Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraeliui perduota dar 17 įkaitų, „Hamas“ pasirengusi pratęsti paliaubas

„Hamas“ įkaitų perdavimas Raudonajam Kryžiui
„Hamas“ įkaitų perdavimas Raudonajam Kryžiui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Hamas“ artimas šaltinis: grupuotė yra pasirengusi pratęsti paliaubas ir paleisti daugiau įkaitų

20:21

 „Hamas“ artimas šaltinis sekmadienį sakė, kad islamistų judėjimas yra pasirengęs pratęsti paliaubas su Izraeliu Gazos Ruože dviem ar keturiomis dienomis.

Pagal susitarimą keturių dienų paliaubos turi baigtis pirmadienį. 

„Hamas“ informavo tarpininkus, kad pasipriešinimo judėjimas yra pasirengęs pratęsti šiuo metu vykstančias paliaubas dviem ar keturiomis dienomis. Pasipriešinimo judėjimas mano, kad įmanoma užtikrinti 20–40 Izraelio kalinių paleidimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, turėdamas omenyje įkaitus, paimtus per spalio 7-osios išpuolius.

Izraelio karo ministrų kabinetas aptarė galimybę pratęsti paliaubas Gazos Ruože

23:26

Izraelio karo ministrų kabinetas sekmadienio vakarą vykusiame posėdyje aptarė galimybę pratęsti laikinąsias paliaubas su „Hamas“, CNN pranešė Izraelio šaltinis.

Šaltinis teigė, kad pratęsimo sąlygos nesikeičia nuo pradinio susitarimo, t. y. „Hamas“ turi paleisti dar 10 įkaitų už kiekvieną papildomą kovos pertraukos dieną.

Primename, kad praėjusią savaitę Izraelis ir „Hamas“ pasiekė susitarimą dėl keturių dienų pertraukos kovose ir mažiausiai 50 Gazos Ruože įkaitais laikomų moterų ir vaikų paleidimo.

Susitarime buvo numatyta, kad „Hamas“ laikomi įkaitai bus paleisti mainais į Izraelio kalėjimuose laikomas palestinietes moteris ir vaikus. Tuo tarpu paliaubos taip pat leido įvažiuoti „didesniam humanitarinių konvojų ir humanitarinės pagalbos konvojų skaičiui“. Pirmieji įkaitai ir kaliniai buvo paleisti penktadienį, kiti – šeštadienį ir sekmadienį.

Benjaminas Netanyahu: esame pasirengę pratęsti paliaubas, bet po to karas „tęsis visu pajėgumu“

22:30

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sako, kad JAV Prezidentui Joe Bidenui pasakė, jog yra pasirengęs pratęsti dabartines paliaubas, tačiau joms pasibaigus IDF sausumos pajėgų operacija grįš visu pajėgumu.

„Parsivežėme namo dar vieną įkaitų grupę, vaikus ir moteris, ir mane, kaip ir visą tautą, sujaudina iki širdies gelmių, kai matome vėl susitikusias šeimas“, – sako jis vaizdo pareiškime.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu sako, kad ką tik kalbėjosi su J.Bidenu apie įkaitų išlaisvinimą, ypač apie našlaitę JAV ir Izraelio pilietę 4 metų Avigail Idan, „koks džiaugsmas matyti ją su mumis. Bet, kita vertus, koks liūdesys, kad ji grįžta į tikrovę be tėvų“.

Ministras Pirmininkas pažymi, kad dabartinės keturių dienų paliaubos gali būti pratęstos, kad būtų galima paleisti daugiau įkaitų: „už kiekvieną dieną dar 10“.

B. Netanyahu sako taip pat pasakęs J. Bidenui, kad „susitarimo pabaigoje mes grąžiname visą galią savo tikslams įgyvendinti: sunaikinti „Hamas“, užtikrinti, kad Gazos Ruožas nebegrįžtų į tai, kas buvo, ir, žinoma, išlaisvinti visus mūsų įkaitus“.

„Esu įsitikinęs, kad mums pavyks įvykdyti šią misiją – nes neturime kito pasirinkimo“.

84 metų įkaitės, sraigtasparniu išgabentos iš Gazos į ligoninę, būklė yra sunki

21:21

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari teigia, kad išlaisvinta įkaitė 84 metų Elma Avraham sunkios būklės buvo nugabenta į Sorokos ligoninę Beeršeboje.

„Elma, kuri mums buvo grąžinta sunkios būklės, sraigtasparniu nedelsiant buvo evakuota į ligoninę. Ją evakavo IDF pajėgos, kai ji dar buvo Gazos Ruože“, – sako jis.

Jis sako, kad dėl „medicininių priežasčių“ ir siekiant užtikrinti įkaitų saugumą, 13 iš jų specialiosios pajėgos išvežė iš Gazos netoli Beeri bendruomenės, „visiškai koordinuojant veiksmus su Egipto saugumo institucijomis“.

D.Hagari teigia, kad karas nesibaigs, kol nebus grąžinti visi įkaitai. „Tai etinė ir moralinė kiekvieno IDF kario ir gynybos institucijos pareiga“, – sako jis.

„Hamas“ artimas šaltinis: grupuotė yra pasirengusi pratęsti paliaubas ir paleisti daugiau įkaitų

20:21

 „Hamas“ artimas šaltinis sekmadienį sakė, kad islamistų judėjimas yra pasirengęs pratęsti paliaubas su Izraeliu Gazos Ruože dviem ar keturiomis dienomis.

Pagal susitarimą keturių dienų paliaubos turi baigtis pirmadienį. 

„Hamas“ informavo tarpininkus, kad pasipriešinimo judėjimas yra pasirengęs pratęsti šiuo metu vykstančias paliaubas dviem ar keturiomis dienomis. Pasipriešinimo judėjimas mano, kad įmanoma užtikrinti 20–40 Izraelio kalinių paleidimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, turėdamas omenyje įkaitus, paimtus per spalio 7-osios išpuolius.

Izraelio kariuomenė: 13 įkaitų grįžo į Izraelį, dar 4 – pakeliui

20:03

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad 13 paleistų įkaitų grįžo į Izraelio teritoriją, o dar keturi yra pakeliui į Egiptą.

Dvylika jų, lydimi Izraelio specialiųjų pajėgų, išvyko į karinę bazę netoli Beer Ševos Izraelio pietuose, sakoma pranešime, o vienas buvo nuskraidintas tiesiai į ligoninę.

Beer Ševos ligoninė „Soroka“ patvirtino, kad priėmė sraigtasparniu atskraidintą 84-erių įkaitę, ir nurodė, kad jai atliekami tyrimai, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Dar keturi įkaitai buvo pakeliui į Rafos perėją tarp Gazos Ruožo ir Egipto.

Sekmadienį buvo išlaisvinta 13 Izraelio moterų ir vaikų, vienas Rusijos ir Izraelio pilietybę turintis vyras ir trys tailandiečiai, teigiama įvairių susijusių vyriausybių pareiškimuose.

Remiantis Izraelio ministro pirmininko biuro paskelbtu sąrašu, tarp paleistų izraeliečių buvo devyni vaikai ir keturios moterys, įskaitant keturmetę Abigail, į kurios atvejį atkreipė dėmesį JAV prezidentas Joe Bidenas.

Į 10 asmenų sąrašą buvo įtrauktos trys šeimų grupės.

Kataras: sekmadienį bus paleisti 39 palestiniečių kaliniai

19:27

Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai pranešė, kad sekmadienį iš kalėjimo bus paleisti 39 Izraelio kalinami palestiniečiai.

Susitarimas dėl keturių dienų paliaubų, kai kurių įkaitų ir palestiniečių kalinių paleidimo buvo sudarytas po kelias savaites trukusių derybų, kuriose dalyvavo Kataras, Egiptas ir JAV, sąlygas.

„Hamas“ kovotojai įkaitus pagrobė spalio 7 dieną, kai jie įsiveržė per Gazos sieną su Izraeliu, nužudydami apie 1,2 tūkst. žmonių, remiantis žydų valstybės pateiktais skaičiais.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo oro, artilerijos ir karinį jūros puolimą, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, ten žuvo apie 15 tūkst. žmonių.

Pagal susitarimą trečiąją paliaubų Gazos Ruože dieną „bus paleisti 39 Palestinos civiliai mainais į 13 Izraelio įkaitų, laikomų Gazos Ruože, įskaitant Rusijos pilietybę turintį asmenį ir 3 tailandiečius“, – teigė Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Majedas al Ansari socialiniame tinkle „X“.

Izraelio kariuomenė atskirai pranešė, kad 13 iš paleistų įkaitų grįžo į Izraelio teritoriją, o dar keturi yra pakeliui į Egiptą.

Tikimasi, kad per paliaubas „Hamas“ paleis 50 įkaitų mainais į 150 palestiniečių kalinių, pagal susitarimą, pasiektą per derybas, kuriose dalyvavo Izraelis, palestiniečių kovotojų grupės, Kataras, Egiptas ir Jungtinės Valstijos.

Iki sekmadienio vakaro pagal paliaubas „Hamas“ išlaisvino 26 Izraelio įkaitus mainais į 78 Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius.

Po lygiagrečių derybų, kurioms vadovavo Kataras, palestiniečių kovotojai taip pat išlaisvino 14 tailandiečių ir vieną filipinietį.

Patvirtinta: Izraeliui perduota 14 izraeliečių ir 3 Tailando piliečiai, vienas įkaitas išvežtas į ligoninę

18:43

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad Raudonasis Kryžius perdavė 12 įkaitų specialiosioms pajėgoms ir saugumo agentūros „Šin Bet“ nariams prie pasienio tvoros centrinėje Gazos Ruožo dalyje.

Jie bus nugabenti į Hatzerimo aviacijos bazę, kur bus atlikta pirminė medicininė apžiūra ir paskambinta jų šeimoms. Po to jie bus nugabenti į ligonines, kur susitiks su savo artimaisiais.

Socialinių tinklų nuotr./Sekmadienį „Hamas“ perduoti įkaitai
Socialinių tinklų nuotr./Sekmadienį „Hamas“ perduoti įkaitai

Vienas įkaitas sraigtasparniu buvo nugabentas tiesiai į ligoninę, teigia IDF.

Keturi įkaitai buvo nugabenti į Egipto Rafos pasienio punktą, o iš ten jie bus pargabenti į Izraelį.

IDF teigia, kad nuolat informuoja įkaitų šeimas.

Tarp sekmadienį paleistų įkaitų – ir 4-erių metų našlaite likusi JAV ir Izraelio pilietė

18:38

Spalio 7 d. „Hamas“ pagrobta ketverių metų Amerikos ir Izraelio pilietė Abigail Edan yra Raudonojo Kryžiaus pareigūnų rankose, CNN teigia aukštas JAV pareigūnas.

Tai pirmas sėkmingas amerikiečio įkaito paleidimas nuo paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“ pradžios. A.Edan yra viena iš 17 sekmadienį paleistų įkaitų.

A.Edan liko našlaitė, kai spalio 7 d. „Hamas“ nužudė jos tėvus, anksčiau CNN pranešė šeima. Kai buvo pagrobta, jai buvo treji metai, o jos gimtadienis praėjo tuo metu, kai ji buvo laikoma Gazos Ruože.

Pareigūnų teigimu, Abigail buvo jauniausia amerikiečių įkaitė.

Abigail turi 6 metų seserį ir 10 metų brolį, kurie matė, kaip spalio 7 d. buvo nužudyti jų tėvai, CNN sakė Liz Hirsh Naftali, Edan senelė. Ji sakė, kad jie 14 valandų slėpėsi spintoje.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas žurnalistams sakė, kad „laiko pirštus sukryžiuotus“ ir tikisi, kad Edan greitai bus tarp įkaitų, kurie bus paleisti.

B.Netanyahu savo kariams Gazos Ruože: Izraelis tęs karą tol, kol laimės

18:29

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį pirmą kartą nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios nuvyko į Gazos Ruožą ir pasakė ten esantiems kariams, kad Izraelis tęs karą tol, kol laimės.

„Kovosime iki galo – iki pergalės“, – sakė pirmą kartą po spalio 7-osios išpuolio Gazos Ruože apsilankęs premjeras. Filmuotą medžiagą iš šio vizito internete patalpino ministro pirmininko biuras. 

„Niekas mūsų nesustabdys, esame įsitikinę, kad turime galios, jėgų, valios ir ryžto pasiekti visus karo tikslus, ir mes tai padarysime“, – pridūrė jis. 

Izraelis teigia, kad Raudonajam Kryžiui perduota 14 Izraelio ir 3 užsienio įkaitai

17:53

Izraelio gynybos pajėgos teigia, kad, remiantis Raudonojo Kryžiaus kariuomenei pateikta informacija, „Hamas“ perdavė 17 įkaitų.

IDF teigia, kad tarp įkaitų yra 14 Izraelio piliečių ir trys užsienio piliečiai.

Kol kas daugiau informacijos nepateikiama.

Anksčiau Egiptas pranešė gavęs 13 įkaitų, kurie bus paleisti sekmadienį mainais į 39 palestiniečių kalinius, sąrašus, pranešė pareigūnas.

Valstybės informacijos tarnybos vadovas Diaa Rashwanas pareiškime teigė, kad įkaitais ir kaliniais „bus apsikeista šiandien (sekmadienį)“, trečią Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančios „Hamas“ kovotojų grupuotės paliaubų dieną, po dviejų ankstesnių apsikeitimų.

„Hamas“ kovotojai įkaitus pagrobė spalio 7 dieną, kai jie įsiveržė per Gazos sieną su Izraeliu, nužudydami apie 1,2 tūkst. žmonių, remiantis žydų valstybės pateiktais skaičiais.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo oro, artilerijos ir karinį jūros puolimą, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, ten žuvo apie 15 tūkst. žmonių.

„Hamas“ teigia paleidęs įkaitu laikytą rusą

17:25

„Hamas“ sekmadienį pranešė, kad paleido Gazos Ruože įkaitu laikytą rusą, tačiau nenurodė nei jo tapatybės, nei kada jis buvo išlaisvintas.

„Atsakydamas į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pastangas ir įvertindamas Rusijos poziciją remiant palestiniečių siekį, Islamo pasipriešinimo judėjimas „Hamas“ paleido vieną iš sulaikytų Rusijos pilietybę turinčių asmenų“, – sakoma jo pareiškime.

Popiežius pasveikino trumpalaikes paliaubas Izraelio ir „Hamas“ kare, įkaitų išlaisvinimą

15:47

Popiežius Pranciškus sekmadienį pasveikino trumpalaikes paliaubas Izraelio ir „Hamas“ kare, per kurias buvo išlaisvintos kelios dešimtys įkaitų, ir meldėsi už tolesnį jų išlaisvinimą.

„Šiandien dėkojame Dievui, nes pagaliau pasiektos paliaubos tarp Izraelio ir Palestinos ir išlaisvinti kai kurie įkaitai“, – sakė argentinietis pontifikas pareiškime, kurį Vatikano pareigūnas perskaitė per kassavaitinę Viešpaties Angelo maldą.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

„Meldžiamės, kad jie visi būtų kuo greičiau (išlaisvinti), kad į Gazos Ruožą atkeliautų daugiau humanitarinės pagalbos ir kad jie primygtinai reikalautų dialogo“, – pridūrė 86 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, reaguodamas į tai, kad penktadienį ir šeštadienį „Hamas“ kovotojai Raudonajam Kryžiui perdavė 41 prieš septynias savaites pagrobtą įkaitą, įskaitant žydus ir kitų šalių piliečius. Izraelis mainais išlaisvino 78 palestiniečių kalinius.

Dialogas, pasak popiežiaus, yra vienintelis kelias į taiką.  „Tie, kurie nenori dialogo, nenori taikos“, – užbaigė Pranciškus.

Paliaubų susitarime, kuriuo, tarpininkaujant Katarui, Egiptui ir Jungtinėms Valstijoms, keturias dienas nutrauktos kovos, numatyta, kad „Hamas“ paleis 50 įkaitų mainais į tai, kad Izraelis paleis 150 palestiniečių kalinių.

Berlynas pajuto palengvėjimą dėl „Hamas“ įkaitų paleidimo

14:10

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock anksti sekmadienį pareiškė, kad jai palengvėjo dėl antros „Hamas“ įkaitų grupės, įskaitant keturis Vokietijos ir Izraelio pilietybes turinčius asmenis, paleidimo.

„Galvoju apie juos ir apie tuos, kurie vis dar yra „Hamas“ rankose. Dirbame iš visų jėgų, kad ir jie netrukus būtų laisvi“, – rašė ji „X“ tinkle.

Iš „Hamas“ nelaisvės ištrūkę įkaitai papasakojo, kokiomis sąlygomis buvo laikomi

13:46

Išlaisvinus 13 izraeliečių iš „Hamas“ nelaisvės, Izraelio naujienų svetainė N12 kalbėjosi su grįžusiųjų šeimomis, kad išgirstų istorijas, kurias jų giminaičiai parsivežė iš Gazos Ruožo, rašo „The Jerusalem Post“.

Šeimoms buvo suteikta laiko susitikti su savo artimaisiais iš karto po jų sugrįžimo į Izraelio žemę.

Šeimos pasakojo, kad nelaisvėje buvę įkaitai buvo aprūpinami maistu. Įkaitai pranešė, kad jie nebuvo kankinami ar prieš juos nebuvo naudojamas fizinis smurtas, tačiau maisto jiems buvo duodama minimaliai. Maistą jiems dažnai tekdavo ruoštis patiems.

Į Izraelį grįžę įkaitai pasakojo, kad per paskutines dvi savaites jų maisto atsargos seko, todėl jie daugiausia valgydavo pitą ir nedidelį kiekį ryžių.

Penktadienį paleistos Keren Munder pusseserė Merav Mor Munder pasakojo N12: „Buvo dienų, kai nebuvo jokių atsargų, todėl jie valgė tik pitos duoną. Jie nebuvo kankinami, bet buvo dienų, kai jie beveik neturėjo maisto, o paskutinėmis dienomis buvo telikę tik ryžiai“.

Pasak jos, laikomi įkaitai miegojo ant eilių plastikinių sėdynių – tokių, kokios naudojamos laukiamuosiuose.

„Kai jiems reikėdavo į tualetą, jie beldėsi į duris ir kartais tekdavo laukti pusantros valandos, kol galėdavo nueiti“, – pasakoja penktadienį paleistos Keren Munder pusseserė.

Ji pasakoja, kaip viena iš įkaitų, Hannah Katzir, kuri taip pat buvo paleista, sužinojo apie savo sūnaus nužudymą per vieną iš nedaugelio atvejų, kai jiems buvo leista klausytis Izraelio radijo. Išlaisvinus ją pačią, ji sužinojo, kad jos vyras taip pat buvo pagrobtas ir liko Gazoje.

Kai kurie įkaitai kalbėjo nerimaujantys, kad paskutinę minutę „Hamas“ ar Gazos gyventojai, mėtę akmenis į juos į Egiptą gabenusį automobilį, bandys juos užpulti. „Iki paskutinės akimirkos nebuvome tikri, manėme, kad jie mus linčiuos pakeliui į Izraelį“, – sakė vienas įkaitas.

„Hamas“ karinis sparnas patvirtino, kad žuvo šiaurinės brigados vadas ir dar 3 vadovai

13:08

Islamistų judėjimo „Hamas“ karinis sparnas sekmadienį patvirtino, kad per Izraelio puolimą prieš grupuotę žuvo jos šiaurinės brigados vadas Ahmedas al Ghandouras ir dar trys aukšto rango vadovai.

Ezzedine'o al Qassamo brigadų pareiškime teigiama, kad A. al Ghandouras buvo grupuotės karinės tarybos narys, ir įvardijami kiti trys žuvę lyderiai, įskaitant Aymaną Siyyamą, kuris, kaip teigiama Izraelio žiniasklaidos pranešimuose, vadovavo brigadų raketų padaliniams.

Izraelio kariuomenė Vakarų Krante nužudė 8 žmones, pranešė palestiniečių ministerija

12:59

Izraelio kariai per parą okupuotame Vakarų Krante nužudė aštuonis palestiniečius, sekmadienį pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Penki žmonės žuvo nuo Izraelio kariuomenės ugnies Dženine, pranešė ministerija, kai daug šarvuočių įsiveržė į miestą, kur neseniai įvyko daugiausiai aukų pareikalavęs Izraelio reidas Vakarų Krante per beveik 20 metų.

AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Medicinos šaltiniai naujienų agentūrai AFP pranešė, kad 15 žmonių buvo sužeisti, o liudininkai informavo, kad Izraelio dronas smogė Dženino pabėgėlių stovyklai.

Kiti liudininkai šeštadienį teigė, kad Izraelio armija apsupo Dženino viešąją ligoninę ir Ibn Sinos kliniką, o kariai apieškojo greitosios pagalbos automobilius.

Jie taip pat pranešė apie intensyvias kovas iš automatinių ginklų.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad per naktį vykdė kovos su terorizmu veiksmus Dženino pabėgėlių stovykloje – palestiniečių ginkluotų grupuočių tvirtovėje teritorijos šiaurėje.

Ji pranešė, kad suėmė įtariamą išpuolio, per kurį rugpjūtį žuvo du izraeliečiai, vykdytoją.

Izraelis: Kariuomenė „ryžtingai“ atnaujins kovas pasibaigus paliauboms

11:52

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) štabo viršininkas generolas leitenantas Herzi Halevi laiške kariams teigia, kad pasibaigus paliauboms Gazos Ruože kariuomenė „ryžtingai“ grįš į kovą su „Hamas“.

„IDF ir jos kariai įnirtingai kovoja, kad apsaugotų mūsų žmonių gyvybes, kartu puoselėdami IDF vertybes. Sudarėme sąlygas pirmosios įkaitų vaikų ir motinų grupės paleidimo, [kuris vyksta] per šią pauzę“ kovose, rėmuose, rašo H.Halevi.

„Kai sistema bus užbaigta, mes ryžtingai grįšime prie savo operacijų, kad toliau būtų išlaisvinti įkaitai ir visiškai sunaikinta „Hamas“, – tęsia jis.

„Su daugeliu iš jūsų susitikau pasibaigus ilgoms kovų valandoms tiek viršuje, tiek po žeme, susidūręs su sudėtingais iššūkiais. Kiekvieno susitikimo metu mačiau jūsų akyse atsispindintį akimirkos mastą, kovinę dvasią ir ryžtą pasiekti visus karo tikslus“, – sako H.Halevi. „Girdėjau jus sakant: „Mes norime kovoti tol, kol grąžinsime įkaitus“. Mes tai ir darome!“

Kataras teigia, kad „Hamas“ šį vakarą paleis 13 izraeliečių moterų ir vaikų bei 7 užsienio piliečius

11:26

Kataras pranešė, kad „Hamas“ teroristinė grupuotė vėliau šiandien išlaisvins dar 13 vaikų ir moterų, kurie 51 dieną buvo laikomi įkaitais Gazos Ruože.

Pagal atskirą susitarimą taip pat bus išlaisvinti septyni užsienio piliečiai, teigia Doha, remdamasi pranešimais hebrajų kalba.

Izraelis išlaisvins 39 Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius.

Oficialaus Izraelio pranešimo šiuo klausimu nėra, tačiau naujienų svetainė Ynet ir Armijos radijas teigia, kad Izraelio pareigūnai patvirtino, jog tikisi, kad bus paleista 13 izraeliečių.

Iki šiol pagal susitarimą, kuriuo taip pat sustabdytos kovos, į Ruožą įvežama humanitarinė pagalba ir išlaisvinami trys palestiniečių kaliniai už kiekvieną išlaisvintą įkaitą, buvo paleisti 26 žmonės.

15min.lt kalbintos moters artimieji, kurie buvo pagrobti „Hamas“, šeštadienį paleisti laisvėn

11:02

„Mums reikia Europos Sąjungos palaikymo ir pagalbos, grąžinant juos namo. Mums reikia jūsų valstybių skydo“, – 15min.lt žurnalistėms Strasbūre spalio viduryje sakė izraelietė, vokietė, medicinos studentė Noam Har Tzvi. Jos draugai ir artimieji buvo pagrobti iš Beeri kibuco.

Moteris tada šaukėsi pagalbos: „Artimieji pagrobti, dalis nužudyti ir tai ne tik Izraelio piliečiai“

Šeštadienį (lapkričio 25 d.) paleisti Noam artimieji ir draugai: 
Šošana Harana, 67 m.
Naveh Shoham, 8 m.
Yahel Shoham, 3
Noam Avigdori, 12 m.

VIDEO: 15min.lt kalbintos moters artimieji, kurie buvo pagrobti „Hamas“, šeštadienį paleisti laisvėn

Beeri kibucas: „Hamas“ šiurkščiai pažeidė susitarimo dėl įkaitų sąlygas

10:25

Kibucas Beeri, iš kurio spalio 7 d. buvo pagrobta 12 iš 13 praėjusią naktį paleistų įkaitų, teigia, kad nors bendruomenė buvo „laiminga ir susijaudinusi“ dėl įkaitų grąžinimo, „Hamas“ šiurkščiai pažeidė susitarimo sąlygas, kai paleido 13-metę Hilą Rotem be jos motinos Rayos.

„Hila grįžta namo be savo motinos Rayos, kuri tebėra nelaisvėje. „Hamas“ šiurkščiai pažeidė susitarimą ir atskyrė motiną ir dukrą“, – sakoma pareiškime, praneša naujienų svetainė „Walla“.

„Trys vaikai iš dviejų kibuco šeimų buvo atskirti nuo savo vienintelio likusio tėvo“, – sakoma pareiškime.

Praėjusią naktį taip pat buvo paleisti septyniolikmetis Noamas Oras ir jo trylikametė sesuo Alma.

Jų motiną Yonat teroristai nužudė spalio 7 d., o jų tėvas Droras kartu su savo 18 metų sūnėnu Lijamu tebėra įkaitai Gazoje.

Viena iš Kataro ir Egipto tarpininkaujamo susitarimo su teroristų grupuote sąlygų buvo ta, kad nė vienas iš paleistų vaikų neturi būti atskirtas nuo motinos. Nepaisant to, „Hamas“ praėjusią naktį atidėjo įkaitų paleidimą, teigdama, kad iš tikrųjų susitarimą pažeidė Izraelis.

JT: į šiaurinę Gazos Ruožo dalį pagalbą pristatė 61 sunkvežimis

09:37

Jungtinės Tautos šeštadienį pranešė, kad į šiaurinę Gazos Ruožo dalį atvyko 61 sunkvežimis, gabenantis medikamentus, maistą ir vandenį.

Dar 200 sunkvežimių į apsiaustą anklavą buvo išsiųsti iš Izraelio Nicanos kaimo, teigiama Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) pranešime. Nurodoma, kad 187 iš jų iki ankstyvo vakaro vietos laiku pervažiavo sieną.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Vienuolika greitosios pagalbos automobilių, trys autobusai ir bortinė platforma buvo pristatyti į al Šifos ligoninę, kurioje pastarosiomis dienomis intensyviai padedama evakuoti žmones, sakoma pareiškime.

„Kuo ilgiau truks pertrauka, tuo daugiau pagalbos humanitarinės agentūros galės siųsti į Gazos Ruožą ir per jį“, – pridūrė ji ir padėkojo Palestiniečių ir Egipto Raudonojo pusmėnulio grupėms.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Kas tie šeštadienį paleisti įkaitai?

08:05 Atnaujinta 09:28

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ šeštadienį, po kelias valandas trukusio netikėto delsimo, paleido antrą Izraelio ir užsieniečių civilių grupę, kuriuos laikė įkaitais Gazos Ruože, mainais į palestiniečių kalinius.

Izraelio ministro pirmininko biuras, Įkaitų ir dingusiųjų be žinios šeimų forumas paskelbė visų trylikos Izraelio įkaitų, kurie buvo paleisti antrąją Izraelio ir „Hamas“ paliaubų dieną, vardus, pavardes ir amžių. Šįkart didžiąją paleistų įkaitų dalį sudaro vaikai:

Šošana Harana, 67 m.
Širi Veisas, 53 m.
Šaronas Avigdoris, 52 m.
Adi Shoham, 38 m.
Maya Regev, 21 m.
Noga Weiss, 18
Noam Or, 17 m.
Alma Or, 13 m.
Hila Rotem, 13 m.
Noam Avigdori, 12 m.
Emily Hand, 9 m.
Naveh Shoham, 8 m.
Yahel Shoham, 3

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ grąžinti įkaitai: Hila Rotem-Shoshani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ grąžinti įkaitai: Hila Rotem-Shoshani

Izraelio pareigūnų teigimu, Noamo ir Almos Or tėvas Droras Oras vis dar laikomas „Hamas“ Gazos Ruože. Spalio 7 d. buvo nužudyta vaikų motina ir Drororo žmona Yonat Or.

Hilos Rotem motina Raaya Rotem taip pat vis dar laikoma Gazoje.

Izraelis pranešė, kad šeštadienį „Hamas“ iš viso paleido 17 įkaitų. Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad keturi pirmiau neišvardyti asmenys yra Tailando piliečiai.

Tailando ministras pirmininkas Srettha Thavisin savo socialiniame tinkle paskelbė paleistų įkaitų pavardes:

Natthaporn Onkaew
Komkrit Chombua
Anucha Angkaew
Manee Jirachart

Šis pranešimas buvo atnaujintas, pateikiant papildomą informaciją iš Tailando ministro pirmininko.

Perdavimas įvyko keliomis valandomis vėliau nei tikėtasi po to, kai kovotojų grupuotė apkaltino Izraelį pažeidus susitarimą dėl apsikeitimo. Izraelio pareigūnai šiuos teiginius paneigė.

Netikėtas atidėjimas sukėlė daug streso įkaitų artimiesiems, Kataro ir Egipto tarpininkams stengiantis išspręsti islamistų grupuotės nuogąstavimus, kad Izraelis kišasi į kalinių, kuriuos ketinama paleisti, atranką ir per keturias dienas trunkančias paliaubas neleidžia pagalbai pasiekti civilių Gazos Ruožo šiaurėje.

„Hamas“ teigė teigiamai reagavusi į Egipto ir Kataro tarpininkų veiksmus, kai šie perdavė Izraelio pažadą laikytis visų susitarimo sąlygų.

Kataras patvirtino, kad Raudonajam Kryžiui perduota 13 Izraelio įkaitų

07:59

Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai patvirtino, kad 13 izraeliečių ir keli užsienio piliečiai yra su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) komanda Gazoje.

Paskutinis atnaujinimas 2023-11-26 07:59

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas