Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio ir JAV pareigūnai ruošiasi virtualioms deryboms dėl operacijos Rafache

JAV ir Izraelio pareigūnai pirmadienį rengia virtualias derybas, kuriose aptars galimą Izraelio karo prieš „Hamas“ išplėtimą į pietinį Gazos Ruožo miestą Rafachą, kuriam amerikiečiai prieštarauja dėl humanitarinių priežasčių.
Matan Golan / ZUMAPRESS.com
Matan Golan / ZUMAPRESS.com

Vienas JAV pareigūnas patvirtino, kad pareigūnai pirmadienį surengs derybas vaizdo ryšiu, praėjus savaitei po to, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) atšaukė planuotas asmenines derybas.

Savo delegacijos kelionę jis atšaukė dėl to, kad JAV nevetavo Jungtinių Tautų rezoliucijos, kuria raginama nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože. Pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad JAV numato, jog „ekspertų grupės“ tęs asmenines derybas.

 JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir jo administracija kelis mėnesius viešai ir privačiai ragino Izraelį susilaikyti nuo plataus masto įsiveržimo į Rafachą, į kurį, kaip manoma, iš kitų Gazos Ruožo dalių pabėgo daugiau kaip pusė iš 2,3 mln. teritorjos gyventojų, nepateikus patikimo plano, kaip perkelti ir apsaugoti civilius.

B. Netanyahu tvirtina, kad Izraelis turi turėti galimybę patekti į miestą, kaip ir į likusią teritorijos dalį, kad išnaikintų likusias „Hamas“ brigadas. Izraelio pajėgos bando sunaikinti grupuotę po spalio 7 dienos išpuolio prieš žydų valstybę.

Galima operacija mieste atskleidė vieną iš giliausių Izraelio ir jo artimiausio sąjungininko, finansuotojo ir ginklų tiekėjo nesutarimų. JAV jau atvirai pareiškė, kad Izraelis turi dėti daugiau pastangų, kad per Gazos Ruožo blokadą praleistų maistą ir kitas prekes ir neleistų įsigalėti badui.

Tuo metu sekmadienį dešimtys tūkstančių izraeliečių susirinko Jeruzalės centre į didžiausią antivyriausybinį protestą nuo spalio, kai prasidėjo žydų valstybės ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ karas.

Protestas

Protestuotojai ragino vyriausybę sudaryti paliaubų susitarimą ir išlaisvinti dešimtis Gazos Ruože „Hamas“ kovotojų tebelaikomų įkaitų bei surengti pirmalaikius rinkimus.

Izraelio visuomenė buvo plačiai susitelkusi iškart po spalio 7-osios, kai „Hamas“ per precedento neturintį išpuolį nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių ir dar 250 paėmė įkaitais. 

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad per Izraelio ir palestiniečių kovotojų karą šioje teritorijoje žuvo mažiausiai 32 845 žmonės.

Beveik šešis mėnesius trunkantis konfliktas pakurstė susiskaldymą dėl ministro pirmininko B. Netanyahu vadovavimo, nors gyventojai ir toliau iš esmės pritaria karui.

B. Netanyahu pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir sugrąžinti namo visus įkaitus, tačiau šių tikslų pasiekti dar nepavyko. Nors „Hamas“ patyrė didelių nuostolių, ji gyvuoja toliau.

Maždaug pusė įkaitų Gazos Ruože buvo paleisti per savaitę trukusias paliaubas lapkričio mėnesį. Tačiau tarptautinių tarpininkų pastangos paskelbti naujas paliaubas ir sugrąžinti likusius įkaitus namo vis dar nedavė vaisių. Sekmadienį derybos buvo atnaujintos, tačiau nebuvo jokių ženklų, kad proveržis bus pasiektas.

Įkaitų šeimos mano, kad laiko lieka vis mažiau, ir vis garsiau reiškia nepasitenkinimą B. Netanyahu.

„Manome, kad su šia vyriausybe negrįš nė vienas įkaitas, nes ji užsiėmusi lazdų kaišiojimu į derybų dėl įkaitų ratus“, – sakė Boazas Atzili (Boazas Atzilis), kurio pusbrolis Avivas ir jo žmona Liat buvo pagrobti spalio 7 dieną. Liat buvo paleista, tačiau Avivas – negyvas, o jo kūnas yra Gazoje.

„Netanyahu veikia tik savo asmeniniais interesais“, – skundėsi vyras.

Daug nuoskaudų

Protestuotojai kaltina B. Netanyahu dėl spalio 7-osios nesėkmių ir teigia, kad gilūs politiniai nesutarimai dėl jo praėjusiais metais bandytos įgyvendinti teismų sistemos pertvarkos susilpnino Izraelį prieš „Hamas“ išpuolį. Kai kurie kaltina jį sugadinus santykius su Jungtinėmis Valstijomis – svarbiausia Izraelio sąjungininke.

B. Netanyahu taip pat yra kaltinamas korupcija: šie kaltinimai pamažu keliauja per teismus, o kritikai sako, kad jo sprendimai, atrodo, yra orientuoti į politinį išlikimą, o ne į nacionalinius interesus. Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad B. Netanyahu ir jo koalicija smarkiai atsiliktų nuo savo varžovų, jei rinkimai vyktų šiandien.

Jei jo valdančioji koalicija nesubyrės anksčiau, B. Netanyahu neteks savo populiarumo pasitikrinti rinkimuose iki 2026 metų pavasario.

Daugelis įkaitų artimųjų susilaikė nuo viešo B. Netanyahu pasmerkimo, kad nepaverstų įkaitų likimo politine problema. Tačiau didėjant jų pykčiui, kai kurie jų nori pakeisti kursą – ir jie suvaidino svarbų vaidmenį sekmadienio antivyriausybiniame proteste.

Sekmadienį minia nusidriekė per kelis kvartalus aplink Knesetą, o organizatoriai pažadėjo tęsti demonstracijas kelias dienas. Jie ragino vyriausybę surengti naujus rinkimus beveik dvejais metais anksčiau nei planuojama. Tūkstančiai žmonių sekmadienį taip pat dalyvavo demonstracijoje Tel Avive, kur ankstesnį vakarą irgi vyko didelis protestas.

Ne laikas rinkimams?

B. Netanyahu per nacionalinę televiziją transliuotoje kalboje prieš išvaržos operaciją sekmadienį sakė, kad supranta šeimų skausmą. Tačiau jis teigė, kad naujų rinkimų sušaukimas paralyžiuotų Izraelį šešiems ar aštuoniems mėnesiams ir užvilkintų derybas dėl įkaitų. Kol kas B. Netanyahu valdančioji koalicija, atrodo, išlieka tvirta.

Kai kurios įkaitų šeimos sutinka, kad dabar ne laikas rinkimams.

„Nemanau, kad premjero pakeitimas dabar padės mano sūnui grįžti namo“, – Izraelio 12-ajam kanalui sakė Sheli Shem Tov (Šeli Šem Tov), kurios sūnus Omeras buvo pagrobtas iš muzikos festivalio.

„Jei dabar eisime į rinkimus, tik nustumsime į šalį opiausią klausimą – grąžinti įkaitus namo“, – teigė ji.

Sekmadienio kalboje B. Netanyahu taip pat pakartojo savo pažadą surengti karinį antžeminį puolimą Rafache.

„Nebus pergalės be įžengimo į Rafachą“, – sakė jis ir pridūrė, kad JAV spaudimas jo nesustabdys. Izraelio kariuomenė teigia, kad ten tebėra „Hamas“ batalionai.

Tuo metu grupė rezervistų ir į pensiją išėjusių karininkų, dar kartą primindami apie Izraelio susiskaldymą, surengė demonstraciją ultraortodoksų rajone.

Ultraortodoksų vyrai daugelį metų atleidžiami nuo karinės tarnybos, kuri yra privaloma daugumai žydų vyrų ir moterų. Pasipiktinimas dėl to per karą dar labiau sustiprėjo. B. Netanyahu, kuris labai priklauso nuo ultraortodoksų partijų paramos, vyriausybei teismas nurodė pateikti naują teisingesnį įstatymo projektą.

Sekmadienį Izraelio bankas savo metinėje ataskaitoje teigė, kad gali būti padaryta ekonominė žala, jei daug ultraortodoksų vyrų ir toliau netarnaus Izraelio kariuomenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas