Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio sprendimas paskelbti palestiniečių aktyvistų grupes teroristinėmis kursto kritiką

Netikėtas Izraelio sprendimas paskelbti šešias palestiniečių pilietinės visuomenės grupes "teroristinėmis" organizacijomis sulaukė prieštaringų vertinimų net ir šalies valdančiojoje koalicijoje, taip pat atkreipė dėmesį į vieną marksistų grupę - Palestinos išvadavimo liaudies frontą (PFLP).
Benny Gantzas
Benny Gantzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praeitą penktadienį gynybos ministro Benny Gantzo paskelbtas sprendimas išprovokavo kritikos strėlių. Tarp pareiškusių pasipiktinimą buvo sankcijų taikiniais tapusių grupių finansinių rėmėjų Europoje, taip pat tokių žmogaus teisių grupių kaip „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“.

Izraelio nevyriausybinės organizacijos, bendradarbiaujančios su paveiktomis palestiniečių grupėmis, taip pat stebėjosi tokiu žingsniu.

Abejonių buvo reiškiama ir žiniasklaidos straipsniuose, juolab kad kai kurios susijusios grupės yra žinomos tarptautiniu mastu, ypač žmogaus teisių organizacija „al Haq“, įkurta 1979 metais rašytojo Rajos Shehadeh, bendradarbiaujančio su savaitraščiu „New Yorker“.

Be to, B.Gantzas sulaukė kritikos iš kai kurių narių margoje aštuonių partijų valdančiojoje koalicijoje, ypač jos kairiųjų pažiūrų politikų.

Sveikatos apsaugos ministras Nitzanas Horowitzas, kairiojo sparno partijos „Meretz“ lyderis, perspėjo, kad kaip okupacinė galia Izraelis privalo būti „labai atsargus įvesdamas sankcijas palestiniečių civilėms organizacijoms, nes bus politinių, diplomatinių ir, dar svarbiau, žmogaus teisių padarinių“.

Darbo partijai vadovaujanti susisiekimo ministrė Merav Michaeli savo ruožtu sakė, kad VRM pasirinktas būdas paskelbti savo sprendimą „Izraeliui padarė didelės žalos“, pablogindamas santykius „su mūsų geriausiais ir svarbiausiais draugais“.

Tačiau B.Gantzo biuras pozicijos nepakeitė ir teigė, kad bendras saugumo tarnybų tyrimas įrodo, jog minimos šešios grupės veikė „kaip organizuotas tinklas, vadovaujant PFLP“.

Įrodymai?

PFLP 1967 metais įkūrė George'as Habashas. Ši grupė, besilaikanti marksizmo-leninizmo, arabų nacionalizmo ir griežto antisionizmo, galiausiai tapo antra stipriausia palestiniečių ginkluote grupuote po Yassero Arafato vadovautos „Fatah“.

Dabar PFLP nebeturi tokios ugnies galios kaip raketomis apsiginklavęs Gazos Ruožą valdantis judėjimas „Hamas“ arba „Islamo džihadas“, bet aktyviai prisideda prie tarptautinės Izraelio boikoto kampanijos BDS („Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“, BDS).

JAV ir Europos Sąjunga yra paskelbusios PFLP teroristine organizacija. Izraelis ją kaltina dėl 2019 metais okupuotame Vakarų Krante surengto sprogdinimo, per kurį žuvo 17-metė izraelietė Rina Schnerb.

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareiškė „palaikysianti ryšį su Izraelio institucijomis“, kad gautų daugiau informacijos, kokiu pagrindu buvo nuspręsta paskelbti minimas šešias grupes teroristinėmis. Bendrija pažadėjo siekti susigrąžinti joms skirtas lėšas, jeigu bus pateikta „reikšmingų įrodymų“.

Vis dėlto „ankstesni kaltinimai dėl ES lėšų netinkamo naudojimo“ jų gavusiose palestiniečių pilietinės visuomenės grupėse nebuvo pagrįsti, pridūrė ES.

PFLP lyderis Izraelio blokuojamame Gazos Ruože Jamilas Mazheras naujienų agentūrai AFP sakė, kad Izraelio VRM taikiklyje atsidūrusios organizacijos nepalaiko „jokių ryšių“ su jo grupe – jas sieja tik bendras nusistatymas prieš okupaciją.

„Šios nevyriausybinės organizacijos dirba visiškai nepriklausomai“, - teigė jis.

PFLP sulaukdavo daug dėmesio iš Izraelio organizacijos „NGO Monitor“, stebinčios su Artimųjų Rytų konfliktu siejamų nevyriausybinių organizacijų veiklą ir finansavimą, ypač kiek tai susiję su donorais Europoje.

Šios grupės pirmininkas Geraldas Steinbergas sakė AFP, kad praeitą savaitę paskelbtas VRM sprendimas „atrodo atspindintis tebevykdomo “NGO Monitor„ poveikį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas