Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelis patvirtino paliaubas – žada nutraukti karinius veiksmus Gazos Ruože

Izraelio žiniasklaida teigia, kad ministro pirmininko Benjamino Netanyahu saugumo tarnyba pritarė paliauboms, kuriomis siekiama sustabdyti 11 dienų trukusią karinę operaciją Gazos Ruože.

Sprendimas priimtas po JAV spaudimo sustabdyti puolimą, rašo naujienų agentūra „Associated Press“. Vienas saugumo tarybos narys žiniasklaidą anonimiškai informavo, kad paliaubos įsigalios 2 val. nakties.

Kiek anksčiau ketvirtadienį skelbta, kad islamistų judėjimas „Hamas“ pranešė Libano šiitų judėjimui „Hizbollah“ apie savo sutikimą nuo penktadienio laikytis paliaubų su Izraeliu.

Netrukus po to, kai buvo priimtas sprendimas dėl paliaubų – Izraelio pietuose pasigirdo apie raketų pavojų informuojančios sirenos.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelis surengė naują oro antskrydžių bangą Gazos Ruože, o „Hamas“ paleido dar daugiau raketų į Izraelį, nors atsirado ženklų, kad šalys artėja prie paliaubų, kurios užbaigtų 11 dienų trukusius mūšius.

Kaip ir per ankstesnes karines operacijas Gazos Ruože, Izraelis aiškina, kad jo veiksmai yra pateisinami, nes valstybė turi teisę į savigyną.

Teisė į savigyną, numatyta Jungtinių Tautų chartijos 51-ajame straipsnyje, yra fundamentalus tarptautinės teisės principas. Dėl dalies jo aspektų ginčijamasi, bet iš esmės sutariama, kad valstybė gali gintis nuo atakos.

Tiesa, konflikto dalyvės dažniausiai nesutaria, kas puola, o kas ginasi – Izraelio ir palestiniečių konfliktas šiuo atveju nėra išimtis. Daugiau apie Izraelio ir Palestinos konfliktą tarptautinės teisės kontekste – skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas