Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelio žiniasklaida: JAV gali smogti Iranui vasaros pradžioje

Neatmestina galimybė, kad JAV ir jų sąjungininkai smogs Irano branduoliniams objektams šių metų birželį, kai į Persijos įlanką atvyks plaukiojanti bazė su amerikiečių komandosais, praneša Izraelio žiniasklaida, remdamasi informuotais kariniais šaltiniais.
JAV lėktuvnešis „USS Enterprise“
JAV lėktuvnešis „USS Enterprise“ / wikimedia.org nuotr.

Pentagono kontrakte nurodyta, kad vienas senas karinis laivas per tris keturis mėnesius turi būti pertvarkytas į bazę JAV komandosams.

Praėjusį sekmadienį laikraštis „Washington Post“, remdamasis JAV Karinių jūrų pajėgų (KJP) pervežimų vadovybe, pranešė, kad Pentagonas netikėtai nutarė neatsisakyti 40-ies metų senumo karinio desantinio laivo „Ponce“, galinčio gabenti sraigtasparnius, bet ketina jį skubiai pertvarkyti į plaukiojančią bazę JAV komandosams.

Tuo metu JAV KJP patvirtino norinti greitai perdaryti seną laivą ir nusiųsti jį į Persijos įlanką. Pasak KJP atstovo Mike Kafka, laivas bus naudojamas išminavimo operacijose ir patruliavimui.

Manoma, kad šių metų kovą ar balandį Persijos įlankos rajone ir į rytus nuo Ormūzo sąsiaurio bus sutelktos ne mažiau keturių JAV ir Prancūzijos lėktuvnešių smogiamųjų grupių. Prancūzija nusiųs savo atominį lėktuvnešį „Charles de Gaulle“.

Šiuo metu Persijos įlankoje yra JAV lėktuvnešis „Abraham Lincoln“. Jį lydi raketinis kreiseris ir du JAV eskadriniai minininkai bei po vieną Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos karinį laivą.

Tuo metu į rytus nuo Ormūzo sąsiaurio – šiaurinėje Arabijos jūros dalyje, kuri skalauja Irano pietrytinę pakrantę, plaukioja JAV KJP smogiamoji grupė su atominiu lėktuvnešiu „Carl Vinson“.

Kovą į Persijos įlankos rajoną bus nusiųstas dar vienas atominis lėktuvnešis „Enterprise“. Jo atvykimo į regioną laukiama balandį. Smogiamąją grupę, kuri dislokuota Norfolke (Virdžinijos valstija), sudarys raketinis kreiseris ir trys eskadriniai minininkai.

Šiuo metu „Enterprise“ dalyvauja didžiausiose pastaruoju metu JAV KJP pratybose prie rytinės šalies pakrantės. Pratybose „Bold Alligator 2012“ dalyvauja 25 laivai ir 20 tūkst. jūreivių bei jūrų pėstininkų, dalis jų per didelę desanto operaciją išsilaipins į krantą.

Pratybose taip pat dalyvauja laivai, aviacija ir stebėtojai iš 12 šalių. Prancūzijai čia atstovauja desantinis laivas „Mistral“, kuris kartu su amerikiečių laivais dalyvauja jūrų pėstininkų išlaipinimo pratybose.

Gali būti, kad jis, kaip ir lėktuvnešis „Enterprise“, bus nusiųstas į Persijos įlankos rajoną.

Šiuo metu Persijos įlankos rajone JAV turi dvi armijos ir vieną sraigtasparnių brigadą, kurią sudaro 15 tūkst. kariškių. Jie dislokuoti bazėse Kuveite. Pentagonas taip pat dislokuoja regione 2 tūkst. jūrų pėstininkų ekspedicinį batalioną ir desantinių laivų grupę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas