Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:31 /11:48

„Politico“: Izraelio kariai įžengė į Libaną, bet tikrasis jo taikinys – toliau

Izraelio kariuomenė pradėjo antžeminę invaziją į pietų Libaną ir anksti antradienį nusitaikė į, jos teigimu, „Hezbollah“ karinę infrastruktūrą netoli Izraelio ir Libano sienos esančiuose kaimuose – tai pirmas toks Izraelio įsiveržimas į šiaurinės kaimynės teritoriją per beveik du dešimtmečius.

Suprasti akimirksniu

  • Izraelio kariuomenė teigia, kad vykdo „ribotus“ ir „tikslingus“ reidus prieš „Hezbollah“ Libano pietuose
  • Tarptautinė bendruomenė ir toliau ragina nutraukti ugnį bei rasti „politinį sprendimą“, kad būtų užbaigta dabartinė krizė
  • Libano pareigūnai praneša, kad per pastarąsias dvi savaites žuvo 1 000 žmonių, o beveik milijonas gali būti priversti palikti namus
  • Izraelio gynybos pajėgos anksčiau įspėjo gyventojus evakuotis iš trijų pietinio Beiruto rajonų
VIDEO: Izraelio ginkluotosios pajėgos Libane pradėjo antžeminius reidus
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Politico“: Izraelio kariai įžengė į Libaną, bet tikrasis jo taikinys – toliau

11:47

„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai
„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai

„Izraelio vadovybė mano, kad dabar jie turi kartą per visą žmonijos istoriją pasitaikančią galimybę pertvarkyti Artimuosius Rytus, kuri yra kur kas platesnė nei „Hamas“ ir „Hezbollah“ sutriuškinimas“, – rašo leidinys „Politico“.

Pažymima, kad dar prieš Izraeliui antradienį pradedant vadinamąjį ribotą antžeminį puolimą Libane, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu aiškiai pasakė, kad jo pagrindinis tikslas keičiantis regiono galiai yra pakirsti Teherano dvasinės vadovybės autoritetą, taip nušalinant iraniečius, kurie finansuoja, apmoko ir tariamai gina „Hamas“ Gazoje ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hezbollah“.

Pirmadienį B.Netanyahu pažadėjo „kilniems Persijos žmonėms“, kad diena, kai jie bus laisvi nuo „tironų“ valdymo ir galės turėti taiką su Izraeliu, ateis „daug greičiau, nei žmonės mano“.

„Artimuosiuose Rytuose nėra vietos, kurios Izraelis negalėtų pasiekti“, – grėsmingai perspėjo jis.

Pasak „Politico“, Iranui tai neskambės kaip tuščiažodžiavimas.

Izraelis ne tik kovoja su Teheranu, triuškindamas jo sąjungininkus ir įgaliotinius – tokius kaip „Hezbollah“ Libane ir husiai Jemene – bet ir demonstruoja savo pranašumą tiek technologijų, tiek šnipinėjimo Irano teritorijoje srityje.

Balandžio mėn. Izraelis, nepabūgęs didžiulio Irano raketų smūgio, atsakė susprogdindamas priešlėktuvinės gynybos radarą netoli centrinio Isfahano miesto, o tai buvo laikoma perspėjimu, kad jis gali savo nuožiūra sunaikinti Irano branduolinius objektus.

Benjamin Netanyahu / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com
Benjamin Netanyahu / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com

Liepos mėn. „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh buvo nužudytas raketa, paleista į vyriausybinius svečių namus Teherane. Aukščiausi Irano vadai žuvo per smūgius Damaskui ir Beirutui.

B.Netanyahu žinutė apie tai, kad Izraelis gali pasiekti bet ką yra aiški, ribojanti Irano manevro galimybes, įvertino straipsnio autoriai.

„Teherano vadovybei tai yra kankinantis iššūkis. Iranas projektuoja galią visame regione, stilizuodamas save kaip karinį sunkiasvorį, galintį paremti savo ištikimus įgaliotinius Irake, Sirijoje, Libane ir Jemene. Dabar Izraelis tiesiogiai meta iššūkį šiai valdžiai, o penktadienį įvykdytas „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah nužudymas bunkeryje yra vienas iš akivaizdžiausių pavyzdžių, kaip B.Netanyahu kviečia į kovą Teheraną“.

„Ribotas“ įsiveržimas

B.Netanyahu, nepaisydamas didėjančių tarptautinių raginimų nutraukti ugnį, suintensyvins puolimą prieš „Hezbollah“, prieš antradienį pradėtą antžeminį įsiveržimą leidiniui „Politico“ sakė vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tikėtina, kad bus pradėtas didelis antžeminis puolimas, kuriuo bus siekiama sutriuškinti „Hezbollah“ pietų Libane ir priversti ją atitraukti savo pajėgas į šiaurę nuo Litanio upės, 29 km nuo Izraelio ir Libano sienos, kaip numatyta 2006 m. Libano karą užbaigusioje JT rezoliucijoje.

Izraelis taip pat toliau daužys „Hezbollah“ ginklų sandėlius, logistikos ir vadovavimo centrus toliau į šiaurę ir Bekos slėnyje, kartu toliau siųs aukšto rango vadų medžioklės ir žudymo misijas.

„AFP“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos
„AFP“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos

„Tai mūsų šansas palaužti „Hezbollah“, kad ji niekada nebegalėtų atsigauti ir įgyti galios, kurią turi Libane“, – komentavo neįvardintas pareigūnas.

Po H.Nasrallos nužudymo B.Netanyahu, kadaise rinkėjams pražūtingos viešosios nuomonės apklausų rezultatai auga, o tai reiškia, kad jis turi visas politines paskatas pratęsti puolimą ir nepaisyti pakartotinių Vakarų sąjungininkų ir pagalbos grupių, kurios baiminasi, kad Libane paaštrės humanitarinė krizė, raginimų nutraukti ugnį.

„H.Nasrallah likvidavimas yra labai svarbus žingsnis, tačiau tai nėra galutinis žingsnis, – pirmadienį pareiškė gynybos ministras Yoavas Gallantas kariams, tarnaujantiems kariuomenės Golano brigadoje. – Panaudosime visas turimas galimybes, ir jei kas nors kitoje pusėje nesuprato, ką tos galimybės reiškia, turime omenyje visas galimybes.“

Irano pasipriešinimo ašies pabaiga

„Politico“ pažymėjo, kad B.Netanyahu skatina ne tik vidaus politinė logika, bet ir karinis pagrindimas

„Izraelis tęs savo karinius veiksmus“, – pastebėjo Matthew Savillas iš Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI).

„Jis sunaikino „Hezbollah" vyresniąją vadovybę, pakenkė jos gebėjimui koordinuoti veiksmus ir turi iniciatyvą. Nepaisant pavojaus, su kuriuo susidurtų antžeminis įsiveržimas, tolimojo nuotolio balistinių raketų keliamos grėsmės ir dabartinių Izraelio gynybos pajėgų operacijų intensyvumo, galima įsivaizduoti, kad daugelis teigia, jog niekada nebus geresnio laiko vykti į pietų Libaną ir sunaikinti ten esančią „Hezbollah“ karinę infrastruktūrą“, – pridūrė jis.

Pasak straipsnio, Izraelio pareigūnai kalbėjo daug ambicingesniais terminais nei ribotas karo tikslas – priversti „Hezbollah“ nutraukti kelis mėnesius trunkančias tarpvalstybines raketų atakas, kad maždaug 80 tūkst. Izraelio evakuotų asmenų galėtų grįžti į savo šiaurinius namus.

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Už dabartinės vyriausybės ribų keli aukšto rango ir vis dar įtakingi buvę žvalgybos ir saugumo vadovai, įskaitant buvusį „Mossad“ vadovą Tamirą Pardo, viešai ragina tęsti karinę kampaniją, kad būtų galima perbraižyti Artimųjų Rytų žemėlapį

Kalbėdamas Izraelio žiniasklaidai, T.Pardo sakė, kad smūgiai, kuriuos Izraelis sudavė „Hezbollah“ per pastarąsias 12 dienų, suteikė Izraeliui „galimybę, kurios negalima praleisti“.

Svarbiausias Teherano sąjungininkas regione vargu ar atgaus galimybę kontroliuoti Libaną tokiu mastu, kokiu jį kontroliavo nuo 2006 m. karo su Izraeliu, pridūrė jis.

„Mano kuklia nuomone, jie niekaip negali atkurti to, kas buvo anksčiau“, – sakė T.Pardo.
.
Nepaprastai didelė žala, kurią Izraelis padarė „Hezbollah“, iš tiesų privertė organizaciją atsitraukti. Per pastarąsias dvi savaites nužudytų aukščiausių „Hezbollah“ vadų sąrašas kasdien tebėra pildomas.
.
„Beveik visa aukščiausioji grupuotės vadovybė, politinė ir karinė, taip pat tūkstančiai narių ir vidutinio lygio vadų buvo nužudyti, sunaikinti arba tapo neefektyvūs kovoje – jau nekalbant apie tai, kad Izraelio gynybos pajėgos sunaikino didelį kiekį strateginės amunicijos, kuri galėjo kelti grėsmę Izraelio miestams ir taikiniams“, – pažymėjo Ahmedas Fouadas Alkhatibas, Atlanto tarybos analitikas.
.
„Gali būti, kad regione prasideda Irano pasipriešinimo ašies pabaiga“, – pridūrė jis.

Tačiau Europos užsienio santykių tarybos atstovas Julienas Barnesas-Dacey perspėjo dėl tolesnio Izraelio eskalavimo ir idėją sukurti naują regioninę tvarką pavadino „pavojinga iliuzija“.

„Izraelio ataka žymi reikšmingą taktinį pasiekimą, tačiau lieka atitrūkusi nuo perspektyvaus strateginio kelio, kuriuo būtų galima tvariai patenkinti Izraelio saugumo poreikius ir užbaigti virtinę tarpusavyje susijusių regioninių konfliktų“, – teigė jis.

Saugumo pareigūnas paaiškino, ar Izraelio pajėgos taikysis į Libano sostinę Beirutą

12:19

„Reuters“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos
„Reuters“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos

Izraelio saugumo pareigūnas pareiškė, kad kol kas tiesioginių susirėmimų su „Hezbollah“ Libane nebuvo. Tokie jo žodžiai prieštarauja ankstesniems Izraelio gynybos pajėgų teiginiams apie „sunkias kovas“. rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Pasak šaltinio, naktį prasidėję Izraelio karių reidai Libano pietuose buvo nedideli ir vyko tik nedideliu atstumu nuo sienos, o tiesioginių susirėmimų su „Hezbollah“ kovotojais neužfiksuota.

Pareigūnas nenorėjo pasakyti, kaip toli į Libano vidų pateko Izraelio kariai, tačiau užsiminė, kad jie buvo ne toliau kaip pėsčiomis nuo JT nubrėžtos mėlynosios linijos, skiriančios abi šalis.

Jo teigimu, platesnė operacija, nukreipta prieš Libano sostinę Beirutą, kuris pastarosiomis dienomis ne kartą buvo atakuojamas iš oro, „nėra svarstoma“.

„Prielaida, kad susirėmimų nebuvo, tiesiogiai prieštarauja ankstesniam Izraelio ginkluotųjų pajėgų atstovo spaudai arabų kalba Avichay Adraee pareiškimui, kuris, įspėdamas Libano piliečius, kad jie neturėtų judėti į pietus nuo Litanio upės, teigė, kad vyko smarkūs susirėmimai“, – pastebėjo „Reuters“.

Skambant oro pavojaus sirenoms, Tel Avive nugriaudėjo sprogimai

11:56 Atnaujinta 12:02

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelis
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelis

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad vienas žmogus patyrė „vidutinio sunkumo sužeidimų“ po iš Libano paleistos raketų ugnies, nukreiptos į centrinės Izraelio dalies vietoves.

Anksčiau pranešta, kad centrinėje Izraelio dalyje antradienį skambėjo oro pavojaus sirenos, o naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė apie sprogimus Tel Avive.

Kariuomenė teigė, kad iš Libano buvo paleisti sviediniai.

„Po to, kai iš Libano buvo paleisti sviediniai, centrinėje Izraelio dalyje pasigirdo sirenos“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Politico“: Izraelio kariai įžengė į Libaną, bet tikrasis jo taikinys – toliau

11:47

„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai
„Shutterstock“/„Hezbollah“ kariai

„Izraelio vadovybė mano, kad dabar jie turi kartą per visą žmonijos istoriją pasitaikančią galimybę pertvarkyti Artimuosius Rytus, kuri yra kur kas platesnė nei „Hamas“ ir „Hezbollah“ sutriuškinimas“, – rašo leidinys „Politico“.

Pažymima, kad dar prieš Izraeliui antradienį pradedant vadinamąjį ribotą antžeminį puolimą Libane, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu aiškiai pasakė, kad jo pagrindinis tikslas keičiantis regiono galiai yra pakirsti Teherano dvasinės vadovybės autoritetą, taip nušalinant iraniečius, kurie finansuoja, apmoko ir tariamai gina „Hamas“ Gazoje ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hezbollah“.

Pirmadienį B.Netanyahu pažadėjo „kilniems Persijos žmonėms“, kad diena, kai jie bus laisvi nuo „tironų“ valdymo ir galės turėti taiką su Izraeliu, ateis „daug greičiau, nei žmonės mano“.

„Artimuosiuose Rytuose nėra vietos, kurios Izraelis negalėtų pasiekti“, – grėsmingai perspėjo jis.

Pasak „Politico“, Iranui tai neskambės kaip tuščiažodžiavimas.

Izraelis ne tik kovoja su Teheranu, triuškindamas jo sąjungininkus ir įgaliotinius – tokius kaip „Hezbollah“ Libane ir husiai Jemene – bet ir demonstruoja savo pranašumą tiek technologijų, tiek šnipinėjimo Irano teritorijoje srityje.

Balandžio mėn. Izraelis, nepabūgęs didžiulio Irano raketų smūgio, atsakė susprogdindamas priešlėktuvinės gynybos radarą netoli centrinio Isfahano miesto, o tai buvo laikoma perspėjimu, kad jis gali savo nuožiūra sunaikinti Irano branduolinius objektus.

Benjamin Netanyahu / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com
Benjamin Netanyahu / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com

Liepos mėn. „Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh buvo nužudytas raketa, paleista į vyriausybinius svečių namus Teherane. Aukščiausi Irano vadai žuvo per smūgius Damaskui ir Beirutui.

B.Netanyahu žinutė apie tai, kad Izraelis gali pasiekti bet ką yra aiški, ribojanti Irano manevro galimybes, įvertino straipsnio autoriai.

„Teherano vadovybei tai yra kankinantis iššūkis. Iranas projektuoja galią visame regione, stilizuodamas save kaip karinį sunkiasvorį, galintį paremti savo ištikimus įgaliotinius Irake, Sirijoje, Libane ir Jemene. Dabar Izraelis tiesiogiai meta iššūkį šiai valdžiai, o penktadienį įvykdytas „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah nužudymas bunkeryje yra vienas iš akivaizdžiausių pavyzdžių, kaip B.Netanyahu kviečia į kovą Teheraną“.

„Ribotas“ įsiveržimas

B.Netanyahu, nepaisydamas didėjančių tarptautinių raginimų nutraukti ugnį, suintensyvins puolimą prieš „Hezbollah“, prieš antradienį pradėtą antžeminį įsiveržimą leidiniui „Politico“ sakė vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tikėtina, kad bus pradėtas didelis antžeminis puolimas, kuriuo bus siekiama sutriuškinti „Hezbollah“ pietų Libane ir priversti ją atitraukti savo pajėgas į šiaurę nuo Litanio upės, 29 km nuo Izraelio ir Libano sienos, kaip numatyta 2006 m. Libano karą užbaigusioje JT rezoliucijoje.

Izraelis taip pat toliau daužys „Hezbollah“ ginklų sandėlius, logistikos ir vadovavimo centrus toliau į šiaurę ir Bekos slėnyje, kartu toliau siųs aukšto rango vadų medžioklės ir žudymo misijas.

„AFP“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos
„AFP“/„Scanpix“/Beirutas po Izraelio atakos

„Tai mūsų šansas palaužti „Hezbollah“, kad ji niekada nebegalėtų atsigauti ir įgyti galios, kurią turi Libane“, – komentavo neįvardintas pareigūnas.

Po H.Nasrallos nužudymo B.Netanyahu, kadaise rinkėjams pražūtingos viešosios nuomonės apklausų rezultatai auga, o tai reiškia, kad jis turi visas politines paskatas pratęsti puolimą ir nepaisyti pakartotinių Vakarų sąjungininkų ir pagalbos grupių, kurios baiminasi, kad Libane paaštrės humanitarinė krizė, raginimų nutraukti ugnį.

„H.Nasrallah likvidavimas yra labai svarbus žingsnis, tačiau tai nėra galutinis žingsnis, – pirmadienį pareiškė gynybos ministras Yoavas Gallantas kariams, tarnaujantiems kariuomenės Golano brigadoje. – Panaudosime visas turimas galimybes, ir jei kas nors kitoje pusėje nesuprato, ką tos galimybės reiškia, turime omenyje visas galimybes.“

Irano pasipriešinimo ašies pabaiga

„Politico“ pažymėjo, kad B.Netanyahu skatina ne tik vidaus politinė logika, bet ir karinis pagrindimas

„Izraelis tęs savo karinius veiksmus“, – pastebėjo Matthew Savillas iš Didžiosios Britanijos Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI).

„Jis sunaikino „Hezbollah" vyresniąją vadovybę, pakenkė jos gebėjimui koordinuoti veiksmus ir turi iniciatyvą. Nepaisant pavojaus, su kuriuo susidurtų antžeminis įsiveržimas, tolimojo nuotolio balistinių raketų keliamos grėsmės ir dabartinių Izraelio gynybos pajėgų operacijų intensyvumo, galima įsivaizduoti, kad daugelis teigia, jog niekada nebus geresnio laiko vykti į pietų Libaną ir sunaikinti ten esančią „Hezbollah“ karinę infrastruktūrą“, – pridūrė jis.

Pasak straipsnio, Izraelio pareigūnai kalbėjo daug ambicingesniais terminais nei ribotas karo tikslas – priversti „Hezbollah“ nutraukti kelis mėnesius trunkančias tarpvalstybines raketų atakas, kad maždaug 80 tūkst. Izraelio evakuotų asmenų galėtų grįžti į savo šiaurinius namus.

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Už dabartinės vyriausybės ribų keli aukšto rango ir vis dar įtakingi buvę žvalgybos ir saugumo vadovai, įskaitant buvusį „Mossad“ vadovą Tamirą Pardo, viešai ragina tęsti karinę kampaniją, kad būtų galima perbraižyti Artimųjų Rytų žemėlapį

Kalbėdamas Izraelio žiniasklaidai, T.Pardo sakė, kad smūgiai, kuriuos Izraelis sudavė „Hezbollah“ per pastarąsias 12 dienų, suteikė Izraeliui „galimybę, kurios negalima praleisti“.

Svarbiausias Teherano sąjungininkas regione vargu ar atgaus galimybę kontroliuoti Libaną tokiu mastu, kokiu jį kontroliavo nuo 2006 m. karo su Izraeliu, pridūrė jis.

„Mano kuklia nuomone, jie niekaip negali atkurti to, kas buvo anksčiau“, – sakė T.Pardo.
.
Nepaprastai didelė žala, kurią Izraelis padarė „Hezbollah“, iš tiesų privertė organizaciją atsitraukti. Per pastarąsias dvi savaites nužudytų aukščiausių „Hezbollah“ vadų sąrašas kasdien tebėra pildomas.
.
„Beveik visa aukščiausioji grupuotės vadovybė, politinė ir karinė, taip pat tūkstančiai narių ir vidutinio lygio vadų buvo nužudyti, sunaikinti arba tapo neefektyvūs kovoje – jau nekalbant apie tai, kad Izraelio gynybos pajėgos sunaikino didelį kiekį strateginės amunicijos, kuri galėjo kelti grėsmę Izraelio miestams ir taikiniams“, – pažymėjo Ahmedas Fouadas Alkhatibas, Atlanto tarybos analitikas.
.
„Gali būti, kad regione prasideda Irano pasipriešinimo ašies pabaiga“, – pridūrė jis.

Tačiau Europos užsienio santykių tarybos atstovas Julienas Barnesas-Dacey perspėjo dėl tolesnio Izraelio eskalavimo ir idėją sukurti naują regioninę tvarką pavadino „pavojinga iliuzija“.

„Izraelio ataka žymi reikšmingą taktinį pasiekimą, tačiau lieka atitrūkusi nuo perspektyvaus strateginio kelio, kuriuo būtų galima tvariai patenkinti Izraelio saugumo poreikius ir užbaigti virtinę tarpusavyje susijusių regioninių konfliktų“, – teigė jis.

Libano premjeras: susiduriame su vienu pavojingiausių etapų istorijoje

11:22 Atnaujinta 12:20

Najibas Mikati / Mohamed Azakir / REUTERS
Najibas Mikati / Mohamed Azakir / REUTERS

Libano ministras pirmininkas antradienį pareiškė, kad jo šalis išgyvena „vieną pavojingiausių etapų savo istorijoje“, ir paragino Jungtines Tautas suteikti pagalbą milijonui žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus dėl Izraelio atakų.

„Maždaug milijonas mūsų žmonių buvo priversti palikti savo namus dėl niokojančio karo, kurį Izraelis vykdo Libane“, – Nacionalinė naujienų agentūra cituoja Najibą Mikati.

„Skubiai prašome suteikti daugiau pagalbos, kad būtų sustiprintos mūsų dedamos pastangos teikti pagrindinę paramą perkeltiems civiliams gyventojams“, – pridūrė jis kalbėdamas susitikime su JT atstovais.

Antradienį N.Mikati ir JT humanitarinė agentūra OCHA paskelbė raginimą skirti daugiau kaip 400 mln. JAV dolerių (360,08 mln. eurų) humanitarinei krizei, kilusiai dėl Izraelio puolimo Libane, spręsti.

„Ministras pirmininkas Najibas Mikati ir humanitarinės pagalbos koordinatorius Libane Imranas Riza šiandien paskelbė skubų kreipimąsi dėl 426 mln. dolerių, kad būtų sutelkti būtini ištekliai civiliams gyventojams, nukentėjusiems nuo aštrėjančio konflikto ir dėl jo kilusios humanitarinės krizės Libane“, – pranešė OCHA.

Izraelis pasiruošęs daryti „viską, kas būtina“

11:21

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Danielis Hagari paskelbė vaizdo įrašą anglų kalba, kuiame teigė, kad Izraelis puola Libane esančius kaimus, kuriuos „Hezbollah“ grupuotė pavertė karinėmis bazėmis, vykdydamas planą surengti išpuolį prieš Izraelį, ir pareiškė, kad jo šalis „ir toliau darys viską, kas būtina“, kad išvengtų spalio 7 d. atakos pasikartojimo „prie bet kurios iš mūsų sienų“.

„Izraelio gynybos pajėgos vykdo ribotus ir tikslinius reidus palei šiaurinę Izraelio sieną prieš „Hezbollah“ keliamą grėsmę šiaurės Izraelio civiliams. Šie lokalizuoti antžeminiai reidai bus nukreipti prieš „Hezbollah“ tvirtoves, keliančias grėsmę Izraelio miestams, kibucams ir bendruomenėms palei mūsų sieną“, – dėstė karinių pajėgų atstovas spaudai.

Jis pabrėžė, kad Libano kaimus šalia Izraelio „Hezbollah“ pavertė karinėmis bazėmis, pasiruošusiomis pulti Izraelį. 

Pasak D.Hagari, „Hezbollah“ rengėsi panaudoti šiuos kaimus kaip placdarmus, iš kurių galėtų pulti Izraelį, jo bendruomenes, žudyti nekaltus vyrus, moteris ir vaikus.

„Šį planą jie pavadino „Galilėjos užkariavimas“, – nurodė jis.

D.Hagari priminė, kad jau kelis dešimtmečius JT Saugumo Tarybos rezoliucijose Libanas raginamas užtikrinti, kad jo teritorijoje nebūtų nevyriausybinių ginkluotų grupuočių.

2006 m. JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje Nr. 1701, dėl kurios susitarė Izraelis ir Libanas, reikalaujama, kad Pietų Libane nebūtų jokio ginkluoto personalo, turto ir ginklų, išskyrus Libano vyriausybės ir „Unifil“.

„Praėjus 18 metų, „Hezbollah“ yra didžiausia pasaulyje nevalstybinė kariuomenė, o pietų Libane knibždėte knibžda „Hezbollah“ teroristų ir ginklų. Jei Libano valstybė ir pasaulis negali nustumti „Hezbollah“ nuo mūsų sienos, mums nelieka nieko kito, kaip tai padaryti patiems.“

Jis taip pat pridūrė, kad Izraelio karas yra su „Hezbollah“, o ne su Libano žmonėmis: „Nenorime pakenkti Libano civiliams gyventojams ir imamės priemonių, kad to išvengtume. Tačiau neleisime, kad [spalio] 7 d. pasikartotų prie kurios nors mūsų sienos. Toliau darysime viską, kas būtina, kad izraeliečių šeimos galėtų saugiai grįžti į savo namus.“

Libano vyriausybė anksčiau pranešė, kad nuo tada, kai Izraelis suintensyvino oro antskrydžius šalyje, žuvo apie 1 000 žmonių, įskaitant moteris ir vaikus, apie 6 000 buvo sužeista, o maždaug milijonas žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Apie 60 tūkst. žmonių šiaurinėje Izraelio dalyje taip pat buvo priversti palikti savo namus dėl „Hezbollah“ ir kitų Libane veikiančių antiizraelietiškų pajėgų raketų.

Praėjusį mėnesį Libane susprogdinus peidžerius ir radijo imtuvus žuvo dešimtys žmonių, o dar tūkstančiai buvo sužeisti. Nors Izraelis tiesiogiai neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, jis plačiai siejamas su Izraelio operacija, nukreipta prieš „Hezbollah“ kovotojus

Vienoje iš JT socialinės žiniasklaidos paskyrų šį rytą buvo paskelbta žinutė, kuria primenama, kad JT Chartijos 2 straipsnio 4 dalyje nustatyta, kad „Visos narės savo tarptautiniuose santykiuose susilaiko nuo grasinimo jėga ar jos panaudojimo prieš bet kurios valstybės teritorinį vientisumą ar politinę nepriklausomybę.

Libano pietuose – intensyvios kovos

11:05

„AP“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„AP“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Izraelio kariuomenė paskelbė, kad antradienį Pietų Libane vyksta intensyvios kovos, ir įspėjo regiono gyventojus nekeliauti transporto priemonėmis į šią šalies dalį.

Anksčiau kariuomenė paskelbė pradėjusi sausumos operacijas prieš Irano remiamą libaniečių grupuotę „Hezbollah“ Libano pietuose. 

„Pietų Libane vyksta intensyvios kovos“, – platformoje „Telegram“ arabiškai parašė Izraelio kariuomenės atstovas Avichay Adraee.

„Prašome jūsų dėl savo asmeninio saugumo nekeliauti transporto priemonėmis iš (teritorijų) į šiaurę (nuo) Litani upės į (teritorijas) pietuose (nuo jos)", – sakoma jo įraše.

Izraelis veržiasi į Libaną: kodėl vykdoma operacija ir ką sako užsienio šalys – paaiškiname, kas vyksta

10:32

„AP“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Libanui
„AP“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Libanui

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė pradėjusi ribotus antžeminius puolimus Libano pietuose esančiuose kaimuose po to, kai kovotojų grupuotė „Hezbollah“ pareiškė, kad taikėsi į „priešo karius“ prie bendros sienos. 15min primena esminius įvykius – kodėl Izraelis įsiveržė į Libaną?

„Hezbollah“ nedidelio intensyvumo smūgius Izraeliui per jo ir Libano sieną pradėjo kitą dieną po to, kai jos sąjungininkė, palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“, praėjusių metų spalio 7-ąją surengė beprecedentę ataką prieš Izraelį, taip išprovokuodama karą Gazos Ruože.

Per tą išpuolį žuvo 1 205 žmonės, daugiausia civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis, į kuriuos įtraukti nelaisvėje nužudyti įkaitai.

Iš kovotojų pagrobtų 251 įkaito 97 vis dar laikomi Gazos Ruože, iš jų 33, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Pastaruoju metu šios Izraelio atakos suintensyvėjo, o Jungtinės Tautos (JT) praėjusią savaitę pasmerkė tokį Izraelio žingsnį ir pabrėžė kad karinė kampanija Libane jau pareikalavo daugiausiai aukų per daugelį metų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Izraelis praneša savo teritorijoje sulaukęs sviedinių

09:47

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Izraelio kariuomenė pranešė, kad antradienį iš kitos sienos pusės buvo paleisti keli sviediniai į jo šiaurines teritorijas.

Apie tai pranešta po to, kai Izraelis pradėjo tikslingus antžeminius reidus prieš grupuotės „Hezbollah“ pozicijas Libano pietuose. 

Kariuomenė pranešė, kad kai kurie sviediniai buvo paleisti pasigirdus sirenoms Metulos ir Avivimo vietovėse, ir pridūrė, kad kai kurie sviediniai buvo perimti, o kiti nukrito atvirose teritorijose.

„Hezbollah“ vėliau teigė, kad taikėsi į Izraelio karius Metuloje netoli Libano sienos.

Grupuotė „artilerijos sviediniais taikėsi į priešo karių judėjimą Metuloje“, sakoma jos pareiškime. Kitame pranešime teigiama, kad ji raketomis taikėsi į „priešo karių susibūrimą“ tame pačiame rajone.

09:18

Žiniasklaida sujungė taškus: kaip Izraeliui pavyko nukauti Libano „Hezbollah“ grupuotės lyderį

09:09

„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah
„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah

Per penktadienį surengtą Izraelio gynybos pajėgų ataką prieš Libano sostinę Beirutą žuvo „Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah. Žinoma, kad smūgis buvo suduotas pogrindinei grupuotės būstinei po to, kai Izraelis gavo būtinos informacijos iš savo šaltinių. Prancūzų leidinys „Le Parisien“ nurodė, kad pagrindinis iš jų – dvigubas Irano šnipas.

Pasak straipsnio, kuriame remiamasi pašnekovais Libano saugumo tarnybose, Izraelio kariuomenę informavęs asmuo yra dvigubas agentas iš Irano, gerai įsitvirtinęs „Hezbollah“ struktūroje.

Teigiama, kad šnipas rugsėjo 27 d. informavo izraeliečius, kad H.Nasrallah kartu su kitais 12 lyderių ketina dalyvauti skubos tvarka sušauktame „Hezbollah“ grupuotės susitikime požeminėje vadavietėje. Nurodoma, kad prieš tai jis buvo vieno iš vadų, žuvusio per Izraelio apšaudymą ankstesnę dieną, laidotuvėse.

„Le Parisien“ pažymėjo, kad Izraelio kariškiai laukė, kol visi vadai susirinks vienoje patalpoje, ir tik tada smogė F-35 naikintuvais: skaičiuojama, kad galėjo būti numestos šešios po dvi tonas sveriančios bombos.

Plačiau skaitykite ČIA.

BBC: Izraelis nori sunaikinti „Hezbollah“ grėsmę pasienyje

08:41

„AP“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Libano sienos
„AP“/„Scanpix“/Izraelio kariai prie Libano sienos

BBC naujienų tarnybos apžvalgininkas Artimuosiuose Rytuose Jo Floto, pažymėjo, kad, kaip ir buvo tikėtasi, dabartinė Izraelio operacija, atrodo, vyksta netoli sienos esančiose teritorijose ir yra nukreipta prieš infrastruktūrą, kuri, Izraelio kariškių teigimu, kelia „tiesioginę grėsmę Izraelio bendruomenėms šiaurinėje Izraelio dalyje“.

„Tokia grėsmė egzistavo jau seniai, tačiau po 2023 m. spalio 7 d. išpuolių Izraelio vyriausybė ir kariuomenė nebebuvo pasirengusi toliau toleruoti tokio lygio rizikos“, – įvertino jis.

„Hezbollah"  grupuotė viešai ir seniai deklaravo siekį užimti Šiaurės Izraelio Galilėjos regioną. Anksčiau Izraelis yra atskleidęs „Hezbollah“ pastatytus tunelių tinklus, kurie buvo tokie platūs, kad per kelias minutes į Izraelį būtų buvę galima infiltruoti šimtus kovotojų.

Taigi, nors Izraelio kariuomenė per pastarąsias dvi savaites sunaikino „Hezbollah“ vadovybę ir didžiąją dalį jos ginkluotės, tapo aišku, kad ji nenori užbaigti dabartinio konflikto, kol nesugebės sunaikinti karinės technikos, bunkerių ir tunelių, kuriuos grupuotė buvo parengusi netoli Izraelio sienos, pastebėjo BBC.

„Būtent tokia operacija prasidėjo šiąnakt. Tačiau Izraelis iš savo istorijos žino, kad vienas dalykas yra nusiųsti karius į Libaną, o visai kitas – juos vėl išvesti“, – reziumavo Jo Floto.

Užfiksuotos pirmosios Izraelio atakos

08:24

VIDEO: Izraelio ginkluotosios pajėgos Libane pradėjo antžeminius reidus

Izraelio pajėgos pradėjo antžeminę operaciją Libane, bet tikina, kad trumpam

07:43 Atnaujinta 09:03

Libanas ir Izraelis yra Artimųjų Rytų šalys. / Hussein Malla / AP
Libanas ir Izraelis yra Artimųjų Rytų šalys. / Hussein Malla / AP

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė pradėjusi antžeminius puolimus Libano pietuose esančiuose kaimuose po to, kai kovotojų grupuotė „Hezbollah“ pareiškė, kad taikėsi į „priešo karius“ prie bendros sienos.

Libano saugumo pareigūnas teigė, kad Izraelis taip pat bent šešis kartus smogė Pietų Beirute, o Sirijos valstybinė žiniasklaida pranešė apie mirtinus smūgius aplink sostinę Damaską.

Nepaisydamas tarptautinių raginimų sušvelninti padėtį, Izraelis pažadėjo tęsti kovą su Irano remiama „Hezbollah“ ir kai kurias savo šiaurinės sienos su Libanu dalis paskelbė karine zona.

Izraelio pareigūnai antžeminę operaciją pietų Libane apibūdino kaip ribotos apimties, sakydami, kad tai nebus „ilgalaikė okupacija“, tačiau atsisakė nurodyti jos trukmę.

Tvirtinama, kad kariai daugiausia dėmesio skirs „tiesioginėms grėsmėms“ iš Libano kaimų palei sieną pašalinti, įskaitant „Hezbollah“ gebėjimą prasiskverbti į šiaurės Izraelį.

Aukšto rango Izraelio pareigūnas taip pat pabrėžė, kad Izraelis neketina likti Libane, teigė, kad nebus „jokios ilgalaikės pietų Libano okupacijos“. Tačiau pareigūnai atsisakė pasakyti, kaip giliai Izraelio kariai įžengs į šalį ir kiek laiko truks operacija.

„Kova dar nesibaigė“

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas įspėjo, kad kova dar nesibaigė net ir po penktadienį Beirute suduoto galingo smūgio, per kurį žuvo per ilgametis „Hezbollah“ vadas Hassanas Nasrallah. Jo praradimas yra didžiulė netektis grupuotei.

Izraelio kariuomenės teigimu, kariai, remiami antskrydžių ir artilerijos ugnies, pradėjo antžeminius puolimus, nukreiptus prieš „Hezbollah“ kovotojus, esančius „netoli sienos esančiuose kaimuose“.

Šie taikiniai „kelia tiesioginę grėsmę Izraelio nausėdijoms šiaurinėje Izraelio dalyje“, pranešė kariuomenė.

Izraelis informavo savo pagrindinę ginklų tiekėją Jungtines Valstijas apie įsiveržimus, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė nepritariąs Izraelio sausumos operacijoms Libane ir paragino nutraukti ugnį.

„Hezbollah“ pareiškė, kad yra jie yra „pasirengę antžeminiam susidorojimui su priešu, jei jis nuspręstų įžengti“, 

JAV ir Izraelis susitarė sunaikinti karinę infrastruktūrą Libano pasienyje

07:34 Atnaujinta 09:06

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Yoavas Gallantas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Yoavas Gallantas

JAV Gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį kalbėjosi su Izraelio gynybos ministru Yoavu Gallantu, siekdami „apžvelgti saugumo pokyčius ir Izraelio operacijas“, teigiama Pentagono pranešime.

L.Austinas taip pat perspėjo Iraną dėl „rimtų pasekmių“, jei jis tiesiogiai užpuls Izraelį atsakydamas į izraeliečių atakas prieš Teherano remiamą kovotojų grupuotę.

„Sutarėme, jog būtina sunaikinti karinę infrastruktūrą pasienyje, kad Libano „Hezbollah“ negalėtų rengti tokių išpuolių prieš Izraelio šiaurinius regionus kaip spalio 7-osios („Hamas“ ataka)“, – po pokalbio su Y.Gallantu socialiniame tinkle „X“ rašė jis. 

L. Austinas atkartojo Baltųjų rūmų poziciją, kad siekiant užtikrinti civilių gyventojų saugumą abiejose sienos pusėse reikia diplomatinio sprendimo.

„Pakartojau apie rimtas pasekmes Iranui, jei jis nuspręstų surengti tiesioginę karinę ataką prieš Izraelį“, – sakė L.Austinas.

„Jungtinės Valstijos yra pasirengusios ginti JAV personalą, partnerius ir sąjungininkus Irano ir Irano remiamų teroristinių organizacijų keliamų grėsmių akivaizdoje, ir yra pasiryžusios neleisti bet kokiam veikėjui pasinaudoti įtampa ar išplėsti konfliktą“, – pažymėjo jis. 

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė pradėjusi „ribotą antžeminę operaciją“ pietų Libane, nukreiptą prieš „Hezbollah“.

Mirtini smūgiai Damaskui

07:00

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio smūgiai Libanui
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio smūgiai Libanui

Izraeliui paskelbus apie antžeminius puolimus, oficialioji Sirijos naujienų agentūra SANA pranešė, kad šalies oro gynybos sistemos atrėmė tris smūgius Damasko teritorijoje. 

Valstybinė televizija pranešė, kad laidų vedėja Safaa Ahmad žuvo „per Izraelio agresiją“ prieš Damaską, o SANA paskelbė apie tris žuvusius ir devynis sužeistus civilius gyventojus.

Izraelio kariuomenė, pastaraisiais metais sudavusi šimtus smūgių Sirijai, kol kas nieko nekomentavo 

Izraelio oro pajėgoms bombarduojant Pietų Beirutą, Libano pietuose įsikūrusios palestiniečių stovyklos pareigūnas pranešė, kad Izraelis smogė „Ain al Helweh“ stovyklai Sidone ir nukovė palestiniečių kovotoją.

Buvo smogta į „Mouniro Maqdaho sūnaus namą“, sakė pareigūnas,kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų aptarti slaptus dalykus. Izraelis apkaltino M. Maqdahą vadovavimu ginkluotojo „Fatah“ sparno Libano padaliniui. 

Anksčiau „Hezbollah“ teigė, kad nusitaikė į Izraelio karius Štulos pasienio kaime, o grupuotei artimas šaltinis teigė, kad kariai buvo „prie pat sienos“.

Izraelio kariuomenei paskelbus apie antžeminius puolimus, „Hezbollah“ iš karto nepateikė jokių komentarų, tačiau grupuotės televizija „al Manar“ pranešė apie Izraelio pareiškimą savo socialinio tinklo „Telegram“ paskyroje. 

JAV naujienų svetainė „Axios“ citavo du Izraelio pareigūnus, teigusius, kad karinis įsiveržimas yra „tikslingas, riboto laiko ir masto ir juo nesiekiama okupuoti Pietų Libano“.

Libano nacionalinė kariuomenė, kuri atrodo nedidelė, palyginus su Irano remiamo „Hezbollah“ judėjimo karine jėga, perdislokuoja karius toliau nuo sienos, naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės pareigūnas.

Pasaulio lyderiai paragino deeskaluoti padėtį, o Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas pareiškė: „Mes nenorime jokios antžeminės invazijos“.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas