Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis mėnesį pagyveno užsidaręs – užsikrėtimų koronavirusu iškart sumažėjo

Izraelyje, kaip ir daugelyje kitų šalių, yra daug vadinamųjų „koronaskeptikų“, nepatenkintų įvairiais ribojimais. Vis dėlto kai sekmadienį ši valstybė panaikino dalį mėnesį galiojusių visuomeninio gyvenimo suvaržymų, statistika jau teikė vilčių – COVID-19 plitimas buvo pristabdytas, rašo „The Wall Street Journal“.
Izraelyje nuo sekmadienio vėl leidžiama lankytis paplūdimiuose
Izraelyje nuo sekmadienio vėl leidžiama lankytis paplūdimiuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Keturias savaites daugelis verslų Izraelyje buvo uždaryti, o gyventojai negalėjo nuo savo namų nutolti daugiau nei 1 km. Taip stengtasi suvaldyti antrąją koronaviruso bangą.

Ir pavyko. Dar neseniai buvo fiksuojami 8 tūkst. infekcijų per dieną, o dabar – jau mažiau nei 1,5 tūkst. Dalis vėl įvestų suvaržymų jau panaikinti, o jei užsikrėtimų nepradės daugėti, neliks ir daugiau apribojimų, nors skubama nebus.

Kai pavasarį COVID-19 smogė pirmąjį kartą, Izraelis sulaukė nemažai pagyrų – valstybė užsidarė anksčiau nei kitos šalys ir suvaldė pandemiją. Bet ekonomiką vėl užkūrė ir į mokyklas vaikus suleido per anksti, tad antroji banga irgi kilo anksčiau.

Rugsėjo viduryje vyriausybė paskelbė apie antrąjį visuotinį šalies uždarymą, o žinią palydėjo triukšmingi protestai gatvėje ir verslininkų pyktis.

Tiesa, premjeras Benjaminas Netanyahu šįkart žada, kad apribojimai bus atšaukiami pamažu, klausantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų. Vyriausybės vadovas pridūrė: „Jei visi laikysimės taisyklių, esu tikras, kad mums pavyks.“

Nuo sekmadienio izraeliečiai jau gali išvykti toliau nuo namų, be to, viduje gali rinktis 10 žmonių kompanijos, o lauke – 20. Vėl atidaromi vaikų darželiai, o restoranai gali gaminti maistą išsinešimui. Galiausiai žmonėms vėl galima keliauti į paplūdimius ir parkus.

Tiesa, ir toliau neveikia mokyklos, negalima užeiti į restoranus ir barus, kol kas neapsistosi viešbutyje.

Izraelyje kovai su koronavirusu vadovaujantis Ronni Gamzu pripažįsta, kad suvaldyti pandemiją bus sunku – esą reikia, kad naujų užsikrėtimų per dieną būtų ne daugiau nei 1 tūkst.

Kritikų teigimu, vyriausybė galėtų griežčiau kontroliuoti situaciją karštuosiuose taškuose – ultraortodoksų gyvenamuose rajonuose. Įtakingas rabinas Chaimas Kanievskis neklauso nurodymų ir yra nurodęs atidaryti ultraortodoksų mokyklas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas