Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis išplėtė evakuacijos įsakymą Gazos Ruožo gyventojams

Izraelio kariuomenė, tęsianti kovą su „Hamas“ kovotojais, šeštadienį išplėtė evakuacijos įsaką palestiniečiams: nurodė palikti namus platesnėje rytinėje Rafacho dalyje ir daugiau šiaurinių Gazos Ruožo teritorijų.
Palestiniečiai evakuojasi dėl Izraelio operacijos Rafache.
Palestiniečiai evakuojasi dėl Izraelio operacijos Rafache.

Naujausias įsakymas evakuotis, kurį kai kurie gyventojai naujienų agentūrai AFP sakė gavę SMS ir garso žinutėmis į savo telefonus, paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Izraelio tankai ir kariai įvažiavo į Rafachą, piečiausią Palestiniečių teritorijų miestą, ir užėmė svarbią sienos su Egiptu perėją.

Gyventojams ir perkeltiesiems Gazos Ruožo gyventojams buvo liepta palikti dalį Rafacho Šaburos pabėgėlių stovyklos, Dženinos ir Chirbet al Adaso rajonus ir vykti į pakrantės „humanitarinę zoną“ Al Mavasyje.

Pagalbos grupės ir Jungtinių Tautų pareigūnai įspėjo, kad ši teritorija jau dabar yra perpildyta ir nepasirengusi priimti žmonių antplūdžio.

Izraelio kariuomenės atstovas Avichay Adraee (Avičajus Adrajis) paskelbė įsakymą arabų kalba socialiniame tinkle „X“, sakydamas, kad šiose teritorijose „pastarosiomis dienomis ir savaitėmis vyko „Hamas“ teroristinė veikla“.

Izraelio kariuomenė šeštadienį taip pat pranešė, kad nuo tada, kai buvo įsakyta evakuoti pietinį Gazos Ruožo Rafacho miestą, iš rytinės jo dalies į humanitarinę zoną išvyko apie 300 tūkst. žmonių.

„Iki šiol nuo pirmadienio, kai buvo paskelbtas įsakymas, maždaug 300 tūkst. Gazos gyventojų persikėlė į humanitarinę zoną Al Mavasyje“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Tuo metu socialiniuose tinkluose plito lapelių su naujausiu kariuomenės išplatintu įsakymu nuotraukos.

Rafacho ligoninės direktorius Sahebas al Hamsas vaizdo žinutėje žurnalistams sakė, kad, „deja, Kuveito specializuota ligoninė dabar atsidūrė tarp vietų, kurioms gresia evakuacija“.

„Pacientams ir sužeistiesiems nėra kitos vietos, į kurią galėtų vykti, kaip tik šita ligoninė“, – sakė S. al Hamsas, ragindamas „nedelsiant suteikti tarptautinę apsaugą“ jo vadovaujamai medicinos įstaigai.

Izraelio kariuomenė pirmadienį išleido pirmąjį įsakymą evakuoti dalį rytinės Rafacho dalies, sakydama, kad taip ruošiamasi antžeminiam puolimui.

Izraelio pareigūnai ne kartą žadėjo į Rafachą, kur prieglobstį rado dauguma 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų, siųsti sausumos pajėgas, sakydami, kad pietiniame mieste yra keturi „Hamas“ batalionai, kuriuos reikia išformuoti.

A. Adraee savo pareiškime teigė, kad įsakymai evakuotis taip pat buvo duoti palestiniečiams, gyvenantiems Gazos Ruožo šiaurėje esančiose Džabalijos ir Beit Lahijos vietovėse. Ilgiau kaip septynis mėnesius trunkančio karo pradžioje ten vyko intensyvūs mūšiai.

„Esate pavojingoje kovos zonoje, – sakė A. Adraee.

„Hamas“ bando atkurti savo pajėgumus šiame rajone, todėl IDF [Izraelio kariuomenė] su didele jėga veiks prieš teroristines organizacijas šiame rajone“, – teigė jis.

Izraelio ir „Hamas“ karas kilo po palestiniečių kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 128, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 36 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje žuvo beveik 35 tūkst. žmonių, daugiausia moterys ir vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito