Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis po Donaldo Trumpo pergalės grįžta prie nausėdijų plėtros planų

Izraelis trečiadienį grįžo prie planų pastatyti 500 naujų namų žydų naujakuriams aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, o tai yra blogas ženklas palestiniečiams, su nerimu žiūrintiems į Donaldo Trumpo išrinkimą JAV prezidentu, sako žydų nevyriausybininkai.
Izraelio nausėdijos Vakarų Krante
Izraelio nausėdijos Vakarų Krante / Gabrielės Tervidytės ir Jono Ohmano nuotr.

„Šio veiksmo politinė reikšmė yra tokia, kad tai yra pirmasis planas, kurio imamasi po JAV prezidento rinkimų“, – sakė Betty Herschman iš nevyriausybinės organizacijos „Ir Amim“.

Planas pastatyti 500 naujų gyvenamųjų būstų Ramat Šlomo rajone Rytų Jeruzalėje, kuriame gyvena apie 20 tūkst. žmonių, daugiausia žydai ultraortodoksai, buvo įšaldytas 2014 metais, nurodė „Ir Amim“.

Jeruzalės savivaldybė stengėsi nesureikšminti sprendimo dėl naujų būstų. Ji pabrėžė, jog „šie planai nėra nauji – jie buvo patvirtinti prieš kelerius metus“.

Vis dėlto manoma, kad šis sprendimas gali būti suprastas kaip pirmasis žingsnis Izraeliui imantis nausėdijų plėtros po daugeliui labai netikėtos D.Trumpo pergalės prezidento rinkimuose.

Izraelio dešiniojo sparno politikai džiūgavo dėl D.Trumpo pergalės, vildamiesi, kad naujoji Baltųjų rūmų administracija laikysis kur kas švelnesnės pozicijos dėl nausėdijų plėtros už kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos kabinetą.

Išrinktojo prezidento patarėjas Izraelio klausimais Davidas Friedmanas praėjusį mėnesį naujienų agentūrai AFP sakė, jog nemano, kad D.Trumpas nausėdijas okupuotame Vakarų Krante laiko nelegaliomis.

Vienas Izraelio ministras pareiškė, jog D.Trumpo pergalė reiškia „palestiniečių valstybės eros pabaigą“. Tuo tarpu Jeruzalės savivaldybės planavimo komiteto pirmininkas Meiras Turgemanas anksčiau šį mėnesį visuomeniniam radijui sakė, jog tai reiškia, kad bus uždegta žalia šviesa statyboms pagal anksčiau suspenduotus leidimus.

Jis sakė, kad savivaldybė ketina išduoti leidimus tūkstančiams gyvenamųjų būstų, kurių statybos buvo įšaldytos.

JT pasiuntinio įspėjimas

Tarptautinė bendrija visas nausėdijas traktuoja kaip neteisėtas ir laiko jas viena didžiausių kliūčių taikai tarp Izraelio ir palestiniečių.

Jungtinių Tautų Artimųjų Rytų taikos proceso specialusis koordinatorius Nikolajus Mladenovas trečiadienį Saugumo Tarybai sakė, kad pastarasis Izraelio planas dėl naujų namų žydų naujakuriams Rytų Jeruzalėje yra dalis įvykių raidos, keliančios „vis didesnį nerimą“. Jis taip pat paragino žydų valstybę nutraukti statybas.

„Situacija vietoje nuolat ir pavojingai keičiasi. Žydų nausėdijų plėtros šalininkai jaučiasi padrąsinti, tarp palestiniečių liepsnoja vidaus nesutarimai, o būsimos Palestinos valstybės perspektyvai iškilęs kaip niekada didelis pavojus“, – sakė N.Mladenovas.

Dar prieš Izraeliui paskelbiant apie sprendimą dėl naujų būstų Ramat Šlome, Prancūzija pareiškė, kad numatytos statybos bus neteisėtos.

„Nausėdijų plėtros politikos įgyvendinimas tik didina įtampą ir žlugdo galimybes pasiekti tikrą ir ilgalaikę taiką“, – antradienį pabrėžė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Daugiau nei 200 tūkst. žydų šiuo metu gyvena Rytų Jeruzalėje. Visose Izraelio okupuotose palestiniečių teritorijose yra įsikūrę iš viso apie 600 tūkst. žydų naujakurių.

Jeruzalės savivaldybė trečiadienį atsisakė komentuoti prielaidą, kad statybų planai susiję su įvykiais Jungtinėse Valstijose.

Paskutinės Obamos dienos Baltuosiuose rūmuose

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kurio dabartinė vyriausybė laikoma dešiniausiu ministrų kabinetu per visą žydų valstybės istoriją, iki šiol laikėsi atsargios pozicijos dėl nausėdijų plėtros.

Izraelio dešiniojo sparno politiniai veikėjai su nekantrumu laukia D.Trumpo inauguracijos sausį ir tuo pat metu nerimauja, kokių veiksmų gali imtis B.Obama paskutinėmis savo kadencijos Baltuosiuose rūmuose dienomis.

B.Obamos administracijai vis garsiau piktinantis Izraelio politika dėl nausėdijų, imta kalbėti, kad prezidentas prieš pasitraukimą gali imtis paskutinės savo iniciatyvos.

JT Saugumo Taryba ketina aptarti pasiūlymus dėl rezoliucijos projekto, raginančio nutraukti nausėdijų plėtrą palestiniečių teritorijose. Neatmetama, kad B.Obama gali sulaužyti įprastą pastarojo meto JAV praktiką ir balsuoti už tokią rezoliuciją ar bent jau jos nevetuoti.

B.Netanyahu praėjusį mėnesį išsakė susirūpinimą dėl tokios galimybės. Tačiau Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas trečiadienį dėl to buvo kur kas ramesnis.

Paklaustas, ar laukia kokių nors staigmenų iš B.Obamos paskutinėmis jo kadencijos savaitėmis, A.Liebermanas atsakė: „Manau, ne.“

„Aišku, kad išgyvename pereinamąjį laikotarpį. Akivaizdu, kad šiandien ne tik Izraelyje, bet ir visame pasaulyje laukiame naujos politikos, naujos administracijos“, – sakė jis.

B.Obamos asmeniniai santykiai su B.Netanyahuy abi kadencijas nebuvo šilti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas