Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio smūgis Gazos Ruožo ligoninės teritorijoje nusinešė 4 gyvybes ir sukėlė gaisrą

Per Izraelio oro smūgį vienos Gazos Ruožo ligoninės teritorijoje anksti pirmadienį žuvo mažiausiai keturi žmonės ir kilo gaisras, apėmęs palapinių stovyklą, kurioje įsikūrę perkeltieji asmenys, o daugiau nei dvi dešimtys žmonių patyrė sunkius nudegimus, pranešė palestiniečių medikai.
Ali Hamad apaimages/SIPA / Ali Hamad apaimages/SIPA
Ali Hamad apaimages/SIPA / Ali Hamad apaimages/SIPA

Izraelio kariuomenė teigė, kad taikėsi į kovotojus, pasislėpusius tarp civilių gyventojų. Pastaraisiais mėnesiais ji ne kartą smogė perpildytoms slėptuvėms ir perkeltųjų asmenų stovykloms, tvirtindama, kad „Hamas“ kovotojai jomis naudojasi kaip išpuolių rengimo vieta.

Al Aksos kankinių ligoninėje centriniame Deir el Balaho mieste buvo gydoma nemažai sužeistųjų po ankstesnio smūgio į mokyklą, paverstą prieglauda, per kurį žuvo mažiausiai 20 žmonių, o po pirmadienį anksti ryte surengto naujausio smūgio ugnis apėmė daugybę lauke stovėjusių palapinių.

Iš ligoninės duomenų matyti, kad žuvo keturi žmonės ir 40 buvo sužeista, o 25 žmonės, patyrę sunkius nudegimus, buvo perkelti į ligoninę „Nasser“ pietinėje Gazos dalyje.

Praėjus daugiau nei metams nuo karo pradžios Izraelis vis dar beveik kasdien bombarduoja Gazos Ruožą ir vykdo didelį sausumos puolimą teritorijos šiaurėje, kur, žydų valstybės kariuomenės teigimu, kovotojai persigrupavo.

„Pasiduok arba badauk“ strategija

Karas prasidėjo, kai 2023 metų spalio 7 dieną „Hamas“ surengė kruvinus išpuolius prieš pietų Izraelio bendruomenes, nužudydami apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Palestiniečių kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių apie 100 vis dar laikomi Gazos Ruože, o trečdalis jų, kariuomenės teigimu, yra žuvę.

Izraelio atsakomojo puolimo metu, pasak „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo daugiau kaip 42 tūkst. palestiniečių.

Apie 90 proc. 2,3 mln. teritorijos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, o didelės jos dalys buvo visiškai sunaikintos.

Izraelis įsakė visiems likusiems Gazos Ruožo šiaurinės dalies gyventojams, apie 400 tūkst. žmonių, evakuotis į pietus ir nuo spalio pradžios neleidžia į šiaurę įvežti jokio maisto.

Dėl to palestiniečiai baiminasi, kad Izraelis ketina įgyvendinti buvusių generolų parengtą planą, pagal kurį įsakytų visiems civiliams palikti šiaurinę Gazos Ruožo dalį, o visus ten likusius paskelbtų kovotojais. Ši „pasiduok arba badauk“ strategija, pasak teisių gynimo grupių, pažeistų tarptautinę teisę.

Planas buvo pateiktas Izraelio vyriausybei, tačiau neaišku, ar jis buvo patvirtintas. Kariuomenė teigia, kad tokių nurodymų nėra gavusi.

Izraelio teisių gynimo grupės pirmadienį paragino tarptautinę bendruomenę neleisti imtis šio plano, teigdamos, kad yra ženklų, jog Izraelis pradeda jį įgyvendinti.

Pareiškime, kurį pasirašė „B'Tselem“, „Gisha“, „Yesh Din“ ir „Physicians for Human Rights-Israel“, įspėjama, kad valstybės „privalo užkirsti kelią bado ir prievartinio perkėlimo nusikaltimams“.

Karas prieš „Hezbollah“

Be karo Gazos Ruože, Izraelis taip pat vykdo oro ir sausumos puolimą Libane prieš „Hezbollah“ kovotojų grupuotę, „Hamas“ sąjungininkę, kuri jau daugiau nei metus raketomis apšaudo Izraelio šiaurines dalis.

Izraelis taip pat pagrasino smogti Iranui kaip atsaką už šio mėnesio pradžioje surengtą balistinių raketų ataką, taip padidindamas plataus masto regioninio karo perspektyvą.

Sekmadienį per „Hezbollah“ oro ataką prieš Izraelio kariuomenės bazę šalies šiaurėje žuvo keturi jauni kariai ir dar septyni buvo sunkiai sužeisti, pranešė kariuomenė.

Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavęs kovotojų grupuotės smūgis nuo to laiko, kai Izraelis prieš maždaug dvi savaites pradėjo ribotą sausumos invaziją į pietų Libaną.

Išpuolį netoli Binjaminos miesto „Hezbollah“ pavadino kerštu už Izraelio smūgius Beirute, per kuriuos ketvirtadienį žuvo 22 žmonės.

Izraelio nacionalinė gelbėjimo tarnyba pranešė, kad per grupuotės išpuolį buvo sužeistas 61 žmogus. Toks gausus sužeistųjų skaičius yra retas atvejis, nes įprastai daugumą „Hezbollah“ raketų ir dronų perima Izraelio oro gynyba arba jie nukrenta atvirose teritorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant