Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas derybose su Meksika siekia imtis veiksmų dėl migrantų ir narkotikų

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas pirmadienį bendraudamas su Meksikos vadovu Andresu Manueliu Lopezu Obradoru išreiškė siekį imtis griežtesnių veiksmų kovojant su nelegalia migracija ir narkotikais, nepaisant kaimyninių šalių požiūrių dėl krizės įveikimo skirtumų.
Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras ir JAV lyderis Joe Bidenas
Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras ir JAV lyderis Joe Bidenas / „AFP“/„Scanpix“

J.Bidenas pirmą kartą kaip prezidentas lankosi Meksikoje, kur susitiko su A.M.Lopezu Obradoru ir surengs trišales derybas su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau vadinamajame „trijų draugų“ aukščiausiojo lygio susitikime.

J.Bidenas sakė, kad vienas iš jo prioritetų – aptarti „fentanilio marą, nuo kurio iki šiol mirė 100 000 amerikiečių“, turėdamas omenyje dažnai mirtiną opioidą, kurį per sieną gabena Meksikos narkotikų karteliai.

Kitas svarbus klausimas – „kaip galime išspręsti nelegalios migracijos problemą, kurią, manau, jau sėkmingai sprendžiame“, teigė jis derybų pradžioje ir pavadino Meksiką „tikra partnere“.

Nors prezidentūroje A.M.Lopezas Obradoras šiltai sutiko J.Bideną, oficialių derybų metu jo tonas buvo griežtesnis, ir Meksikos vadovas ragino pakeisti JAV požiūrį į regioną.

„Laikas baigti šią užmarštį, šį apsileidimą, šią panieką Lotynų Amerikai ir Karibų jūros regionui“, – sakė A.M.Lopezas Obradoras.

J.Bidenas gynė Vašingtono veiklos rezultatus, teigdamas, kad vien per pastaruosius 15 metų sostinė išleido „dešimtis milijardų dolerių“, kurie padėjo regionui.

„Jungtinės Valstijos teikia daugiau užsienio pagalbos nei beveik visos kitos šalys kartu sudėjus“, – kalbėjo jis.

„Deja, mūsų atsakomybė tiesiog nesibaigia Vakarų pusrutulyje“, – pridūrė J.Bidenas.

Baltieji rūmai po susitikimo pranešė, kad abu lyderiai aptarė „glaudesnį bendradarbiavimą siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn narkotikų prekeivius ir išardyti nusikaltėlių tinklus, nutraukti neteisėtų cheminių medžiagų pirmtakų, iš kurių gaminamas fentanilis, tiekimą, uždaryti narkotikų laboratorijas ir užkirsti kelią neteisėtai prekybai narkotikais, ginklais ir žmonėmis per mūsų bendrą sieną“.

Jie taip pat „dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą įgyvendinti naujoviškus metodus neteisėtos migracijos problemai spręsti... ir šalinti pagrindines migracijos priežastis“, nurodoma pareiškime.

„Kur mūsų žmogaus teisės?“

Vykdamas į Meksiką J.Bidenas pirmą kartą būdamas prezidentu apsilankė pietiniame JAV pasienyje.

Jis kelioms valandoms sustojo pasienio mieste El Pase, Teksase, susitiko su amerikiečių pareigūnais ir apžiūrėjo dalį aukštos tvoros, kuri driekiasi palei sieną.

„Jiems reikia daug išteklių. Mes jiems jų suteiksime“, – sakė J.Bidenas žurnalistams po apsilankymo muitinės poste.

Prieš pat J.Bidenui atvykstant į Meksiką, iš El Paso į Siudad Chuaresą buvo deportuota eilė migrantų, kai kurie su vaikais ant rankų.

Venesuelietis Jose Davidas Melendezas naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad pasieniečiai jį sulaikė bažnyčioje, kurioje jis rado prieglobstį.

„Atvykę pasienio patrulių policijos pareigūnai mus mušė, privertė bėgti, nukreipė į mus ginklus, šaunamuosius ginklus nukreipė į vaikus. Kur mūsų žmogaus teisės?“ – sakė 25 metų jaunuolis.

Ketvirtadienį J.Bidenas paskelbė apie įgaliojimų išplėtimą išsiunčiant pasienyje be leidimo pasirodžiusius asmenis.

Kartu bus sukurtas teisėtas ir griežtai vykdomas režimas, kuriuo per mėnesį galės pasinaudoti iki 30 000 migrantų iš Kubos, Haičio, Nikaragvos ir Venesuelos.

Paklaustas, ar kvota gali būti padidinta, Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas teigė, kad Vašingtonas nori pamatyti, kaip vyks pokyčiai, ir pridūrė: „Nemanau, kad mes esame numatę fiksuotą skaičių.“

Rankų paspaudimai ir apkabinimai

A.M.Lopezas Obradoras ir jo žmona Beatriz Gutierrez pasveikino JAV prezidentą ir Jill Biden Nacionaliniuose rūmuose vykusioje sveikinimo ceremonijoje, kurioje netrūko šypsenų, entuziastingų rankų paspaudimų ir apkabinimų.

Pirmosios ponios anglų ir ispanų kalbomis perskaitė bendrą pranešimą, kuriame pabrėžė bendras abiejų šalių vertybes.

2021 metais JAV ir Meksika paskelbė pertvarkančios savo kovą su prekyba narkotikais, kad būtų sprendžiamos pagrindinės migracijos priežastys, skatinamas ekonominis vystymasis ir griežčiau ribojama tarpvalstybinė ginklų kontrabanda.

Meksiką kamuoja su karteliais susijęs kraujo praliejimas, per kurį nuo 2006 metų, kai vyriausybė į karą su narkotikais pasitelkė kariuomenę, nužudyta daugiau kaip 340 000 žmonių.

Likus kelioms dienoms iki J.Bideno vizito, Meksikos saugumo pajėgos sulaikė liūdnai pagarsėjusio narkotikų karaliaus Joaquino Guzmano pravarde „El Chapo“, kuris atlieka bausmę iki gyvos galvos JAV kalėjime, sūnų.

Aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkėje taip pat bus klimato kaita ir bendradarbiavimas švarios energijos technologijų srityje, Meksikai tikintis pasinaudoti Vašingtono pastangomis sumažinti priklausomybę nuo Azijoje įsikūrusių gamintojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas