Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas ir Yoon Suk-yeolas pradėjo susitikimus JAV ir Pietų Korėjos ryšiams stiprinti

JAV ir Pietų Korėjos prezidentai Joe Bidenas ir Yoon Suk-yeolas antradienį apsilankė prie Korėjos karo memorialo Vašingtone.
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Pietų Korėjos lyderis Yoon Suk-yeolas prie Korėjos karo memorialo
JAV prezidentas Joe Bidenas ir Pietų Korėjos lyderis Yoon Suk-yeolas prie Korėjos karo memorialo / „AP“/„Scanpix“

Tai įvyko prieš oficialius susitikimus Baltuosiuose rūmuose siekiant stiprinti itin svarbų šių dviejų valstybių aljansą.

Šešių dienų vizito į JAV atvykęs Yoon Suk-yeolas anksčiau antradienį drauge su JAV viceprezidente Kamala Harris apžiūrėjo NASA Goddardo kosminių skrydžių centrą netoli Vašingtono.

Pietų Korėjos lyderis taip pat padėjo vainiką prie Nežinomo kareivio kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse, o tada su J.Bidenu nuvyko prie Korėjos karo memorialo, vaizduojančio JAV karius per žygį 1950–1953 metų Korėjos karo metu.

Per šį karą komunistinės Šiaurės Korėja ir Kinija kariavo su Pietų Korėjos, JAV ir Jungtinių Tautų karinėmis pajėgomis.

Trečiadienį Yoon Suk-yeolas ir jo žmona Kim Keon-hee atvyks į Baltuosius rūmus. Tai tik antras visapusiškas valstybinis vizitas valdant J.Bidenui – anksčiau su tokiu vizitu apsilankė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Baltuosiuose rūmuose Pietų Korėjos pirmajai porai bus surengta iškilminga vakarienė.

Antradienį Baltieji rūmai pranešė, kad J.Bidenas padovanojo Yoon Suk-yeolui rankų darbo raudonmedžio stalą ir vintažinių beisbolo suvenyrinių daiktų. Pirmoji ponia Jill Biden įteikė Kim Keon-hee korėjiečių ir amerikiečių dizainerio sukurtą vėrinį su trimis mėlynaisiais safyrais.

Nekalbant apie pompastiką ir ceremonijas, J.Bidenas ir Yoon Suk-yeolas nori aptarti savo šalių partnerystės stiprinimą vis neramesniame Ramiojo vandenyno regione, Šiaurės Korėjai didinant raketų, galinčių nešti branduolines galvutes, gamybą, o Kinijai žvanginant ginklais aplink Taivaną.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas reporteriams sakė, kad J.Bidenas ir Yoon Suk-yeolas per mažiau nei metus, kai pastarasis dirba Pietų Korėjos prezidento poste, užmezgė tarpusavio ryšį.

Vašingtonas ir Seulas taip pat pabrėžia savo stiprius kultūrinius ryšius. Juos iliustruoja ir srautinio siuntimo televizijos milžinės „Netflix“ pranešimas apie 2,5 mlrd. dolerių (2,25 mlrd. eurų) investicijas į korėjietišką turinį. „Netflix“ vadovas Tedas Sarandosas pirmadienį Vašingtone susitiko su Yoon Suk-yeolu.

Pietų Korėjos gynyba

J.Bidenas stengsis dar kartą patikinti savo svečią dėl JAV įsipareigojimo užtikrinti, kad Pietų Korėją saugotų vadinamoji išplėstinė atgrasomoji priemonė – JAV branduolinis ir karinis „skėtis“.

„Prezidentas Bidenas sustiprins ir padidins mūsų įsipareigojimus Pietų Korėjai dėl išplėstinio atgrasymo, atsižvelgiant į [Šiaurės Korėjos keliamą] grėsmę“, – sakė J.Sullivanas.

Pasak jo, galima tikėtis reikšmingų pareiškimų dėl išplėstinio atgrasymo, kibernetinio bendradarbiavimo, klimato kaitos švelninimo, užsienio pagalbos, investicijų ir ryšių tarp abiejų šalių žmonių stiprinimo.

Tačiau abu lyderiai turės aptarti ir kai kurias nepatogias temas, sakė Velslio koledžo politikos mokslų profesorė emeritė Katharine Moon.

Yoon Suk-yeolo reitingai namuose smarkiai krito, nes visuomenė nepritarė jo veiksmams dėl neseniai nutekintos JAV žvalgybinės informacijos, galbūt rodančios, kad Vašingtonas šnipinėjo Seulą.

Tačiau interviu televizijai „NBC News“ jis sakė, kad šis ginčas neturės ilgalaikių padarinių.

„Manau, kad šis klausimas nėra priežastis supurtyti tvirtą pasitikėjimą, kuriuo remiamas JAV ir Pietų Korėjos aljansas, nes jis grindžiamas tokiomis bendromis vertybėmis kaip laisvė, – sakė Yoon Suk-yeolas. – Kai tas pasitikėjimas yra, nebūni sukrėstas.“

Baltieji rūmai tikriausiai spaus Yoon Suk-yeolą labiau prisidėti prie JAV paramos Ukrainai. Vašingtonas tikisi, kad Pietų Korėja – devinta pagal ginklų eksportą pasaulio valstybė – padės aprūpinti Kyjivą šaudmenimis ir ginklais.

Pietų Korėja yra nusiuntusi humanitarinės pagalbos Ukrainai, pardavusi tankų ir haubicų Lenkijai, bet laikosi senos politikos netiekti ginklų į aktyvių konfliktų zonas.

Seulas taip pat yra įsivėlęs į diplomatinį ginčą su Kinija, Yoon Suk-yeolui dėl pastaruoju metu padidėjusios įtampos Taivano sąsiauryje apkaltinus, pasak jo, bandymus jėga pakeisti status quo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas