Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Izraelyje prieš teismų pertvarką protestuojantys žmonės blokuoja kelius

Izraelyje protestuotojai antradienį blokuoja kelius ir susirinko prie vertybinių popierių biržos bei kariuomenės būstinės Tel Avive, tęsdami demonstracijas visoje šalyje prieš ministro pirmininko Benjamino Netanyahu planuojamą teismų sistemos pertvarką.
Protestai Izraelyje
Protestai Izraelyje / „AFP“/„Scanpix“

Naujausia demonstracijų diena surengta seniems premjero sąjungininkams prastūmus parlamento komitete ginčijamą įstatymo projektą prieš kitą savaitę numatomą balsavimą.

Vėliau antradienį planuojama ir kitų protestų.

Demonstrantai, daugiausia atsargos kariai, suformavo gyvąsias grandines ir blokavo vieną iš įvažiavimų į Tel Avivo centre esančią karinę bazę, kur įsikūrusi Izraelio kariuomenės būstinė. Prie Tel Avivo vertybinių popierių biržos demonstrantai padegė dūminių bombų, mušė būgnus ir skandavo, laikė plakatus, kurių dalis skelbė: „Diktatūra nužudys ekonomiką.“

B.Netanyahu šiuo metu vadovauja vyriausybei, kuri yra labiausiai ultranacionalistinė ir religiškai konservatyviausia per visą Izraelio 75 metų istoriją. Gruodį sugrįžęs į premjero postą jis pasiūlė virtinę drastiškų teismų sistemos pakeitimų.

Dabartinė Izraelio vyriausybė buvo suformuota po penktų per mažiau nei ketverius metus rinkimų; visi jie buvo laikomi referendumais dėl B.Netanyahu tinkamumo dirbti premjeru vykstant jo teismui dėl korupcijos.

Kas savaitę rengiami masiniai protestai kovą privertė B.Netanyahu sustabdyti teismų sistemos pertvarką, bet praėjusį mėnesį, žlugus deryboms dėl kompromiso su politine opozicija, jis nusprendė atgaivinti šį planą.

Pagal siūlomus įstatymus parlamentarai galėtų labiau kontroliuoti teisėjų paskyrimą, be to, parlamentas galėtų panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus ir priimti įstatymus be teismų atliekamų patikrinimų.

Šią savaitę parlamente stumiamu įstatymo projektu būtų panaikinta Aukščiausiojo Teismo galimybė atšaukti vyriausybės sprendimus, kuriuos jis laiko neprotingais. Teisėjai, remdamiesi šia protingumo sąlyga yra anuliavę svarbaus B.Netanyahu sąjungininko paskyrimą vidaus reikalų ministru.

Premjeras ir jo sąjungininkai sako, kad pertvarka būtina siekiant pažaboti pernelyg aktyvų Aukščiausiąjį Teismą iš nerinktų teisėjų. Kritikai sako, kad po pertvarkos valdžia būtų sukoncentruota B.Netanyahu ir jo šalininkų rankose, būtų pažeista įvairioms valdžios šakoms tenkančių įgaliojimų pusiausvyra.

Kritikai taip pat sako, kad B.Netanyahu yra patekęs į interesų konfliktą, nes yra teisiamas dėl kaltinimų sukčiavus, piktnaudžiavus pasitikėjimu ir ėmus kyšius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas