Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio policija areštavo palestiniečių aktyvistę

Izraelio policija sekmadienį areštavo garsią planuojamo palestiniečių iškeldinimo iš jų namų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje viešinimo aktyvistę, naujienų agentūrai AFP pranešė jos šeima.
Mona el Kurd
Mona el Kurd / „Scanpix“/AP nuotr.

23 metų Monos el Kurd tėvas sakė, kad policijos pareigūnai išsivežė ją į policijos nuovadą apklausti ir paliko šaukimą jos broliui dvyniui Muhammadui.

Socialinėje žiniasklaidoje išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip policininkai iš šeimos namų Šeich Džaros rajone, kurio kova pakurstė palestiniečių pyktį dėl Izraelio naujakurių judėjimo, išsiveda antrankiais surakintą Moną el Kurd.

Sesuo ir brolis, kurių šeimai gresia prarasti savo namus, jau turi daugiau kaip 180 tūkst. sekėjų tviteryje ir daugiau kaip pusę milijono sekėjų instagrame; dėl jų veiklos Šeich Džaros rajono padėtis tapo žinoma visame pasaulyje.

Jų tėvas dukters areštą pavadino „operacijos tėvams terorizuoti“ dalimi, nes „rajono balsas pasigirdo dėl jo jaunimo“.

Pasak tėvo, jo sūnus Muhammadas buvo išvykęs į Ramalą mokyti, bet keliavo atgal vykdyti policijos šaukimo.

Policija kol kas neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti.

Pagal Izraelio įstatymus žydai, galintys įrodyti, kad jų šeimos Rytų Jeruzalėje gyveno prieš 1948 metų arabų ir Izraelio karą, po kurio buvo sukurta Izraelio valstybė, gali prašyti sugrąžinti jų nuosavybę, net jei ten dešimtmečius gyvena palestiniečių šeimos.

Palestiniečiai, kurių protėviai per 1948 metų karą tapo pabėgėliais, neturi galimybių dabartiniame Izraelyje atgauti savo namus ar žemes.

Nausėdijų plėtrą stebinti Izraelio nevyriausybinė organizacija „Ir Amim“ sako, kad iškeldinimas gresia iki 1 tūkst. Šeich Džaros ir netoliese esančio Silvano rajono palestiniečių.

Palestiniečiai ir jų šalininkai šį klausimą laiko platesnio konflikto dėl žemės sumažintu modeliu, bet žydų naujakuriai ir jų šalininkai teigia, kad tai tik ginčai dėl turto, kuriuos turi spręsti Izraelio teismai.

Šeich Džaros rajone Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje daug savaičių vykę protestai prieš planuojamą kelių palestiniečių šeimų iškeldinimą išplito į Al Aksos mečetės kompleksą ir išprovokavo Izraelio saugumo pajėgų operaciją prieš ten buvusius palestiniečius.

Šie įvykiai savo ruožtu sukėlė karinį konfliktą tarp Gazos Ruožą valdančių islamistų ir Izraelio. Gegužės 10-ąją palestiniečių kovotojams pradėjus iš anklavo leisti raketas Izraelis atsakė aviacijos smūgiais. Abipusiai smūgiai tęsėsi 11 dienų, kol tarpininkaujant Egiptui buvo sudarytas paliaubų susitarimas. Gazos Ruože per šį konfliktą žuvo 248 žmonės, Izraelyje – 12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito