Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio įstatymų leidėjai patvirtino, kokiu pagrindu premjeras gali būti nušalintas

Izraelio parlamentas ketvirtadienį pritarė teisės aktui, kuris nurodo, kada premjeras gali būti pripažintas netinkamu eiti pareigas.
Benjaminas Netanyahu
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Opozicija šį žingsnį pavadino „asmeniniu įstatymu“, tarnaujančiu ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu.

Balsavimas įvyko tuo metu, kai B.Netanyahu vyriausybė toliau stumia prieštaringai vertinamą teismų reformą, kuri, pasak kritikų, didina grėsmę Izraelio demokratijai ir sukėlė masinius protestus.

Įstatymų leidėjai 61 balsais prieš 47 patvirtino pataisas vienam iš Izraelio pagrindinių įstatymų, atliekančių kai kurias konstitucijos funkcijas, kadangi žydų valstybė neturi rašytinės konstitucijos, ir nurodė, kokios yra būtinos sąlygos laikinai pripažinti ministrą pirmininką netinkamu eiti pareigas.

Ankstesnėje įstatymo redakcijoje buvo nurodyta, kad premjeras gali būti pripažintas neveiksniu, tačiau nebuvo patikslinta, kokiu pagrindu ir kokių veiksmų reikia imtis.

Iš dalies pakeistame teisės akte reikalaujama, kad tam reikia ministro pirmininko prašymo arba kad vyriausybės balsavimu tam pritartų trys ketvirtadaliai ministrų, ir tik dėl psichinės ar fizinės sveikatos priežasčių.

Įstatymas „de facto apriboja galimybę pripažinti ministrą pirmininką negalinčiu vykdyti savo funkcijų“, sakė Izraelio demokratijos instituto Jeruzalėje tyrėjas Guy'us Lurie.

„Kitos priežastys, nenurodytos pakeitime, nebebus priimtinos“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Kai kurie opozicijos veikėjai ir pilietinės visuomenės grupės pasisakė už tai, kad B.Netanyahu, kuris gruodžio mėnesį grįžo į valdžią, vadovaudamas dešiniųjų griežtosios linijos koalicijai, būtų pripažintas netinkamu eiti pareigas, motyvuodami jam pateiktais kaltinimais korupcija, kuriuos jis neigia.

Buvęs Izraelio premjeras Ehudas Olmertas taip pat buvo sulaukęs raginimų atsistatydinti dėl baudžiamojo tyrimo ir 2009 metais tai padarė po to, kai policija rekomendavo jam pateikti kaltinimus dėl kyšininkavimo.

„Nors tuo metu Aukščiausiasis Teismas atmetė prašymą pripažinti jį neveiksniu, jis leido suprasti, kad interesų konfliktas gali būti laikomas neveiksnumo priežastimi“, – sakė G.Lurie.

Praėjusį mėnesį su korupcija kovojanti nevyriausybinė organizacija „Judėjimas už kokybišką valdymą Izraelyje“ pateikė teismui peticiją, kuria siekiama pripažinti B.Netanyahu netinkamu eiti pareigas, motyvuodama tuo, kad B.Netanyahu pateko į interesų konfliktą, nes šiuo metu yra teisiamas.

Neseniai generalinės prokurorės Gali Baharav-Miaros biuras paneigė niekuo nepagrįstus pranešimus, kad ji norėjo priversti B.Netanyahu atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas