Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 04 /13:54

Izraelio kariai Vakarų Krante nukovė 3 ieškotus palestiniečius

Izraelio pajėgos nukovė tris palestiniečius, ieškotus dėl kruvino išpuolio prieš izraeliečius, ketvirtadienį pranešė kariškiai.
Izraelio karių reidas Nabluse
Izraelio karių reidas Nabluse / „AP“/„Scanpix“

Tai dar vienas kraujo praliejimas neslopstant smurto bangai.

Kariškių pranešime sakoma, kad nukauti vyrai yra atsakingi už praėjusio mėnesio išpuolį prieš automobilį netoli vienos žydų gyvenvietės okupuotame Vakarų Krante, kai žuvo Britanijos bei Izraelio pilietybes turėjusi moteris ir dvi jos dukterys.

Kariškiai nurodė anksti ketvirtadienį įžengę į neramaus Nabluso miesto centrą. Per įnirtingą susišaudymą žuvo trys įtariamieji, kurių du buvo su palestiniečių judėjimu „Hamas“ susiję kovotojai, sakoma pranešime. Nurodoma, kad žuvusieji yra Hassanas Katnani, Moazas Masri ir Ibrahimas Hura.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad žuvo trys žmonės, bet jų tapatybės kol kas nenurodė.

„Dviejų kankinių bruožai dėl intensyvaus šaudymo visiškai sudarkyti, todėl sunku juos atpažinti“, – nurodė ministerija.

Po reido „Hamas“ paskelbė, kad visi trys žuvę vyrai, kuriuos jis įvardino kaip Hassaną Qatnani, Moazą al Masri ir Ibrahimą Jabrą, buvo judėjimo nariai, ir prisiėmė atsakomybę už balandžio išpuolį.

Incidentas Nabluse įvyko itin opiu metu regionui, kelios dienos po to, kai Izraelio kalėjime mirė bado streiku prieš kalinimą protestavęs garsus palestinietis. Jo mirtis išprovokavo raketų ugnį iš „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo ir aviacijos smūgius šiam palestiniečių anklavui, kur žuvo vienas vyras.

Kruvinas praėjusio mėnesio išpuolis prieš automobilį sukrėtė izraeliečius, nes žuvo kone pusė Dee šeimos narių – trys iš septynių. Šimtai žmonių dalyvavo žuvusiųjų laidotuvėse, o šeimos tėvas Leo sulaukia daug Izraelio žiniasklaidos dėmesio. Jis sako nejaučiantis neapykantos žudikams ir ragina šalies visuomenę susivienyti atidedant į šalį nesutarimus.

Izraelio pareigūnai sako reidą pademonstravus, kad visi užpuolikai galiausiai bus surasti.

„Mūsų žinia tiems, kas mums pakenkė, ir tiems, kas bando mums pakenkti: užtruks dieną, savaitę ar mėnesį, [bet] būkite tikri, kad priversime jus sumokėti“, – sakoma Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pareiškime.

Izraelis jau daugiau kaip metus kone kasnakt rengia reidus Vakarų Kranto kaimuose ir miestuose ieškomiems įtariamiesiems areštuoti. Tokią kampaniją išprovokavo pernai palestiniečių įvykdytų išpuolių prieš izraeliečius virtinė. Izraelis sako, kad šiais reidais siekia išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią būsimoms atakoms. Palestiniečiai tai laiko jau 56 metus trunkančios Izraelio okupacijos įtvirtinimu teritorijose, kurių jie siekia savo būsimai nepriklausomai valstybei.

Reaguodami į reidus palestiniečiai rengia dar daugiau atakų.

Nuo kampanijos pradžios dėl izraeliečių ugnies jau žuvo apie 250 palestiniečių. Izraelis teigia, kad dauguma jų buvo kovotojai, tačiau tarp žuvusiųjų taip pat yra akmenis svaidžiusių jaunuolių ir konfrontacijose išvis nedalyvavusių asmenų.

Per tą patį laikotarpį palestiniečių išpuoliai prieš izraeliečius nusinešė beveik 50 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas