Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžūlus okupantų melas: tvirtina, kad Zaporižios gyventojai „išvien su Rusija“

Nuo pirmųjų Maskvos karinės intervencijos savaičių pietiniai Ukrainos Chersono ir Zaporižios regionai didžiąja dalimi buvo užimti ir dabar prievarta integruojami į Rusijos ekonomiką. Nesnaudžia ir propaganda – prie įvažiavimo į Rusijos kontroliuojamą Zaporižios regiono dalį atsirado lauko reklamos stendas, kurį puošia užrašas „Mes išvien su Rusija“. Propagandininkai tvirtina, kad taip vietos gyventojai išreiškia palaikymą okupantams, tačiau tai nėra tiesa.
Zaporižios sritis
Zaporižios sritis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vasario mėnesį Rusijai užpuolus Ukrainą, netrukus buvo užimta nemaža dalis Zaporižios srities.

Sričiai kontroliuoti okupantai įkūrė kvaziadministraciją, kuriai vadovauti ėmė buvęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas, Kremliaus statytinis Jevgenijus Balickis.

Zaporižios srities teritoriją žymintis lauko reklamos plakatas, o po juo esantis užrašas „Mes išvien su Rusija“ netruko išplisti rusiškuose socialiniuose tinkluose.

Kremliaus invaziją į Ukrainą palaikančių internautų atsirado ir lietuviškose socialinio tinklo „Facebook“ grupėse.

Tvirtinama, kad šį „kelio ženklą“ inicijavo vietos gyventojai, taip išreikšdami palaikymą Rusijos pajėgoms, kontroliuojančioms regioną.

Tačiau tai nėra tiesa – ženklo iniciatoriumi tapo Kremliaus statytinis regione, Rusijos primestos administracijos vadas J.Balickis.

Šią ženklo nuotrauką jis išplatino savo „Telegram“ paskyroje.

„Mūsų regionas keičiasi ne tik socialiai ir ekonomiškai, bet ir teritorine prasme“, – pakomentavo nuotrauką jis.

„Facebook“ nuotr./Rusijos primestos administracijos pastatytas lauko reklamos stendas Zaporižios srityje
„Facebook“ nuotr./Rusijos primestos administracijos pastatytas lauko reklamos stendas Zaporižios srityje

Lojalumo siekia jėga

Rusijos kontroliuojamos Zaporižios srities gyventojų palankumas primestai valdžiai daugiau nei abejotinas – nepritariančius okupantų veiksmams numatoma tiesiog išmesti iš namų.

Kaip skelbia Rusijos naujienų agentūra „Interfaks“, liepos 15 dieną Rusijos okupacinei administracijai Chersono srityje vadovaujantis Vladimiras Saldo kartu su Zaporižios sričiai vadovaujančiu J.Balickiu pasirašė įsakymą, kuris numato, kad už „ekstremistinę“ veiklą šių regionų gyventojai bus priverstinai iškeldinami iš sričių per 24 valandas.

Remiantis šiuo dokumentu, „ekstremistine“ veikla laikomas bet koks trukdymas rajono administracijos ar socialinių struktūrų darbui, Rusijos Federacijos valdžios institucijų ir ginkluotojų pajėgų diskreditavimas skleidžiant apie juos „melagingą informaciją“.

Taip pat atsakomybė numatyta už „nacistinę“ (ukrainietišką – red. past.) atributiką, viešų renginių, nesuderintų su administracija, rengimą ir kitus veiksmus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje

Nori prijungti prie Rusijos

Zaporižios sričiai neteisėtai primestos administracijos pareigūnai pareiškė šiemet planuojantys referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos.

Rusijos statytiniai laikinai okupuotoje Zaporižios srityje teigia čia jau išdavę per 8 tūkst. rusiškų pasų, apie tai pranešė agentūra „RIA Novosti“, cituodama apsišaukėliškos Zaporižios srities administracijos vadovą J.Balickį.

Dėl teritorijų žada kovoti

Liepos 9 dieną Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk Zaporižios ir Chersono gyventojus paragino palikti Rusijos užimtas teritorijas.

Tiesioginės transliacijos metu ji sakė, kad likti šiose vietovėse yra pavojinga.

Jos teigimu, civilius gyventojus Rusija naudoja kaip „gyvuosius skydus“.

„Kad ir kaip sunku būtų teritorijoje, kurią šiuo metu kontroliuoja Ukrainos valdžia... vis tiek bet kuriuo atveju likti Chersono ar Zaporižios regionų teritorijoje yra daug kartų blogiau ir daug kartų pavojingiau“, – I.Vereščuk cituoja portalas „Ukrainska pravda“.

„Turime ieškoti galimybės išvykti, nes mūsų ginkluotosios pajėgos deokupuos. Tai bus didžiuliai mūšiai. Nenoriu nieko gąsdinti, visi jau viską supranta“, – kalbėjo ji.

Nuotr. iš Irynos Vereščuk „Facebook“ paskyros/Iryna Vereščuk
Nuotr. iš Irynos Vereščuk „Facebook“ paskyros/Iryna Vereščuk

Pavojų keliantys manevrai

Rusijos vykdoma Zaporižios atominės elektrinės (ZAE) Energodare kontrolė kelia tarptautinį susirūpinimą.

Pietryčių Ukrainoje, prie Dnipro upės, esanti Zaporižios atominė elektrinė yra didžiausia Europoje. Rusijos pajėgos ją užėmė kovo mėnesį.

Ukrainos branduolinių jėgainių operatorė „Enerhoatom“ pranešė, kad liepos viduryje į Zaporižios atominės elektrinės 1-ojo bloko mašinų salę rusų pajėgos atvilko ne mažiau kaip 14 sunkiosios karinės technikos vienetų, taip pat ginklų ir sprogmenų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios AE
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys prie Zaporižios AE

Ukrainiečių branduolinė agentūra pareiškė, kad Rusija naudoja didžiausią Europoje atominę elektrinę kaip bazę ginklams, įskaitant „raketų sistemas“, laikyti ir aplinkinėms Ukrainos teritorijoms apšaudyti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas