Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Bidenas metiniame pranešime akcentavo JAV vienybės siekį

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį sulaukė ovacijų atsistojus virtinės, kai sakydamas įkvepiantį metinį pranešimą siekė abiejų partijų paramą pozicijai prieš Rusiją paversti postūmiu platesnei po pandemijos atsigaunančios Amerikos vienybei.
Joe Biden
Joe Biden / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideno kalbos, pasakytos bendroje Kongreso sesijoje ir trukusios valandą, visa pirma dalis buvo skirta kruvinai Rusijos invazijai į provakarietišką Ukrainą.

J.Bidenui pavadinus Vladimirą Putiną „Rusijos diktatoriumi“ ir pažadėjus padėti Ukrainos kovotojams bei konfiskuoti rusų oligarchų jachtas, abiejų partijų nariai plojo atsistoję. Toks reginys Kongrese šiais laikais yra beveik pamirštas.

Kelias savaites vienijęs Vakarų sąjungininkes beprecedentėms ekonominėms sankcijoms prieš Rusiją ir karinei pagalbai NATO nepriklausančiai Ukrainai, J.Bidenas kalbėjo apie tai, ką pavadino atgijusia JAV lyderyste pasaulyje.

„Kovoje tarp demokratijos ir autokratijos demokratijos susidoroja su sunkumais, o pasaulis aiškiai renkasi taikos ir saugumo pusę“, – sakė jis per sesiją, kur daug Kongreso narių vilkėjo mėlynos ir geltonos – Ukrainos vėliavos – spalvų drabužius.

Ši kalbos dalis J.Bidenui buvo lengva.

Tačiau 79 metų prezidentas, kurio populiarumas yra smukęs ir kuris susiduria su įnirtinga respublikonų, vis dar besižavinčių Donaldu Trumpu, opozicija, taip pat vylėsi pasinaudoti pozityvumo banga sudėtingesnėje vidaus politikos teritorijoje.

Infliacijos skausmas

Po pirmųjų J.Bideno prezidentavimo metų demokratai susiduria su vis didesniu rinkėjų nusivylimu ir net atviru pykčiu, pirmiausia dėl didžiausios per keturis pastaruosius dešimtmečius infliacijos.

Jo administracijos laukia dar didesni sunkumai, nes apklausos rodo, kad lapkritį įvyksiančius kadencijos vidurio Kongreso rinkimus turėtų laimėti respublikonai. Tikėtina, kad po metų, kai prezidentas vėl sakys metinį pranešimą, Kongrese daugumą turės respublikonai.

„Atrodo, kad prezidentas Bidenas ir jo partija nukėlė mus į 8-ojo dešimtmečio pabaigą ir 9-ojo dešimtmečio pradžią, kai nevaldoma infliacija talžė šeimas, smurtinių nusikaltimų banga užliejo mūsų miestus, o sovietų armija bandė perbraižyti pasaulio žemėlapį“, – oficialiame respublikonų pranešime sakė Ajovos gubernatorė Kim Reynolds.

Tačiau prezidentas, kelis mėnesius bandęs įtikinti amerikiečius, kad infliacija turi pradėti mažėti, šį kartą pabrėžė suprantantis rinkėjų skausmą.

„Daugeliui šeimų sunku apmokėti savo sąskaitas, – sakė J.Bidenas. – Štai kodėl mano pagrindinis prioritetas yra kainų suvaldymas.“

Tuo tikslu J.Bidenas vėl iškėlė savo idėją dėl politikos „daryk Amerikoje“ ir sakė, kad ji išspręstų kainas didinančią pasaulinių tiekimo grandinių sutrikimų problemą ir atkurtų JAV gamybinę galią.

Tokią centristinę mąstyseną J. Bidenas pabrėždavo per savo sėkmingą kampaniją prieš 2020-ųjų rinkimus, kuriuose įveikė dešiniojo sparno populistą D.Trumpą.

J.Bidenas prie jos sugrįžo kitoje metinio pranešimo dalyje, kai sukritikavo kairiuosius savo paties partijoje, pareikšdamas, kad policijos smurto problemos sprendimas yra „ne policijos finansavimo mažinimas“.

Sprendimas yra „finansuoti policiją“, sakė prezidentas, aiškiai kalbėdamas nuosaikiems rinkėjams, sunerimusiems dėl smarkiai išaugusio smurtinių nusikaltimų skaičiaus Amerikos miestuose.

Tuomet, pripažindamas kairiųjų kritiką dėl policininkų rasizmo ir piktnaudžiavimo, J.Bidenas pasakė, kad reikia geresnio parengimo ir geresnės taktikos „pasitikėjimui atkurti“.

Laimėti prieš COVID-19

Nors antrus metus Baltuosiuose rūmuose pradeda persekiojamas problemų, J.Bidenas metiniam pranešimui turėjo dvi stiprias kortas.

Praėjusį penktadienį jis pasiūlė Ketanji Brown Jackson kandidatūrą į Aukščiausiojo Teismo teisėjus – pirmą per istoriją afroamerikietę moterį.

Be to, mažėjant užsikrėtimų pandeminiu koronavirusu atvejų, J.Bidenas galėjo savo pranešime kalbėti apie optimistiškesnę šalies ateitį po pandemijos.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrams (CDC) vos prieš kelias dienas pagaliau sušvelninus rekomendacijas dėl kaukių dėvėjimo daugumai amerikiečių, J. Bidenas sakė, kad šis ilgas košmaras netrukus baigsis.

„Dėl pažangos, kurią padarėme per pastaruosius vienus metus, COVID-19 nebeturi valdyti mūsų gyvenimo“, – paskelbė prezidentas Kongreso salėje. Ji buvo ne tik sausakimša – joje taip pat beveik nesimatė kaukių.

Jungtinės Valstijos „niekada nesutiks gyventi su COVID-19“, sakė J.Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas