Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio pajėgos per atskirus incidentus nukovė du palestiniečius

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimu, Izraelio policija penktadienį prie Vakarų Kranto sienos nušovė 16-metį palestinietį, o pati Izraelio policija pranešė, kad Jeruzalės senamiestyje buvo nušautas įtariamas palestinietis, peiliu sužeidęs du izraeliečius.
Izraelio kariai per protestus prie Vakarų Kranto sienos
Izraelio kariai per protestus prie Vakarų Kranto sienos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smurto protrūkis įvyko dešimtims tūkstančių tikinčiųjų renkantis Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse musulmonų šventojo Ramadano mėnesio paskutinio penktadienio vidurdienio maldoms.

Izraelio policija netoli Vakarų Kranto Betliejaus miesto nušovė 16-metį Abdullah Ghaithą, paskelbė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija. Pranešime taip pat sakoma, kad į pilvą buvo pašautas kitas, 21 metų palestinietis.

Izraelio policija nurodė, kad į palestiniečių paauglį buvo šauta jam bandant perlipti per itin saugomą sieną iš Betliejaus į Jeruzalę. Policija pridūrė pradedanti tyrimą dėl šio incidento.

Paauglio tėvas Louai Ghaithas sakė, kad jo sūnus bandė patekti į Jeruzalę ir šventą dieną pasimelsti Al Aksos mečetėje. A.Ghaitho palaikai buvo atvežti į Betliejaus ligoninę, kur sielvartaujanti šeima jį atpažino.

„Jis rengėsi atlikti savo religinę pareigą, jis ėjo melstis, – sakė L.Ghaithas. – Jie jį nužudė kulka į širdį... Auginau jį 16 metų.“

Tuo tarpu atskirame Izraelio policijos pranešime sakoma, kad pareigūnai nušovė 19-metį palestinietį, įtariamą dviejų izraeliečių sužeidimu Jeruzalės senamiestyje.

Policija nurodė, kad vieno sužeisto izraeliečio būklė kritinė, o kito – vidutinio sunkumo. Įtariamąjį nušovė saugumo pajėgos.

Užpuolimai įvyko kelios valandos prieš tai, kai penktadienio maldoms į Al Aksos mečetę Jeruzalės senamiestyje autobusais turėjo atvykti tikintieji iš Izraelio ir Vakarų Kranto.

Kitose Artimųjų Rytų šalyse penktadienį turi vykti Kudso (Jeruzalės) dienos mitingai. Šie Irano inicijuoti metiniai protestai vyksta paskutinį Ramadano penktadienį.

Šiemet jie rengiami JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai bandant pasiūlyti Izraelio ir palestiniečių taikos planą, kurio detalės vis dar nežinomos.

Sekmadienį Izraelis švęs savo Jeruzalės dieną, kuria paminimas Rytų Jeruzalės užėmimas per 1967 metų Šešių dienų karą ir jos aneksavimas.

Šią dieną įtampa labai padidėja, nes izraeliečių nacionalistai žygiuoja pro senamiesčio Damasko vartus ir musulmonų kvartalą. Izraelio policija pranešė, kad rajone bus intensyviai patruliuojama, kad eisenos metu neprasiveržtų smurtas, kaip yra buvę praeityje.

Dauguma tarptautinės bendrijos nepripažįsta Izraelio įvykdytos Rytų Jeruzalės aneksijos. Palestiniečiai tikisi, kad Rytų Jeruzalė taps jų būsimos valstybės sostine.

Jeruzalė musulmonams yra trečia pagal svarbą šventa vieta po Mekos ir Medinos miestų Saudo Arabijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas