Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:15 /17:14

Izraelis patvirtino: „Hamas“ vadovas Y.Sinwaras žuvo

Užsienio reikalų ministras Israelis Katzas dešimtims užsienio reikalų ministrų iš viso pasaulio žinutėje patvirtino, kad „Hamas“ lyderis Yahya Sinwaras buvo nužudytas, ir tapo pirmuoju Izraelio pareigūnu, kuris tai padarė oficialiai, praneša „Times of Israel“.
Yahya Sinwaras
Y. Sinwaras / Mohammed Talatene / dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

„Masinį žudiką Yahya Sinwarą, atsakingą už spalio 7 d. žudynes ir žiaurumus, šiandien nukovė IDF kariai“, – teigė I.Katzas, praneša jo biuras.

„Tai didelis karinis ir moralinis Izraelio laimėjimas ir viso laisvojo pasaulio pergalė prieš Irano vadovaujamą blogio ašį – radikalųjį islamą“, – tęsė jis.

Pasak jo, šis nužudymas „sukuria galimybę“ nedelsiant išlaisvinti įkaitus ir sukurti Gazos Ruožą, kurio nekontroliuotų „Hamas“ ir Iranas.

„Izraeliui dabar labiau nei bet kada reikia jūsų paramos ir pagalbos, kad kartu pasiektume šiuos svarbius tikslus“, – baigė I.Katzas.

Anksčiau ketvirtadienį, trumpame kariuomenės pareiškime, kuriame nebuvo pateikta detalių apie konkrečią operaciją, buvo sakoma, kad per „operacijas Gazos Ruože buvo likviduoti trys teroristai“, o Izraelio gynybos agentūros „tikrina galimybę, kad vienas iš teroristų buvo Yahya Sinwaras. Šiuo metu teroristų tapatybės patvirtinti negalima“.

Šaltiniams teigiant, kad Izraelis galimai nukovė Y.Sinwarą, gynybos ministras Yoavas Gallantas socialiniame tinkle „X“ pareiškė: „Mes pasieksime kiekvieną teroristą ir juos sunaikinsime.“

Izraelio ministras prie savo įrašo pridėjo buvusio „Hamas“ karinio vado Muhammado Deifo ir „Hezbollah“ lyderio Hasano Nasrallah nuotraukas, perbrauktais iksais, kartu su trečia nuotrauka, kuri yra tamsi, bet taip pat perbraukta, matyt, turint galvoje Y.Sinvarą.

Tuo metu vienas Izraelio saugumo pareigūnas nurodė, kad atliekamas DNR tyrimas, siekiant patvirtinti, ar tikrai vienas iš žuvusiųjų yra „Hamas“ vadeiva.

„Izraelio kariuomenė atlieka kovotojo kūno DNR tyrimus, kad patvirtintų, ar tai yra Sinwaras“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

Tuo metu Izraelio televizija „Channel 12“, remdamasi aukšto rango pareigūnu, pranešė, jog jau patvirtinta, kad Y.Sinwaras buvo eliminuotas.

Didelis smūgis „Hamas“

Jei tai pasitvirtins oficialiai, tai reikštų didžiulį smūgį „Hamas“, su kuria Izraelis kovoja Gazos Ruože nuo pernai spalio 7 dieną grupuotės surengto išpuolio.

Žydų valstybė sako, kad Y.Sinwaras buvo šio išpuolio, kuris buvo mirtiniausias Izraelio istorijoje, sumanytojas, ir nuo pat karo Gazos Ruože pradžios jį medžioja.

Jis tapo naujuoju Irano remiamos kovotojų grupuotės vadovu, kai liepą buvo nužudytas jos politinis vadovas Ismailas Haniyeh.

„Hamas“ ir Iranas dėl I. Haniyeh nužudymo kaltina Izraelį, tačiau pastarasis to nekomentavo.

Izraelis apie galimą Y. Sinwaro žūtį paskelbė praėjus kelioms savaitėms po to, kai Libane, kur jo kariuomenė rugsėjo pabaigoje pradėjo karines operacijas, per masinį smūgį buvo nužudytas „Hezbollah“ vadas H.Nasrallah.

Pastaraisiais mėnesiais taip pat žuvo daug kitų Irano remiamų kovotojų vadų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito