Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas – apie sprendimą leisti Ukrainai smūgiuoti giliai Rusijoje: „Dabar tai sprendžiame“

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį, paklaustas, ar JAV panaikins apribojimus Ukrainai naudoti tolimojo nuotolio ginklus kare su Rusija, atsakė, kad jo administracija „dabar tai sprendžia“, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV nenorėjo tiekti ginklų, kurie galėtų smogti taikiniams Rusijos gilumoje, arba sankcionuoti jų naudojimą, nes baiminosi, kad tai eskaluos konfliktą.

Kitos Kyjivo sąjungininkės tiekia ginklus, tačiau su apribojimais, kaip ir kada jie gali būti naudojami Rusijos viduje, baimindamosi, kad tokie smūgiai gali paskatinti atsakomąjį smūgį, kuris į karą įtrauktų NATO šalis arba išprovokuotų branduolinį konfliktą.

Praėjusią savaitę šaltiniai agentūrai „Reuters“ teigė, kad JAV beveik susitarė dėl tokių ginklų perdavimo Ukrainai, tačiau Kyjivui reikės laukti kelis mėnesius, nes JAV sprendžia techninius klausimus, kol bus išsiųsti ginklai.

A.Blinkenas: JAV prezidentas neatmeta tokios galimybės

15min primena, kad apie svarstymus dėl ilgojo nuotolio ginklų antradienį pasisakė ir JAV valstybės sekretorius. Pasak jo, JAV prezidentas Joe Bidenas „neatmeta“ galimybės suteikti Ukrainai leidimą smogti amerikietiškais ginklais gilyn į Rusijos teritoriją.

A.Blinkenas buvo paklaustas, kad JAV prezidentas gali svarstyti tokį žingsnį. Į tai valstybės sekretorius atsakė, kad JAV įsitikino, jog Ukraina turi „tai, ko jai reikia, tinkamu laiku, kad veiksmingai atremtų Rusijos agresiją“ nuo 2022 m. vasario mėn. prasidėjusios Maskvos invazijos.

Tačiau jis pridūrė, kad Vašingtonas turi apsvarstyti ir kitus veiksnius, pavyzdžiui, ar Ukrainos pajėgos sugebės naudoti ir prižiūrėti Vakarų sąjungininkų suteiktas „sudėtingas sistemas“.

„Į visa tai reikia atsižvelgti priimant šiuos sprendimus. Tačiau galiu jums pasakyti, kad pakeliui kiekviename žingsnyje prisitaikėme ir prisitaikome, ir toliau prisitaikysime – taigi šiuo metu to neatmesčiau. Mes to neatmetame. Niekada to neatmetame“, – pabrėžė A.Blinkenas, kurį cituoja „Sky News“.

Anksčiau Antony Blinkenas spaudos konferencijoje sakė, kad dešimtys Rusijos kariškių buvo apmokyti naudotis Irano trumpojo nuotolio balistinėmis raketomis „Fath-360“, kurias Iranas tiekia Maskvai.

„Rusija turi nemažai savo balistinių raketų sistemų, tačiau Irano raketų tiekimas leidžia Rusijai panaudoti didžiąją dalį savo arsenalo smogti taikiniams, esantiems toliau nuo fronto linijos“, – pridūrė pareigūnas.

Praėjusių metų rugsėjį Jungtinės Valstijos pristatė Ukrainai nedidelį kiekį ATACMS. Šių raketų veikimo nuotolis yra apie apie 300 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas