Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio policija leido žydams lankytis Al Aksos mečetės komplekse

Izraelio policija sekmadienį palydėjo maždaug 50 žydų į Jeruzalės Al Aksos mečetės kompleksą, kur policijos pastarųjų savaičių veiksmai įžiebė protestus ir smurtą, išprovokavusius karą Gazos Ruože.
Al Aksos mečetė Jeruzalėje
Al Aksos mečetės kompleksas Jeruzalėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kompleksą prižiūrinti musulmoniška organizacija „Waqf“ pranešė, kad policija išvarė palestiniečių jaunuolius iš komplekso ir uždraudė į jį įeiti jaunesniems nei 45 metų musulmonams. Įėję musulmonai turėjo prie įėjimo palikti policijai savo asmens tapatybės dokumentus.

Buvo suimti trys musulmonai, tarp jų apsaugininkas, nurodė „Waqf“.

„Waqf“ pranešime sakoma, kad žydams apsilankyti Al Aksos komplekse leista pirmą kartą nuo gegužės 4-osios.

Izraelio policijos atstovas Micky Rosenfeldas sakė, kad kompleksas atviras „įprastiems vizitams“ ir kad policija ėmėsi veiksmų siekdama užkirsti kelią incidentams. Plačiau jis nekomentavo.

Penktadienį, įsigaliojus Izraelio ir palestiniečių Gazos Ruože paliauboms, Al Aksos mečetės komplekse kilo trumpų susirėmimų tarp palestiniečių ir Izraelio policijos.

Prieš dvi savaites susirėmimai tame pačiame komplekse išprovokavo Gazos Ruožą kontroliuojančio „Hamas“ ir Izraelio pajėgų konfliktą.

Neramumai Al Aksoje, įsiplieskę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, paskatino islamistų grupuotę „Hamas“ pareikalauti, kad izraeliečių pajėgos paliktų komplekso teritoriją iki gegužės 10 dienos vakaro.

Pasibaigus šiam terminui, „Hamas“ paleido raketų Jeruzalės link. Tuomet Izraelis pradėjo antskrydžių kampaniją prieš „Hamas“ ir kitų Gazos Ruožo ginkluotų grupuočių pozicijas.

Pražūtingas 11 dienų konfliktas nusinešė mažiausiai 248 palestiniečių, įskaitant 66 vaikus, gyvybes. Izraelyje žuvo 12 žmonių, tarp jų vienas vaikas.

Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovinti Al Aksos mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, nes čia stovėjo biblinės judėjų šventyklos. Komplekse dažnai prasiveržia smurtas tarp izraeliečių ir palestiniečių.

Pastaraisiais metais Al Aksos komplekse lankėsi vis daugiau religingų ir nacionalistinių pažiūrų žydų. Palestiniečiai baiminasi, kad Izraelis planuoja galiausiai perimti kompleksą ar jį padalyti. Izraelio vyriausybė tvirtina, kad neketina keisti status quo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas