Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelyje prieš teismų pertvarką nusiteikę protestuotojai susirėmė su policija

Izraelyje kelias savaites trunkantys antivyriausybiniai protestai trečiadienį pirmą kartą peraugo į susirėmimus: policija į Tel Avivo greitkelį užblokavusius demonstrantus leido kurtinamąsias granatas ir panaudojo vandens patranką.
Protestuotojai Izraelyje susidūrė su policija
Protestuotojai Izraelyje susidūrė su policija / „AP“/„Scanpix“

Tai įvyko netrukus po to, kai griežtosios linijos Izraelio saugumo ministras paragino griežtai reaguoti į, jo žodžiais tariant, anarchistus.

Smurtas kilo, kai tūkstančiai žmonių visoje šalyje paskelbė „nacionalinę neramumų dieną“ prieš vyriausybės planą pertvarkyti Izraelio teismų sistemą. Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu sąjungininkai teigia, kad programa siekiama sumažinti nerinktų teisėjų įtaką.

Tačiau kritikai, įskaitant įtakingus verslo lyderius ir buvusius kariškius, teigia, kad B.Netanyahu stumia šalį link autoritarinio valdymo ir yra akivaizdžiai susidūręs su interesų konfliktu, nes nusitaikė į teisėjus vykstant jo paties teismui dėl kaltinimų korupcija, kuriuos premjeras neigia.

Vyriausybė toliau stumia pakeitimus, o vienas parlamento komitetas rengia įstatymo projektą, kuris susilpnintų Aukščiausiąjį Teismą.

Ši krizė sukėlė šoką Izraelyje ir tapo rimtu iššūkiu B.Netanyahu, praėjus vos dviem mėnesiams po sugrįžimo į valdžią. Izraelio ir palestiniečių smurto banga okupuotame Vakarų Krante dar labiau padidino jo problemas.

Kurtinamosios granatos ir vandens patranka

Abi pusės įsitraukia į konfliktą, gilėjant vienai didžiausių Izraelio vidaus krizių. B.Netanyahu ir jo vyriausybė, kurią sudaro ultranacionalistai, protestuotojus pavadino anarchistais, o Vakarų Kranto naujakurių minios, kuri šios savaitės pradžioje padegė palestiniečių kaimą, nepasmerkė.

Teisinės pertvarkos planai sukėlė precedento neturintį triukšmą: teisės ekspertai planus kritikuoja ir kelias savaites tęsiasi masiniai protestai. Be kita ko, vyksta retos kariuomenės rezervistų demonstracijos; jie žada nepaklusti įsakymams, kai, anot jų, po pertvarkos atsiras diktatūra.

„AP“/„Scanpix“/Protestai Izraelyje
„AP“/„Scanpix“/Protestai Izraelyje

Verslo lyderiai, sparčiai augantis šalies technologijų sektorius ir žymiausi ekonomistai perspėjo, kad teismų sistemos pokyčiai sukels ekonominę sumaištį. Izraelio tarptautiniai sąjungininkai išreiškė susirūpinimą.

Per pirmąsias neramumų scenas nuo protestų pradžios prieš du mėnesius raitoji policija atvyko į pajūrio didmiesčio Tel Avivo centrą, mėtė kurtinamąsias granatas ir panaudojo vandens patranką prieš tūkstančius protestuotojų, kurie skandavo „demokratija“ ir „policijos valstybė“.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip policijos pareigūnas spaudžia protestuotojo kaklą keliu, o kitame matyti vyras, kuriam, kaip pranešama, kurtinamoji granata nuplėšė ausį.

Susidūrę su policija, protestuotojai taip pat skandavo „kur jūs buvote“, turėdami omenyje tai, kad saugumo pajėgų nebuvo per naujakurių išpuolį prieš palestiniečių Havaros kaimą, kuriam numalšinti prireikė kelių valandų ir kuriam kariuomenė teigė nebuvusi pasiruošusi.

Pareigūnai teigė, kad protestuotojai į policiją mėtė akmenis ir vandens butelius. Keli protestuotojai buvo suimti už tvarkos sutrikdymą, o Izraelio žiniasklaida pranešė, kad mažiausiai šeši protestuotojai buvo sužeisti.

„AFP“/„Scanpix“/Protestai Izraelyje
„AFP“/„Scanpix“/Protestai Izraelyje

Anksčiau trečiadienį protestuotojai užblokavo pagrindinį Tel Avivo greitkelį ir kelią, jungiantį miestą su Jeruzale, ir maždaug valandai sustabdė eismą piko metu. Judriose Tel Avivo traukinių stotyse protestuotojai neleido išvykti traukiniams, užblokuodami jų duris.

„Teisė protestuoti nėra teisė į anarchiją“

Nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras, ultranacionalistas, kaltinamas policijos politizavimu, pažadėjo laikytis griežtos pozicijos. Jis paragino policiją užkirsti kelią kelių blokadoms, o demonstrantus pavadino anarchistais.

B.Netanyahu teigė, kad I. Ben-Gvirą visapusiškai remia.

„Netoleruosime smurto prieš policiją, kelių blokavimo ir akivaizdžių šalies įstatymų pažeidimų. Teisė protestuoti nėra teisė į anarchiją“, – sakė jis.

Premjeras taip pat apkaltino opozicijos lyderį Yairą Lapidą kurstant anarchiją. Y.Lapidas paragino policiją elgtis santūriai ir pareiškė, kad B.Netanyahu vyriausybė prarado kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

„Protestuotojai yra patriotai, – platformoje „Twitter“ parašė Y.Lapidas. – Jie kovoja už laisvės, teisingumo ir demokratijos vertybes. Policijos vaidmuo – leisti jiems išreikšti savo nuomonę ir kovoti už šalį, kurią jie myli.“

Tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves visoje šalyje mojuodami Izraelio vėliavomis. Tėvai žygiavo su savo vaikais, technologijų sektoriaus darbuotojai išėjo iš darbo į demonstracijas, o gydytojai vilkėdami baltus chalatus protestavo prie ligoninių. Didesnių mitingų vėliau trečiadienį tikimasi prie Kneseto ir prie oficialios B.Netanyahu rezidencijos Jeruzalėje.

„Kiekvienas čia esantis žmogus stengiasi, kad Izraelis išliktų demokratine šalimi, ir jei dabartinė vyriausybė pasieks savo, mes bijome, kad nebebūsime demokratine ar laisva šalimi, – sakė Tel Avive protestuojanti Arianna Shapira. – Kaip moteris, kaip motina, labai bijau dėl savo šeimos ir draugų.“

Teisingumo ministras Yarivas Levinas, pagrindinis pertvarkos architektas, antradienį pareiškė, kad koalicija siekia kai kuriuos teismų pertvarkos įstatymų projektus įteisinti per ateinantį mėnesį, prieš balandžio 2-ąją parlamentui išeinant atostogų Pesacho šventei.

Trečiadienį Knesetas taip pat planuoja preliminarų balsavimą dėl atskiro pasiūlymo, kuriuo siekiama apsaugoti B.Netanyahu nuo nušalinimo nuo pareigų po to, kai šalies generalinis prokuroras paragino premjerą veteraną pripažinti „netinkamu eiti pareigas“.

Vyriausybė teigia, kad teisės aktų pakeitimais siekiama ištaisyti pusiausvyros sutrikimą, dėl kurio teismams buvo suteikta per daug galių ir jie galėjo kištis į teisėkūros procesą. Jie teigia, kad pertvarka supaprastins valdymą, ir aiškina, kad praėjusių metų rinkimai, po kurių B.Netanyahu grįžo į valdžią, turėdamas nedidelę daugumą parlamente, suteikė jiems įgaliojimus atlikti pakeitimus.

Kritikai sako, kad pertvarka sugriaus Izraelio stabdžių ir atsvarų sistemą, suteiks ministrui pirmininkui ir vyriausybei neribotą valdžią ir pastūmės šalį link autoritarizmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas