Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 18 /18:38

Izraelio premjeras kaltina „Hamas“ užsispyrimu ir ragina daryti spaudimą dėl paliaubų

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį apkaltino „Hamas“ užsispyrimu derybose dėl paliaubų Gazos Ruože ir paragino daryti didesnį spaudimą islamistų grupuotei prieš kitą savaitę vyksiantį naują susitikimų dėl ugnies nutraukimo raundą.
NAMA GRYNBAUM / AFP
NAMA GRYNBAUM / AFP

Šie B. Netanyahu komentarai buvo išsakyti tuo metu, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) vėliau sekmadienį atvyks į Izraelį siekti susitarimo, kuris galėtų užkirsti kelią platesnio masto konfliktui. 

Tai bus devintasis A. Blinkeno vizitas Artimuosiuose Rytuose nuo karo Gazos Ruože pradžios. Pirmadienį jis turėtų susitikti su Izraelio premjeru ir kitais šalies vadovais prieš tęsiant derybas Katare dėl ugnies nutraukimo.

„Hamas“ iki šiol išlieka užsispyrusi. Ji net neatsiuntė savo atstovo į derybas Dohoje. Todėl spaudimas turėtų būti daromas „Hamas“ ir (Yahya) Sinwarui (Jahjui Sinvarui), o ne Izraelio vyriausybei“, – vyriausybės posėdyje pareiškė premjeras, turėdamas omenyje naująjį „Hamas“ vadovą. 

Vakarų sąjungininkė Jordanija, Izraelio gatvėse protestuojantys žmonės ir „Hamas“ ragina daryti spaudimą B. Netanyahu, kad būtų pasiektas susitarimas dėl paliaubų. 

Ketvirtadienį „Hamas“ pareigūnas Osama Hamdanas naujienų agentūrai AFP sakė, kad grupuotė informavo tarpininkus, jog prisidės prie derybų dėl ugnies nutraukimo, jei bus nustatytas grafikas, pagal kurį bus įgyvendinta tai, dėl ko jau buvo susitarta. 

Be to, „Hamas“ paskelbė prieštaraujanti tam, ką pavadino „naujomis sąlygomis“ iš Izraelio pusės. 

B. Netanyahu ministrų kabinetui nurodė, kad „mes vedame derybas, o ne scenarijų, pagal kurį tik duodame ir duodame. Yra dalykų, dėl kurių galime būti lankstūs, ir yra dalykų, dėl kurių negalime būti lankstūs ir kurių primygtinai reikalausime.“

Jis pridūrė, kad dedamos „didžiulės pastangos“, kad įkaitai būtų sugrąžinti atgal namo. 

„Tvirtai laikomės nustatytų principų, kurie yra labai svarbūs Izraelio saugumui“, – sakė B. Netanyahu ir paragino daryti „Hamas“ stiprų karinį ir diplomatinį spaudimą, kad būtų pasiektas susitarimas dėl paliaubų. 

Karas Gazoje prasidėjo „Hamas“ spalio 7 dieną surengtu išpuoliu, per kurį žuvo 1 198 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio skaičiais.

Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 111 vis dar laikomi Gazoje, įskaitant 39, kurie, Izraelio kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Per Izraelio atsakomąją karinę kampaniją Gazos Ruože žuvo mažiausiai 40 099 žmonės, sako „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija, kuri nepateikia išsamios informacijos, kiek žuvo kovotojų, o kiek – civilių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas