas“ išpuolį žuvusiųjų skaičių

22:07

Izraelis patikslino per spalio 7 d. „Hamas“ išpuolius žuvusių žmonių skaičių.

„Oficialus spalio 7 d. žudynių aukų skaičius yra apie 1200“, – rašytiniame pareiškime teigė Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lioras Haiatas ir pridūrė, kad šis skaičius buvo patikslintas vakar.

Anksčiau vyriausybė buvo apskaičiavusi, kad žuvo 1 400 žmonių.

Gazos mieste vyksta dar viena stipri raketų ataka

21:58

Kaip praneša CNN žurnalistas Nicas Robertsonas ir jo komanda iš Sderoto (Izraelis), penktadienį vėlai vakare šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje matyti smarkus Izraelio pajėgų bombardavimas ir signalinės raketos.

Komanda taip pat matė intensyvias raketas virš teritorijos netoli Džabalijos pabėgėlių stovyklos.

 

Palestinos Raudonasis pusmėnulis pranešė, kad Gazos ligoninėje atjungta elektra ir vanduo

21:44

Palestinos Raudonasis pusmėnulis teigia, kad Gazos mieste esančioje Indonezijos ligoninėje nutrauktas elektros, interneto ir vandens tiekimas.

Palestinos Raudonojo Pusmėnulio atstovė spaudai Nebala Farsakha sako, kad dėl nutraukto elektros energijos tiekimo chirurgai ir gydytojai, norėdami atlikti gyvybę gelbstinčias procedūras, turi naudotis degtukais.

„Jie dirba tokiomis sąlygomis, kokiomis įprastomis aplinkybėmis negali dirbti nė vienas medikas visame pasaulyje“, – sakė ji šį vakarą „BBC News“.

Ji taip pat perspėjo, kad visos ligoninėje esančios paslaugos po kelių valandų bus „uždarytos“, nes netrukus baigsis jų ištekliai.

Evakuacija į Egiptą sustabdyta

21:00

Trys Egipto saugumo šaltiniai ir palestiniečių pareigūnas pranešė, kad šiandien evakuacija iš Gazos Ruožo į Egiptą buvo sustabdyta.

Tai reiškia, kad užsienio pasų turėtojai ir palestiniečiai, kuriems reikia skubios medicininės pagalbos, negalėjo išvykti per Rafos perėjimo punktą.

Sustabdymą lėmė problemos, susijusios su medicininės evakuacijos į Rafos pasienio perėją iš Gazos Ruožo vidaus, sakė palestiniečių pareigūnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus

Ribota evakuacija iš Gazos į Egiptą prasidėjo lapkričio 1 d., o per pastarąją savaitę dėl bombardavimų buvo sustabdyta du kartus.

Rafos perėja, kurią kontroliuoja Egiptas ir kuri nesiriboja su Izraeliu, yra vienintelis galimas išvykimo iš Gazos Ruožo punktas ir vienintelis pagalbos įvažiavimas.

Gazos ligoninė pradedama evakuoti

20:49

Gazos mieste esančios Šifos ligoninės valdžia pradėjo evakuoti medicinos centrą, gavusi įsakymą iš IDF, kuri apsupo kompleksą, kuriame, kaip manoma, „Hamas“ pastatė pagrindinį vadavietės centrą, praneša „The Wall Street Journal“, remdamasis su šiuo klausimu susipažinusiu asmeniu.

Penktadienį, Izraelio pajėgoms artėjant prie ligoninės, joje nugriaudėjo mažiausiai vienas sprogimas. Kol kas neaišku, kas buvo atsakingas už sprogimą.

Pasak „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri teigia, kad ligoninėje ir aplink ją yra 2 500 pacientų, ligoninėje ir jos teritorijoje buvo prisiglaudę nuo 50 000 iki 60 000 žmonių.

Civiliai gyventojai susibūrė aplink ligoninę, tikėdamiesi rasti atokvėpį nuo bombardavimo likusioje Gazos miesto dalyje.

Izraelio kariai sako, kad nužudys „Hamas“ kovotojus, pastebėję juos šaudant iš ligoninių

19:38

Izraelio pajėgos nužudys „Hamas“ kovotojus, jei jie šaudys iš Gazos Ruožo ligoninių, penktadienį pareiškė Izraelio kariuomenė, paaiškėjus, kad buvo apšaudytos palestiniečių teritorijose esančiose ligoninės.

„Jei pamatysime, kad „Hamas“ teroristai šaudo iš ligoninių, darysime tai, ką turime daryti. (...) Jei pamatysime „Hamas“ teroristus, mes juos nužudysime“, – žurnalistams sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Richardas Hechtas.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

„Hamas“ veikia ligoninėje“, – teigė R.Hechtas po to, kai palestiniečių medikai pareiškė, kad penktadienį per Izraelio smūgius ir snaiperių atakas Gazos miesto ligoninėse žuvo nemažai žmonių. 

Spalio 7 dieną „Hamas“ įsiveržė į Izraelį, paėmė įkaitais apie 240 asmenų ir, žydų pareigūnų teigimu, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių gyventojų.

Izraelis, pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, atsakė antskrydžiais iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 11 tūkst. asmenų, tarp jų nemažai vaikų.

Gazos Ruožo sveikatos priežiūros sistema – perkrauta

18:51 Atnaujinta 19:55

Raudonasis Kryžius penktadienį perspėjo, kad sveikatos priežiūros sistema karo draskomoje Gazos Ruožo teritorijoje, kuri nuolat puolama ir kurios atsargos mažėja, „pasiekė tašką, iš kurio nebegalima grįžti“.

„Sveikatos priežiūros sistema Gazos Ruože yra perkrauta, jai trūksta atsargų ir ji tampa vis nesaugesnė, todėl tūkstančiai sužeistųjų, sergančiųjų ir perkeltųjų asmenų rizikuoja gyvybe“, – sakoma Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) pareiškime.

Spalio 7 dieną „Hamas“ įsiveržė į Izraelį, paėmė įkaitais apie 240 asmenų ir, žydų pareigūnų teigimu, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių gyventojų.

Izraelis, pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, atsakė antskrydžiais iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 11 tūkst. asmenų, tarp jų nemažai vaikų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos Ruožas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos Ruožas

Plačiau skaitykite ČIA.

Per karą Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 100 UNRWA darbuotojų

18:14

Jungtinių Tautų agentūros palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) vadovas penktadienį pranešė, kad per karą Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 100 jos darbuotojų.

„Esu sugniuždytas. Patvirtinta, kad per mėnesį žuvo daugiau kaip 100 kolegų iš UNRWA. Tėvai, mokytojai, slaugytojai, gydytojai, pagalbinis personalas“, –  socialiniame tinkle „X“ sakė UNRWA vadovas Philippe‘as Lazzarini.

„UNRWA gedi, palestiniečiai gedi, izraeliečiai gedi. Norint užbaigti šią tragediją, reikia humanitarinių paliaubų“, – pridūrė jis.

JT agentūra vaizdo pranešime paskelbė, kad nuo spalio 7-osios, kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas, žuvo 101 jos darbuotojas.

„Tai buvo mokytojai, mokyklų direktoriai, inžinieriai, gydytojai, psichologas, pagalbinis personalas, sanitarijos ir techniniai darbuotojai“, – sakoma pranešime.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas sakė, kad jam „skauda širdį dėl šios labai tragiškos žinios“.

„Šie kolegos buvo vilties ir žmogiškumo liepsnelės, – teigė jis socialiniame tinkle „X“. – Galvojame  jų šeimas ir visus mūsų drąsius UNRWA kolegas.“

Spalio 7 dieną „Hamas“ įsiveržė į Izraelį, paėmė įkaitais apie 240 asmenų ir, žydų pareigūnų teigimu, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių gyventojų.

Izraelis, pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, atsakė antskrydžiais iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 11 tūkst. asmenų, tarp jų nemažai vaikų.

dpa/Scanpix/Gaza
dpa/Scanpix/Gaza

 

Gazos Ruožo ligoninė: per Izraelio smūgį mokyklai žuvo 50 žmonių

17:28

Per Izraelio pajėgų smūgį mokyklai Gazos Ruože žuvo apie 50 žmonių, sakė ligoninės „Dar al Shifa“, į kurią buvo atvežtos aukos, direktorius.

„Po raketų ir artilerijos smūgių, kurie šį rytą buvo suduoti mokyklai Nasro rajone Gazos Ruože (....) rasta apie 50 kankinių“, – sakė ligoninės direktorius Mohammadas Abu Salmiya.

Naujienų agentūra AFP negalėjo iš karto patikrinti aukų skaičiaus.

Stopkadras/Medikai evakuoja sužeistus vaikus po namo bombardavimo Gazoje
Stopkadras/Medikai evakuoja sužeistus vaikus po namo bombardavimo Gazoje

 

Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis: Izraelio snaiperiai šaudo į ligoninę

17:03

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio draugija penktadienį paskelbė, kad Izraelio snaiperiai šaudo į Gazos mieste esančią al Kudso (Jeruzalės) ligoninę ir kad žuvo mažiausiai vienas žmogus, o dar 20 buvo sužeisti.

Prie ligoninės vyksta įnirtingi susirėmimai, izraeliečių snaiperiai šaudo į ligoninę, sakoma pranešime. Jame nurodoma, kad ligoninėje yra prisiglaudusių perkeltų palestiniečių.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Izraelio kariuomene buvo pasakyta, kad ji negali aptarinėti galimų operacijų vietų, nes tai galėtų pakenkti kariams.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

 

B.Netanyahu: toliau kontroliuosime Gazą, neatiduosime tarptautinėms pajėgoms

16:50

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad po karo Izraelio pajėgos (IDF) ir toliau kontroliuos Gazos Ruožą. Jo komentarai, kurie, tikėtina, sukels tarptautinės bendruomenės nuostabą, buvo paskelbti tą pačią dieną, kai jis pareiškė „Fox News“, kad Izraelis nenori iš naujo okupuoti ar valdyti Gazos Ruožo.

Anksčiau šią savaitę B.Netanyahu „ABC News“ sakė, kad Izraelis bus atsakingas už Gazos Ruožo „bendrą saugumą“ neribotą laiką pasibaigus karui prieš „Hamas“.

Naujausi komentarai išsakyti susitikime su Gazos pasienio miestų merais – tai pirmas grupinis susitikimas, kurį B.Netanyahu surengė su jais po karo pradžios.

„IDF pajėgos ir toliau kontroliuos Ruožą, mes jo neatiduosime tarptautinėms pajėgoms“, – sakė B.Netanyahu pietinių rajonų merams, anot jo atstovo spaudai perskaityto pranešimo.

JAV pareigūnai pastarosiomis savaitėmis iškėlė idėją, kad tam tikros tarptautinės pajėgos, galbūt su kaimyninių arabų sąjungininkių kariais, laikinai valdytų saugumą Gazos Ruože, kol jis bus grąžintas veikiančiai Palestinos vyriausybei, kuria, kaip tikisi Vašingtonas, taps Palestinos savivalda.

Tačiau savo komentaruose miestų merams B.Netanyahu, regis, visiškai atmetė šią idėją.

Merai sakė B.Netanyahu, kad nori kitokios saugumo realybės pasibaigus karui, ir paragino jį nesutikti nutraukti ugnies, kol „Gazoje nebus nužudytas paskutinis teroristas“, sakoma premjero atstovo spaudai pareiškime.

B.Netanyahu taip pat pažadėjo merams, kad vyriausybė teiks Gazos pasienio miestams ekonominę pagalbą, kad būtų kompensuoti nuostoliai, patirti per spalio 7 d. žudynes.

Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu

 

Izraelio saugumo konsultantas: „Hamas“ vadavietės yra po Gazos ligoninėmis

16:09

Buvęs Izraelio karinės žvalgybos vadovas Amosas Yadlinas „BBC News“ sakė, kad visi žino, jog „Hamas“ įrengė vadavietes po Gazos ligoninėmis, kad jas panaudotų kaip skydus.

A.Yadlinas, kuris dabar vadovauja Izraelio vyriausybę konsultuojančiai saugumo konsultacijų įmonei, teigia, kad po spalio 7 d. išpuolių sugauti „Hamas“ nariai atskleidė, jog pagrindinis grupuotės vadavietė yra po Al-Shifos ligonine.

Pastaruoju metu girdėjome pranešimų apie sprogimus trijose ligoninėse Gazos Ruožo šiaurėje, tarp jų ir Al-Shifoje, arba šalia jų.

A.Yadlinas sako, kad Izraelio kariuomenės teigimu, po kiekviena Gazos ruožo ligonine yra vadavietės.

Anksčiau „Hamas“ neigė šiuos teiginius ir ragino Jungtines Tautas atvykti patikrinti.

VIDEO: Izraelis teigia, kad po Gazos Šifos ligonine yra slapta „Hamas“ vadavietė

 

BBC: Izraelis aiškiai pasakė, kad imsis veiksmų

15:12

Padėtis Al-Shfos ligoninėje yra sudėtinga humanitariniu požiūriu, tačiau kariniu požiūriu Izraelis aiškiai pasakė, ką darys: imsis veiksmų, sako BBC tarptautinių naujienų redaktorius Jeremy Bowenas.

Izraelio kariuomenė teigia įspėjusi „Hamas“, kad „mes tai padarysime, tad padarysime“. Be to, izraeliečiai kelioms valandoms per dieną atvėrė pagrindinį kelią, jungiantį šiaurinę Gazos dalį su pietine, ir tai, jų teigimu, leis evakuotis šiaurėje esantiems žmonėms, įskaitant ir esančius Al-Shifos ligoninėje.

„Kai prieš porą dienų kartu su Izraelio kariuomene lankiausi Gazos Ruože, jie nuolat kartojo, kad „Hamas“ slepiasi už civilių gyventojų. Tai sena sukilėlių asimetrinio karo taktika – pasislėpti žmonių jūroje“, – sako BBC žurnalistas.

 

Vokietijos URM: Izraelis neturi prarasti galimybės pasiekti taiką su arabų pasauliu

14:35

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, penktadienį pradėdama kelionę į Artimuosius Rytus pareiškė, kad Izraelis neturėtų prarasti istorinės galimybės siekti taikos su arabų valstybėmis.

Šiame regione ji lankosi jau trečią kartą nuo spalio 7-osios, kai palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ surengė išpuolį prieš žydų valstybę ir taip sukėlė karą.

Tarp ministrės stotelių bus Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – viena iš šalių, 2020 metais normalizavusių santykius su Izraeliu.

Ji taip pat aplankys Saudo Arabiją, vedusią derybas dėl galimo santykių su Izraeliu normalizavimo, sustabdytas prasidėjus dabartiniam karui.

Be to, A. Baerbock lankysis Izraelyje.

„Šioje beveik neišsprendžiamoje sumaištyje labai svarbu nepamesti iš akių bendro vaizdo, – sakė ji. – Negalima prarasti istorinės Izraelio galimybės siekti taikos su arabų kaimynais, nes būtent to siekia teroristai.“

„Net ir siekdami užtikrinti įkaitų paleidimą, humanitarinės pagalbos patekimą į Gazos [Ruožą] ar užkirsti kelią smurto plitimui regione, sėkmės galime sulaukti tik tuo atveju, jei susivienysime su Persijos įlankos [regiono] arabų valstybėmis“, – pabrėžė ministrė.

Ji taip pat teigė, kad „tik sugrįžimas prie pažado gyventi greta – dviejose valstybėse – gali užtikrinti izraeliečiams ir palestiniečiams taikų, saugų ir orų gyvenimą“.

Šaltinis Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje nurodė, kad A. Baerbock kelionės metu, be kita ko, bus aptariamos pastangos išlaisvinti Vokietijos piliečius, kurių keletas yra tarp „Hamas“ paimtų įkaitų, taip pat humanitarinė padėtis Gazos Ruože.

Berlynas pasmerkė palestiniečių kovotojų išpuolį ir pareiškė, kad Izraelis turi teisę gintis. Izraelio pareigūnai teigia, kad islamistai nužudė daugiau kaip 1 400 žmonių, daugiausia civilių, ir apie 240 paėmė įkaitais.

Vokietija taip pat yra viena iš šalių, raginančių sustabdyti kovas dėl humanitarinių priežasčių, kad būtų palengvintos Gazos Ruožo gyventojų kančios. Izraelio bombardavimas ir sausumos puolimas, „Hamas“ valdomos anklavo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pražudė daugiau kaip 10 800 žmonių, tarp jų daug vaikų.

JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad Izraelis sutiko daryti puolimo pertraukas, tačiau atmetė bet kokias platesnio masto paliaubas.

 

Rusija teigia išsiuntusi 25 tonas humanitarinės pagalbos Gazos Ruožui

14:34

Rusija penktadienį paskelbė, kad į Egiptą išsiuntė 25 tonas humanitarinės pagalbos, kuri bus pristatyta į nuniokotą Gazos Ruožą. 

Nuo spalio 9 dienos, kai Izraelis paskelbė visišką palestiniečių teritorijos apsiaustį, jis labai apribojo būtiniausios pagalbos, tokios kaip vanduo, maistas ir vaistai, pristatymą į Gazos Ruožą.

Per pastarąjį mėnesį į palestiniečių anklavą iš Egipto įvažiavo apie 500 sunkvežimių su humanitarine pagalba. Prieš Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karą tai buvo vidutinis vienos dienos srautas.

„Specialus Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvas į Egipto Arabų Respubliką pristatė 25 tonas humanitarinės pagalbos“, – socialiniuose tinkluose parašė Rusijos nepaprastųjų situacijų tarnyba. 

Ji paskelbė, kad lėktuvas Il-76 išskrido iš Kazanės oro uosto centrinėje Rusijoje ir kad siuntinyje yra maisto ir higienos priemonių, drabužių ir nešiojamųjų viryklių.

„Humanitarinis krovinys jau perduotas Egipto Raudonojo Pusmėnulio draugijos atstovams“, – pridūrė tarnyba. 

„Gazos Ruožo gyventojams bus siunčiama tolesnė Rusijos pagalba“, – sakoma naujausiame pranešime.

Kaip vyksta operacija Gazos ligoninėje be elektros

13:48

Raudonojo Pusmėnulio draugija paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota operacija Gazos „Al-Quds“ ligoninėje nutrūkus elektros energijos tiekimui.

Pagrindiniai ligoninės – vienos didžiausių Gazos Ruože – skyriai jau uždaryti dėl kuro trūkumo, anksčiau pranešė JT.

Stopkadras/Operacija Gazos ligoninėje be elektros
Stopkadras/Operacija Gazos ligoninėje be elektros
VIDEO: Nufilmuota, kaip vyksta operacija Gazos ligoninėje be elektros

 

Izraelis: nukovėme dešimtis „Hamas“ narių ir surengėme reidą į Y.Sinwaro brolio biurą

13:32

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pranešė, kad 7-osios šarvuotosios brigados kariai ketvirtadienį surengė reidą į „Hamas“ atraminį punktą ir mokymo stovyklą Gazos Ruožo šiaurėje, konfiskavo dešimtis ginklų ir nukovė apie 30 kovotojų.

IDF teigė, kad kariai konfiskavo puolamuosius šautuvus, raketas, minosvaidžius, dronus, žemėlapius, ryšių įrangą ir kitą technologinę įrangą.

Izraelio kariuomenės teigimu, kariai taip pat įsiveržė į „Hamas“ lyderio Yahya Sinwaro brolio Muhammado Sinwaro biurus ir paėmė ginklų bei kitos medžiagos.

Per kitą operaciją, kurią vykdė 7-oji brigada kartu su elitinio kovinės inžinerijos padalinio „Yahalom“ nariais, kariai surengė reidą į „Hamas“ atraminį punktą, priklausantį grupuotės Sabros rajono batalionui.

IDF teigimu, Izraelio kariai aptiko priešlėktuvinių raketų valdymo ir kalibravimo sistemų, keletą bepiločių orlaivių, užtaisytą raketų paleidimo įrenginį, technologinę įrangą ir žvalgybos dokumentus.

VIDEO: Izraelis surengė reidą į „Hamas“ atraminį punktą

 

Per Izraelio smūgį Gazos ligoninei žuvo ir sužeista dešimtys žmonių

12:38

Gazos Ruožą valdančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ vyriausybė penktadienį paskelbė, kad per Izraelio smūgį didžiausiai teritorijos ligoninei žuvo 13 žmonių.

„13 kankinių ir dešimtys sužeistųjų per šiandienos Izraelio smūgį „Dar al Shifa“ kompleksui“ Gazos miesto centre, sakoma pareiškime.

Naujienų agentūra AFP kol kas negalėjo nepriklausomai patikrinti aukų skaičiaus.

VIDEO: Panika gimdymo skyriuje po ligoninės apylinkių bombardavimo

 

Iranas grasina: karo Gazoje išplėtimas yra neišvengiamas

12:23

Iranas įspėjo, kad Izraelio karo su „Hamas“ sukeltų civilių kančių mastas neišvengiamai paskatins konflikto plėtrą, nes Gazos Ruožo pareigūnai pranešė, kad Izraelis iš oro smogė kelioms palestiniečių anklavo ligoninėms arba netoli jų, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Irano užsienio reikalų ministro Hosseino Amiro-Abdollahiano komentarai gali padidinti susirūpinimą dėl to, ar Vašingtono diplomatinės pastangos ir JAV karinių jūrų pajėgų dislokavimas Viduržemio jūros rytinėje dalyje sugebės užkirsti kelią tolesnei konflikto destabilizacijai Artimuosiuose Rytuose.

„Dėl didėjančio karo prieš civilius Gazos Ruožo gyventojus intensyvumo, neišvengiamas tapo ir karo masto išplėtimas“, – ketvirtadienio vakarą savo Kataro kolegai šeichui Mohammedui Bin Abdulrahmanui Al Thani sakė H.Amiras-Abdollahianas.

Irano valstybinė televizija „Press TV“ penktadienį pranešė apie šiuos komentarus, išsakytus per pokalbį telefonu.

Pastarąjį mėnesį Izraelio vykdomas Gazos Ruožo bombardavimas ir apgultis sukėlė humanitarinę katastrofą: tūkstančiai žmonių ieško gydymo ir prieglobsčio keliose dar veikiančiose ligoninėse, o kovų zonoje esančios ligoninės veikia dideliame pavojuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiitų grupuotės „Kata'eb Hezbollah“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiitų grupuotės „Kata'eb Hezbollah“ kovotojai

 

A.Blinkenas: dėl palestiniečių civilių apsaugos reikia padaryti daugiau

11:54

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas penktadienį sakė sveikinantis tai, kad Izraelis sutiko su savo puolimo Gazos Ruože pertraukomis, bet pridūrė, kad reikia padaryti daugiau.

„Manau, padaryta tam tikra pažanga“, – lankydamasis Naujajame Delyje sakė A. Blinkenas.

„Tačiau taip pat labai aiškiai pasakiau, kad reikia padaryti daug daugiau kalbant apie civilių apsaugą ir humanitarinės pagalbos pristatymą jiems“, – pabrėžė JAV diplomatijos vadovas.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Palestiniečiai traukiasi po Izraelio bombardavimo Gazos Ruože
dpa/Scanpix/Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo
dpa/Scanpix/Gazos al-Zahros rajonas po bombardavimo

 

Izraelis sutinka su humanitarine pertrauka, bet atsisako nutraukti kovas su „Hamas“

11:48

Izraelis sutiko Gazos Ruožo šiaurinėje dalyje paskelbti humanitarines pertraukas, kad dalis teritorijos gyventojų galėtų pasitraukti iš mūšio zonos, tačiau Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atmetė bet kokias platesnes paliaubas, sakydamas, kad tai reikštų pasidavimą palestiniečių islamistų grupuotei „Hamas“.

JAV prezidentas Joe Bidenas palankiai įvertino pauzes, kuriomis įforminamas susitarimas dėl palestiniečių pasitraukimo iš nuniokotos šiaurinės Gazos Ruožo dalies. Be to, jis pridūrė, kad karo veiksmų nutraukimo galimybės kol kas nėra. 

Izraelio premjeras nurodė, kad šalies pajėgos itin gerai vykdo Gazos Ruožo puolimą. Jis buvo pradėtas po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai pateko į žydų valstybę ir nužudė 1 400 žmonių, daugiausia civilių, o apie 240 asmenų paėmė įkaitais. 

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis atsakė bombardavimu iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, grupuotės valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 10,8 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, tarp jų daug vaikų.

B.Netanyahu pridūrė, kad Izraelis neketina okupuoti palestiniečių anklavo.

„Mes nesiekiame valdyti Gazos [Ruožo]. Mes nesiekiame jo okupuoti, bet siekiame suteikti jam ir mums geresnę ateitį“, – televizijai „Fox News“ sakė jis. 

Pastarosiomis dienomis iš nuniokotos šiaurinės Gazos Ruožo dalies plūstelėjo dešimtys tūkstančių civilių gyventojų. 

Pagalbos grupės ragina nutraukti karo veiksmus Gazos Ruože ir įspėja apie galimą humanitarinę katastrofą, nes gyventojams trūksta maisto, vandens ir vaistų.

„Tai pirmas dalykas, apie kurį pagalvoju pabudusi: kaip šiandien pamaitinsiu vaikus“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo Amal al Robayaa Rafoje, kur kartu su vyru, šešiais vaikais, marčia ir dviem anūkais glaudžiasi JT mokykloje.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

Štai kaip dabar atrodo kažkada gražiausias buvęs Gazos rajonas

11:17

Spalio 20 d., penktadienį, apie vidurdienį, prabangaus Gazos al-Zahros rajono gyventojai stovėjo prie griuvėsių ir dulkių, kurios anksčiau buvo jų namai.

Penktadieniai turėjo būti ypatingi: islamo maldos diena žymi savaitgalio pradžią, o al-Zahroje tai reiškė falafelius ir humusą, kavą ir arbatą – visa tai buvo patiekiama erdviuose šeimos butuose ar vilose prie Viduržemio jūros. Gyventojai žinojo, kad jiems pasisekė labiau nei daugeliui Gazos Ruožo gyventojų, pasakoja BBC.

Tačiau per naktį Izraelio bombos sulygino su žeme 25 daugiabučius, kuriuose gyveno šimtai žmonių. Atsakydamas į spalio 7 d. „Hamas“ išpuolius, Izraelis jau kelias dienas bombardavo Gazos Ruožą, tačiau iki šiol al-Zahra nebuvo nukentėjusi.

Plačiau skaitykite ČIA.

 

Jungtinės Tautos Gazoje neteko 99 darbuotojų

09:57

Jungtinių Tautų Palestinos pabėgėlių agentūros (UNRWA) komunikacijos direktorė Juliette Touma naujienų tarnybai BBC sakė, kad padėtis Gazoje vis blogėja.

Šiuo metu UNRWA padeda daugiau nei 700 tūkst. žmonių 150-yje prieglaudų. Tačiau stengdamiesi padėti J.Toumos kolegos toliau žūva, pabrėžė ji, atskleisdama, kad šis skaičius išaugo iki 99.

„Neturime atsargų, ta pati problema ir su degalų trūkumu“, – sakė moteris, pridurdama, kad Gazos Ruože apsilankiusių JT pareigūnų vaikai prašo duonos gabalėlio ar gurkšnio vandens.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tūkstančiai palestiniečių keliauja iš šiaurės Gazos į pietus

Paklausta, ar Izraelis klysta teigdamas, kad Gazoje nėra humanitarinės krizės, J.Touma sakė, kad dabar „ne laikas „pyktis dėl pykčio“ ir kad ji dalyvauja interviu norėdama perduoti „faktus“.

Ji infromavo, kad Palestinos pabėgėlių agentūros veiklai tęsti būtini du dalykai: degalai ir humanitarinės paliaubos.

Nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ surengė išpuolius, į Gazos Ruožą neleidžiama įvežti degalų. Izraelis sako, kad teritorijoje jo yra pakankamai, ir kaltina „Hamas“ jį kaupiant. JAV teigia, kad JT pavyko gauti šiek tiek atsargų, tačiau JT ir toliau teigia, kad jie reikalingi labai dideliais kiekiais.

Izraelio kariai aptiko paslėptą „Hamas“ raketų paleidimo įrenginį

09:26

Izraelio kariuomenės 401-osios brigados kariai Gazos Ruožo pakrantėje aptiko „Hamas“ raketų paleidimo įrenginį, paslėptą jūriniame konteineryje, skelbia Izraelio gynybos pajėgos.

Jų teigimu, Gazos miesto Šeich Ijlino rajone veikiantys desantininkai raketų paleidimo įrenginį rado netoli gyvenamojo namo.

Abu paleidimo įrenginiai buvo sunaikinti, teigia IDF.

VIDEO: Izraelio kariai aptiko „Hamas“ raketų paleidimo įrenginį, paslėptą laivybos konteineryje

Izraelio pajėgos nukovė kelis aukščiausio rango „Hamas“ vadus

09:12

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad sausumos pajėgos nukovė kelis „Hamas“ kovotojus, įskaitant spalio 7 d. žudynėse dalyvavusius šios teroristinės grupuotės elitinių „Nukhba“ pajėgų narius.

Operacijos buvo vykdomos remiantis žvalgybine informacija, kurią kariams pateikė saugumo agentūra „Shin Bet“.

IDF teigia, kad kariai nukovė „Nukhba“ kuopos vadą Ahmedą Musą ir „Nukhba“ būrio vadą Amrą Alhandį, kurie slapstėsi Džabalijoje.

Pasak IDF, A.Musa buvo vienas iš „Hamas“ vadų, vadovavusių Zikimo bazės, netoliese esančio kibuco ir kito kariuomenės posto šioje vietovėje puolimui spalio mėn.

„Pastarosiomis dienomis Ahmedas Musa vadovavo puolamiesiems veiksmams prieš IDF pajėgas vakarinėje Džabalijos teritorijoje“, – teigia IDF.

IDF teigia, kad kariai taip pat nukovė Muhammedą Kahloutą, vadinamojo „Hamas“ snaiperių masyvo vadovą teroristų grupuotės šiaurinėje Gazos Ruožo brigadoje.

Kito incidento metu IDF teigia, kad 252-osios divizijos kariai nukovė 19 „Hamas“ kovotojų, kurie planavo užpulti karius.

Tarp „Hamas“ Gazos Ruože laikomų įkaitų yra lenkų, teigia Lenkijos URM

08:03

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau ketvirtadienį pranešė, kad tarp „Hamas“ Gazos Ruože laikomų įkaitų yra lenkų.

Apie tai jis paskelbė Paryžiuje kalbėdamas spaudai po konferencijos dėl humanitarinės pagalbos Gazos Ruožui.

Per spalio 7-ąją surengtą žiaurų išpuolį Izraelio pietuose, per kurį žuvo apie 1 400 žmonių, „Hamas“ pagrobė maždaug 241 žmogų.

„Tarp Gazos Ruože laikomų palestiniečių teroristinės organizacijos „Hamas“ įkaitų yra ir lenkų“, – sakė Z. Rau.

Ministras atsisakė pateikti išsamią informaciją, įskaitant įkaitų skaičių, kaip jis teigė, dėl šių žmonių gerovės ir dėl Lenkijos diplomatinių pastangų juos išlaisvinti.

Z. Rau nekomentavo Izraelio ambasadoriaus Lenkijoje Yacovo Livne  pareiškimų, kad dėl lenkų evakuacijos iš Gazos Ruožo reikėtų derėtis su „Hamas“.

Nepaisant sudėtingų sąlygų, vyriausybė tęsia derybas dėl 20 Lenkijos piliečių evakuacijos iš apsiausto anklavo. 

„Gydytojai be sienų“ reiškia susirūpinimą dėl smarkiai išaugusio Izraelio pajėgų smurto 

08:02

Organizacija „Gydytojai be sienų“ ketvirtadienį savo pareiškime nurodė, kad „stebi smarkiai išaugusį Izraelio pajėgų smurtą Džanine, Vakarų Krante“.

„Šiandien smurtas smarkiai išaugo, plačiai paplito sprogdinimai ir šaudymai“, – sakoma organizacijos pareiškime. „Šį rytą ant Džanino pabėgėlių stovyklos buvo numestos skrajutės, raginančios gyventojus evakuotis, daugelis jų neturi saugios vietos. Nuo spalio 7 d. mūsų komandos Džanine gydė daugiau kaip 30 pacientų su šautinėmis ir sprogimo žaizdomis.“

Organizacija teigė mačiusi, kaip Izraelio karinės transporto priemonės blokavo greitosios pagalbos automobilių patekimą į sveikatos priežiūros įstaigas ir įvažiavimą į ligonines. Komandos buvo priverstos nukreipti pacientus į toliau esančias ligonines, sakoma pareiškime.

„Ligoninės nėra taikiniai ir turi išlikti saugiomis erdvėmis“, – pabrėžė organizacija. Ji taip pat paragino Izraelio kariuomenę nutraukti ligoninių apšaudymą. „Medicininei priežiūrai neturi būti trukdoma“.

Nuo spalio 7 d. Izraelio okupuotame Vakarų Krante žuvusiųjų skaičius išaugo iki 176, ketvirtadienį pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija. Be žuvusiųjų, nuo spalio 7 d. Vakarų Krante sužeista daugiau kaip 2450 palestiniečių, sakoma ministerijos pranešime.

Ataskaitoje teigiama, kad palestiniečius nužudė Izraelio pajėgos arba žydų kolonistai.

Trečiadienį Jungtinių Tautų skubios pagalbos vadovas pabrėžė siaubingą padėtį Vakarų Krante ir sakė: „Vėlgi, užteks“. 

„Padėtis Vakarų Krante darosi vis baisesnė“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo humanitariniams reikalams ir skubios pagalbos koordinatoriaus Martino Griffitso įraše  socialiniame tinkle X (anksčiau žinomame kaip „Twitter“).

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ketvirtadienį CNN pranešė, kad „Judėjoje ir Samarijoje labai padaugėjo teroristinių išpuolių – nuo karo pradžios įvykdyta daugiau kaip 550 bandymų įvykdyti išpuolius“. 

Judėja ir Samarija – tai žydų bibliniai Vakarų Kranto pavadinimai.

„IDF kiekvieną naktį vykdo antiteroristines operacijas, kad sulaikytų įtariamuosius, kurių daugelis priklauso teroristinei organizacijai „Hamas“. Be to, vykdant saugumo operacijas šiame rajone, virš įvairių vietų įrengti dinaminiai kontrolės punktai“, – teigė IDF.

Reaguodamas į dronų ataką prieš Eilato mokyklą Izraelis smogė Sirijai

06:38

Kariuomenė skelbia, kad surengė smūgius Sirijoje, reaguodama į dronų ataką prieš mokyklą piečiausiame Izraelio Eilato mieste.

Izraelio gynybos pajėgų pareiškime sakoma, kad buvo taikytasi į droną paleidusią organizaciją, nenurodant, kas stovėjo už išpuolio, iš kur jis kilo ir į ką smogė IDF.

„Sirijos režimas yra visiškai atsakingas už visą teroristinę veiklą, kuri vykdoma iš Sirijos teritorijos. IDF griežtai atsakys į bet kokį bandymą pakenkti Izraelio valstybės teritorijai“, – sakoma pareiškime.

Times of Israel/Galingas sprogimas prie mokyklos Eilato mieste Izraelyje
Times of Israel/Galingas sprogimas prie mokyklos Eilato mieste Izraelyje

Dronas pataikė į pradinę mokyklą, tačiau sužalojimų nesukėlė, nors keli žmonės patyrė šoką.

VIDEO: Prieš sprogimą prie Eilato mokyklos girdimas dūzgimas, spėjama, drono
VIDEO: Eilato mokyklos sprogimo vaizdo įraše matyti drono sparnas

Irano remiami Jemeno husių sukilėliai ketvirtadienį pareiškė, kad paleido balistines raketas į pietų Izraelį, tačiau apie bepiločius orlaivius neužsiminė.

Izraelis pranešė, kad jo oro gynyba numušė raketą virš Raudonosios jūros.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas