Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08:32 /12:55

Izraelis: atakuota dešimtys „Hezbollah“ taikinių Libane

Izraelio kariuomenė sekmadienį paskelbė, kad per pastarąsias kelias valandas atakavo dešimtis „Hezbollah“ taikinių Libane, kur prieš dvi dienas per oro smūgį nukovė šios Irano remiamos grupuotės lyderį Hassaną Nasrallah (Hasaną Nasralą).
Taher Abu Hamdan / ZUMAPRESS.com
Taher Abu Hamdan / ZUMAPRESS.com

Izraelio pajėgos „per pastarąsias kelias valandas atakavo dešimtis teroristų taikinių Libano teritorijoje“, sakoma pranešime platformoje „Telegram“.

Jame nurodoma, kad taikytasi į „pastatus, kuriuose buvo saugomi organizacijos ginklai ir karinės konstrukcijos“.

Izraelis per praėjusią parą atakavo šimtus „Hezbollah“ taikinių, priduriama pranešime.

Penktadienį per Izraelio oro smūgį Beiruto priemiesčiui žuvo „Hezbollah“ ilgametis lyderis H. Nasrallah. Šis smūgis pakurstė nerimą dėl visapusiško karo regione.

„Hezbollah“ šeštadienį patvirtino, kad dešimtmečius jai vadovavęs H. Nasrallah žuvo per Izraelio smūgį pietiniam Beiruto priemiesčiui. Tai didžiulė nesėkmė organizacijai.

Izraeliui anksčiau šį mėnesį pradėjus bombarduoti „Hezbollah“ bastionus Libane, jau žuvo daugiau kaip 700 žmonių, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiai.

Šeštadienį per smūgius žuvo 33 ir buvo sužeisti dar 195 žmonės, nurodė ministerija.

„Hezbollah“ nedidelio intensyvumo smūgius Izraeliui per jo ir Libano sieną pradėjo kitą dieną po to, kai jos sąjungininkė, palestiniečių islamistų organizacija „Hamas“, spalio 7-ąją surengė beprecedentę ataką prieš Izraelį, taip išprovokuodama karą Gazos Ruože.

Izraelis yra užsiminęs apie galimybę surengti sausumos operaciją prieš „Hezbollah“ ir tai dar labiau pakurstė tarptautinės bendrijos susirūpinimą.

Žuvus H. Nasrallah, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad šalis „suvedė sąskaitą“ už izraeliečių ir kitų šalių piliečių, įskaitant amerikiečius, žudymą.

„Hezbollah“ veidas

H. Nasrallah buvo „Hezbollah“ veidas ir turėjo kultinį statusą tarp savo šalininkų šiitų.

Izraelio kariuomenės atstovas kontradmirolas Danielis Hagari (Danielis Hagaris) sakė: „Dėl jo pašalinimo pasaulis tapo saugesnis.“

Tačiau Irano pirmasis viceprezidentas Mohammadas Reza Arefas (Mohamadas Reza Arefas) šeštadienį pareiškė, kad „Hezbollah“ lyderio nužudymas per oro smūgį Libano sostinėje buvo neteisingas kraujo praliejimas ir nulems Izraelio sunaikinimą.

„Hamas“ H. Nasrallah nužudymą pavadino bailiu teroristiniu aktu.

Libanas, Irakas, Iranas ir Sirija paskelbė viešą gedulą, o Jemeno husių sukilėliai pareiškė, kad šeštadienį paleido raketą į Izraelio Ben Guriono oro uostą, tikėdamiesi smogti jam, kai B. Netanyahu turėjo grįžti iš Niujorko.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kurio vyriausybė yra pagrindinė Izraelio ginklų tiekėja, H. Nasrallah nužudymą šeštadienį pavadino teisingumu daugybei jo aukų, įskaitant tūkstančius amerikiečių, izraeliečių ir Libano civilių.

J. Bidenas taip pat paragino nutraukti ugnį. 

„Laikas nutraukti ugnį“, – į žurnalisto klausimą, ar netrukus galima Izraelio sausumos invazija į Libaną, atsakė jis.

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), siekianti tapti kita JAV prezidente, H. Nasrallah pavadino „teroristu, kurio rankos suteptos amerikiečių krauju“.

Iranas, protestuodamas prieš H. Nasrallah nužudymą, paragino surengti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį. 

Visapusiškas karas?

Irano ambasadorius prie JT Amiras Saeidas Iravani (Amiras Saidas Iravanis) laiške paragino Saugumo Tarybą „imtis skubių ir ryžtingų veiksmų Izraelio agresijai sustabdyti“, kad regionas nebūtų įtrauktas į „visapusišką karą“.

Rusija pasmerkė H. Nasrallah nužudymą ir paragino tuojau pat nutraukti ugnį, o rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad siekiama įtraukti Vašingtoną į regioninį karą.

Kinija išreiškė didelį susirūpinimą augančia įtampa Artimuosiuose Rytuose.

Analitikai AFP sakė, kad dėl H. Nasrallah žūties „Hezbollah“ jaučia spaudimą pateikti atsaką.

„Arba matysime kokią nors beprecedentę „Hezbollah“ reakciją (...), arba tai visiškas pralaimėjimas“, – sakė Heiko Wimmenas (Heikas Vimenas) iš analitinių tyrimų centro „International Crisis Group“ (ICG).

Tuo metu per neaiškios kilmės oro smūgius Sirijos rytuose žuvo 12 proiranietiškų kovotojų ir buvo sužeista daug kitų žmonių, sekmadienį paskelbė karą Sirijoje stebinti organizacija.

Smūgiai buvo suduoti Deir az Zore ir aplink jį, taip pat netoli sienos su Iraku. Atsakomybės už juos niekas neprisiėmė, bet taikiniai buvo kariuomenės pozicijos, nurodė „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas